TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 15:34 #792928

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6420
W tym roku poszłam na skróty i kupiłam w Lidlu ziemię do wysiewu i pikowania. Nie zaglądałam do środka. Co będzie to będzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 15:39 #792929

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Też taką kupiłam... :oops: Już używałam, więc mogę powiedzieć, że może rewelacyjna nie jest, ale jak dla mnie i moich rozsad wystarczająco dobra.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Marlenka, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 20:39 #792982

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jeśli nic nie stanie na drodze przesyłki, to w połowie tego tygodnia powinno dotrzeć do mnie podłoże do wysiewów i pikowania Sterlux, a tymczasem - nie będąc przygotowaną na tak szybkie kiełkowanie nasion - musiałam się sprężyć i przygotować podłoże zastępcze z tych materiałów, jakie miałam pod ręką. I tak powstała swoista mieszanka złożona z : uniwersalnego podłoża do roślin -zasolenie mniej niż 3g/l, a zatem sporo za dużo - więc dołożyłam szczodrą ręką podłoża terrarystycznego, na którym żyją moje ślimaki ( odkwaszony torf, kokos, piasek kwarcowy ) - świeżego, rzecz jasna i perlitu. Jako że to dość wariackie połączenie, traktuję je wyłącznie eksperymentalnie.

Postanowiłam też wykorzystać wodę z akwariów do podlewania domowych ozdobnych roślin doniczkowych - również po raz pierwszy i - mam nadzieję, że nie ostatni :happy: Na pierwszy ogień pójdzie papirus.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2022 20:40 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, Armasza, Marlenka, Miragoral, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 21:17 #792989

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Aniu, mój mąż podlewa wszystkie kwiaty w domu wodą z akwarium. Dodatkowo, wszystkie wystawione i zapomniane kwiaty na klatce schodowej. Mają się bardzo ok.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 21:28 #792994

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Słyszałam o tej metodzie z kilku niezależnych źródeł, a nawet miałam okazję przekonać się naocznie o jej zaletach ( np. w ogrodzie zoologicznym, ale wówczas składałam to na karb warunków panujących w tamtejszej "palmiarni" ), niemniej podchodziłam do wody akwariowej nieco sceptycznie - mniej więcej na zasadzie stosowania gnojówki z pokrzyw czy innych tego typu wynalazków.
W "moim" sklepie zoologicznym czeka już 15 l wiadro z wodą spuszczoną z kilku akwariów - co ma być, to będzie :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, rozalia, Marlenka, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 21:33 #792997

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
No nie zaszkodzi na pewno. A wylewać wodę bez sensu? Nie ekologiczne. Przecież nie masz w niej nic co może zaszkodzić. A recikling jest.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 21:42 #793002

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Postaram się zdać relację z efektów - jakiekolwiek by nie były.
Muszę też zaopatrzyć się ( a jednak ... ) w świeże nasiona bakłażanów, bo te moje starowinki chyba zasnęły na dobre ( na wszelki wypadek przeniosłam je na router; tam jest cieplej niż w kiełkowniku ), a przy okazji zakupów rzucę okiem na marchew na taśmie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, Marlenka, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Lut 2022 23:36 #793013

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Moje nasionka bakłażanów z lat ubiegłych też śpią, obudziły się dwa nasionka odmiany Dzień i Noc, ale w kaskach :club2: Tak średnio mi w tym roku idzie z rozsadami: a to sałata nie wzejdzie, a to 3 odmiany selera siane 1 lutego, a to kobee...
Trudno, widocznie, taki rok, będę dosiewać na upartego :flower:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, rozalia, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Lut 2022 13:37 #793047

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Wczoraj papryka ostra była w szklarni a dziś papryka ostra, słodka i pare pomidorów do donic.

P_20220214_124124.jpg
Pozdrawiam Sylwester
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2022 18:08 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, Miragoral, bastis, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Lut 2022 18:12 #793065

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18685
Ja dziś wyniosłam do tunelu sałaty, cebule i pory. Z przezroczystych płyt zrobiłam mniejszy tunelik i mam nadzieję, że roślinki będą miały tam ciepło. :)

IMG_20220214_114012.jpg

IMG_20220214_114353.jpg
Pozdrawiam Marzena

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 14 Lut 2022 19:09 #793072

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25498
Podłoże kupione .Trzeba czekać na wysiew do marca . :)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra, Impessa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Lut 2022 08:28 #793227

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
Trzy dni temu wsadziłem podkiełkowane nasiona kalarepy Di Vienna bianco. Wystawiłem pojemnik na zewnętrzny parapet i.... zapomniałem o nim przedwczoraj, a było -4 stopnie. Rano w pojemniku zastałem twardą skorupę :placze: Zrosiłem ją tylko zimną wodą. Wysiałem kolejne kalarepy, te już spisałem na straty. Dzisiaj biorę pojemnik, patrzę a tu:

20220216_081310.jpg

Ożyły!!!!:dance:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2022 08:29 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, mymysteryy, rozalia, Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Lut 2022 14:58 #793262

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Dziś wysiałem nasiona pomidorów do torfu odkwaszonego.Nasionka były odkażone w wodzie utlenionej.Jeszcze dziś będą umieszczone w suchym akwarium.Okazjonalnie wysiałem również Malabar.Za 2 tygodnie będą wysiane słodkie i ostre papryki. :bye: :bye: :) :)

002-491.jpg

003-365.jpg
Pozdrawiam Józek!!

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Lut 2022 15:12 #793263

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Józek, niezłą imprezę zrobiłeś ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Horti, del, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Lut 2022 15:34 #793264

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula ale bez tańców i zagrychy nie dowieźli. :rotfl1: :rotfl1:
Teraz szykuję akwarium i światło ogrzewające podłoże.Na razie osiągnąłem tylko 21* więc muszę zmienić źródło ciepła.Wszystko fajne ale dostałem właśnie alert przed wiatrem,deszczem i inną bidą. :) :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2022 16:46 przez Krecik stary.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Lut 2022 17:02 #793278

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
To już tradycja, w zeszłym roku też była balanga :rotfl1: . Zagrychy nie dowieźli, bo ogórków brakło :dazed:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bastis, Nimfa, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Lut 2022 17:32 #793284

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Ala już niedługo będą i ogórki.Dziś kurier dostarczył siatkę,na któej będą rosły w pionie.
A pomidorki zaczynają się wygrzewać. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

004-252.jpg
wyjaśniam że szyby nie są brudne ale porysowane i są ślady soli.
Nie jest źle temperatura podnosi się już jest 22,6*C.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2022 17:47 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 16 Lut 2022 17:41 #793285

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Adasiowa wrote:
Pierwszy słoneczny dzień tego roku upłynie prawdopodobnie na wypełnieniu podłożem kubków i wetknięciu w nie skiełkowanych nasionek ostrych papryk i karłowego pomidorka:

Wzeszły już wszystkie ostre papryczki ( z wyjątkiem Biquinho Yellow, ale ona lubi sobie dłużej poleżakować w podłożu ) i nie jedna, ale dwie odmiany karłowych pomidorków :hearts: - nazwijmy je A i B.

Co prawda nie mają takich warunków jak Józiowe ( Józiu :bravo: ), ale jak zwykle mam nadzieję, że będzie dobrze.
Pozdrawiam cieplutko, pomidorowo i paprykowo :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.879 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum