TEMAT: Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Paź 2022 13:30 #816306

• owsianka
  • owsianka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 308
Tomku ja też Ci dziękuję. :thanks:
Pozdrawiam poprosturysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 01 Lis 2022 22:53 #816769

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 606
Witam. Widzę, że na liście nie ma nasion pomidorów następujących odmian:
- Królowa Elżbieta, Queen Elizabeth - befsztyk koloru malinowego, ok 1,5m, 300-400 gr, smak bardzo dobry
- Sink’s Yellow Striped - zielono-poarańczowo-czerwone, w środku marmurkowe,ok 1,80m, 300-400 gr, bardzo dobry ale specyficzny smak
- Gary Ibsen’s Gold - żółto-pomarańczowe, wysokie, ok200-300 gr, kwaskowate z tropikalną nutą
- El –Amar - malinowy befszyk z Palestyny, wysoki, ok 300-400 gr,słodki, smaczny, plenny
- Coeur De Boeuf De Jerusalem znana również jako „Jérusalem” lub „Jérusalem Giant”, różowo-czerwono-pomarańczowe sercowate pomidory o wadze 300-400 gr, wysokie, smaczne, mogą dłużej poleżeć
Do odnowienia jest Golden Cherokee - mogę zrobić 3 dilerki po 3 nasionka (miał malutko nasion)
Czy potrzebne są nasiona Amethyst Jewel ?
Przepraszam, ale zdjęć w tym roku miałem tylko kilka i nie ma na nich ww pomidorów.
Pozdrawiam Andrzej
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 02 Lis 2022 06:45 #816770

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18650
Dostałam na ten targ kilka nowości, w tym Królową Elżbietę i El –Amar. Postaram się w najbliższym czasie uzupełnić zestawienie odmian.

Andrzej, jak możesz to przyślij wszystkie odmiany, które wymieniłeś . Mam tylko problem z odmianą Sink’s Yellow Striped.
U polskiego sprzedawcy występuje pod taką nazwą Sink’s Striped (Sink’s Yellow Striped). Natomiast w bazie Tatiany i w innych są to dwie odmiany Sink's Striped i Sink's Yellow Tip.

Jeśli miałeś bicolor to może będzie Sink's Striped, bo Sink's Yellow Tip powinien być żółty. Porównaj z tymi z linków

www.tomatofifou.fr/index.php/recherche-v...-striped-1029-detail
tatianastomatobase.com/wiki/Sink%27s_Striped
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 02 Lis 2022 19:42 #816808

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 606
I tu właśnie kłaniają się zdjęcia, bo pamięć ludzka jest zawodna. Z tego co mam w notatkach to był wielokolorowy. Na pewno nie był żółty. Wyglądał mniej więcej tak: www.facebook.com/worldtomatosociety/phot...9639/?type=3&theater. Najwyżej z niego zrezygnujemy a wysieję go w przyszłym roku i dokładnie się mu wspólnie przyjrzymy. Chyba, że ktoś chce testować? Czekam na info. Pozdrawiam Andrzej
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 02 Lis 2022 19:51 #816810

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Andrzej, przyślij z pięć torebek. Pomidorek jest ładny i na pewno będą chętni. Na razie podpisz go Sink’s Striped, a za rok porównamy jak wysiejesz i może ktoś jeszcze. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 14 Lis 2022 12:00 #817439

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Marlenko ja w tym roku nie mam do wysłania żadnych nasion, które wykiełkowały :oops: jak wiecie nie mam doświadczenia z pomidorami. Z uzyskanych nasion wyrosły ładne sadzonki. Pewnego dnia wyniosłam je na słońce i zbyt obficie podlałam, oczywiście zmarnowałam. :oops: Wiem już co zrobiłam źle . Kupiłam w OBI sadzonki i miałam piękne krzaki (rzadko podlewane ale obficie) zjadłam nawet troszkę pomidorów, do pewnego momentu nie było zarazy, a jak się pojawiła to szybko się rozprzestrzeniła... Mam nasionka na przyszły rok (bo oszczędnie je chciałam rozmnożyć) i na wiosnę biorę się za kiełkowanie.
Pozdrawiam Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 14 Lis 2022 14:28 #817447

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2648
magdalkaj wrote:
Pewnego dnia wyniosłam je na słońce i zbyt obficie podlałam, oczywiście zmarnowałam. (...) zjadłam nawet troszkę pomidorów, do pewnego momentu nie było zarazy, a jak się pojawiła to szybko się rozprzestrzeniła...

To była chyba nie wilgoć w podłożu, tylko pominięcie hartowania przy ekspozycji na promienie słoneczne.

Nawet, jeśli nie akceptujesz metody oprysków chemicznych, to przecież można osiągać wyniki w ochronie przez ZZ przy użyciu innych metod, z płynem IF na czele.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, magdalkaj

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 14 Lis 2022 21:22 #817484

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11815
W końcu i ja zabrałam się za pakowanie nasionek i w związku z tym mam pytanie czy przydadzą się De Barao Black ?
O resztę nie pytam ponieważ będą to FAV-y oraz troszkę nowości, których nie ma na zestawieniu odmian poszukiwanych.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 14 Lis 2022 21:25 #817485

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Elu, możesz kilka torebek przysłać. :)
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 21 Gru 2022 20:26 #819341

• DariaDB
  • DariaDB's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 170
Witam, czy uprawia ktoś pomidora "Mama Irene's". Opis: Bardzo urodzajny malinowy pomidor o wysokim potencjale plonowania. Rośliny obficie zawiązują liczne owoce niezależnie od warunków pogodowych. Długo utrzymują się na roślinach po osiągnięciu dojrzałości. Mięsiste owoce o ciemnoróżowym miąższu i zbalansowanym słodkim smaku typowym dla dawnych pomidorów dorastają do 400-900 g. Chciałabym go sprawdzić. Oglądam różne filmiki na You Tube i Kasia.In bardzo go zachwalała. Może ktoś ma i chciałby się podzielić? Niestety nie można go już kupić na stronie, która go kiedyś oferowała.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 21 Gru 2022 22:05 #819348

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2648
DariaDB wrote:
Witam, czy uprawia ktoś pomidora "Mama Irene's". Opis: Bardzo urodzajny malinowy pomidor o wysokim potencjale plonowania. ( ..... ) Niestety nie można go już kupić na stronie, która go kiedyś oferowała.

W tym roku, przed swoim pierwszym Targiem Pomidorowym, poświęciłem nawet sporo czasu, żeby nie robić zamówienia po głupiemu, bez przygotowania. Nie dyskredytując bynajmniej tego, co przytoczyłaś, powiem Ci, że i w polskim i angielskim języku jest całe mnóstwo podobnych opisów marketingowych. Natomiast w różnych rankingach pomidorów, nigdy nie spotkałem się z tą nazwy odmiany. Jest też jakaś dziwna gramatycznie w pisowni, mimo, że wcale nie zrobiłaś pomyłki w zapisie.

Niektóre te sklepiki z nasionami ciągle działają, tylko nie mogą jawnie się ogłaszać, ponieważ jakiś 1.5 roku temu weszła bardzo opresyjna ustawa. Sprzedają wic niejednokrotnie nasiona nadal, ale w innej formule, niż wcześniej.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, DariaDB, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 21 Gru 2022 22:24 #819349

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2022 22:26 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, DariaDB

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 21 Gru 2022 22:26 #819350

• DariaDB
  • DariaDB's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 170
Dziękuję za odpowiedź. Nie opieram się na opisie a głównie na filmiku. tam bardzo zachwalano smak. Nie wiem dlaczego, ale Kasia.in wzbudziła we mnie zaufanie i wcale nie sprzedaje nasion, myślę, że kupiła je z netu. Może rzeczywiście odezwę się do sklepu poprzez maila.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 08 Sty 2023 18:10 #820296

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Miałem bardzo napięty rok i nie wysłałem nasion które zebrałem (choć nie jakieś ogromne ilości) "Sławy Nadrenii" wiem że byłem jedną z dwóch osób do odnowienia odmiany dlatego gdyby ktoś potrzebował to mogę się podzielić
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 11 Sty 2023 20:41 #820637

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
W zeszłym roku w Lidlu kupiłam opakowanie maleńkich pomidorków w kolorze czerwonym i żółtym. Owoce były wielkości małego paznokcia u ręki. Wydłubałam nasionka i niestety gdzieś je schowałam na amen :club2: Kojarzycie może odmiany? Owoce może w rozmiarze zielonego groszku.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 11 Sty 2023 21:40 #820643

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
może pomidor porzeczkowy?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 11 Sty 2023 22:37 #820654

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Adam tylko konkretnie nazwę odmiany potrzebuję :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 12 Sty 2023 08:02 #820670

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17536
Black currant, bardzo drobne, czerwone.
White currant trochę większe, bladożółte słodziutkie jak landrynki.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2023 08:03 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.451 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum