TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 05:22 #836484

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Grzebuła wrote:

Coś mogę z tym fantem zrobić oprócz zrywania owoców ? Może HT?

Masz HT, to próbuj. Ja, jako autor preparatu, Ci tego nie powiem, ponieważ na szczęście mnie jeszcze nie dosięgły wszystkie choroby i szkodniki roślin.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Jan4, jagodka27, del, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 07:52 #836508

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Grzebuła wrote:
Ja nie muszę regulować gron , ktoś za mnie to robi

IMG_20230627_190601.jpg

Coś mogę z tym fantem zrobić oprócz zrywania owoców ? Może HT?
Już wiem skąd miałem dziurki w liściu tego pomidora...

To chyba jakaś ćma składa jaja na Twoich pomidorach i stąd te szkodniki które gryzą dziury.
Spotkałam się z inwazją ćmy w tunelu to jej potomkowie zniszczyli dużo roślin i pomidorów.

Ja dziś utłukłam malutkiego pajączka tylko nie wiem czy to przędziorka.
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2023 08:06 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 07:58 #836509

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam pytanie czy za jednym razem można opryskać kwiatki pomidora borasolem i preparatem wapniowym czy lepiej rozdzielić te zabiegi?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 09:02 #836516

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Przędziorka trudno dostrzec gołym okiem, są takie odmiany, których nie da rady zobaczyć.
Miałam przędziorki, możliwe że mam ale jeszcze nie widziałam.
Pająki raczej są przydatne, zawsze kilka much szkodników mniej.

W zeszłym sezonie gąsienice - zbierałam ręcznie w szklarni. Przydała się do tego latarka UV, szukaliśmy jak już było ciemno. Gąsienice mają przez całe ciałko taką pręgę, która świeci kiedy skierujemy na nią światło UV. Bardzo ułatwiało nam to zbieranie gąsienic.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka, Janta, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 09:26 #836518

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
A u mnie nie za wcześnie na te gąsienice ?
Pozdrawiam Grześ

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 11:27 #836527

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie cie co jakiś czas pojawiają te ćmy od kilku lat (ale nei co roku) i tylko późną jesienią. Ale to takie szczątkowe ilości, że nic z tym nei robię - życze im spamcznego wtedy. Kilka sztuk owoców moge podarować.

Przędziorki to setki takich kropeczek, które się poruszają. I delikatna pajęczynka. Przez szkło powiększające widać dopiero coś więcej. U mnie kochają papryki, na ogórkach je też miałam raz ;/
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2023 11:29 przez Lilith.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka, Janta, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 12:08 #836530

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
W tym roku na przędziorki będę pryskać wrotyczem. A ponieważ mam je na ogórku w szklarni i bakłażanach, więc pole do doświadczeń też jest nie małe.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, del, Bobka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 12:24 #836532

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Daj znać jak pójdzie. W zesżłym roku miałam piękne sadzonkipapryk i nic nie zjadłam, bo cały sezon walki i 1:0 dla przędziorków. Jak się uda to będę jakiegoś wyciągu z wrotyczu szukać.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Bobka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 12:32 #836534

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Ja będę pryskać odwarem z suszu. W sumie pierwszy raz, dzięki wrotyczowi miałam rozsadę bez przędziorków, ale potem ją zaniedbałam i wszedł przędzior w szklarni.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, jagodka27, del, Bobka, Emilia

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 12:58 #836536

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Wydaje mi się że u mnie bardzo dobrze zadziałał na przędziorki olejek tymiankowy ale taki naturalny a nie eteryczny.
Parę kropli do wody i pryskać. Czasami też łączyłam z innymi olejkami - neem, eukaliptusowy ale jeśli chodzi o zapach - tymiankowy jest najmocniejszy.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, jagodka27, del, Bobka, Grzebuła

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 13:33 #836542

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem co widziałam ale taki malusieńki pajączek opadał na cieniutkiej pajęczynce i napewno much by nie łapał to wolałam zutylizować go. Któregoś roku miałam ich więcej i był potem problem z ich ilością

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 28 Cze 2023 22:33 #836597

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Mam problem z jednym krzakiem w szklarni - rósł dobrze jak inne i wierzchołek wzrostu zaczęło skręcać.

chory1.jpg

chory2.jpg
pozdrawiam,
Tomek

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Cze 2023 00:11 #836608

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
@Emilia
Szukałem dzisiaj za pomocą tej latarki i nie zauważyłem czegoś niepokojącego, ale robiłem to trochę w przyspieszonym tempie, dokładniej obejrzałem krzak, który już miał tą gasięnicę i obok drugi pomidor.
A wiesz może czy sprawdzać bardziej te dolne liście, aż do gron, pomijając wierzchołek i powyżej grona?
Pozdrawiam Grześ

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Cze 2023 00:30 #836610

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
del wrote:
Mam problem z jednym krzakiem w szklarni - rósł dobrze jak inne i wierzchołek wzrostu zaczęło skręcać.

chory1.jpg

chory2.jpg

U mojego syna w folii jest podobny problem, ale więcej sztuk, z mojej rozsady rośliny, u mnie w gruncie niczego takiego nie ma, ja mam braki boru, teraz już to umiem rozpoznać zanim pojawi się skorkowacenie na owocach - kruchość liści i pękanie liści jakby gradem oberwały oraz jeden krzak już wykazuje braki magnezu. U syna wygląda jak u Ciebie i zastanawiam się czy to nie jest przenawożenie azotem (u syna był dany obornik koński do dołków, w rozsądnych ilościach, glina u nich taka, że garnki można lepić, niczym nigdy oprócz kompostu nie nawieziona), susza i wysokie temperatury w folii powoduje koncentrację składników, nie wiem ile synowa je podlewa, odmiany pod tym względem wykazują znaczne zróżnicowanie i nie wszystkie rośliny tak wyglądają. Kazałam podlać dobrze póki pogoda sucha, bo nie podniesie zbyt mocno wilgotności w powietrzu, a azot łatwo wypłukuje się z gleby, może coś pomoże.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Bobka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Cze 2023 06:46 #836623

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Zastanawia mnie to, że tylko jeden krzak tak zareagował. Przy wysadzaniu każdy krzak dostał zdrową garść obornika granulowanego - tylko minęło już ok.1,5 miesiąca, więc już dawno korzeniami dobrał się no niego. Świeży obornik koński był dawany na jesień 2021.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Bobka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Cze 2023 08:32 #836640

• tomekgt
  • tomekgt's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Robiłem oprysk Amistarem bo szara pleśń wlazła na szypułki. Wydaje mi się, że poskutkowało. Chciałbym teraz zrobić oprysk saletrą potasową a później PW. Jaki jest okres karencji między tymi środkami?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Cze 2023 13:42 #836666

• Rolnik90
  • Rolnik90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Czy te kwiaty są zaatakowane przez szarą pleśń czy tylko nie zapylone ?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 29 Cze 2023 17:39 #836697

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

te kwiaty wyglądają mi raczej na niezapylone...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Rolnik90, tomekgt

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.800 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum