TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Kwi 2022 08:20 #800397

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
U mnie chyba przymrozku nie było, przynajmniej przed siódma, jak wyjrzałam przez okno, nie było widać jego oznak. Tym niemniej zimno, w cieniu teraz ledwo +5, tyle, że dzień jeszcze słoneczny. Zdaje się ostatni na jakiś czas. :(
Narcyzy szaleją nie patrząc na nic.

Miłego świętowania nadal!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, gregon, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Kwi 2022 09:34 #800400

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Nie napiszę nic nowego, jak to, że u nas nadal noce z przymrozkami. Niby garnie się wszystko w ogrodzie do życia, bo w dzień słońce, ale wszystko skarlałe i czeka na przypływ cieplejszego powietrza, jak zresztą i ja. Najbardziej ogłupiona jest pewnie magnolia, bo pąki w dzień się rozwijają po to, żeby w nocy wygasnąć.
W warzywniku groszek posiany przed miesiącem zaczyna wschodzić, cały czas okryty włókniną. Kapusta wczesna i kalarepa też od tygodnia w gruncie i też ocieplona; fajnie wyglądają te białe kopczyki, nawet się powiększają.

Kapusta spod kołderki
DSCN0597.jpg

DSCN0600.jpg

DSCN0602.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Kwi 2022 10:43 #800409

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U nas też lekko przymroziło. Przed chwilą byłam pootwierać inspekty. Jak słońce w plecy grzało to mi było przyjemnie ciepło, ale jak tylko słońce schowało się za chmury, to lepiej do domu uciekać. Co też uczyniłam :happy: Jeszcze dwa takie zimne poranki, a później ma być cieplej. Oby :)
Spokojnego świętowania :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Kwi 2022 18:35 #800446

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Dni świąteczne prawie minęły. Pogoda piękna, słoneczna. Ciepełka też nie zabrakło.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 18 Kwi 2022 19:15 #800455

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Dzisiaj po słonecznej stronie było cieplutko, bo po tej drugiej tylko 7 stopni. Pojechaliśmy na działkę zobaczyć, jak wszystko "ruszyło" po niestety słabym, piątkowym deszczu. W prostej linii działka od mieszkania jest oddalona o 6-7 kilometrów. I wyobraźcie sobie, że w beczce pod rynną nic deszczówki nie przybyło. Na wierzchu sucho jest bardzo, ale że mam glinę to kilkanaście cm niżej już tak źle nie jest. Chwastom to pasuje, bo rosną jak szalone. Niestety u mnie opadów w dalszym ciągu nie przewidują.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 08:06 #800476

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam serdecznie po świętach!

W nocy +3 na termometrze, co mnie bardzo cieszy, bo te przymrozki mnie już dobijają.
Niebo zasnute ołowianymi chmurami.
Odnośnie temperatury to rewelacji nie spodziewam się. Maksymalnie 9 stopni na dzisiaj zapowiadają.

Miłego dnia, pozdrawiam z Edzią
IMG_20220409_195532.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 08:31 #800478

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
U mnie na RODOS jak nigdy już od 10 dni mamy wodę ale nikogo nie widać na działkach. Pogtoda nie sprzyja pracom wiosennym ale przyroda swietnie daje sobie radę sama. :)

SAM_0712.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2022 08:33 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, koma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 08:55 #800480

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
U mnie wodę niestety włączą dopiero w sobotę. Zawsze od razu jest awaria w hydroforni, albo na jakiejś działce i znów tydzień, lub dwa wody nie ma. Zaczyna zza chmur wyglądać słońce.Temperatura +9. W nocy też była dodatnia. Z okna daleko widzę czubek komina elektrociepłowni i wiatr z wczorajszego północnego zmienił kierunek na wschodni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 10:38 #800487

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Przed świętami ubyło mnie 2 kilo. No i oczywiście w święta placuszki zrobiły swoje :hammer:

U nas słońce próbuje przebić się przez gęste chmury, ale na razie z marnym skutkiem.
Aktualnie na termometrze 5 stopni. W nocy ma by 2 stopnie poniżej zera. Oby to ostatnie podrygi zimna ;)

DSC016122.jpg

Dobrego dnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Kaja, Łatka, zeberka363, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, Bea612, Szczypiorek, renmanka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 10:39 #800488

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
7 st.zimno jak.....nie powiem gdzie .. ;)
Miałam sadzić cebulę bo mi już rośnie w kartonie... :whistle: ale zaczekam na ciepełko...

IMG_20220419_102308254.jpg

IMG_20220419_102324429.jpg

Miłego dzionka...
Pozdrawiam,Anka
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2022 10:43 przez Mejra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 11:21 #800491

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
U mnie nawet nie tak zimno, jak się obawiałam - póki co. 8 stopni.
Na zmianę grobowe chmurzyska i przebłyski słońca, które się odsłania dzięki lekkiemu wiatrowi. Pokropiło też, i owszem, nie tyle, by podlać, ale dość, by zmoczyć trawnik, którą muszę już pierwszy raz :garden: Zwłaszcza w miejscach zasilanych przez suki azotem kępy powyżej kostek.

Takie słoneczka na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 12:49 #800497

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Jest ładnie. Twmp.12 stopni,zero wiaterku.Od rana wyrywam zielsko w warzywniku. Jeszcze z dwie godzinki i będzie można uruchomić glebogryzarkę.
W planie na dziś jeszcze dzielenie karp dali.
Pokazały się tulupaniki miniaturki i zakwitły forsycje.

20220419_074953.jpg

20220419_074707.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 19 Kwi 2022 18:17 #800510

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5249
Leje. Cały dzień deszcz na przemian ze słońcem, ale teraz to podlewa równo. Wczoraj z rana śnieżyca. Mam dość takiej pogody, moje zwierzęta też. Kozy po mokrej trawie mają żwaczowe rewolucje, młode kogutki jakieś zmarznięte. Kaczuszki mam ciągle w kotłowni pod lampą, nie ma ich jak wypuścić.
Teraz 3 stopnie. Luksus. Wrrr...
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 20 Kwi 2022 06:59 #800539

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Noc bez przymrozku. Teraz na termometrze 4,°.
Za to leje :sad2: Padać ma przekaz kilka najbliższych dni :sad2:
Nie mam pojęcia, kiedy zacznę w tym roku prace w warzywniku. Co trochę podeschnie, zaraz doleje :jeez: Kilka grządek podwyższonych zrobimy, ale nie ma szansy, żeby były w całym warzywniku.
Może maj będzie lepszy.
Dobrego, spokojnego dnia :bye:
IMG_20220419_155146.jpg

IMG_20220419_152948-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 20 Kwi 2022 07:27 #800544

• zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1445
Dziś mamy +5 i pada :flower2:
A mój mały ogrodnik zrobił wczoraj mamie porządki :jeez:
IMG_20220412_111117.jpg
Mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-)
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, Evien, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 20 Kwi 2022 08:18 #800550

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam serdecznie!

Noc na plusie, ale pada drobny gęsty deszczyk.

Miłego dnia życzę razem z Juliankiem
IMG_20220411_162859.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, Evien, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, jack90

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 20 Kwi 2022 08:44 #800554

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
U mnie podobnie, jak u Kasi i Agnieszki. Zimno i ponuro, ale sucho, mimo sporych opadów w prognozie.
Jedyna korzyść, że przedłuża się kwitnienie wczesnowiosennych cebulowych.

Wczorajsze popołudnie było jednak ładniejsze, dałam radę pierwszy raz w tym roku skosić trawę.
Zaplanowałam przegląd przechowywanych karp daliowych, jeśli nie będzie cały czas padać, pomału przymierzam się do sadzenia.
Pomału, bo nie dam rady na raz, tak się porobiło :teach:
Za tę wiadomość podziękował(a): zeberka363, koma, Nimfa, Zygowa, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH cz. XV 20 Kwi 2022 09:55 #800561

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
U mnie 9 stopni.ulewa całą noc.Teraz przerwa w opadach,którą wykorzystałam na posadzenie jarmużu.Gdybym wiedziała, że w połowie maja czeka na mnie wyjazd na dwa miesiące,było by mniej rozsady warzyw i kwiatów. Bez względu na pogodę muszę wszystko posadzić.

20220420_092543.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, zeberka363, Nimfa, Zygowa, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.915 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum