TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach część XI

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 08:15 #728704

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Witajcie :bye:
Kolejny piękny dzień się zaczął.Słonecznie,bezwietrznie,temperatura
14°, ma dojść do 28.
Przeziębienie odpuszcza :dance: czuje się lepiej, ale jeszcze dzisiaj zostanę w domu. A jutro, zobaczę..
Może w weekend zajrzę do lasu. U mnie grzybów niewiele, bez opadów nie ma co liczyć na zmianę.
Pięknego dnia życzę
Bazylia ma się świetnie
IMG_20200913_120411.jpg

IMG_20200905_150240-2.jpg
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 08:32 #728706

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Nocka była w miarę ciepła a termometr wskazywał 16,6*C.Poranek słoneczny,bezwietrzny i jest coraz cieplej.Teraz jest już 23,6* na słonecznym balkonie i 18* w cieniu.Słoneczko coraz niżej i później wstaje.Dziś również ma grzać do 29*C.

002-307.jpg

001-396.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2020 08:33 przez Krecik stary. Powód: poprawki

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 08:52 #728707

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wg prognoz na kilka nadchodzących dni, ten dzisiejszy będzie ostatnim ciepłym - nad ranem temperatura w Poznaniu wynosiła 16 stopni, a aktualnie mamy niemal bezchmurne niebo - cieszę się więc słońcem i ciepłem, choć przydałoby się bardziej rześkie powietrze. Nie narzekam jednak i zabieram się do pracy warzywno-kuchennej - wypadałoby zagospodarować dary Natury - a zatem zaplanowałam sałatkę warzywną ( cukinia, marchewka, papryka, cebula ) i sos paprykowo-pomidorowy. Na zimę oczywista :)

Koty okupują każdą słoneczną plamę na podłodze; muszą wykorzystać każdą chwilę, bo jesienne słońce coraz krócej gości w mieszkaniu. Muszę zrobić zapas świec na październikowe wieczory, gromadzę książki, których nie miałam czasu przeczytać i cieszę się jak dziecko z kwitnących dalii, które po raz pierwszy zaprosiłam do ogrodu.

Owocują dzikie róże:

Za oknem kwitną pelargonie ... :hearts:

Spokojnego, dobrego i bardzo miłego dnia :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kasionek, Marlenka, CHI, bietkae, Mamma, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, Kapka, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 08:58 #728708

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Na niebie sporo "baranków". W cieniu 18 stopni.Prawie bezwietrznie.
Od jutra przez trzy dni chłodniej. Ale jak wierzyć prognozom to jeszcze trochę ciepełka będzie :)

DSC_0367-a.jpg

Miłej środy :coffe: :comp: :garden1: :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kasionek, Marlenka, CHI, bietkae, Mamma, Nimfa, Zygowa, anaka, Mirek19, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 08:59 #728709

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21387
Ciepło. Wczoraj było fajnie - w sensie pogody, ale jakoś mi nie szło...

Dziś oglądałam wschód słońca, a to zdjęcie (o 5:53) "zrobiło mi dzień":
P9166421.jpg

Co na nim widzicie?

Spokojnego dnia.

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 09:45 #728716

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11829
Noc ciepła, wyszłam po pieczywo ubrana w krótkie spodenki i bluzkę bez rękawów i było mi komfortowo. W tej chwili jest ok. 24 stopnie, niebo błękitne bez chmurki. Miłego dnia wszystkim :flower2:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kasionek, Marlenka, Mamma, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 11:37 #728724

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Od poniedziałku biegam po lekarzach,już dzisiaj mam nadzieję koniec.Kiedyś było prościej,teraz :jeez: Pogoda wręcz wymarzona do plażowania,a nie siedzenia w dusznych korytarzach.Na dodatek brakuje lekarzy,urlopy,zwolnienia L4 i etaty w różnych punktach.To jest coraz bardziej pokręcone,przecież widać,że mogę pracować,to po co utrudniać :crazy: Mam dosyć,ale już jestem bliżej niż dalej.
Tak bardzo kocham łażenie po lesie,Koma weż mnie do siebie,takie śliczności u Was rosną i u Józia,Ani...Nie wiem kiedy się teraz wybiorę,teraz mają być dwie zimne noce.Wczoraj było w dzień 31,4 stopnie,teraz jest 26 i nieciekawie.
Jeszcze jem takie śniadania :hearts:
100_5652.jpg

Chi ,czy to wilki :search: Zdjęcie z ukrycia,czy Cię goniły?Żart oczywiście :oops: :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kasionek, Marlenka, CHI, Mamma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 12:39 #728728

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Kurcze ,chyba się starzeję :devil1: .Od czasu , kiedy jest tak ciepło i praży słońce chodzę jak by ze mnie ktoś powietrze spuścił. Nieustannie chce mi się spać. A taka śliczna pogoda :lol:
Biorę jakieś energetyki ale skutków zażywania nie odczuwam. :tongue2:

W cieniu lubuskie - 27 stopni, duchota , susza...

Pozdrawiam Wszystkich :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, CHI, Mamma, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 12:47 #728729

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
anaka wrote:
Tak bardzo kocham łażenie po lesie,Koma weż mnie do siebie,takie śliczności u Was rosną i u Józia,Ani...Nie wiem kiedy się teraz wybiorę,teraz mają być dwie zimne noce.

Anulka, z uzbieranych grzybów - po ususzeniu - wyszły mi dwa ponad litrowe słoje. Nie jest to ilość powalająca, ale bardzo chętnie podzielę się z Tobą - na kolację wigilijną, zupę czy sos z pewnością nam wystarczy :hug:

p.s. przy okazji zapytam nasze Kulinarne Szefowe - jaki olej poleciłybyście do zalewy do warzyw ? Korzystam z rzepakowego, ale po jakimś czasie przechowywania przetwory zmieniają smak.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2020 12:50 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Mamma, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 12:48 #728730

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Dzień dobry wszystkim :flower1: życzę szybkich powrotów do zdrowia .Moja noga dziwnie się sprawuje ,niby wszystko dobrze a kolano jakieś dziwnie mało sprawne cala dziwna .Rehabilitacje najwcześniej listopad ,wiec mam anty nastrój do pracy na działce .Chodzę nie za mną nie prze de mną . :hammer:
Pogoda piękna w mieście :paper: eh kto tchnie życie w człowieka :wink2:
No dość narzekania :flower: niebawem będę robić nalewkę z jabłuszek rajskie polecam ,piękna w kolorze ,super w smaku obrodziły w tym roku zawrotnie.
20200912_121227.jpg

Jeszcze niektóre kwitnienia.
20200904_153917-2.jpg

20200904_154157-2.jpg

20200913_180421.jpg

Doszliśmy do perfekcji w przesadzaniu młodych kań z lasu do ogrodka, bo zanim przyjedziemy to już te młode są u kogoś w kuchni :happy4: :bye: :hearts: :coffe:
Jeszcze zdążę edytować :
Przepis :. Rajskie jabłuszka myjemy, usuwamy ogonki i przekrawamy na 8 części. Wkładamy do litrowego słoja, zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy, na 4-5 tygodni.
2. Zlewamy wódkę do butelki, a owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-4 tygodnie do piwnicy.
3. Zlewamy wytworzony sok, łączymy z wódką, zlaną wcześniej, przecedzamy przez gazę i całość przelewamy do butelki, którą odstawiamy na co najmniej 6 tygodni.
Według niego zrobiłam pierwszy raz rewelacja . :bravo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2020 13:44 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, CHI, Mamma, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 12:55 #728731

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Kasionek wrote:
Kurcze ,chyba się starzeję :devil1: .Od czasu , kiedy jest tak ciepło i praży słońce chodzę jak by ze mnie ktoś powietrze spuścił. Nieustannie chce mi się spać. A taka śliczna pogoda :lol:
Biorę jakieś energetyki ale skutków zażywania nie odczuwam. :tongue2:

W cieniu lubuskie - 27 stopni, duchota , susza...

Pozdrawiam Wszystkich :hug:

Kasiu nic nie dzieje się bez przyczyny badaj przez 2 tyg ciśnienie i pisz ,zbadaj krew może HB niska ,,moze niskie ciśnienie .Ja tak mam jestem wysoko cisnieniowcem po przyjeździe z działki śpię na stojąco ,tak spada mi tam ciśnienie to ciekawa sprawa .I to jest w dzień ten spadek taki .
Zdrówka :hearts:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kasionek, Marlenka, CHI, Mamma, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 13:45 #728736

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Leżę sobie w hamaku i odpoczywam między zbiorami :lev: Dlaczego człowiek najbardziej docenia te ostatnie ciepłe dni... :cry3:
Bo to pewnie ostatni taki upalny dzień... Ale przecież jeszcze nie koniec lata (przynajmniej mam taką nadzieję :whistle: ). Kości czują, że idzie zmiana ;)
Podsumowując w skrócie, to było zimne (szczególnie noce) i suche lato. Taka preria.
Plony warzywne udane, no może trochę kiepsko z pomidorami i paprykami, które nie chcą dojrzewać, ale ogólnie ok. No i zapomniałam, że dyniowate też się nie popisały.
Owoce ZERO. Późny przymrozek zniszczył zawiązki.
Dobra, wystarczy tych podsumowań, trzeba się ruszyć i brać za przetwory :flower: Ale...może jeszcze (tylko jedna) chwilka przyjemności pod świerkiem... :sleep:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2020 13:51 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, CHI, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 14:12 #728740

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też mam ostatnio zawroty głowy przez tą pogodę :jeez:
Aniu dziękuję za propozycję ale zostało mi jeszcze trochę suszonych z zeszłego roku.Miałam 14 litrów plus zamrożone i marynowane :wink4: Samo zbieranie mnie cieszy i widoki :hug: :search:
20200901_112229.jpg

20200901_112340.jpg

20200901_110715.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Mamma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 14:50 #728745

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
CHI wrote:
Dziś oglądałam wschód słońca, a to zdjęcie (o 5:53) "zrobiło mi dzień":
P9166421.jpg

Co na nim widzicie?

Małgoś dron?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 15:47 #728747

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Anaka, mam tak samo, w grzybobraniu grzyby są dla mnie najmniej ważne, chociaż lepiej jeśli kilka znajdę :happy4: Chodzenie o tej porze po lesie, coś wspaniałego.
Małgosiu, czyżby dwóch ludzi w kombinezonach ochronnych?
Jako, że już lepiej się czuję,nasmażyłam dzieciom"racuszki placuszki" z jabłkami.
IMG_20200916_152701.jpg

Od jutra ochłodzenie.
Udanego popołudnia, spokojnej nocy :bye:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2020 18:40 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 16:30 #728749

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Poranek bardzo mglisty z temp.12 stopni

20200916_060026.jpg

20200916_071538.jpg

20200916_055949.jpg

W ciągu dnia dużo słońca,26 stopni.Plan prac w ogrodzie przełożony do jutra.Przyjechała koleżanka z M z prośbą o wyjazd na grzyby.No i znowu dodatkowa praca.kolejne dwa kosze.

20200916_113602.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Adasiowa, CHI, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 20:11 #728767

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21387
Piękny dzień. Powoli ogarniam rzeczywistość. Jakoś szybko ciemno się robi.
Psy "padły" - no ale jak tak się szalało:

P9166556.jpg

A to wyjaśnienie zagadki:
P9166421_wyjanienie.jpg

Zaczęły się pomidory - tak na poważnie
P9166595.jpg

Jeszcze trochę ciepła i może dojrzeją,,,

Świecznica:
P9146140.jpg

Dobranoc
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula

Pogoda w naszych warzywnikach część XI 16 Wrz 2020 21:02 #728772

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Koma zlituj się :jeez: :bravo: .
Teraz jest 23 stopnie na zewnątrz,w domu duszno,wiatru zero ,nie przewietrzę:jeez: Podobno ma się ochłodzić...jak tu przespać noc,chyba na ogrodzie :think: Dobrej nocki :bye:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2020 21:04 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.790 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum