TEMAT: Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 09:26 #821747

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18650
Pomyłki zdarzają się wszędzie, niezależnie od ceny nasion, najważniejsze to je wyłapać.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, bastis, rybur58, del, ewakatarzyna, jack90, magdalkaj, Lulu, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 10:22 #821755

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
A i przy okazji można zdobyć nasiona super pomidorów, których nawet nie braliśmy pod uwagę. Przykład?
Oryginalne Striped Chocolate okazały się Super-Exotic (dzięki czujności Marlenki). Nigdy bym takich nie kupił, a dzięki pomyłce mam superkowe pomidorki. No i powrócę do pozytywnej pomyłki od Joannan. Miała być Matka Rosja, a wyrósł potężny krzak, Liście ziemniaczane, obity potężnymi owocami. Gdyby nie ta plenność, pomyślałbym, że to Brandywine. Przyp:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...22?start=1620#810663
Zdjęcie wykonałem już po zbiorze pierwszego, największego grona. W sumie zebrałem z niego 9,4kg . Niestety z owoców bez jakiejkolwiek skazy zebrałem tylko 3 (słownie trzy) nasionka i dlatego nie wysłałem go na targ jako NN. W tym roku wysieję te 3 nasionka i jeszcze raz te , które kupiłem, aby wykluczyć swoją pomyłkę.
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 10:59 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, bastis, del, ewakatarzyna, Lulu, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 10:48 #821757

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
A żeby nie było, że się uparłem na kogoś, to dla odmiany hicior od MojePom...
Miała być Budenovka, a wyszła Tlacolula Ribbed.przyp:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...22?start=1530#810275
Smaczna, plenna (zebrałem 4450g) sakiewka, o której wcześniej nie miałem pojęcia :happy4:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 11:00 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, LexaClark, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 10:58 #821758

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
U mnie i w starszym zamówieniu zdarzały się pomyłki- dwarf purple heart i lime green salad niestety nie były tym co zamówiłam. Myślę że 80% odmian z mojego zamówienia było ok.
Nauczyłam się weryfikować zgodność z pomidorowymi katalogami.

Pomyłki się niestety zdarzają. U innych na przykład w dyniach też rosły różne rzeczy. A i cukinie dużej firmy nasiennej wyrosły mi raz ewidentnie pokrzyżowane z innym kolorem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 11:15 #821760

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Nioe ma co daleko szukać - mnie wyleczyły polskie firmy nasiennicze z ich nasion pomidorów. "Zachorowałam" na San Marzano i kupiłam nasiona oryginalne (już nei pamiętam której dokładnie firmy). Wysiałam ponad 10 krzaczków ciesząc się, że będą na przetwory/suszenie. I co? Wyrosły krzaki od samokończących po wysokie, owoce od okrągłych - większych od koktajlowych, przez sople po befsztyki. Dojrzewały nierówno, smak różny... Sąsiadka też kupiła wtedy z tej firmy jakieś malinowe pomidory - wysiała tylko je i co? Znowu różne krzaki, różne owoce i wielkości krzaka... Po tamtym zdarzeniu miałam awersję do wszelakich San Marzano, aż zeszłego roku mnie forumowicz namówił na Redortę i nie żałuję.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 12:08 #821762

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Jack 90
Chyba nasiona od Joanna77 zrobię z jednej strony szklarni
A pewniaki z drugiej . Zapowiada się ciekawy rok :lol:
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Gaja, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 12:42 #821764

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
[quote="Lilith""Zachorowałam" na San Marzano. Po tamtym zdarzeniu miałam awersję do wszelakich San Marzano, aż zeszłego roku mnie forumowicz namówił na Redortę i nie żałuję.[/quote]

Czy z tych oryginalnych wyrosły takie jak na opakowaniu duże? Jak z plennością?
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 12:49 #821765

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Tak duże. Są wg mnie ciut późne, ale bardzo plenne, dojrzewają równo. Poszły na kanapki i do suszenia, bo na przeciery zabrakło (miałam kilka krzaków na próbę). Co ciekawe smak i tak do jedzenia rewelacyjny - mało galaretki, słodkie. Dałam znajomym to każdy zachwycony. W tym roku planuję ich więcej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 15:11 #821773

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
A jeszcze dopytam czy krzaki wysokie bardzo rosną?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 24 Sty 2023 15:17 #821776

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 842
Rosną wysokie, możesz je uprawiac na dwa pędy, bardzo są wrażliwe na niedobory wapnia. Sadze je od drzech lat pomidor na przecier bardzo dobry.
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 15:20 przez Rolnik90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 27 Sty 2023 16:29 #822036

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
magdalkaj wrote:
Emilia wrote:
Nie wiem co tam planujecie zamowic ale sprawdzcie wczesniej swiatpomidorow.pl strona Joannan77 znacie ją z allegro. Nie wiem czy mozna takie posty pisac, jesli nie to przepraszam i usunę.
Jesli jakiegos Waszego chciejstwa nie ma w ofercie to warto zapytac, moze będzie.
Widziałam posty tej Pani na fb kilka dni temu i nie zamówiłam z uwagi na cenę nasion. Oferowała po 2,5 za 10 szt nasion a ja ostatnio kupowałam po 8,99. Wydało mi się to podejrzane, te piękne zdjęcia i taka cena.

Na początku stycznia kupowałam u niej po tej cenie2,5. W tej chwili te same nasiona ma już po 10zl :ohmy: :blink: :blink:
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 27 Sty 2023 20:11 #822056

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Było duże zainteresowanie na fb jej ofertą.
Pozdrawiam Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Lulu

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 27 Sty 2023 21:02 #822059

• LexaClark
  • LexaClark's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Witam, ciekawe czy będą pomieszane nasionka w jej ofertach bo ja jakoś się waham nad zakupem:)
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 27 Sty 2023 21:42 #822062

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13636
Lulu wrote:
magdalkaj wrote:
Emilia wrote:
Nie wiem co tam planujecie zamowic ale sprawdzcie wczesniej swiatpomidorow.pl strona Joannan77 znacie ją z allegro. Nie wiem czy mozna takie posty pisac, jesli nie to przepraszam i usunę.
Jesli jakiegos Waszego chciejstwa nie ma w ofercie to warto zapytac, moze będzie.
Widziałam posty tej Pani na fb kilka dni temu i nie zamówiłam z uwagi na cenę nasion. Oferowała po 2,5 za 10 szt nasion a ja ostatnio kupowałam po 8,99. Wydało mi się to podejrzane, te piękne zdjęcia i taka cena.

Na początku stycznia kupowałam u niej po tej cenie2,5. W tej chwili te same nasiona ma już po 10zl :ohmy: :blink: :blink:
Przy tej cenie to lepiej rozejrzeć się na wschodzie :search:
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Tajga dzika, Lulu, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 27 Sty 2023 21:54 #822063

• LexaClark
  • LexaClark's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Ostatnio znalazłam jakąś stronę z Ukrainy ale nie wiem jak u nich teraz z wysłka.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 27 Sty 2023 22:44 #822065

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
To napisz do nich i będziesz wiedział. Z wysyłką jest różnie.
pozdrawiam,
Tomek

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 30 Sty 2023 12:22 #822254

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Petycja odnośnie handlu nasionami pomidorów
pomidorlandia.pl/pl/blog/biuletyn-2-2023/56
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, magdalkaj, Lulu, Emilia

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 30 Sty 2023 12:29 #822255

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Tomku oni sprzedają w tej chwili nasiona z paszportem.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.439 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum