TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 21 Paź 2023 18:47 #844575

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Zygowa wrote:
Czy to się zaliczy do rozsad? Wykopałam dziś samosiejkę; nie wiem co to. Teraz na balkonie mieszkania. Muszę zejść do piwnicy po większą doniczkę. Wszystko wyniesione do przyszłego sezonu.

20230825_190937.jpg

Jeszcze chwilę posiedzi na balkonie - ciepło się podniosło, dziś 14 stopni miał.

20231021_180956.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, PaulaPola, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła, Emilia, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lis 2023 22:08 #845862

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Gdzieś słyszałam ostatnio, że jest praktyka wysiewania późną jesienią, nasion warzyw które szybciej ruszają na wiosnę. Chodziło o takie warzywa jak rzodkiewki, marchewka, pietruszka, sałata, szpinak. Czyli to co wysiewamy na samym początku. Czy ktoś z Was coś takiego praktykuje?
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Emilia, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lis 2023 22:16 #845863

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13640
U mnie w szklarni sałata "wiosenna" właśnie kiełkuje :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, ewakatarzyna, Emilia, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 19 Lis 2023 22:28 #845864

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54391
Sporo osób tu pisało o zimowym wysiewie marchewki i pietruszki. Ja zresztą też ;) To bardzo dobry sposób zaoszczędzenia sobie czasu na wiosnę. Trzeba tylko nasiona wysiać tak późno, żeby nie skiełkowały zbyt wcześnie, co zważywszy na obecne niezimowe zimy, w niektórych miejscach kraju jest całkiem prawdopodobne. Te nasiona mają wykiełkować dopiero wczesną wiosną. Kiedyś praktykowano wysiew "na śnieg". Podczas roztopów nasiona przemieszczały się do gleby i korzystały z wilgoci topiącego się śniegu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, del, ewakatarzyna, Emilia, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Lis 2023 00:19 #845866

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
W takim razie spróbuję. Ziemię na nowej działce mam dość wilgotną, więc raczej nie będę musiała biegać co chwilę by to podlewać. Spróbujemy, zobaczymy ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Lis 2023 01:22 #845868

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Marchewkę i pietruszkę siane na ozime pamiętam z domu. Zawsze sieję dwa, trzy rządki marchewki i pietruszki. Do korniszonków zawsze mam swoją marchewkę.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, JaNina, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Lis 2023 07:23 #845869

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54391
Z tego co pamiętam, to marchewka i pietruszka z tych zimowych wysiewów, była zdrowsza, jednak nie nadaje się do długiego przechowywania, więc wiosną warto też trochę wysiać.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, olegowa, del, ewakatarzyna, Emilia, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 20 Lis 2023 09:58 #845872

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 697
Od kilku lat wysiewam w ten sposób szpinak Zimowy olbrzym i jestem bardzo zadowolona. Wiosną zdąży wyrosnąć zanim zatakują mszyce. Jako poplon sieję marchewkę.
Pozdrawiam Maria
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2023 16:25 przez pszczolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, olegowa, ewakatarzyna, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 25 Lis 2023 23:33 #846164

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Cześć,
u Nas na Warmii to z sałatą bym się wstrzymał sieję ją 29 lutego w inspekcie , ale marchewka cztery odmiany ,pietruszka dwie odmiany i szpinak zimowy już się niecierpliwią w gruncie.
Pozdrawiam
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, olegowa, ewakatarzyna, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 26 Lis 2023 21:09 #846195

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę wcześnie poruszam temat rozsad, ale w przyszłym sezonie będę miała z nimi problem. Do tej pory mieszkałam w domu, który miał duże okna dachowe i moje roślinki rosły pięknie, nie wybiegały, podkarmione były rozsadą która w pełni mnie satysfakcjonowała. Obecnie mieszkam w wiejskim drewnianym domku, który ma małe okna, jedno od wschodu, jedno od zachodu i okno tarasowe od południa. Myślę już nad skręceniem półek do okna tarasowego, pierwsze będą papryki pod koniec lutego, potem pomidory itd. Mam tunel, myślałam nad ogrzewaniem go jak rośliny będą większe i już przepikowane, nie wiem jeszcze jak to zrobić i na ile będzie to opłacalne. Okres zimowy daje czas do czytania i poszerzania wiedzy. :comp: Mam wielką prośbę, jeśli ktoś boryka się z podobnymi problemami i ma sposoby na sadzenie rozsady w podobnych warunkach, niech podzieli się ze mną cenną wiedzą, :thanks: :thanks: :thanks:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, olegowa, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 27 Lis 2023 14:41 #846221

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
Pamiętam, że były na forum osoby, które nie miały problemów z wyprodukowaniem dobrej jakości rozsady na oknach wschodnich i zachodnich. To jak szybko roślina wzrasta jest wypadkową trzech elementów - światła, wilgotności podłoża i temperatury. Sama mam jedno okno, właściwie drzwi, od południa, ale wychodzą na taki mały, obudowany balkonik i ta obudowa nieco ogranicza długość oświetlania roślin przez słońce. Natomiast... żeby rozsady się nie wyciągały od niewielkiej ilości światła, jeżeli to możliwe, to warto przykręcić temperaturę w pomieszczeniu. U mnie sprawdza się 14-15 stopni. Sama produkcja takiej rozsady trwa oczywiście dłużej, ale ostatecznie roślinki bez problemu sobie radzą. Ewentualnie możesz doświetlać rozsady specjalnymi lampami przez kilka godzin dziennie. Co do wczesnego wynoszenia rozsad pod osłonę, to... też to praktykuję, ale duże wahania temperatur i ogólnie chłód mocno spowalniają wzrost. Teoretycznie jest to wada, ale może być i zaleta - dla ludzi, których na wiosnę świerzbią ręce i nie mogą się doczekać optymalnych terminów siewu;) Powodzenia!
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Pysiu, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 27 Lis 2023 14:48 #846222

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
U mnie na wschodnim oknie pomidory rosną lepiej niż w innym kierunku świata, bo na wschodnim nie jest im za gorąco. Na południowym i zachodnim bardzo pomidory wybiegają, bo zbyt ciepło, za to papryki to lubią i one nie są takie skore do wybiegania, selerkom i porom zdaje się, że jest wszystko jedno.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, jagodka27, del, ewakatarzyna, Pysiu, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 27 Lis 2023 18:39 #846229

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :kiss3: Już kiełkuje plan :ohmy: Tak, papryk w tym roku będę miała najwięcej, więc pójdą na okno balkonowe od południa, pomidorki później i jak radzi Alicja od wschodu, dodatkowy plus, że w tym pokoju może być chłodno. A resztę jakoś rozplanuję :dance:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Gru 2023 18:04 #846593

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 175
PaulaPola wrote:
Gdzieś słyszałam ostatnio, że jest praktyka wysiewania późną jesienią, nasion warzyw które szybciej ruszają na wiosnę. Chodziło o takie warzywa jak rzodkiewki, marchewka, pietruszka, sałata, szpinak. Czyli to co wysiewamy na samym początku. Czy ktoś z Was coś takiego praktykuje?

Ja tak robię z sałatą i szpinakiem w gruncie, zawsze istnieje mała szansa że sałata nie wzejdzie, jak sroga zima, ale szpinak to zawsze. Pietruszkę zawsze zostawiam w gruncie na zimę, jak mrozy się kończą to roślina momentalnie puszcza młode listki, a czasami to potrafią przetrwać liście z jesieni. Innych warzyw nie próbowałem, marchew tylko zostawiłem w tamtym sezonie na nasiona i przetrwała. Marchew jest 2 letnim warzywem, wiosną możesz marchew wsadzić do ziemi z piwnicy i będzie dalej rosła.
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2023 18:07 przez Grzegorz.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Gru 2023 18:30 #846594

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
"Marchew jest 2 letnim warzywem, wiosną możesz marchew wsadzić do ziemi z piwnicy i będzie dalej rosła. ", ale w kwiat, nie w korzeń, to taka drobna różnica. ;)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 03 Gru 2023 18:44 #846595

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Praktyka siewu na zimę marchwi i pietruszki jest znana ogrodnikom od bardzo dawna. Trzeba użyć nasion dobrej jakości i nawet ciut więcej wysiać, niż na wiosnę. Ważne, żeby wstrzelić się w moment tuż przed zamarznięciem gleby - nasionka w glebie przetrwają, ale same kiełki już nie. Bywały lata, że siałam pietruszkę korzeniową na początku lutego - wschodziła bardzo ładnie już pod koniec marca bądź na początku kwietnia. Co do szpinaku - wysiewa się go w trzech terminach - we wrześni wysiewamy go na przezimowanie, wtedy od wczesnej wiosny można zbierać liście zanim szpinak pos wpływem długiego dnia wypuści pędy kwiatostanowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, jagodka27, ewakatarzyna, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 25 Gru 2023 20:34 #847705

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Na początku grudnia zaczęłam sprawdzać siłę kiełkowania moich nasionek. Pierwsza to pietruszka liściasta - po 2 tygodniach wschody mizerne, a nasionka jeszcze ważne rok! Tak mnie naszło,że resztę gatunków pora też sprawdzić, bo ja nie trzymałam nasion w lodówce - a naszemu Mietkowi skiełkowały 10letnie pomidory.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Miragoral, jagodka27, ewakatarzyna, Grzebuła, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 26 Gru 2023 19:54 #847730

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 842
18 stycznia 2023r wysiałam nasionka pomidorków mikro: Vilmy, Maskotki, Venus. W połowie marca zaczęłam je wynosić na nie ogrzewana werandę. Weranda jest duża 3x6m. Na stole o dl. 2,5m zrobiłam rusztowanie o wysokości boków 70cm, środek 1 m. Na to przymocowalam siatkę ogrodowa powlekana/jest bardzo lekka/. Z jednego boku siatka była uchylana w razie potrzeby jak podlewanie, dołożenie doniczek, zapalenie znicza w razie potrzeby. Na siatkę została narzucona agrowloknina a na nią podwójna folia malarska. W połowie kwietnia zostały dostawione doniczki z później wysianymi pomidorami oraz ogórki. Pierwsze pomidorki dojrzałe zrywałam od 10 czerwca. Nadmieniam, że weranda jest z 3 stron przeszklona i ma 3/4 przeszklonego dachu. Sadzonek nie doswietlala. W maju przesadziłam do szklarni i pod folie. Prowizorka ale u mnie się sprawdziła. Pozdrawiam. Zofia
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Pysiu, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.896 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum