TEMAT: CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 18 Lis 2024 19:00 #867329

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7074
Czosnek sadziłam 6 listopada, dziś zajrzałam jak wyglądają ząbki i wszystko dobrze!!
Widać piękne korzonki, na razie większych mrozów nie zapowiadają, więc rośliny pięknie ukorzenią się do zimy.

Całe poletko przykryłam liśćmi i są już efekty, ziemia wilgotna. W momencie sadzenia było nieciekawie, bardzo sucho, podobnie jak u Marzeny.

20241118_145410.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Nimfa, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 18 Lis 2024 22:40 #867339

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9873
Ewa obawiam się, że posadziłam ten czosnek z cebulą w ostatniej chwili :pinch: W zeszłym roku ciągle coś mi wypadało i sadziłam 17 grudnia, w tym - 17 listopada i mam stres, jak szybko się ukorzeni :jeez: Kiedyś , jak się wyrabiałam , był to zawsze październik :whistle: Muszę się przeorganizować :unsure:
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2024 22:41 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, Bobka, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 18 Lis 2024 23:09 #867341

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Myślę, że wysadziłaś czosnek w idealnym terminie. Jak patrzyłam na prognozy, pogoda u Ciebie przez najbliższe dwa tygodnie będzie w dzień powyżej zera, czosnek się ukorzeni. Jak napisałam wyżej, mój po 12 dniach ma centymetrowe korzonki.
Marzena traktuj to jako doświadczenie, z którego skorzystamy wszyscy. :)
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Nimfa, Bobka

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 18 Lis 2024 23:23 #867343

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9873
Ewa ja na działkę teraz to tylko w niedzielę jeżdżę - już w tą zbliżającą się pojadę i sprawdzę jeden ząbek, czy korzonki puścił :rotfl1: Nie wytrzymam do wiosny. Pamiętam z naszego ogrodu działkowego takiego starszego Pana, łączyła nas ogromna pasja do bylin. Zawsze mi mówił, że ogródek na następny sezon to się szykuje już od sierpnia małymi krokami, tak, żeby we wrześniu powoli kończyć, a na październik zostawiać już tylko kopanie i sadzenie czosnku. Miał rację - jak czegoś nie zrobiło się we wrześniu, to najczęściej zostawało do zrobienia na wiosnę, bo z październikiem różnie bywało. Później człowiek siedzi i zęby gryzie, czy się przed zimą ukorzeni :ouch:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, Bobka, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 19 Lis 2024 10:25 #867346

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8237
Zawsze czosnek sadziłem 2 listopada i ładnie rósł, w tym roku posadziłem tydzień wcześniej i... szczypior mam już na wierzchu, były ciepłe dni i efekt nie koniecznie pożądany
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, Babcia Ala, Bobka, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 21 Lis 2024 19:36 #867470

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
A nadwyżka poszła d
IMG20241119123949.jpg

IMG20241119123941.jpg

o słoików
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kgolebiowski, zwykły chłop, Bobka, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 21 Lis 2024 21:31 #867472

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8237
Staszku a co to właściwie jest. To znaczy domyślam się że czosnek ale w czym i do czego.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 22 Lis 2024 12:17 #867485

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
lusinda wrote:
Odwlekałam wysadzenie czosnku, bo ziemia była ciepła. Po tych kilku nocach z przymrozkami, dzisiaj zdecydowałam się w końcu wszystko wysadzić.
Pogoda dopisała, w samo południe słoneczko nieźle dogrzewało, warunki idealne. Poszło szybko, bo wcześniej przygotowałam sobie rządki.
Wysadziłam prawie dwa razy więcej niż w tamtym roku. Niezawodny Harnaś i cztery nowe odmiany, z których widzę, że dwie będą rewelacyjne: Lubasza i Syberian.
Czosnku zużywam ogromne ilości, sporo rozdaję, więc może w końcu będę miała go wystarczająco dużo. :rotfl1:

20241106_153652.jpg
Przykrywasz czosnek liśćmi? Ja boję się że pod liśćmi szczypior wychodząc zgnije przez zimę.Wiosną znów nie bardzo wiedziałem kiedy odkryć żeby nie przemarzł.
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2024 12:18 przez Kgolebiowski.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 22 Lis 2024 12:34 #867487

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Już drugi rok tak robię, sposób ściągnęłam od Forumowych kolegów. Staram się czosnek wysadzać późno, do tej pory nigdy nie wyrósł mi w okresie największych mrozów.

W tamtym sezonie nie było mnie w domu przy ogrodzie od połowy stycznia, dopiero 21 marca przyjechałam. Całość była założona liśćmi a szczypiory były już duże i przeciskały się do słońca, poodgarniałam je, nic im nie było jest zdjęcie, to możesz zobaczyć. Są też zdjęcia z 12 lutego jak czosnek ma małe kiełki, mąż robił zdjęcie. Prawie przez półtora miesiąca rośliny były pod liśćmi.

Czosnek miałam piękny, na nic nie chorował. A wyściółkowanie liśćmi było trafem w dziesiątkę: ziele prawie nie rosło, wilgoć utrzymywała się przez cały czas, a liście, przeważnie brzozowe, szybko się rozłożyły i wzbogaciły moją ubogą ziemię.

Czosnek raczej nie przemarznie. Myślę, że jak mrozy są poniżej 10* to można odkryć. Zimowy czosnek sadzimy głębiej po to właśnie żeby go zabezpieczyć przed mrozami, a liście to tylko dodatek.
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2024 15:41 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 22 Lis 2024 20:40 #867500

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
zwykły chłop wrote:
Staszku a co to właściwie jest. To znaczy domyślam się że czosnek ale w czym i do czego.
. Czosnek w zalewie ziołowo octowej z olejem na ząb do chrupania przy towarzyskimi spotkaniu rodziny.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Mikar, zwykły chłop, Babcia Ala

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 23 Lis 2024 03:56 #867506

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Ewa, odkrywasz czosnek jak temperatura idzie w dół poniżej 10° C?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 23 Lis 2024 09:45 #867510

• Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
papryczka wrote:
zwykły chłop wrote:
. Czosnek w zalewie ziołowo octowej z olejem na ząb do chrupania przy towarzyskimi spotkaniu rodziny.
Poproszę o dokładniejszy przepis.

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 24 Lis 2024 13:40 #867574

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Przejęzyczenie, oczywiście chciałam napisać, że jak temperatury są wyższe, matko no jak idą w górę, to już chyba jakieś starcze uwstecznianie się, bo aż M pytałam jak powinnam to zapisać... :devil1:

Czosnek pięknie się ukorzenił, przykryty kołderką powinien przeczekać największe mrozy pod ziemią. Mam nadzieję, że zapowiadane ocieplenie, nie będzie istotne i nie wpłynie to na wzrost roślin.
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.511 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum