TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 09:12 #836269

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Pytanie za pytanie.

A czy pomidory pod folią nie chorują ?.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, del, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 09:13 #836270

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Osobiście używam tylko naszych preparatów ekologicznych. Nie pryskam niczym na osłonięte pomidory. Ale trzeba dbać o przewiew i obserwować. Ja w tym roku w nowym tunelu mam taki chaszczory, że sama się zastanawiam, czy pierwszy raz jednak nie będę musiała czegoś użyć. No nic, na razie deszczy większych nie przewidują, więc standardowo pójdzie PW.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2023 09:14 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 09:20 #836272

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
tomekgt wrote:
Bardzo dziękuję pomodoro.Czy tym roztworem azotanu potasu podlać wszystkie krzaki czy tylko te z objawami? A jeszcze zapytam o to zdjęcie z załącznika na którym jest kwiatek. Czy to niedobór boru czy jakaś choroba? Jest więcej takich.

Opryskaj krzaki roztworem saletry 5 g/l. Jednocześnie rozpocznij fertygację saletrą potasową roztworem o stężeniu 1 g/l.

Te zmiany na szypułce, to najprawdopodobniej robota szarej pleśni.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka, magdalkaj, tomekgt

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 09:33 #836276

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
pomodoro wrote:
Pytanie za pytanie.

A czy pomidory pod folią nie chorują ?.
Jeśli było do mnie pytanko to ja bardziej na przyszłość chciałam już sobie zapisać by później już nie pytać w razie potrzeby. Moje jeszcze brak oznak choroby, mam w szklarni i na dworze . Mieszkam w miejscu gdzie na około mam pola ziemniaków. Dwa lata temu jak na polu były początkowe oznaki zz to u mnie już za chwilę też . Straciłam wtedy szybko całą uprawę :( . Wolę być przygotowana :) .
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Bobka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 12:21 #836293

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Przygotowanie polega na profilaktyce, a nie na czekamiu na ostatnią chwilę.Jeśli wystąpią plamy ZZ, to może się okazać, że oprysk interwencyjny jest niemożliwy ze względu na pogodę.
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2023 12:22 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Janta, Lulu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 12:23 #836294

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13657
del wrote:
Wtorek/środa - obniżenie temperatury i zapowiadają deszcze.
Zamierzam dać oprysk Revusem.

A co na paprykę i bakłażana? Też Revus czy co innego?

pomodoro wrote:
najemnik wrote:
Lulu - mocznik możesz dodać do Revusa czy Magnicure Finito (stare Infinito), ale nie do każdego śor.

Mocznik dodajemy do każdego środka ochrony , który działa wgłębnie lub układowo. Ma właściwość rozpuszczania wosków, którymi pokryte są rośliny.

Mieciu,
a kombinacja Revus + mocznik + kwas salicylowy jest możliwa? Tzn. nic z niczym nie zareaguje?
pozdrawiam,
Tomek

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 12:31 #836295

• tomekgt
  • tomekgt's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
pomodoro wrote:
tomekgt wrote:
Bardzo dziękuję pomodoro.Czy tym roztworem azotanu potasu podlać wszystkie krzaki czy tylko te z objawami? A jeszcze zapytam o to zdjęcie z załącznika na którym jest kwiatek. Czy to niedobór boru czy jakaś choroba? Jest więcej takich.

Opryskaj krzaki roztworem saletry 5 g/l. Jednocześnie rozpocznij fertygację saletrą potasową roztworem o stężeniu 1 g/l.

Te zmiany na szypułce, to najprawdopodobniej robota szarej pleśni.
Dobrze rozumiem, że ten oprysk również z saletry potasowej?
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 12:42 #836296

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie robiłem takich eksperymentów. Spróbuj .
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 12:44 #836297

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
tomekgt wrote:
Dobrze rozumiem, że ten oprysk również z saletry potasowej?

Tak , z saletry potasowej.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, tomekgt

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 13:04 #836298

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Lulu wrote:
Mieszkam w miejscu gdzie na około mam pola ziemniaków. Dwa lata temu jak na polu były początkowe oznaki zz to u mnie już za chwilę też . Straciłam wtedy szybko całą uprawę :( . Wolę być przygotowana :) .

Mieszkasz w bardzo dobrym miejscu. Zaraza ziemniaka podobno wcześniej atakuje ziemniaki niż pomidory, więc masz wskaźnik kiedy zrobić pierwszy oprysk.
Co prawda "internety" nie zalecają sąsiedztwa pomidorów i ziemniaków, ale to chyba chodzi o sąsiedztwo typu australijskiego - najbliższy sąsiad pół godziny lotu awionetką.
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, Lulu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 14:02 #836301

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Grzebuła wrote:
Czy te pomidory, które są pod daszkiem chronione przed deszczem nie trzeba pryskac środkami ochrony ? :dazed:

Nikt Ci nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo nie wiadomo jak wiatr zawieje, sam musisz zdobyć doświadczenie.

U mnie w zeszłym sezonie przy ścianie domu i pod małym daszkiem, pomidory nie miały ZZ a 2m obok miały ZZ.

Oglądałam film na YT dot. ZZ (nie znajdę linka ale opowiem).

Wieś, dużo miejsca, ziemniaki w polu, stodoła i dwie szklarnie ustawione obok siebie pod kątem prostym.

Ziemniaki już porażone ZZ, wieje wiatr, omija stodołę i leci dalej prosto do otwartych drzwi jednej ze szklarni ...
Finał: pomidory w szklarni która stała w poprzek do wiejącego wiatru - zdrowe, ta która "wpuściła" wiatr od ziemniaków - zarażone.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 14:39 #836304

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
kuhara wrote:

Mieszkasz w bardzo dobrym miejscu. Zaraza ziemniaka podobno wcześniej atakuje ziemniaki niż pomidory, więc masz wskaźnik kiedy zrobić pierwszy oprysk.
Co prawda "internety" nie zalecają sąsiedztwa pomidorów i ziemniaków, ale to chyba chodzi o sąsiedztwo typu australijskiego - najbliższy sąsiad pół godziny lotu awionetką.
:happy3: :happy2: odległość jest o wiele bliższa :happy2: w tym roku dos sporo mam na około. W zeszłym roku nie było ziemniaków tylko kapusty i zboża. W tym roku pełni ziemniaków.
Zaa tydzień kolejny oprysk na zz wolę zapobiegać niż leczyć . Teraz jakieś opady mają być w końcu y nas i burze . Jak chodzę na spacer to obserwuje te pola czy nie ma zmian na ziemniakach :)
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, jagodka27, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 14:42 #836305

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Emilia wrote:

Ziemniaki już porażone ZZ, wieje wiatr, omija stodołę i leci dalej prosto do otwartych drzwi jednej ze szklarni ...
Finał: pomidory w szklarni która stała w poprzek do wiejącego wiatru - zdrowe, ta która "wpuściła" wiatr od ziemniaków - zarażone.

To u mnie w tym roku skąd by nie wiało to wieje od strony ziemniaków a najwięcej mam od strony drzwi :dry: :)
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 15:20 #836311

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Zrobię dzisiaj obchód kto najbliżej ma ziemniaki. Rok temu miałem 300 m od siebie , a w tym wydaje mi się że sąsiad oddalony bliżej coś sadził chyba , oby nie .

P.S tak właśnie mi się wydawało , sąsiad 150 m ode mnie zasądził ziemniaki , ogrodzone są nie zobaczę zarazy . Ale mam doniczki po innej stronie budynku to może do mnie nie zawita ZZ :bye:

Najgorzej ma brat cioteczny, w tym roku postawił na długość 10 metrów tunel z poliwęglanu i ma z 50 m do tych ziemniaków :blink: , wejście nie jest na wprost ziemniaków , ale sam fakt że 50 metrów. Ale ja nie wiem co on się dochowa, bo nie otwiera prawie wcale drzwi, jedynie górne okienko i zauważyłem jak wchodził raz z zapalonym papieroskiem.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2023 15:53 przez Grzebuła.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 16:54 #836319

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
W sumie, to u mnie chyba nawet na ziemniakach nie mam zarazy. Ot usychają jak kończą wegetację i tyle. Ale w tym roku będę szczegolnie obserwować. Za płotem tylko żyto, lub choinki, bo nic innego na tych piachach nie rosnie, a i żyto marne.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 17:36 #836321

• VIRUS
  • VIRUS's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 109
Czy mogę prosić o pomoc co to za choroba ? czy to może być fuzarioza ?

Dolne liście pomidorów - więdną, usłuchają, potem są całe żółte liście.

Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2023 17:40 przez VIRUS.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 17:41 #836322

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Myślę że jeszcze żaden dolny liść nie doczekał takiej sesji zdjęciowej :lol: chociaż mogę się mylić ;)

To żadna choroba, to normalny proces, liść się zużył.
Często ładniejsze urywam bo mam zwyczaj za każdym razem sadzić pomidory głębiej.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Bobka, jack90

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 26 Cze 2023 17:57 #836325

• VIRUS
  • VIRUS's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 109
Emilia wrote:
To żadna choroba, to normalny proces, liść się zużył.
Często ładniejsze urywam bo mam zwyczaj za każdym razem sadzić pomidory głębiej.

Niestety w tamtym roku miałem podobnie na niektórych krzakach miałem takie liście potem cała łodyga robiła się żółta i schła, nie wiem jak sobie z tym radzić.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.884 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum