TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 14:11 #810120

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Mam pytanie. Czy kiszone ogórki na zimę zalewacie zimna, czy gorąca woda?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, Margaretka

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 14:17 #810121

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17433
Ja zimną ale znam wielu takich co gorącą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, Nimfa, ewakatarzyna, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 14:19 #810122

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Zalewam wrzątkiem, szybko zakręcam i przykrywam kocykiem.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, Nimfa, ewakatarzyna, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 14:34 #810124

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12156
Mamma wrote:
Mam pytanie. Czy kiszone ogórki na zimę zalewacie zimna, czy gorąca woda?

:bye:
Nie ma to większego znaczenia ;)
Jeżeli zalejemy ogórki gorącą wodą szybciej się ukiszą, a jeśli zimną, to ogórki będą się kisić wolniej.
U mnie zalewa się przegotowaną i ostudzoną solanką. Proporcja 1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej bez jodu do przetworów.
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, whitedame, Mamma, Nimfa, ewakatarzyna, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 15:09 #810127

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Te największe na mizerię

20220727_ogrki.jpg

mniejsze na małosolne - już się robią... :)

20220727_kamionka.jpg

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Mejra, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 15:22 #810129

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Zimną solanką.
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa, ewakatarzyna, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 16:27 #810132

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29345
Ja wrzącą, na wszelki wypadek, gdyby coś w nich było, co mogłoby spowodować przebieg fermentacji nie tę pożądaną, czyli fermentację mlekową. Te inne przebiegi określa się jako wady np. zjełczały zapach.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa, ewakatarzyna, Znamy-się, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 17:54 #810140

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11997
Pierwszy raz mam u siebie ogórka Sałatkowego. Ze względu na ciasnotę w moim warzywniku, wepchnęłam go krzywdząco w wąski pas usypany z kompostu za podniesionymi grządkami, ale rośnie i bardzo mnie cieszy, bo chrupki, kształtny i smaczny. Nasiona mam od Pomodoro, Mieciu dziękuję za ten dar, poznajesz?

DSCN1601.jpg

DSCN1604.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2022 17:55 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rozalia, Mamma, Germanek, Zygowa, ewakatarzyna, Mejra, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 20:01 #810149

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7713
Babcia Ala wrote:
Ja wrzącą, na wszelki wypadek, gdyby coś w nich było, co mogłoby spowodować przebieg fermentacji nie tę pożądaną, czyli fermentację mlekową. Te inne przebiegi określa się jako wady np. zjełczały zapach.
OK, jeżeli całość jest wysterylizowana wrzątkiem i słoik jest od razu zakręcony a nawet włożony pod kocyk, to skąd do cholery jakiekolwiek bakterie mlekowe w tej radosnej twórczości? Jak kisicie kapustę to też ją podgotowujecie? Przecież to identyczna fermentacja!
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 20:06 #810150

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53129
Same ogórki mogą zawierać cały bukiet bakterii, zwłaszcza te podlewane gnojówką z pokrzyw :).
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, Znamy-się, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 20:52 #810154

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8188
rozumiem chęć posiadania ekologicznych warzyw, ale żeby potraktować ogórki gnojówką, to raczej nie :club2:
ale każdy wybiera swoją drogę i sposób uprawy, a co do fermentacji to może ogórki myjemy ale np taki koper ciężko "domyć"
przyznam się że ja tylko go płuczę pod zimną wodą i na szczęście nic mi się nigdy nie przytrafiło niechcianego, ogórki zalewam zimną wodą, nie przegotowaną
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2022 21:00 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Mejra, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 27 Lip 2022 21:41 #810163

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja dbam o to aby jak najwięcej bakterii trafiło do kiszonki. Woda kranowa, co najwyżej puszczona przez Britę jak ma cokolwiek zapaszku bo i taka czasami się trafia w bloku albo 5-6 litrowe baniaki z Biedry lub Lidla, sól kamienna prosto z torebki, czosnek z łupinką , chrzan , ogórki wymoczone i lekko umyte, słoiki z piwnicy tylko potoknięte wodą, gumki i przykrywki to samo. Koper prosto z działki nawet nie myty chyba, że z mszycami. :) Solanka z 60g soli/litr + sole wapnia, siarczan albo chlorek, liść laurowy 3-4 ziela angielskie i szczypta cząbru. Jeszcze się nie zdarzyło aby fermentacja poszła nie tak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Zefirka, Mejra, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 28 Lip 2022 07:59 #810190

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Zawsze ciekawi mnie jakie kto ma sposoby na ogórki. U mnie wychodzą różnie, ale ja już tak mam :P
Pierwsze przetwory zrobione.
IMG_20220728_054510825.jpg

IMG_20220728_054515939.jpg

IMG_20220728_054521506.jpg

Krzaczory ogórkowe rosną ładnie, ale kiedy się doczekam następnych zbiorów przy tem. 4*C w nocy, to zagadka :jeez:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2022 08:03 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mirek19, Mejra, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 28 Lip 2022 10:06 #810199

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Mamma wrote:

Pierwsze przetwory zrobione.

:bye:
Też się pochwalę ;) :teach:

20220728_ogrki_soik.jpg

Pozdrawiam, Mirek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 28 Lip 2022 11:44 #810208

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29345
Janusz, mojej mamie ogórki się psuły, kupowała w Czechach konserwant Ogórkol, ale mnie smak tego Ogórkolu wyczuwalny przeze mnie przeszkadzał, więc ja uczyłam się sama, nie miałam od kogo, to kupiłam książkę sławnej Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach" i od niej się uczyłam. Książka z czasów komuny, klejona, nie szyta, rozpada się, ale jest ze mną po dziś dzień, a teraz ja uczę młode panie domu kisić ogórki. Wiem, że niektórzy zalewają zimną wodą, ja mam wodę z własnej studni, nie badam co roku, więć na wszelki wypadek nie piję surowej, kopru nie myję nigdy :happy3: .
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Margaretka, świeżak w ogrodzie

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 28 Lip 2022 15:14 #810224

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Babcia Ala wrote:
kupiłam książkę sławnej Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach"

Mam, mam i ja. Całe 520 złotych kosztowała.
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Margaretka

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 28 Lip 2022 16:46 #810226

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17433
Pochwalę się i ja. W słoikach korniszony w garncu małosolne, reszta to wiśnie i syrop wiśniowy.
20220726_184736.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mejra

OGÓREK - wysiew, rozsady, uprawa i odmiany część IV 28 Lip 2022 17:11 #810228

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamiętam kiszenie ogórków u moich dziadków, połowa lat '60. Toż to był ceremoniał uświęcony wiekową tradycją ;) , Najpierw słoiki i wieczka były szorowane z dodatkiem sody lub bielidła, płukane woda zimną , potem gorącą , suszone a na koniec jeszcze wędrowały do gorącej dochówki na kilka minut. Gumki obowiązkowo były gotowane. Po ułożeniu ogórków i przypraw w słoikach były zalewane solanką obowiazkowo z wyprażonej na patelni soli. Rant słoików był wycierany do sucha ściereczką, takoż gumka i przykrywka. Zawsze mnie ta czynność dziwiła bo jak zaczynała się fermentacja to woda i tak wyłaziła dookoła więc całe to suszenie i wycieranie to była rzeźba w goownie ale tak robili ojce, dziadki i pradziadki to pewnie mieli rację i tak należy robić. :teach:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, pawlisko, Margaretka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.982 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum