TEMAT: Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 21 Sty 2023 12:55 #821466

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2648
whitedame wrote:
Coustralee to pożądny befsztyk o przyzwoitym smaku.
Niestety w folii słabo wiąże w gorące lato a w gruncie łapie mikrospękania kiedy są duże różnice temperatur między nocą a dniem.

Dziękuję za te praktyczne informacje. Nie wiedziałem o tym. Pozwolą mi uniknąć błędów. Miałem go poprowadzić w szklarni, ale przeniosę na szczególnie osłonięte od tych moich nadrzecznych "zamrozów" stanowisko gruntowe.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 22 Sty 2023 08:56 #821535

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Babcia Ala wrote:
Paweł, Gary Ibsen sprzedaje nasiona, u niego kupiłam w Tomatofest. Tu jest link do jego nasion CARMELLO
czy nadal z USA można zamówić do Polski pomimo tych wszystkich obostrzeń ?
Pozdrawiam Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 22 Sty 2023 13:59 #821581

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29652
Nie wiem czy można, ale koperta w zeszłym roku dotarła.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 22 Sty 2023 18:46 #821607

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18650
Chiarodiluna wrote:
whitedame wrote:
Coustralee to pożądny befsztyk o przyzwoitym smaku.
Niestety w folii słabo wiąże w gorące lato a w gruncie łapie mikrospękania kiedy są duże różnice temperatur między nocą a dniem.

Dziękuję za te praktyczne informacje. Nie wiedziałem o tym. Pozwolą mi uniknąć błędów. Miałem go poprowadzić w szklarni, ale przeniosę na szczególnie osłonięte od tych moich nadrzecznych "zamrozów" stanowisko gruntowe.

Uprawiałam tego pomidora w 2019 r, w gruncie. Bardzo przyzwoity pomidorek. :)

IMG_20190806_190419-2.jpg

IMG_20190729_180827-2.jpg

IMG_20190729_180919.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jagoda254, whitedame, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Tajga dzika

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 22 Sty 2023 19:47 #821611

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
magdalkaj wrote:
Babcia Ala wrote:
Paweł, Gary Ibsen sprzedaje nasiona, u niego kupiłam w Tomatofest. Tu jest link do jego nasion CARMELLO
czy nadal z USA można zamówić do Polski pomimo tych wszystkich obostrzeń ?
Od 2020 spoza UE nie można do UE wysyłać nasion bez świadectwa fitosanitarnego - wielce skomplikowanej i kosztownej procedury.
Nie ma znaczenia niewielka ilość i to że kupujesz jako hobbysta.
Jeżeli masz ciocię mieszkająca poza UE która właśnie przylatuje z wizytą do PL to i tak nie może tych nasionek oficjalnie tobie przywieźć.

Z opisu na stronie wynika że wysyłają zwykłym listem i na ryzyko kupującego.
Czyli nie ma możliwości reklamacji jeżeli nasion nie otrzymasz.
W zasadzie nasion w nim wysyłać nie wolno.
Warto więc ustalić ile $ jesteś ewentualnie gotowa poświęcić.
Zwykły list z USA nie wymaga wypełnienia przez nadawcę deklaracji celnej.
Nie podlega więc odprawie celnej w PL a ta może być jedynym problemem.

Dobra wiadomość jest taka że w ostatnich latach kilka razy otrzymywałem takie listy, dotarły wszystkie, nigdy nie było problemu.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2023 19:54 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, magdalkaj, Gaja, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 23 Sty 2023 17:29 #821674

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
TomekD:Zwykły list z USA nie wymaga wypełnienia przez nadawcę deklaracji celnej.
Nie podlega więc odprawie celnej w PL a ta może być jedynym problemem.

Czyli mam rozumieć że i nadawcy i odbiorcy takiego listu nic nie grozi oprócz niedoręczenia przesyłki w przypadku jakiejś kontroli co w niej jest?
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 17:30 przez jagodka27.

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 23 Sty 2023 20:30 #821699

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
To jest dobre pytanie, ale raczej do twojego prawnika :-)

Wydaje się że jak już to problem ma sprzedawca:
web.archive.org/web/20201205001536/https...i-bez-paszportu.html

Zamawiaj i się nie przejmuj, bo za chwilę trzeba siać...
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 20:31 przez TomekD.

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 23 Sty 2023 22:43 #821717

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4158
Nie wiem co tam planujecie zamowic ale sprawdzcie wczesniej swiatpomidorow.pl strona Joannan77 znacie ją z allegro. Nie wiem czy mozna takie posty pisac, jesli nie to przepraszam i usunę.
Jesli jakiegos Waszego chciejstwa nie ma w ofercie to warto zapytac, moze będzie.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 23 Sty 2023 23:37 #821721

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7720
IMG_20230122_171141.jpg

L
IMG_20230122_171200.jpg

Witam. Podrzucam garść wiadomości na temat Supersweet100.Nasiona kupiłem w 2015 lub 2016 w Aldi w Radomiu. Krzaczysko wielkie, zdrowe, liść pomidorowy,typ wzrostu zrównoważony. Przy dostatku jedzonka powinien dorosnąć w gruncie nawet pow. 170 cm i to na kilka pędów. Pomidorki o ile pamiętam, bo ze 4 sezony go nie było, wielkości dorodnej czereśni, dość smacze i słodkie ale mniej słodkie niż nazwa. :happy4: Plenność też dobra.
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 23:44 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 00:00 #821722

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
Emilia wrote:
Nie wiem co tam planujecie zamowic ale sprawdzcie wczesniej swiatpomidorow.pl strona Joannan77 znacie ją z allegro. Nie wiem czy mozna takie posty pisac, jesli nie to przepraszam i usunę.
Jesli jakiegos Waszego chciejstwa nie ma w ofercie to warto zapytac, moze będzie.
Widziałam posty tej Pani na fb kilka dni temu i nie zamówiłam z uwagi na cenę nasion. Oferowała po 2,5 za 10 szt nasion a ja ostatnio kupowałam po 8,99. Wydało mi się to podejrzane, te piękne zdjęcia i taka cena.
Pozdrawiam Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 00:15 #821723

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13636
Joannan77 ma niskie ceny od wielu lat.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, jack90, magdalkaj, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 00:25 #821724

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
del wrote:
Joannan77 ma niskie ceny od wielu lat.
Pisała na swojej stronie na FB, że nie zmienia ceny nasion pomimo inflacji.
Kto bedzie chciał to znajdzie.
Ja zamowienie otrzymałam. :)
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, jack90, magdalkaj, Lulu

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 06:24 #821728

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Kilka razy kupowałem u Joannan77 i czasem zdarzały się drobne pomyłki, ale to co przysłała ostatnio (jak już wszyscy popularni sprzedawcy znikali z Allegro, a ona jeszcze została), to jakieś jaja. Praktycznie 60% się nie zgadzało.
W trakcie dojrzewania wysyłałem do niej zdjęcia pomidorów z prośbą o identyfikację odmiany. Gdy mi rozszyfrowała , to pokazywałem co miało być teoretycznie wg. jej wcześniejszych opisów.
Najlepiej było z pom. Rekordzista. Okazało się, że to Dwarf Purple Heart i w odpowiedzi odpisała, że musiała tak napisać, bo prawowity właściciel nie pozwoli sobie na użycie jego nazwy przy sprzedaży ( :think: Jak to się ma do nazw pozostałych, które kupiłem?).
Albo z odmianą Vesuvius. Dostałem go w gratisie. Poczytałem, ciekawy pomidor.
www.fruitionseeds.com/shop/vegetables/to...esuvio-paste-tomato/
Nawet mnie to ucieszyło, że mam taką niespodziankę. Niestety kolejny opad szczęki, bo wyrósł pospolity Tigerella :angry: Takich jajek niespodzianek było dużo więcej :laugh1: Kilka odmian z tego ostatniego sortu jeszcze nie wysiewałem, aż się boję co z nich wyrośnie.... :supr3: Wygląda to tak, jakby już wiedziała, że musi kończyć ze sprzedażą i pakowała wszystko co miała byle się tego pozbyć.
Przez takie numery powstają później rozbieżności w opisywanych przez nas odmianach, bo nie zawsze się zorientujemy, że to coś innego i nieświadomie wprowadzamy chaos.
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 06:59 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, magdalkaj, monik@, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 06:55 #821730

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Jack 90- nie strasz :blink:
Mam zakupione trochę nasion od niej :dazed: :( . Słyszałam o niej bardzo dobre opinie. W sumie wszędzie są zdążają się pomyłki . Ja za to w zeszłym roku, w sklepowych orginalnie pakowanych nasionach zamiast pomidora to wyrosły małe papryczki .
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, jack90, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 07:39 #821731

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Nie, no jak pisałem na początku, wcześniej były drobniutkie potknięcia. To co opisałem było na końcu egzystencji P. Grażyny na Allegro.
Jeszcze mógłbym sobie przypisać pomyłki podczas siewu, ale wyrastały pomidory, których w ogóle nie miałem w swojej kolekcji.
To jeszcze opiszę pomidora Mojżesz (Moses). Sadziłem jeden rząd w tunelu odmian, które mają ziemniaczane liście (lepsza kontrola) i pośród Brandywinów (nasiona od forumowiczów)itp, wyrósł jeden dziwoląg niski, czerwony, liście regularne . Okazało się, że to od Joannan "Mojżesz", który miał być malinowy, liście ziemniaczane i wysoki. Nawet nie pytałem co to. Leży teraz torebka z nasionami i zaznaczony pytajnik. I co z nasionami? Miałem pobrać i wysłać jako Mojżesz? A co jakbym się nie zorientował bo byłby trochę podobny? Pod nazwą Mojżesz wysłałbym w świat zupełnie inne pomidory.
Może to akurat ja miałem wtedy pecha i teraz będzie znowu wszystko ok.?
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 08:46 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 07:43 #821732

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
Przeglądając jej zdjęcia znalazłam pomidora cud o nazwie Rebel. Poszukałam w internecie i znalazłam go - Rebel Starfighter Prime . U Pani pod trzema zdjęciami nowego posta z wczoraj są nazwy : Przepraszam, te nazwy są na stronie swiatpomidorow.pl
249/22 Rebel starfing
266/22 Rebel Prime
178/22 Rebel Strafig Prime
Jak ktoś jest początkujący to może się naciąć.
Pozdrawiam Magda
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 09:54 przez magdalkaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 08:40 #821739

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18650
Zdarzało mi się zamawiać od tej pani jeszcze z allegro i pomyłki były dość często. Dlatego tak ważne jest pokazywanie zdjęć pomidorów zanim puści się nasiona dalej. Mamy możliwość wyłapania pomyłek.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, jack90, monik@, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 08:58 #821741

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
Marlenka wrote:
Zdarzało mi się zamawiać od tej pani jeszcze z allegro i pomyłki były dość często. Dlatego tak ważne jest pokazywanie zdjęć pomidorów zanim puści się nasiona dalej. Mamy możliwość wyłapania pomyłek.

I tak tez było z odmianą Evil Olive, pokazywałam ją na forum, wyłapaliśmy że to nie ten pomidor a szkoda.
Miałam jedną pomyłkę na ok 20 odmian pomidorów zakupionych u niej.
W sumie to dobrze że poruszyłam ten temat, będę "czujniejsza". :blink:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, magdalkaj, Lulu

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.341 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum