TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 12 Sie 2022 17:49 #811452

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Piękny, bardzo ciepły i słoneczny sierpień. Na liczniku 28 stopni, ale nie czuć duchoty. LATO trwaj :dance:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 12 Sie 2022 18:58 #811459

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
U mnie było i jest podobnie. Ani jednej chmurki przez cały dzień nie było.
Taki wspaniały hotel dla owadów stoi w centrum Gdańska. Szkoda, że bez stołówki bo z braku deszczu prawie wszystko dookoła wyschło. Pewnie także dlatego, że koszą nawet w największy upał.
IMG_20220812_104051.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 08:58 #811507

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83428
Kaju, masz rację, z tym koszeniem to jakieś szaleństwo totalne.
No cóż, zmiany mentalności zachodzą bardzo powoli, u mnie przynajmniej w wielkim Parku Grabiszyńskim skończyło się obłąkańcze koszenie każdego skrawka. Po kilkuletnich akcjach lokalnego komitetu broniącego park jako ostoję wielu gatunków roślin i zwierząt.

Być może w kryzysie miasta wyłączające oświetlenie uliczne zredukują i budżet na "kosiarzy".
Ale o pogodzie.
W Karkonoszach radykalna zmiana. Tak było wczoraj (zdjęcie spod Biedronki w Mysłakowicach, piękna lokalizacja :lol: )

A dziś przeprosiłam się z swetrem, a na zewnątrz i z nieprzemakalną kurtką. Co prawda na razie pokropiło tyle, że nasz proboszcz robi to energiczniej, ale cd w prognozie dziś i jutro.

Zapach sobotni: piękna, śnieżnobiała orientalna Rialto.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 09:08 #811508

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:

Również w Legnicy radykalna zmiana
Zachmurzenie całkowite, ciężkie chmury nad miastem
Na liczniku +17°C, zanosi się na deszcz

Legnica, 13.08.2022r

20220813_leg.jpg

Trochę historii -
Maksymalna temperatura powietrza zanotowana w Legnicy, w ciągu ostatnich 73 lat obserwacji, to +35°C. Temperaturę tę odnotowano 13.8.2003 roku.
Absolutne minimum, tj. +9,2°C zanotowano w 2012 roku.
Średnia temperatura powietrza tego dnia wynosiła +26,7°C.

Najsilniejsze opady deszczu (53,5 mm) w Legnicy zanotowano 13.8.1960 roku.
W 2002 roku maksymalne porywy wiatru dochodziły do 18,97 m/s.

Udanego weekendu :flower2:
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 09:22 #811509

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W domu nastała cisza :(
Od rana niebo zaciągnięte chmurami. Pogoda wymarzona do prac ogrodowych, więc za chwilę zmykam. Obawiam się tylko, że przegoni mnie deszcz :dry: Na termometrze 19*
Spokojnej soboty :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Jaedda, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 09:23 #811510

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Chyba dzisiaj nie popracuję na zewnątrz. Już na termometrze 24 stopnie.Wilgotnosc 60%,lekki wschodni wiaterek.

20220813_091159.jpg

Spokojnego weekendu.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Jaedda, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 09:48 #811511

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
I u mnie zmiana, kropi deszczyk i ochłodzenie, ale przyjemne ochłodzenie. Jest 20 stopni. Idealnie !

IMG_20220809_113013.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Jaedda, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 11:43 #811516

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Zachmurzenie duże. 19 stopni. Od wczorajszego popołudnia pada (z małymi przerwami). Wiatr deczko ucichł.

DSC02328.jpg

Dobrego dnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, bastis, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 12:53 #811521

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Luneło i to zdrowo, tak po prostu, intensywny deszcz, a wczoraj po opadach piękna tęcza. Dwa dni wytchnienia. Trawnik nasiąkł niczym gąbka ,deszczówka zebrana ...Habazie odżyły i trawa dookoła nabrała żywej barwy. Kto by uwierzył ,że taka pogoda ucieszy mnie bardziej niż słoneczne dni. Pewnie jesienią zmienię zdanie i oby ta jesień nie okazała się już.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, anaka, ewakatarzyna, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 13:22 #811523

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Termometr pokazuje 30°. Słońce jakby przymglone. Chwilami powiewa bardzo lekki, ciepły wiaterek.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 14:51 #811535

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43737
Od wczesnego ranka ciapie,pada przestaje i znów ciapie.Teraz chwilka spokoju.W sumie spadło 5l/m2.Dziś odpadło podlewanie.Jest fajnie podwiewa ciepły wiaterek.Taka troche pogoda grzybowa. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

002-567.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27, bastis, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 15:15 #811536

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Józiu, nie mogę rozpoznać - co to za roślina na Twoim zdjęciu?
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, anaka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 15:45 #811538

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
A ja czekam, żeby choć trochę pociapało, pokropiło i nic. Deszcze przechodzą pod nami i kierują się na zachód. Beczki mam puste, napełniam tylko tyle, żeby woda się ogrzała i wystarczyła na dzienne podlewanie, z nadzieją, że zapełnią się wkrótce deszczówką. Na szczęście z własnej pompy. 30* mam w cieniu na termometrze.

DSCN1695.jpg

DSCN1713.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bastis, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 15:55 #811539

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
ewakatarzyna wrote:
Józiu, nie mogę rozpoznać - co to za roślina na Twoim zdjęciu?

Anginka?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 16:40 #811542

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43737
Tak to jest anginka. :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Sie 2022 18:16 #811547

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Tak dla humoru:
Anginkę poznam wszędzie na świecie :happy4:
Zapach prześladuje mnie niemal całe życie a nie mogę go znieść, no tak już mam -uraz z dzieciństwa bo wszędzie anginki były -bo na bolące ucho idealna. Jak sobie tylko stoi to ok ale jak tylko trzeba zeschłe liście oberwać...uhhh
Przyszłam do teściowej mieszkać trzydzieści lat temu i co? Dalej anginki haha
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2022 18:19 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, JaNina, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 14 Sie 2022 00:47 #811571

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam wszystkich.
Mam spore zaleglosci na forum i na razie nie nadrobie wiele. Wpadlem na trzy dni do Tromsø, potem znow uciekam na tydzien z dala od internetow.
Pada juz chyba osmy dzien z rzedu, temp 10-12st. Pewnie bym narzekal gdybym nie zobaczyl warzywnika. Roslinki lubia wode i sezon 22 zapowiada sie rekordowy B)
Nawet pomidory sie trzymaja.

P8114217.jpg

P8114218.jpg

P8114219.jpg

P8114214.jpg

Do tego mamy wysyp grzybow jakiego nie bylo od dobrych kilku lat. Dzis mialem w planie obskoczyc prawdziwkowe miejsca. Skonczylem na pierwszej miejscowce, bo i tak przytargalem za duzo

P8104200.jpg

P8134247.jpg

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2022 00:59 przez gregon.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 14 Sie 2022 07:58 #811575

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83428
Gregon, ale pojechałeś z tymi prawdziwkami! Myślę, że będę zdana na sklepowe mrożonki, bo skutkiem długotrwałej suszy karkonoska grzybnia nieprędko zabierze się do roboty. Wczoraj na zmianę padało, lał, a przeważnie mżyło większość dnia - i jak w "oknie pogodowym" zabrałam suki na godzinny spacerek wieczorem, łąki owszem, były mokre po wierzchu, lecz pod bukami i dębami jakby nie spadła ani kropla! Nawet pod moim niezbyt gęstym modrzewiem przydomowym sucho.
A rano taki widok z okna:

Opar mgły szczelnie zasłaniał wszystko, co za najbliższym płotkiem, za to relatywnie ciepło, 18 stopni.
W prognozach dalsze opady, rododendronowo bardzo ich potrzebuje.

Niedzielny zapach - orientalna lilia Bernini, po kilku latach prawie mojego wzrostu.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, MARRY, Nimfa, Zygowa, anaka, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, gregon, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.908 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum