TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Sty 2023 21:56 #821708

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Ja to kilka pomidorów wysieję ;) Do donic. Myślę na Jolą - jak wysoka ona urośnie?

Na razie to mam wysiane żywe kamienie na pocieszenie (po 4 dniach wykiełkowały), a w lodówce bagienko z nasionamio muchołówki - ale tu nei liczę, że coś wyrośnie haha.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Sty 2023 21:58 #821709

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54405
Jole, to ja mam też wysiane. Jednak ich nie traktuję jako "uprawy", tylko jako radość w te zimowe dni.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Lilith, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Sty 2023 22:05 #821710

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Cześć,
W grudniu wysiałem szpinak zimowy w rzędach w folii na przemian z rzodkiewką co 15 cm, a na grządkach podniesionych jak co roku marchew,pietruszkę,cebulę.W kuwetach natomiast w domu około 15 stycznia też cebulę ale na szczypior na Wielkanoc. Na koniec a może w połowie lutego posieje roszponkę , rukolę , sałatę rzymską i lodową Beatę ale w folii. Prognozy długoterminowe przewidują ciepły marzec to rukolę i roszponkę żąć będę przed świętami. Może? U nas na Warmii to z tym ciepełkiem różnie bywa, ale torebka nasion w tą czy w tamtą.....
Pozdrawiam ciepło.
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, Jaedda, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Sty 2023 22:14 #821711

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Ja Jolek jeszcze nie miałam. Mam trochę takich nasion pomidorów do 50cm i myślę by wysiać + wielmoża (ale będę doświetlać). Zastanawiam się czy Jola tez się zmieści w tych "do 50cm"
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Izzaa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Sty 2023 22:27 #821714

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
A ja jeszcze :sleep: zimowym snem ogrodnika. Zdążę, dwa razy i tak nie urośnie, jak mawia moja sąsiadka :unsure:

Pysiu, niemiecki popularny portal pogodowy prognozy długoterminowe już te > 10 dni, każe wyrzucać do kosza.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 22:36 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Lilith, Marlenka, bietkae, Zygowa, ewakatarzyna, Pysiu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 23 Sty 2023 22:52 #821719

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Babciu Alu,a może tym razem będzie jak w bajce.....
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 07:44 #821733

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Trzeba się pomału przygotowywać do sezonu. Na zdjęciu pierścienie ochronne przeciw turkuciom . Wykonane z kubków po serku wiejskim po obcięciu dna. Te będą służyć do ochrony bobu, cukinii i dyni. Do ochrony ogórków , pomidorów oraz fasoli szparagowej używam pierścieni z kubków po jogurtach 200-250 ml. Sprawdzona metoda podwójnie ekologiczna. Raz, że mniej plastiku ląduje w śmieciach, a dwa- nie trzeba używać żadnej " chemii ".

IMG_3591.jpg

Te same kubki używam do produkcji rozsad cukinii i dyni. Do kubka z nieobciętym dnem wstawiam drugi , z obciętym dnem i napełniam podłożem. Wsiewam po 2-3 podkiełkowanych nasion. Przy wysadzaniu nie wyciągam rozsady z kubka tylko wyciągam kubek z obciętym dnem , i wysadzam go wraz z rozsadą do ziemii. Mam dwa w jednym. Jest ochrona przeciw turkuciom i przy tym jest zero uszkodzeń systemu korzeniowego rozsady.
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 07:46 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, emilka79, pouder, Marlenka, Miragoral, bietkae, Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna, Pysiu, Lulu, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 08:17 #821736

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Mieciu super pomysł, czyli od dziś musowo codziennie jeden serek, żeby człowiek zdążył nazbierać kubeczków do kwietnia. Siejesz wtedy tradycyjne w czysty torf?
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, pouder, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 08:28 #821737

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wykładam nasiona do kiełkowania i podkiełkowane nasiona wysiewam do tych kubków. Podłoże do wysiewu z włóknem kokosowym .

Pisząc o tych kubkach zapomniałem jeszcze o jednym przeznaczeniu. Do takich zestawów kubek bez dna + kubek z dnem wysiewam też rozsadę gniazdową kopru i pietruszki naciowej. Po ukazaniu się lisków właściwych wysadzam taką rozsadę wraz z wewnętrzym kubkiem do gleby i nakrywam butlami PET. To przyspiesza wzrost , chroni przed gradem i atakiem mszyc.
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 08:30 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, pouder, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 08:41 #821740

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Podsuwasz dobre pomysły - to trochę można potraktować jak uprawy pod osłonami, zwłaszcza po nakryciu butlami pet. Czyli można się pokusić o wysiew ciutkę wcześniejszy niż do gruntu. Ciekawe, czy na balkonie to się sprawdzi :bad-idea:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, pouder, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 09:16 #821743

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Uprawa w tunelu- bez tunelu :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, pouder, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 09:24 #821746

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Mieciu trudne czasy, butla pet będzie robiła za tunel :whistle: Ty chyba sałatę w takich mini szklarenkach z plastikowych tacek uprawiałeś, tzn. przygotwywałeś rozsadę?
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 09:32 #821748

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Ja oprócz szklarni mam ze 150 sztuk 5L "petów" :happy3:
Przydają się do cukinii, ogórków itp. i awaryjnie na pomidory w szklarni.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, pouder, Marlenka, Miragoral, bietkae, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 09:46 #821750

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomek to Ty konglomerat możesz mieć na balkonie, jak w ZSRR szklarnie :rotfl1:
Żarty żartami ale do kapustnych czy do sałaty te butle pet to dobry pomysł.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, pouder, bietkae, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 10:04 #821753

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenka wrote:
Mieciu trudne czasy, butla pet będzie robiła za tunel :whistle: Ty chyba sałatę w takich mini szklarenkach z plastikowych tacek uprawiałeś, tzn. przygotwywałeś rozsadę?

To jest uniwersalna wersja. Wersja miniszklarenek kompatybilna do palet i bardzo mobilna.

IMG_27641-3.jpg

Otwór w górnej części służy do wentylacji i podlewania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, pouder, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 10:13 #821754

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
No do sałaty i pietruszki to będzie świetny zestaw.Na balkonie się sprawdzi - bo do działki mam kawałek. Z groszkiem i z bobem jeszcze łatwiej, bo sieję w palety, w momencie pierwszych wschodów wystawiam na balkon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, bietkae, del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 10:31 #821756

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam 3 wersje tych miniszklarenek dopasowane do systemu korzeniowega i wielkości części nadziemnej.

IMG_3592.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, pouder, bietkae, Tachikoma, bastis, del, ewakatarzyna, Pysiu, JaKasiula, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 24 Sty 2023 20:01 #821797

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Marzenka wrote:
Co macie już powysiewane? Ja tylko pory i pomidorki :pinch:

Ja wyłożyłam nasiona ostrych papryk (głównie ozdobnych maluchów) do kiełkowania.
Trzy podkiełkowane nasiona Joli (nowość u mnie)wczoraj umieściłam w kubeczku z podłożem.
Z wysiewem porów i selerów wstrzymam się do połowy lutego.
W pierwszej połowie marca wysieję bakłażany i papryki słodkie, a pomidory wysieję dopiero pod koniec marca luv na początku kwietnia.
Koniec kwietnia to z kolei rozsady arbuzów, cukinii i dyń.
W ubiegłym sezonie te terminy sprawdziły się u mnie, więc w tym roku raczej będę się ich trzymać.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.950 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum