TEMAT: PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 11 Sie 2024 09:37 #863917

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Nie ma problemu. :) Mogę zebrać większą ilość i wysłać jesienią do Świstaczka, jeśli zainteresowanie byłoby większe.
Uprawiam ją co roku od wielu lat. Jest bardzo dekoracyjna. Jeśli chodzi o ostrość, to 1-2 sztuki wystarczają na doprawienie dużego gara sosów, które robię na zimę.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 11 Sie 2024 10:00 #863918

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12057
Mam tylko i aż trzy krzaczki ostrych papryk, co roku te same. Zaczynają się przebarwiać, ale też kwitną jeszcze w najlepsze.
Thai Hot Culinary, Bequińska, i Explosiv Ember.
Kiszę je w słoiczkach na zimę. W dużej mierze tracą swój ostry smak.

IMG_20240811_094843.jpg

Bequińska
IMG_20240811_094858.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2024 10:02 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, ewakatarzyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 11 Sie 2024 10:28 #863920

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Powracając do dekoracyjności, to oprócz papryk dobrze prezentują się też np. bakłażany. ;) Myślę, że warzywa, owoce i zioła równie pięknie wyglądają co kwiaty. :)

20240811_101646.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 12 Sie 2024 07:47 #863973

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1173
U mnie Padrony zawsze były raczej ostre a nawet za ostre - nasiona od Szwejka . Dziwiłem się jak pisałyście o pieczonych itp.moje były za ostre .
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 12 Sie 2024 08:50 #863980

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Prawidłowo powinny być słodkie z orzechowym posmakiem, a tylko pojedyncze trafiają się ostre. Zrywa się je w stadium, gdy są zielone. W tym sezonie wszystkie są u mnie ostre. Muszę rozejrzeć się za nowymi nasionami. :search:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2024 09:12 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 27 Sie 2024 10:32 #864565

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 117
papryczki habanero red zaczynają dojrzewać :) są śliczne, tylko do czego je używać, podobno są piekielnie ostre.

habanerored.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Fina, jack90, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 27 Sie 2024 18:01 #864580

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Podobno? To najpierw trzeba spróbować by powiedzieć jakie są. Są bardzo różne od łagodnych po :mad2: Można jeść ,kisić ,konserwować ,robić sosy lub suszyć . Wszystko zależy od ostrości i konsumującego ,ale tu czuję tylko producenta.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 28 Sie 2024 10:09 #864620

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 117
Papryczko, owszem, ja "produkuję" głównie dla ich urody. Czasami jedną posiekam na cały gar sosu pomidorowego. No nie przepadam za ostrymi daniami, ale jakos lubię uprawiać ostre papryczki ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, jack90

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 28 Sie 2024 17:08 #864639

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7048
Papryka zapowiadała się słabo, jeszcze miałam podejrzenie wirusa. Ale, po okresie upałów i wzmocnieniu gnojówką, ruszyła jak szalona. Dojrzewa od dłuższego czasu, jutro, pojutrze kolejny duży zbiór. Tylko czas muszę znaleźć. :sad2:

Krzaki wyglądają dziwnie, bo na dole jest po kilka owoców, potem przerwa z 15cm, to okres tych strasznych upałów, wtedy roślina zrzuciła wszystkie owoce i góra, gdzie jest gąszcz i liści i owoców. Wszystko musiałam podwiązywać i podstawiać kolejne paliki.

Na zdjęciu czereśniowe, średnio ostre, są wyższe ode mnie, czyli jakieś 160. Nie ogłowiłam papryki, bo... czasu nie miałam. Ona dalej rośnie, dojrzewa. Jeśli się sprawdzi, że lato ma jeszcze potrwać, to będą piękne zbiory.
A gdy zaczną się już chłody, to tak jak nauczyła mnie przyjaciółka, każdą papryczkę zawijamy w gazetę np. Tygodnik Zamojski, wkładamy do pudełka i po kilku dniach papryczki będą dojrzewać i nic się nie popsuje. :)

O matko, znów źle wpisałam, zobaczyłam papryka i naskrobałam i teraz dopiero widzę, że wątek dotyczy tych w donicach :oops:

20240828_123328.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2024 18:51 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, jack90

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 01 Wrz 2024 18:59 #864737

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Dla lubiących zagadki - Jak myślicie, ile papryczek jest na tym krzaczku?

20240901_183302.jpg

Kto był najbliżej liczby 169szt, ten wygrał :)
No cooo?? czekałem dzisiaj na serwis do kotła gazowego i z nudów sobie policzyłem :funnyface:
:drink1: :drink1: :drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 01 Wrz 2024 20:16 #864739

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
To długo czekałeś ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach. Część 3. 01 Wrz 2024 20:17 #864740

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja przeczytałem że dziś do kotła poszły.
Staszek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.382 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum