TEMAT: PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 11 Sie 2024 09:37 #863917

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11218
Nie ma problemu. :) Mogę zebrać większą ilość i wysłać jesienią do Świstaczka, jeśli zainteresowanie byłoby większe.
Uprawiam ją co roku od wielu lat. Jest bardzo dekoracyjna. Jeśli chodzi o ostrość, to 1-2 sztuki wystarczają na doprawienie dużego gara sosów, które robię na zimę.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 11 Sie 2024 10:00 #863918

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12459
Mam tylko i aż trzy krzaczki ostrych papryk, co roku te same. Zaczynają się przebarwiać, ale też kwitną jeszcze w najlepsze.
Thai Hot Culinary, Bequińska, i Explosiv Ember.
Kiszę je w słoiczkach na zimę. W dużej mierze tracą swój ostry smak.

IMG_20240811_094843.jpg

Bequińska
IMG_20240811_094858.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2024 10:02 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, ewakatarzyna, Mejra

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 11 Sie 2024 10:28 #863920

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Powracając do dekoracyjności, to oprócz papryk dobrze prezentują się też np. bakłażany. ;) Myślę, że warzywa, owoce i zioła równie pięknie wyglądają co kwiaty. :)

20240811_101646.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 12 Sie 2024 07:47 #863973

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1208
U mnie Padrony zawsze były raczej ostre a nawet za ostre - nasiona od Szwejka . Dziwiłem się jak pisałyście o pieczonych itp.moje były za ostre .
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Mejra

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 12 Sie 2024 08:50 #863980

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Prawidłowo powinny być słodkie z orzechowym posmakiem, a tylko pojedyncze trafiają się ostre. Zrywa się je w stadium, gdy są zielone. W tym sezonie wszystkie są u mnie ostre. Muszę rozejrzeć się za nowymi nasionami. :search:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2024 09:12 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, papryczka, Mejra

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 27 Sie 2024 10:32 #864565

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Senior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 202
papryczki habanero red zaczynają dojrzewać :) są śliczne, tylko do czego je używać, podobno są piekielnie ostre.

habanerored.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Mejra, Fina, jack90, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 27 Sie 2024 18:01 #864580

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Podobno? To najpierw trzeba spróbować by powiedzieć jakie są. Są bardzo różne od łagodnych po :mad2: Można jeść ,kisić ,konserwować ,robić sosy lub suszyć . Wszystko zależy od ostrości i konsumującego ,ale tu czuję tylko producenta.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mejra

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 28 Sie 2024 10:09 #864620

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Senior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 202
Papryczko, owszem, ja "produkuję" głównie dla ich urody. Czasami jedną posiekam na cały gar sosu pomidorowego. No nie przepadam za ostrymi daniami, ale jakos lubię uprawiać ostre papryczki ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mejra, jack90

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 28 Sie 2024 17:08 #864639

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9488
Papryka zapowiadała się słabo, jeszcze miałam podejrzenie wirusa. Ale, po okresie upałów i wzmocnieniu gnojówką, ruszyła jak szalona. Dojrzewa od dłuższego czasu, jutro, pojutrze kolejny duży zbiór. Tylko czas muszę znaleźć. :sad2:

Krzaki wyglądają dziwnie, bo na dole jest po kilka owoców, potem przerwa z 15cm, to okres tych strasznych upałów, wtedy roślina zrzuciła wszystkie owoce i góra, gdzie jest gąszcz i liści i owoców. Wszystko musiałam podwiązywać i podstawiać kolejne paliki.

Na zdjęciu czereśniowe, średnio ostre, są wyższe ode mnie, czyli jakieś 160. Nie ogłowiłam papryki, bo... czasu nie miałam. Ona dalej rośnie, dojrzewa. Jeśli się sprawdzi, że lato ma jeszcze potrwać, to będą piękne zbiory.
A gdy zaczną się już chłody, to tak jak nauczyła mnie przyjaciółka, każdą papryczkę zawijamy w gazetę np. Tygodnik Zamojski, wkładamy do pudełka i po kilku dniach papryczki będą dojrzewać i nic się nie popsuje. :)

O matko, znów źle wpisałam, zobaczyłam papryka i naskrobałam i teraz dopiero widzę, że wątek dotyczy tych w donicach :oops:

20240828_123328.jpg
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2024 18:51 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Mejra, jack90

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 01 Wrz 2024 18:59 #864737

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11142
Dla lubiących zagadki - Jak myślicie, ile papryczek jest na tym krzaczku?

20240901_183302.jpg

Kto był najbliżej liczby 169szt, ten wygrał :)
No cooo?? czekałem dzisiaj na serwis do kotła gazowego i z nudów sobie policzyłem :funnyface:
:drink1: :drink1: :drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 01 Wrz 2024 20:16 #864739

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4350
To długo czekałeś ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 01 Wrz 2024 20:17 #864740

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja przeczytałem że dziś do kotła poszły.
Staszek

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 16 Lut 2025 13:35 #871852

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 721
W sezonie 2024r na tarasie uprawiałam głównie pomidory, ale trafiły się też 4 ostre papryczki.
Chili Little Elf 20,000-30,000 SHU miniaturka dorasta do 30-35cm, na zdjęciu: w korytku od lewej. Po prawej stronie widać dolną część wieży Thai Hot :lol:

IMG_20240825_01.jpg

IMG_20240825_02.jpg

W korytku po lewej - NuMex (niestety nie wiem dokładnie który) 30,000-50,000 SHU, miniaturka dorasta do 35cm. Po prawej - stoi bliżej nie znana mi odmiana lub mieszaniec: gdyby miała białe liście i charakterystyczną smugę na stronkach, to może dopatrywałabym się w niej Fish Pepper... Ale nie jestem znawcą odmian, więc nie będę zabierać głosu w tej materii.

IMG_20240825_03.jpg

Thai Hot 50,000-100,000 SHU dorasta do 70cm. Na zdjęciu wyłącznie zbiorczym papryk, ale widać która to: najwyższa. Dokładnie opisując to - w korytkach stojących na posadzce - od najbliższej: pierwsza to nie znana mi odmiana (lub mieszaniec) i NuMex (to w pierwszym korytku), Thai Hot i Chili Little Elf (w drugim korytku).

IMG_20240825_04.jpg

Przepraszam, za zdjęcia nieprofesjonalne :oops: i w dodatku w fazie ledwo-co-zaczynającej-dojrzewanie, ale nie pomyślałam o tym, by porobić im fotki z dojrzałymi owocami. Wszystkie cztery odmiany są niezwykle atrakcyjne i baaardzo dekoracyjne. No i widać, na co je stać, a nie powiem, żeby stały w jakoś dramatycznie dużych pojemnikach...
Zebrałam też troszkę nasion, żeby móc się podzielić. Zasiliły straganik :)
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2025 13:41 przez AniaR. Powód: uściślenie opisu
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, EwG, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 16 Lut 2025 17:19 #871868

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14114
W tym sezonie spróbuję jedną ostrą - Mini Olive Rocoto. Owoce wyglądają świetnie, jak oliwki :)
Choć czytam, że to super ostra papryczka :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 16 Lut 2025 20:42 #871890

• Maciej
  • Maciej's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 321
Moja ostra Carolina Reaper parę dni temu skończyła 4 lata
IMG_3381.jpeg

Zimę spędza na parapecie, trochę liści gubi, trochę nowych , delikatnych wyrasta. Wiosną wróci na nasłoneczniony taras.
Ale i tak najładniej wygląda w wersji świątecznej
IMG_1418.jpeg

Pozdrawiam
Maciej
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, apal100, Łatka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, EwG, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 16 Lut 2025 21:10 #871893

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87136
Ale fajny widok, paprykowe drzewko bożonarodzeniowe :lol:
U mnie dobrze rokują dwie Bishops Crown, zabrały się z innymi terasowymi roślinami "na leże zimowe". Może doczekam takiego zdrewniałego pnia? :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, bietkae, del, ewakatarzyna, Maciej, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 16 Lut 2025 21:33 #871894

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12486
Aniu będzie drzewko na pewno. 10 lutego wysiałam Ubatuba Cambuci też piękna jak Bishops Crown tylko wcześniej wiszą czerwone klejnoty :) Bishops Crown mam stare nasiona ale może się zdecyduję wysiać. Obie papryczki są piękne tyle, że jak dla mnie nie do jedzenia bo za ostre.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, del, ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 16 Lut 2025 22:06 #871896

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31898
Bishop Crown to Capisum baccatum, papryka ciężka do zabicia i łatwiejsza do przezimowania niż Capsicum annuum
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, del, ewakatarzyna
Wygenerowano w 0.560 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum