TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2022 13:57 #793601

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Robię rozsadę groszku sześciotygodniowego. Po ile nasion lokować w jedno gniazdo i w jakich odstępach sadzić potem do gruntu?
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Prządka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2022 14:10 #793603

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
W jedną,większą komorę wkładałam po dwa nasionka.Na grządce zachowywałam odstęp 10-15 cm.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Adasiowa, Marlenka, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2022 14:26 #793606

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Koma, dzięki za natychmiastową odpowiedź. Czekałam na nią pilnie, bo nasiona napęczniałe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, koma, Prządka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2022 19:15 #793665

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Praktyczna mini szklarenka pod wysiew rozsady sałaty lodowej i pietruszki naciowej.

IMG_3274.jpg

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2022 19:28 #793667

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54407
Moje rozsady kapust i sałat na strychu, miały dzisiaj ciężko. Przez 18 godzin nie było prądu, więc i doświetlania nie było. Na szczęście jest tam dosyć chłodno.
W domu na parapetach, bez doświetlania mam tylko trawę cytrynową

20220218_191752.jpg

I karczocha

20220218_191832.jpg

Jak na takie braki słońca, jakie są, to wyglądają dobrze.
W kiełkowniku są jeszcze dodatkowe dwa nasiona karczocha.
Na parapecie stoją jeszcze dwie Jole, ale to nie rozsada, tylko uprawa :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2022 19:38 #793670

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
Janko, trzeba potem tą trawę rozsadzić?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, koma, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 18 Lut 2022 19:50 #793673

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Tak. Ja to rozdzielam na kępki, a nie na poszczególne trawki. Nie wiem tylko, czy te w tej doniczce, rozdzielę do nowych doniczek, czy już od razu na grządkę w warzywniku. Wszystko zależy od wzrostu i oczywiście od pogody.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2022 19:50 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Miragoral, bietkae, koma, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 05:44 #793708

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Energia elektryczna i ciepło teraz drogie, to trzeba je maksymalnie wykorzystać :teach: . Na zdjęciu wykorzystuję swój sprzęt elektroniczny do kiełkowania nasion szpinaku i sałaty w produkcji rozsad.

IMG_3275.jpg

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 10:48 #793740

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
Ja bym Mietku na laptopie nie stawiała, bo komputer cierpi. Zauważyłam kiedyś, że jak tylko kartkę położę na klawiaturę, to od razu cieplejszy, bo one przez klawiaturę też się chłodzą, ale zrobisz jak uważasz. Dziś też chodziłam i kombinowałam, z pewnością na górze szafek kuchennych jest ciepło, bo pod sufitem zawsze cieplej, dla ciepłolubów pewnie za chłodno, ale reszta da radę na tych szafkach. W czasie zeszłorocznych upałów, wysiadła lodówka i ta nowa oddaje ciepło przez ściany i górę, ale na niej są wahania temperatury, więc się zastanawiam.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Nimfa, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 11:15 #793746

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18688
Wychodzą pierwsze papryki. :)

IMG_20220219_101849.jpg

IMG_20220219_101857.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Horti, rozalia, bietkae, Anielka, Nimfa, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 11:32 #793748

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Czy możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym poszukiwaniem ciepła ?

Nie uprawiam zbyt wielu warzyw, jednak z tego co wiem to są różne optymalne temperatury kiełkowania dla nasion różnych roślin.
Zbyt wysoka temperatura działa równie niekorzystnie jak zbyt niska.
Dla większości roślin te optymalne temperatury wahają się w okolicach temperatur pokojowych.
Trochę wyższych wymagają tylko nasiona niektórych 'ciepłolubów' jak papryka, ogórek, etc

Temperatura bezpośrednio na routerach, zasilaczach etc wydaje mi się być zdecydowanie za wysoka.
Inna sprawa, tak jak pisze Babcia Ala, te urządzenia były projektowane dla swobodnego oddawania ciepła i ich przykrywanie nie jest wskazane.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2022 11:42 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, bietkae, przemek1136, Nimfa, Mandorla, JaNina, Zygowa, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 11:43 #793750

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
U mnie całe towarzystwo jeszcze w "opakowaniach zbiorczych" - te poniżej wzeszły z nasion, które wydłubałam z ubiegłorocznych ostrych papryk; niektóre siewki, np. Explosiv Ember i BUena Mulata mają kolory charakterystyczne dla roślin dorosłych.

Pomidorki karłowe - zarówno one, jak i papryczki, rosną w moim "autorskim" podłożu i zauważyłam, że wykształcają pierwsze liście właściwe. Mija 10 dzień od momentu wyłożenia na waciki:

Aktualnie większe siewki ( mam na myśli: wybiegnięte :oops: ) przepikowałam w osobne kubeczki.

A tak wygląda kiełkownik z zewnątrz; wewnątrz siedzą nasiona innych ostrych papryk ( Pimentos, Harvey, Tricolor variegata ), bakłażana od Janki i pomidorów Jolka i Senior.

Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2022 18:53 przez Adasiowa.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 11:52 #793752

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Babcia Ala wrote:
Ja bym Mietku na laptopie nie stawiała, bo komputer cierpi. Zauważyłam kiedyś, że jak tylko kartkę położę na klawiaturę, to od razu cieplejszy, bo one przez klawiaturę też się chłodzą, ale zrobisz jak uważasz.

Laptop jest cały czas zamknięty. Nie używam klawiatury ani ekranu laptopa. Temperatura obudowy laptopa jest niezmienna i wynosi 29 * C. Tak, że spoko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, bietkae, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 12:21 #793754

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
TomekD wrote:
Czy możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym poszukiwaniem ciepła ?(...)
Dla większości roślin te optymalne temperatury wahają się w okolicach temperatur pokojowych.
Tomku, być może - tak tylko podejrzewam - jest to kwestia "indywidualnej temperatury pokojowej". Każdy ustawia sobie ogrzewanie trochę inaczej i pewnie do tego dostosowuje poszukiwania tych optymalnych miejscówek do kiełkowania. Osobiście z poszukiwaniem ciepła nie mam problemu; Ania-Adasiowa w swoim kiełkowniku ma temperaturę taką, jak ja na półce nad kaloryferem ;), z której zresztą korzystam naprawdę sporadycznie, wszystko mi kiełkuje w takiej "wewnątrzpokojowej" temperaturze. Ale ja lubię mieć ciepło :D
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2022 12:22 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Nimfa, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 12:42 #793756

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Ja też lubię ciepełko i w domu mam 24*. Stawiam więc kiełkownik na półce. Jedynie ciepłoluby stawiam obok rutera.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, bietkae, Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 15:00 #793779

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
U mnie zdecydowanie chłodniej 16-18°C. W pokoju na drewnianym parepecie nad kaloryferem ok.20, ale to północne małe okno, wiecznie zajęte przez koci zadek. Z tego powodu intensywnie szukam ciepełka dla nasion.

Nie trzeba zakrywać całego routera - zdarza mi się podkiełkowywać nasiona w strunówkach 50x70mm, leżące jedne na drugich. Taka kanapka paczek z nasionami nie zajmuje dużo miejsca. W dodatku router (mój) nie oddaje ciepła na całej powierzchni jednakowo - mam swoje umiarkowanie ciepłe miejsce daleko od gorącego rejonu. Trzeba co pewien czas przekładać woreczki, żeby te na dole nie były cały czas na dole i trzeba bardzo pilnować wilgotności (strunówki nie są szczelne).

Czasami podkiełkowuję nasiona na kaloryferze - na tacce styropianowej kładę mokry ręcznik papierowy, na to nasiona i znowu mokry ręcznik. Całość zawijam w torebkę foliową. Dobra metoda dla nasion kiełkujacych jednocześnie.
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 16:38 #793791

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Tak jak napisał Tomek: są różne optymalne temperatury kiełkowania dla nasion różnych roślin.

Nie korzystam z bezpośredniego ciepła routera. Jak już, to obok. Też mają ciepło ;) Ciepłolubne nasiona (papryki, bakłażany...) kiełkuję w łazience, gdzie temperatura, póki grzejników nie zakręcą, trzyma 24°.
Sałaty kiełkuję w pokoju przy 20°.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lut 2022 17:00 #793792

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie temperatury, a zakresy temperatur.

Przykładowo :
Wysiew nasion pomidora powinien być jednak przeprowadzany w ciepłym miejscu, ponieważ do kiełkowania wymagają one temperatury min. 14-16o C, optymalnie 22-24o C. W temperaturze 20-25o C nasiona zaczynają kiełkować już po ok. 3-6 dniach.

www.rynek-rolny.pl/artykul/nasiona-pomid...echy-jakosciowe.html
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2022 17:12 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Anielka, Nimfa, Zygowa, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.750 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum