TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 10:25 #831880

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Rodzina ziemia to piachy 5klasa. Ale kilka lat temu, wymieniłam ziemię w tej szklarni na ponoć "czarnoziem". Jak się okazało, ten "czarnoziem" ma znacznie przekroczone normy wapnia, który spowodował, że rośliny przestały rosnąć :jeez: Wymieniam ją już od zeszłego roku, żeby coś rosło.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 10:49 #831884

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
Grzebuła wrote:
Efta18, ja też mam odmianę Amana Orange, jedna z ładniejszych sadzonek z pośród pozostałych 15 odmian. Jedna będzie w gruncie bez daszku a druga pod daszkiem przy budynku
Ja mam 30 odmian w tym roku i sadzonki Amany są jednymi z ładniejszych. Widzę że będzie miał raczej krótkie liście co jest dodatkowym plusem.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 13:49 #831901

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Na youtube pojawił się filmik co robić jeśli pobodzic do wzrostu rozsadę pomidora po posadzeniu . Jedną z rad jest usunięcie kwiatów by roślina swoją energię skupiła na wzroście masy zielonej a nie owoców, robicie tak ?

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 14:34 #831902

• Matkud
  • Matkud's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 277
Ja nie usuwam kwiatów by pobudzić roślinę, jedynie które usuwam to te staśmione i przy wielkoowocowych dla redukcji grona.
Myślałem że pomidory sadzi się dla owocu a nie dla liści :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, M a r i u s z, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 14:35 #831903

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Mamma wrote:
Rodzina ziemia to piachy 5klasa. Ale kilka lat temu, wymieniłam ziemię w tej szklarni na ponoć "czarnoziem". Jak się okazało, ten "czarnoziem" ma znacznie przekroczone normy wapnia, który spowodował, że rośliny przestały rosnąć :jeez: Wymieniam ją już od zeszłego roku, żeby coś rosło.

To jednak zrezygnowałaś z nawożenia ?

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...yw?start=3672#829276
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 14:57 #831904

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
ogrodnik2 wrote:
Na youtube pojawił się filmik co robić jeśli pobodzic do wzrostu rozsadę pomidora po posadzeniu . Jedną z rad jest usunięcie kwiatów by roślina swoją energię skupiła na wzroście masy zielonej a nie owoców, robicie tak ?

Pomidor to nie papryka. Ma dużo większe tempo wzrostu, jeśli ma wystarczająco pożywienia jest w stanie i znacznie wzrastać, i jednocześnie rozwijać owoce. Zresztą jak na moje oko to papryka bardzo wcześnie kwitnąć w porównaniu do pomidora.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 15:05 #831905

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Mierku nie, nie zrezygnowałam. Nawiozłam wg. Twoich zaleceń. To było pod nowy tunel foliowy, a teraz walczyliśmy ze starą szklarnią i tą felerną ziemią ,którą sobie kiedyś "przywlekłam" niewiadomo skąd. Dziwny skład miała i masę wapna.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2023 15:06 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 15:52 #831918

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapewne podłoże popieczarkowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 15:56 #831921

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Xeno wrote:
Pomidor to nie papryka. Ma dużo większe tempo wzrostu, jeśli ma wystarczająco pożywienia jest w stanie i znacznie wzrastać, i jednocześnie rozwijać owoce. Zresztą jak na moje oko to papryka bardzo wcześnie kwitnąć w porównaniu do pomidora.

Daję głowę, że papryki w uprawie amatorskiej są niedożywione. Wystarczy spojrzeć i porównać liczby graniczne :

IMG_1310-17.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewcia12, ewakatarzyna, zwykły chłop, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 16:09 #831924

• Michałk_91
  • Michałk_91's Avatar
  • Senior Boarder
Wczoraj po tygodniowej przerwie podlałem pomidory w szklarni dawka 1,5-2 litrów wody na krzew. Pomidory były sadzone 2 tygodnie temu więc podałem pierwszą dawkę nawozy według forumowej receptury z kristalonu żółtego i saletry potasowej. Na 10L dałem 40ml koncentratu + 5ml Humiku w celu lepszego ukorzenienia. A dzisiaj taki efekt jak na zdjęciach. Dodam, że dotyczy to tylko jednej odmiany pomidora Cornabell. Czy coś zrobiłem źle?
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 16:20 #831928

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
Zapewne podłoże popieczarkowe.
Na popieczarkowe raczej nie wyglądała, była by bardziej jak nie całkiem rozłożony kompost a to wyglądało jak ziemia i to czarna. Facet od którego ją kupiłam ma stawy karpiowe. Prawdopodobnie solidnie wapnowane i może to być ziemia z ich pogłębiania. A mogłam zostać przy swoim piasku :jeez: No cóż, jest nauczka. Ten rok na szczęście już z głowy.
Marlena
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2023 16:22 przez Mamma.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 16:43 #831931

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Michałk_91

Napewno nie jest to wynik zasolenia. Dawka 4 ml/l ,to jest zaledwie połowa makroskładników NPK jakie są wymagane pod osłoną dla pomidorów. Może to być efekt nagłego ochłodzenia podłoża lub podlewania w ostrym słońcu. Czy gleba była analizowana ostatnimi czasy ?.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2023 16:47 przez pomodoro.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 16:55 #831933

• Michałk_91
  • Michałk_91's Avatar
  • Senior Boarder
pomodoro wrote:
Michałk_91

Napewno nie jest to wynik zasolenia. Dawka 4 ml/l ,to jest zaledwie połowa makroskładników NPK jakie są wymagane pod osłoną dla pomidorów. Może to być efekt nagłego ochłodzenia podłoża lub podlewania w ostrym słońcu. Czy gleba była analizowana ostatnimi czasy ?.
Podlewalem wczoraj po godzinie 18 więc słońce jeszcze swieciło. Podlewalem wodą z mauzera jakoś bardzo ciepła to ona nie była...ale też nie lodowata. Analizy gleby nie robiłem (zrobię na jesień) dlatego pod pomidory dałem około 3/4 ziemi do pomidów/papryki aura hollas (posiada w składzie nawóz npk) i dopełnilem w 1/4 ziemia że szklarni. Może to być efekt zbyt zimnej tak jak napisałeś ale pytanie czemu tylko jedna odmiana tak zareagowała?
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2023 17:02 przez Michałk_91.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 17:21 #831935

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Michałk_91 wrote:
dlatego pod pomidory dałem około 3/4 ziemi do pomidów/papryki aura hollas (posiada w składzie nawóz npk) i dopełnilem w 1/4 ziemia że szklarni. Może to być efekt zbyt zimnej tak jak napisałeś ale pytanie czemu tylko jedna odmiana tak zareagowała?

Piszesz tak, jakbyć uprawiał te pomidory w pojemnikach, choć na zdjęciu ich nie widzę. Jeśli dawałeś pod pomidory inne podłoże, to nie wykluczona jest też reakcja na zasolenie.

A dlaczego tylo jedna odmiana ?.Pomidory podobnie jak ludzie, różnią się od siebie.

PS. Jak na świeżo wysadzony pomidor, to ma on zbyt dużą masę liści. Lekkie zalanie lub ochłodzenie podłoża może mieć wpływ na pobieranie wody przez korzenie, a wysoka transpiracja przy tej powierzchni liści może skutkować wiednięciem.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2023 17:32 przez pomodoro.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 17:29 #831936

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
pomodoro wrote:
Xeno wrote:

Daję głowę, że papryki w uprawie amatorskiej są niedożywione. Wystarczy spojrzeć i porównać liczby graniczne :

IMG_1310-17.jpg

Z pewnością masz rację, tym bardziej że na rynku jest wiele dedykowanych nawozów "do papryki i pomidorów", a i ktoś kto nawozi innymi nawozami pewnie stosuje takie samo nawożenie do obu roślin. Tabela warta przypomnienia, sam zapomniałem już ile fosforu potrzebuje papryka.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 17:30 #831938

• Michałk_91
  • Michałk_91's Avatar
  • Senior Boarder
pomodoro wrote:
Michałk_91 wrote:
dlatego pod pomidory dałem około 3/4 ziemi do pomidów/papryki aura hollas (posiada w składzie nawóz npk) i dopełnilem w 1/4 ziemia że szklarni. Może to być efekt zbyt zimnej tak jak napisałeś ale pytanie czemu tylko jedna odmiana tak zareagowała?

Piszesz tak, jakbyć uprawiał te pomidory w pojemnikach, choć na zdjęciu ich nie widzę. Jeśli dawałeś pod pomidory inne podłoże, to nie wykluczona jest też reakcja na zasolenie.

A dlaczego tylo jedna odmiana ?.Pomidory podobnie jak ludzie, różnią się od siebie.
Otwory były wywiercone o średnicy 20cm, wątpię żeby korzenie zdążyły przerosnąć ten otwór i dostać się do gleby "rodzimej". Co roku roku były uprawiane pomidory w tej szklarni i jakoś sobie radziły. Wiaderka z wodą już włożyłem do szklarni więc następne Podlewanie będzie już zrobione cieplą wodą. Jest szansa, że to pomidory do "siebie" dojdą?
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 17:35 #831943

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze raz powtarzam. Zbyt duża powierzchnia liści jak na taką młodą rozsadę, może mieć taki skutek, że korzenie nie nadążają pobrać tyle wody, ile wyparuje z liści wskutek transpiracji.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2023 17:36 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewcia12, del, ewakatarzyna, Izzaa, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 14 Maj 2023 19:07 #831952

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
Teraz zapowiada się kilka pochmurnych i deszczowych dni, więc jeśli to jest przyczyną to być może dojdą do siebie. Nie wkopałeś ich głęboko? Bo jeśli gleba chłonna a ich korzenie głęboko to może woda nie dotarła do nich...
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.833 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum