TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 13:38 #809630

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Z dezynfekcją jest jak z grą w totka. Dowiesz się na nastepny sezon czy była skuteczna. Wydaje mi się, że lepiej ustalić sposób ochrony roślin.Będzie to ochrona i zarazem odkażanie szklarni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewcia12, del, Janta, karnityna

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 13:46 #809632

Dziękuję za informację. Zaskoczyła mnie w tym roku ta sytuacja, bo wymieniłam całą ziemię po zeszłym sezonie. W takim razie Revus na start, bo mam pod ręką i zobaczę jak się będą zachowywały.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 14:15 #809640

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 175
pomodoro wrote:
Zrób zdjęcie jakiegoś liścia ale jeszcze zielonego z plamą

https://aggie--horticulture-tamu-edu.translate.goog/vegetable/problem-solvers/tomato-problem-solver/leaves/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

brutus3.jpg

brutus5-3.jpg
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 13:01 przez Marlenka.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 16:00 #809646

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To będzie alternarioza.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 18:24 #809654

• BettyL
  • BettyL's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 219
Pomidory w moim tunelu mają niedobory. U niektórych wystąpiła SZW, a inne mają zieloną piętkę. Wcześniej dwa razy pryskałam przeciw SZW, raz OW a raz saletrą wapniową. Teraz też miałam zamiar spryskać saletrą wapniową, ale przy tych temperaturach uznałam że lepiej będzie podlać. Czy można łączyć podlewanie saletrą wapniową z saletrą potasową? Potasowa oczywiście z myślą o zielonych piętkach. Jeśli tak, to jakie proporcje zastosować?
Beata
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2022 18:25 przez BettyL.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 20:29 #809661

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Ostatnio pisałam że na pomidorach na zewnątrz pojawiły się jakieś plamy, w tunelu we wtorek jeszcze wszystko było ok. Wracam dziś i w tunelu jakby armagedon. Brązowe plamy na liściach i lodygach uschniete liście itd. Tragedia. Czy macie pomysł co się stało? Myślę dziś opryskac Signum czy czymś podobnym.
4_ogorki_3.jpg

2_ogorki_2.jpg

16_ogorki_2.jpg

13_ogorki_2.jpg

1_ogorki_3.jpg
Pozdrawiam,
Iza

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 21:21 #809666

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Grunt. Oprysk 9.07 Revus. 17.07 Cabrio. Dzisiejszy "zbiór" :jeez:
Przeglądnąłem wszystkie krzaki i widać, że to się czai, nie atakuje z pełną siłą.
Najgorsze, że w poniedziałek wyjeżdżam na tydzień i nikt mi krzaków nie przypilnuje - zapewnione mam podlewanie.
Przymierzam się do sobotniego lub niedzielnego oprysku finito, ewentualnie signum.

ZZ_Easy-Resize.com.jpg

ZZALT_Easy-Resize.com.jpg

ALT_Easy-Resize.com.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2022 21:25 przez del.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 22:12 #809670

• Ag
  • Ag's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 159
Czai się czai, raz to raz tamto :). Moje przeczulenie sięga zenitu, jednak brak doświadczenia w uprawie pomidorów swoje robi.
Wczoraj rano zrobiłam oprysk Signum( dzięki poradzie z forum) głównie na szarą pleśń, alternariozę ale i zapobiegawczo przeciw zz, (bo jest blisko). I jestem na etapie zastanawiania się czy środek nie zadziałał i wtedy oprysk za 4 dni, czy zadziałał i wtedy za tydzień. Ogólnie to nie wiem jak to rozpoznać. Czy oglądać owoce i sprawdzać czy na kolejnych pojawiają się plamy widmowe, czy kolejne listki będą zasychać, a może kwiatki opadać? A dodatkowo dziś zauważyłam na Bawolim takie dziwne plamy i nie wiem czy to jakaś nowa plamistość, czy przędziorki, czy mączniak. Nie mam pojęcia czy ten Signum jest wystarczający w tym momencie.
Też wyjeżdżam i zastanawiam się co zastanę.

Attachment IMG_20220722_165558.jpg not found

Attachment IMG_20220722_165523.jpg not found

6b
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2022 22:17 przez Ag.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 22:13 #809671

Dziękuję za odpowiedż.
To dziwne bo jedyne środki to Revus koło 15 maja i 2 tyg pozniej Signum. Może za duża dawka ?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 22 Lip 2022 23:42 #809678

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Do tej pory opryskiwałam: raz na początku sezonu po długim okresie opadów, a potem kilkakrotnie traktowałam swoje pomidory przy pomocy IF.
Po ostatniej serii opadów przyglądałam się bacznie pomidorom. Trochę ponad tydzień temu ostatnio pryskane IF, a wczoraj znalazłam plamy zz na liściach, kilku gałązkach i 1 pomidorze :( Załamałam się - wydawało mi się, że zrobiłam dużo any uchronić swoje pomidory (mam pod chmurką i kilka w folii).
Zerwałam podejrzane liście i owoc. Wczoraj popryskałam też Cabrio Duo. Czy to wystarczy?
Znów zapowiadają deszcz/burzę.
Tak mi smutno. To mój drugi rok z uprawą pomidorów. Kilka różnych odmian mam i szkoda mi by było je stracić.
Ale z drugiej strony, czy ta chemia przeciwko zz nie jest szkodliwa?
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 06:42 #809684

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Pomidory w tunelu przestały mi kwitnąć. Czy przyczyną może być duża ilość zawiązanych owoców czy też bardzo wysokie temperatury?
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 06:45 przez Jan4.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 07:42 #809686

• Ag
  • Ag's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 159
Hej EwG. Wiesz co, wg mnie IF to może być trochę za mało na skuteczną interwencję. Przeczytaj np wątek "Ochrona pomidoròw w gruncie i pod osłonami" (od początku). Tam są wskazówki co robić. Co do szkodliwości chemii przeciw zz, to chyba trzeba wyrobić sobie osobiste stanowisko. Nie załamuj się :) .Za rok będziesz mądrzejsza o doświadczenie. Pozdrawiam :)
6b
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 08:03 przez Ag.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jack90

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 08:15 #809687

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
del wrote:
Grunt. Oprysk 9.07 Revus. 17.07 Cabrio. Dzisiejszy "zbiór" :jeez:
Przeglądnąłem wszystkie krzaki i widać, że to się czai, nie atakuje z pełną siłą.
Najgorsze, że w poniedziałek wyjeżdżam na tydzień i nikt mi krzaków nie przypilnuje - zapewnione mam podlewanie.
Przymierzam się do sobotniego lub niedzielnego oprysku finito, ewentualnie signum.

W takim przypadku najlepiej oprysk Infinito/Magnicur 0,5% z mocznikiem. Ewentualnie podlać - pomodoro o ile pamiętam stosował tą metodę.

Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Miragoral

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 09:32 #809689

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Owszem. W tym sezonie mam porównanie. Podlałem wszystkie krzaki wysokie. Nie podlałem w sumie 30 sztuk karłowych pomidorów i na nie okropnie weszła ZZ. Gdyby nie dwukrotny oprysk interwencyjny nic by z nich nie było. Natomiast na wysokich pomidorach trafiają się czasem pojedyncze plamy ZZ. Jak policzyć, to zużyłem 10 razy tyle preparatu Infinito do oprysku , co do podlania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Krecik stary, rozalia, Miragoral, del

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 09:59 #809691

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Ja też podlałem wszystkie krzaki przy ich wysadzaniu. Może dlatego nie mam gwałtowanego ataku zz jak w latach poprzednich, tylko w kilku miejscach są oznaki.
I te oznaki najbardziej drażnią, bo człowiek spodziewa się zaraz ataku.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 10:01 przez del.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 13:24 #809708

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
pomodoro wrote:
To będzie alternarioza.

polecasz miedzian 50 wp czy cabrio duo ?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 13:27 #809709

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
co się dzieje z pomidorem ? ogólnie to żółta gruszeczka
Załączniki:

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 23 Lip 2022 14:25 #809715

• ewcia12
  • ewcia12's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 541
Czy ktoś może mi powiedzieć co to za pajączek ,który zwabia mszyce latające na pomidorze w pajęczynkę. Czy on zagraża pomidorom.

pajak.jpg

Pozdrawiam Ewa
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2022 14:28 przez ewcia12.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.770 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum