TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Sie 2022 20:41 #812660

• ewcia12
  • ewcia12's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 541
Aniu (Adasiowa) czym zwalczyłaś przędziorki, bo ja już nie mam do nich sił. Drugi rok się z nimi męczę w gruncie. Mam ich nie tylko na pomidorach,zaatakowały mi nawet śliwę. Nie pomogły opryski. Codziennie chodzę z lupą ,przeglądając krzaki pomidorów unicestwiam ich ręcznie. Dobrze,że w foliaku ich nie ma.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Sie 2022 10:35 #812683

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
franki wrote:
Adasiowa - dziękuję za słowa wsparcia :hearts:
Trochę ciężko byłoby zostawić na oko ok.30 kg pomidorów do zmarnowania. Zawzięłam się dziś i zrobiłam gigantyczną pracę. Zebrałam wokół krzaków ziemię z maksymalnie dużą warstwą nawozu, dodałam nowej aby korzenie nie były na wierzchu i podlałam wszystko kristalonem. Mam nadzieję, że niewiele tamtego nawozu zostało /był tylko wymieszany z ziemią a nie podlany bo ziemia była mokra/, a przynajmniej nie powinno jakoś spektakularnie zaszkodzić. Dobrze, że jutro niedziela bo wątpię, czy dam radę normalnie chodzić bez dnia rekonwalescencji - gdyby nie poręcz przy schodach to pewnie nie doszłabym do mieszkania a tak "wciągałam się " na trzecie piętro :wink4:

Krysiu, cieszę się, że choć słowem mogłam pomóc. Mam trochę staroświeckie poglądy, w myśl których staram się nie marnować niczego, co urodziła Natura, a przynajmniej ratuję to, co zostało.
W tym roku nie udało mi się podtrzymać przy życiu żadnego pomidorowego krzaka na działce - upał, słońce i susza zrobiły swoje. Do bieżącego spożycia wystarczają nam pomidorki z uprawy parapetowej, a na przecier kupię parę kg na rynku.

Gdybyś chciała dodatkowo wzmocnić krzaczki, możesz wykonać oprysk wykorzystując albo Magiczną Siłę, albo mieszankę Kristalonu z saletrą potasową - jeśli np. nie masz możliwości podlewania.
Pozdrawiam cieplutko.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): franki

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Sie 2022 10:42 #812685

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
ewcia12 wrote:
Aniu (Adasiowa) czym zwalczyłaś przędziorki, bo ja już nie mam do nich sił. Drugi rok się z nimi męczę w gruncie. Mam ich nie tylko na pomidorach,zaatakowały mi nawet śliwę. Nie pomogły opryski. Codziennie chodzę z lupą ,przeglądając krzaki pomidorów unicestwiam ich ręcznie. Dobrze,że w foliaku ich nie ma.

Ewuniu - wstyd przyznać, ale nie zwalczam ich niczym. Przędziorki atakują tylko krzaczki w donicach na miejskim parapecie ( na działkowych jest spokój ) - chemią nie pryskam ze względu na domowe koty. W tym roku najbardziej poszkodowany był bakłażan, więc systematycznie usuwałam chore liście i nowe przyrosty nie zaniedbując przy tym podlewania i nawożenia. Aktualnie bakłażan wiąże kolejne owoce i kwitnie.

Przędziorek uwielbia suche powietrze, więc pewną opcją zapobiegawczą byłoby zapewnienie odpowiedniej wilgotności wokół roślin, ale z drugiej strony liście psiankowatych nie lubią zraszania czy nadmiernej wilgotności ( z uwagi np. na szarą pleśń lub zz ).

Pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jan4, franki, jagodka27, ewcia12, ewakatarzyna

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Lut 2023 04:52 #823127

• duploboss
  • duploboss's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16
Mam kilka pytań odnośnie Previcur / Magnicur Energy:

1. Czy można użyć środka już na etapie siewek czy też dopiero przy rozsadach ? A może podlać od razu nasiona po posianiu ?
2. Czy zabieg należy powtórzyć np. po wysadzeniu rozsad do gruntu lub tunelu ?
3. Czy środka można użyć do różnych / wszystkich warzyw i kwiatów czy tylko do określonych np. pomidorów, ogórków ?
4. Czy Proplant 722 jest środkiem o takim samym działaniu ?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Lut 2023 07:17 #823129

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Punkty 1,2,3- wszystko masz tu w etykiecie www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&...y42HjbdK3zzBi0yTO9nj

Punkt 4- Proplant 722 to środek o podobnym składzie i działaniu. Masz też etykietę : www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&...M9UcPWN0-R96MlTTh4Kj
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 11 Lut 2023 23:43 #823212

• duploboss
  • duploboss's Avatar
  • Fresh Boarder
Dziękuję bardzo za informację. Z tego co się w międzyczasie dowiedziałem, to Magnicur ma dodatkowo substancję Fosylin glinu, ale nie bardzo wiem, za co jest on odpowiedzialna :) Spora różnica w cenie więc się waham..

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Lut 2023 03:35 #823219

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
A tu etykieta i karta charakterystyki preparatu opartego na fosetylu glinu www.agro.bayer.com.pl/produkty/srodki-oc...roslin/aliette-80-wg
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2023 03:52 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): duploboss

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 12 Lut 2023 05:06 #823221

• duploboss
  • duploboss's Avatar
  • Fresh Boarder
Właśnie widziałem ten środek jak przeszukiwałem internet w jakich produktach ten fosetyl jest zawarty. Myślałem o uzupełnieniu Proplantu tym środkiem, ale okazało się, że sprzedają go tylko w dużych opakowaniach więc mało opłacalna sprawa. Tak myślę, że Proplant powinien do moich amatorskich zastosowań wystarczyć, szczególnie, ze w szklarni pewnie w ciągu sezonu przyjdzie mi stosować inne środki przeciw grzybom..

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 05 Maj 2023 17:04 #830950

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 544
Czy może mi ktos wie co jest moim pomidorkom . Takie zmiany na listkach na trzech sadzonkach reszta wyglada normalnie . Czym mam ich opryskać . Sadzonki stoją już odpewnego czasu w foliaku . Na noc są dogrzewane tak ze temperatura nie spada poniżej 10 C ale nie wiem czy to jest ważne .
E654E847-5EFE-4F29-A53F-A094C3AB0D59.jpeg

14F217A8-A8A2-4349-B839-17C1C1A7410A.jpeg

F626DDDC-A080-43FF-80EB-28F653C977BD.jpeg
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2023 07:18 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 08 Maj 2023 13:29 #831284

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Mi się to kojarzy z przegrzaniem - poparzeniem. Albo brakiem tlenu
Staszek

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 08 Maj 2023 13:56 #831286

• Mariolan76
  • Mariolan76's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 544
Dzieki za odpowiedz narazie oberwałam wszystkie zmienione listki odstawiłam od innych i obserwuje co będzie się dziać . Nie wykluczone ze spadły na nich krople wody z folii a słonko zrobiło swoje .

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 24 Maj 2023 07:42 #832992

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Jedna odmiana Taiga w szklarni dziwnie, cherlawo wygląda. Myślałem wcześniej, że to przez brak wody, ale po podlaniu nic się nie zmieniło. Reszta krzaków w szklarni jest ok.
Mam zapasowy krzaczek tej odmiany i nie wiem, czy podmieniać, czy czekać.
Wczoraj podlałem wszystkie krzaki polyversum.

taiga_2023.05.23.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Maj 2023 10:13 #833129

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Wydaje mi się, że mimo upływu sezonu, i tak zostało za dużo azotu amonowego w glebie, jak dla tej odmiany. Żadna inna nie wykazuje zmian.
Miałem taki problem rok temu, gdzie więcej odmian tak zareagowało.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...iii?start=234#807373
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Maj 2023 10:19 #833132

• basia_chl
  • basia_chl's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 114
Witam,
Proszę o pomoc, to mój pierwszy w życiu pomidor i niestety coś mu dolega.
Pomidor żółty (niestety nie znam odmiany) w donicy 15 l na balkonie. Pojawiły się jasne plamy na liściach + suche końcówki - jak na zdjęciach. Przesadzony jakiś 2 tygodnie temu, przy niższych temperaturach w nocy chowany do domu. Podłoże: „Kronen Podłoże uniwersalne z nawilżaczem” + ”SUBSTRAL Hydrożel + ukorzeniach” + obornik granulowany bydlęcy. W ostatnie słoneczne dni był na pełnym słońcu i delikatnie mógł podeschnąć. Nie wiem czy to od przeschnięcia, czy jakieś niedobory, czy choroba. Bardzo proszę o pomoc.

1684928325514.jpg

1684928325527.jpg
Pozdrawiam
Basia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Maj 2023 10:31 #833134

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
„Kronen Podłoże uniwersalne z nawilżaczem” + ”SUBSTRAL Hydrożel + ukorzeniach” + obornik granulowany bydlęcy.
Dostał niestrawności z przejedzenia?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Maj 2023 10:41 #833136

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Stawiałbym bardziej na poparzenie.
Z "niestrawności" to go raczej by powykręcało, jak u mnie ;)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): grazyna255, jagodka27, Bobka, basia_chl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Maj 2023 20:27 #833207

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Pokaże wam jak można zagłodzić pomidory. Są to pomidory kuzyna wysadzil je dwa tygodnie temu do tunelu. Dostałem od niego informację że stoją w miejscu i nie rosną, zaleciłem mu zrobić analizę by ogarnąć jakieś nawożenie.
Dziś się do niego wybrałem i oczą moim ukazał się ten widok....

Wczoraj zaleciłem mu zrobić roztwór kirstalonu żółtego i podlewać w dawce 7ml/l, lecz wtedy nie widziałem jego uprawy.

Analiza

Czy fertygacja taką dawką nie jest zamała? Pomidory żółkną, dolne liście robią się fioletowe.

Dla przykładu moje krzaki, te same odmiany wysadzone i nawożone według zaleceń Pomodoro.
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2023 21:37 przez Rolnik90.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Bobka, Mejra

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 25 Maj 2023 21:02 #833212

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Fetygacja swoją drogą ale równolegle trzeba stosować oprysk aby doszły do siebie. Stężenie do oprysku to 4 g czystego żółtego kristalonu na litr deszczówki.Dodać kilkla kropel płynu do naczyń, by oprysk dobrze zwilżał liście.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, Rolnik90, Mejra, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.963 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum