TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 23 Lip 2022 14:12 #809713

• BettyL
  • BettyL's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 219
A u mnie 70 krzaków i każdy inna odmiana :ouch:
Beata
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Janta, Tajga dzika, Margaretka

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 23 Lip 2022 15:47 #809728

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
najemnik wrote:

Mirek19 pokażesz swoje bawole serce?

tutaj było #807363 -
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ezon-2022?start=1206

=============
Znalazłem jeszcze fotkę z 2020r -

20200718_Bawoleserce-2.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 16:00 przez Mirek19.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, Miragoral, pszczolka, najemnik, del, ewakatarzyna, Mejra, Fina, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 23 Lip 2022 18:27 #809754

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13066
Pomidory CARMELLO , BELLADONA , MAKARENA . :dance:
DSCN5317-2.jpg

DSCN5318.jpg

DSCN5314.jpg

DSCN5322.jpg
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 18:31 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Mejra, Fina, renons, Chiarodiluna, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 23 Lip 2022 21:25 #809770

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Dzisiejszy zbiór

pomidory_2022.07.23_Easy-Resize.com.jpg

i jeden, a właściwie to 2 zrośnięte ze sobą - odmiana КАВКАЗЕЦ

D45_Kawkazec_2022.07.23_Easy-Resize.com.jpg
pozdrawiam,
Tomek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 23 Lip 2022 22:02 #809774

• Janta
  • Janta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 400
Mirek19 wrote:
(...) Wyleczyłem się już z szaleństwa odmianowego (...)

Mirku, zdradź, proszę, ile sezonów zajęło Ci ustalenie Twojej "stałej czwórki" odmian?

W czym leży sekret udanej uprawy bawolego serca? :think:
Miałam w zeszłym roku 5 krzaczków (w foliaku), a z nich 2 dojrzałe pomidory. Fakt, pomidory pyszne i piękne (wstawię zdjęcie jak znajdę), a wysokie krzaczki rosły bezproblemowo (na 1 albo 2 pędy, jak wyszło). Porażka. No może nie totalna, ale jednak. Szczególnie, że w tych samych warunkach 2 krzaczki Berkeley Tye-Dye Pink dały wielokrotnie więcej pomidorów podobnej wielkości, też pysznych i pięknych.
Pozdrawiam,
Janta
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 23 Lip 2022 22:18 #809775

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54418
Janta wrote:
Mirku, zdradź, proszę, ile sezonów zajęło Ci ustalenie Twojej "stałej czwórki" odmian?
Mirkiem nie jestem ;) ale mogę wtrącić, że w moim przypadku, o ilości odmian, zdecydowały dwie pierwsze cyfry w peselu :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, jack90, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 00:16 #809781

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8247
Janta wrote:
Mirek19 wrote:

Miałam w zeszłym roku 5 krzaczków (...) Porażka. No może nie totalna, ale jednak. Szczególnie, że w tych samych warunkach 2 krzaczki Berkeley Tye-Dye Pink dały wielokrotnie więcej pomidorów podobnej wielkości, też pysznych i pięknych.

Można walczyć do skutku (lub nie) ale chyba wielu w końcu dochodzi do wniosku że jest tyle odmian równie smacznych albo i smaczniejszych to po co się męczyć, każdy z nas ma inną ziemię i warunki klimatyczne ale chyba najsilniejszy argument to PESEL ewentualnie brak czasu lub miejsca w ogrodzie. Absolutnie Cię nie zniechęcam, to twoje pomidorki i uprawa, mamy swoje marzenia i radość z uprawy która się w końcu powiodła, ja jednak staram się ulżyć moim plecom i na to namówił mnie mój PESEL :happy4:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2022 00:17 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, rybur58, del, ewakatarzyna, jack90, Chiarodiluna, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 07:17 #809784

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10264
U mnie 80 odmian :happy4:
I tak:
Large Barred Boar (Большой полосатый кабан) Mam go z oryginalnych nasion (ukraińskie) i w zeszłym roku, w tunelu była wielgaśna malinówka w delikatne paski, a w tym roku w gruncie duży brązowy w zielone paski

20220724_0535522.jpg

Malinowe Serce

20220724_0539202.jpg

Red Pear

20210724_175413-2.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2022 07:25 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, rozalia, Marlenka, rybur58, del, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra, Fina, Chiarodiluna, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 07:20 #809785

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Królowa Elżbieta
20220724_0543392.jpg

Brandywine Pink

20220724_0547222.jpg

Milionaire w jednym gronie ponad 2kg :)

20220724_0556372.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, rozalia, Marlenka, JaNina, del, ewakatarzyna, Mejra, Fina, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 09:08 #809790

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Janta wrote:
Mirek19 wrote:

Selekcja trwała 3-4 sezony. Na początku uprawiałem "wszystko jak leci" ulegając wszelkim sugestiom pomidoromaniaków i... "chciejstwo" zdominowało rozsądek :rotfl1:
Decydując się na "żelazną czwórkę" kierowałem się przede wszystkim wyjątkowymi walorami smakowymi i estetycznymi.
W końcu uprawa pomidorów ma być przyjemnością, a nie ciągłym bólem doopy* :rotfl1: :rotfl1:
Zdecydowana większość ogrodników na pewno wie, co mam na myśli :teach:
Janta wrote:
Nie mam recepty na udaną uprawę.
Po kilku latach porażek, ostatnie kilka sezonów zaliczam do w miarę udanych.
Pomidory typu Bawole serce są wg mnie trudniejsze w uprawie niż inne, a to ze względu na ich generatywny pokrój.
Praktycznie roślina najczęściej wygląda "chorowicie", liście mają tendencję do skręcania się i opadania.
Niezbyt estetyczny wygląd krzaka rekompensują uzyskane owoce o wysokich walorach smakowych.
Od kilku lat prowadzę własne notatki i staram się unikać/nie powielać wcześniejszych błędów.
W miarę możliwości należy -
pozwolić roślinie rosnąć - (nadgorliwość ogrodnika jest gorsza od faszyzmu :rotfl1:)
obserwować krzak
reagować szybko na niedobory
szczególnie pilnować zabiegów pielęgnacyjnych (usuwanie kwiatów staśmionych, redukowanie gron, uszczykiwanie pędów bocznych itd)
Łut szczęścia też mile widziany... :)
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, jack90, Chiarodiluna, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 11:21 #809806

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Ja Bawole prowadzę po sznurku, przy paliku zdarzało mi się że krzak po prostu "zjechał" obciążony owocami. Gron nie podcinam, jedynie usuwam staśmione kwiaty. I mimo że roślina wygląda jak już wspomnieliście - biednie, to potrzebuje sporo wody i pokarmu. W tym roku eksperymentalnie jeden krzak puściłem na 3 pędy i wygląda to bardzo obiecująco. Co do wagi owoców, to właściwie różnie. Największy jaki mi wyrósł miał około 700 gram, przeciętnie to ~250 gram. W zeszłym roku wyszło mi średnio 5.3kg pomidorów z jednego krzaka, usunąłem je z tunelu dzień przed pierwszym przymrozkiem, przełom września i października. W tym roku mam ledwie 2 krzaki Bawolego, bo postawiłem na eksperymenty, ale na pewno na przyszły sezon znajdę na nie więcej miejsca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Fina, jack90, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 11:43 #809807

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja bardziej kieruję się charakterem konsumpcyjnym pomidorów. Ponieważ 80 procent idzie na soki, które wszyscy w rodzinie uwielbiamy, stawiam najbardziej na befsztyki, duże mięsiste, mogą być niekształtne, bo wyciskarce zbytnio to nie przeszkadza ;) . Drugie miejsce, to pomidory suszone i koncentraty, tu mają pole do popisu Aurija, NN Iran, Lima itp. Ponieważ spożywamy też dużo pomidorowych sałatek, kolorowe pomidory są stworzone do sporządzania niepowtarzalnych kompozycji ;) Mam oczywiście też swoje pewniaki np. Sart Roloise, który jest plenny , bardzo smaczny ( Starać się uprawiać w słonecznym miejscu i nie trzymać za długo na krzaku, bo za bardzo dojrzały nie jest dobry) i oczywiście cudny. Poza tym nowe odmiany jest to pewna fascynacja, jaki będzie smak, wygląd plenność i czy pozostanie na przyszły sezon.
Mam w rodzinie zawodowca, który ma pod szkłem kilkaset metrów kwadratowych i tylko dwie odmiany. Dla niego pewniaki, dla mnie monotonia, nuda i wcale mi nie smakują chociaż on jest zachwycony.
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, rozalia, Marlenka, ewakatarzyna, Fina, Chiarodiluna, Janta, Margaretka, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 12:07 #809813

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
To mamy widzę podobnie, ledwie niewielki procent idzie u mnie na surowe spożycie, większość wędruje do wyciskarki a potem do kotła w celu lekkiego odparowania i na zimę. Dlatego nie redukuje gron i niezbyt mi zależy na aspekcie wizualnym bo wyciskarka przyjmie wszystko. W tym roku postawiłem w gruncie na typowe odmiany przemysłowe, typu Rumba, Awizo, Denar czy Etna. Bardzo ciekawi mnie wspomniana Aurija, może uda mi się pozyskać nasiona bo słyszałem same superlatywy jako o pomidorze przetworowym. Tyle że ten rok mam tak szalony że kilkukrotnie rozsada była mieszana, przestawiana i sadzona na raty - nie mam pojęcia co gdzie rośnie w gruncie, chyba że jedynie po owocach je poznam.

A co do nowych odmian - mam teraz refleksje, że eksperymentować warto nową odmianą z jednym, dwoma krzakami, a nie ośmioma.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, ewakatarzyna, Fina, jack90, Janta, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 13:21 #809816

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Xeno wrote:
(...)Bardzo ciekawi mnie wspomniana Aurija, może uda mi się pozyskać nasiona bo słyszałem same superlatywy jako o pomidorze przetworowym.

Kiedyś uprawiałem Limę, później uległem forumowej fascynacji Auriją... - po upływie 2-3 sezonów odpuściłem sobie temat... post #720241

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...020?start=216#720241
Pozdrawiam, Mirek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, jack90, Margaretka, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 13:30 #809817

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
Wiesz, to czysta ciekawość. U mnie w tunelu jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z SZW, zwykle mam spore niedobory magnezu za to. Pewnie z ciekawości spróbuję, na przyszły rok.

A co do Limy, to zauważyłem że w moich okolicach "Lima" mówi się na każdą podłużną, gruntową odmianę samokonczacą, więc ciężko jest nasiona dostać jako "typowa" Lima. Coś tam na pewno wybiorę z tegorocznych gruntowych na przyszłość, zredukuje na pewno ilość krzaków przynajmniej o połowę. W tym roku wiatry i burze połamały mi pomidory i tyczki (Przyznaje, nie były zbyt wytrzymałe) no i teraz mam uprawę pomidorów leżących na ziemi. Eh, gdyby mieć tylko więcej czasu...
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, jack90, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 13:50 #809819

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Oczywiście, że Lima jest to typ pomidora, doskonały na sosy. ja mam obecnie malinową i czerwoną. Co do Aurji, to typowa do suszenia, ale tylko w gruncie, nie ma co się stresować w tunelu.
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Margaretka, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 14:06 #809823

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
A no to trochę mi rozjaśniłeś, bo całą zimę szukałem tej legendarnej, oryginalnej Limy i nie znalazłem. Byłem święcie przekonany że to jakaś konkretna odmiana. Z drugiej strony z Auriją mogę się rozczarować jak z San Marzano, bardzo się nie polubiliśmy. Krzak silny, ale kiepsko wiązał, owoce też szału smakiem nie robiły - zdecydowanie nie powrócę do tego tematu.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, jack90, Margaretka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 24 Lip 2022 15:12 #809844

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
To są moje pomidory Lima, a właściwie to, co z nich zostało, bo już je jakiś czas przerabiam. Jeden w pojemniku, drugi w tunelu. Przeważnie są karłowe, a u mnie zarówno jeden jak i drugi są wysokie, ogłowione na 2m. Jak chcesz to wyślę nasiona na targ i sobie skosztujesz.

20220724_1503292.jpg

20220724_1455332.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2022 15:13 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, jagodka27, ewakatarzyna, Mejra, Janta, Margaretka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.932 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum