TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 11:31 #821452

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Już sobie dałam spokój z poszukiwaniem wczesnych odmian, po ostatnich próbach z kartoflanym Stupice i Sibirskim Wczesnym, wcale nie takim wczesnym. Na wczesne pomidory uprawiam tylko koktajlowe, one moim zdaniem są najwcześniej, bo nie budują dużej zielonej masy owoców, z tego powodu są prędzej.

Rolnik90 ja mam Katję samokończącą, napisałam nie jestem "miszczem" pomidorowym, u mnie w tunelu nie byłam z niej zadowolona. W ogóle nie byłam zadowolona z tunelu, strasznie ciasno, a choroby i tak wchodziły, do pryskania najlepiej by było zdjąć folię :crazy: . U mnie dmucha, co wichura, to zamartwianie się o tunel. Zdjęłam folię, a rusztowania używam jako podporę do wiązania (samoróbka z rurek wodociągowych PCV).
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2023 11:36 przez Babcia Ala.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 11:58 #821455

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Już ze 20 lat upłynęło od czasu, kiedy wyleczyłem się z tunelu. Już luty na karku, a ja mam jeszcze sporo ubiegłorocznych mrożonych pomidorów. Tym sposobem mam swoje wczesne pomidory :rotfl1: .
Kiedy pojawią się pierwsze zbiory, nadmiar ubiegłorocznego przecieru przerabiam na keczup. Trzeba sobie radzić. :)
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2023 12:03 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, Miragoral, bietkae, jagodka27, Jaedda, rybur58, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Tajga dzika, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 12:39 #821463

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Ja tak samo jak Ala i Mietek z tunelu nie byłem zadowolony był pierwszy i ostatni raz sezon pomidory w nim. W tym roku będzie dla papryki. Uprawa tomato w tunelach ma same minusy żadnego plusa, przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 20:35 #821516

• Renata12
  • Renata12's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 248
Iza u mnie najwcześniejszy był Sangold - żółta koktajlówka 7 lipca, z dużych pierwsze (15 lipca) dojrzały: Summer Cider żółty pyszny mięsisty jak masełko słodki lekko kwaskowy, Anna Russian- tej przedstawiać nie trzeba, Honey Moon-słodki czerwony i Malachitowa Szkatułka. Wszystkie rosły w foliaku przy budynku, który późnym popołudniem daje cień a rano drzewka dają troszkę cienia, więc warunki są podobne jak u ciebie pod lasem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 22:28 #821521

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Sylwek dziękuję za twoje zestawienie, naprawdę cenne informacje. Nad promykiem myślałam, ciekawie u Ciebie wczesność Bety. Choć nie lubię pomidorów z dużym głąbem to może się skuszę. To co wydawało mi się wczesne, na Twoim przykładzie może okazać się późniejsze choć oczywiście różne warunki mają na to wpływ. Niemniej szukam nasion Promyka :)
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 22:31 #821522

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
Rolnik nie wiem jak Twoja odmiana, ale moje nasiona, przynajmniej wg zdjęć, to okrągłe średniej wielkości malinówki. Widziałam jeszcze wersję befsztykową, ale teoretycznie moje nasiona są inne.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 22:35 #821523

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
U mnie też Sungold F1 był pierwszy.

Sylwester, tunel dla papryki, to bardzo dobra myśl. Ja próbowałam, ale u mnie jak z góry nie padało, to mrówki rządziły w tunelu, bezustannie hodując dla siebie mszyce na mojej papryce. Nie potrafiłam się pozbyć ani mszyc, ani mrówek. Raz nawet opryskiem z dodatkiem olejku cynamonowego popaliłam sobie papryki (podobno mrówki nie lubią cynamonu - nie dotyczy mrówek u Babci Ali :silly: ). Nie pomógł też boraks, utrapienie straszne miałam z tymi mrówami :jeez: , w gruncie na papryce tego mi nie robią. Teraz pod szkłem 7,5 m2 4 wczesne kapusty, 6 kalarep, rządek rzodkiewki, a potem kilka pomidorów, 2 ogórki na wczesne i jakieś doniczki, ale nie z papryką.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 22:48 #821524

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
0Renata cenne informacje szczególnie od osoby, który ma podobne warunki do moich.
Tak się składa, że Anna Russian, Malachitową Szktulkę i Honey Moon sama uprawiałam w tunelu w zeszłym sezonie :) z honey moon byłam zadowolona i w tym sezonie też będzie, ale u mnie pierwsze dojrzałe owoce początkiem sierpnia (ogólnie nie miałam nic wcześniej), stąd moje poszukiwania czegoś co będzie miesiąc szybciej jeżeli to u mnie będzie w ogóle możliwe.
Co do tunelu to u mnie jedyny ratunek by w ogóle mieć pomidory. Pod chmurką od 4 sezonów zjadłam może ze 4 szt. swoich, a ilości pracy w to włożonej nawet nie będę opisywać. Po prostu u mnie przy lesie choroby grzybowe przychodzą szybko. W tym sezonie w ogródku będą tylko koktajlówki i liczę, że chociaż one przetrwają.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Sty 2023 23:23 #821527

• Renata12
  • Renata12's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 248
Izo może termin siewu i wysadzenia na miejsce właściwe też na znaczenie. Ja wysiewałam 1 marca a na miejsce docelowe trafiały 3 maja część i 8 maja pozostałe. W zimne dni i noce z przymrozkiem przykrywałam zimową agrowłókniną
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 00:59 #821531

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Renata12 nie wiem skąd jesteś, nie masz w profilu regionu, być może mieszkasz w ciepłym rejonie Polski, Izzaa też niestety nie. Chociaż jestem z południa, ale mam u siebie glinę, która trudno się wiosną nagrzewa, pomidory wysadzone u mnie w tej dacie są skazane na wegetowanie albo na śmierć, bo za zimno im "w nogi". Ciepłoluby poniżej pewnej temperatury gleby nie potrafią pobierać składników pokarmowych. Kilka sztuk pomidorów na wczesne przesadzam do coraz większych donic i wysadzam często już pomidory z zawiązanymi owocami. Resztę pomidorów wysiewam pomiędzy 28 marca a 10 kwietnia, a wysadzam do gruntu w zależności od przebiegu pogody najwcześniej 20-go maja. Mojej mamie 26 maja zmarzły pomidory w gruncie. Ostatnich kilka lat utarło się już, że nie Zośka jest zimna, ale Teodozja - 29 maja. W 2022 roku 29 maja na Śląsku pod włókniną był 1o. Przy dłuższym przebiegu takiej pogody żaden pomidor nie będzie rósł nawet pod włókniną. Każdy musi indywidualnie dostosować do swoich warunków termin wysadzania, teoria podaje ramy, po 15 maja, czyli po zimnych ogrodnikach i po zimnej Zośce, ale to nie gwarantuje powodzenia uprawy. Trzeba informować, że tak wczesne wysadzenie jest obarczone wysokim ryzykiem, są wśród nas osoby zaczynające "ogrodowanie".
Alicja
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2023 01:00 przez Babcia Ala.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 08:59 #821537

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Alu, ja na przykład przy wysadzaniu rozsady pomidorów do tunelu/szklarni/gruntu kieruję się nie zimnymi ogrodnikami lecz pełnią księżyca.
Jeśli pełnia wystąpi po 15.05 to jest to dla mnie sygnał żeby się wstrzymać z wysadzaniem, bo u mnie na Warmii potrafi "przymrozić" około godziny 3-4 nad ranem :dry:

Pomidory wysadzam najczęściej 1 czerwca, a pierwsze czerwone zbieram pod koniec lipca.
Pozdrawiam Beata

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 10:44 #821548

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
ja mieszkam w lubelskim, w ostatnim sezonie wysadzałam do tunelu 30.04, do gruntu ok. 20 maja, ale i tak prawie nie doczekałam zbiorów. Fakt, że w ostatnim sezonie miałam trochę problemów z chorobami, mogło to też opóźnić dojrzewanie. W tym sezonie mocniej się temu przyjrzę. Może źle też nawoziłam bo trochę się zeszło zanim zaczęły kwitnąć i zawiązywać owoce.
W tym roku chcę zrobić porównanie tempa dojrzewania w zależności od miejsca (u mnie i mamy) gdzie mamy warunki pogodowe zbliżone, tylko u mnie pół dnia słońca, u mamy w pełnym słońcu.
Dzięki Waszym poleceniom wysieję w tym sezonie również Sungolda :)
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, pouder, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 11:45 #821558

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Czy ktoś uprawiał pomidora Marmande? (nie chodzi mi o Sweet Marmande z Lidla)
Jak wysoki rośnie i czy plenny?
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 11:58 #821559

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Marmande są dwie odmiany jedna z Francji, druga z Włoch. Jedna to odmiana wysoka a druga karłowa.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 12:47 #821566

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Izzaa wrote:
Może źle też nawoziłam bo trochę się zeszło zanim zaczęły kwitnąć i zawiązywać owoce.

Przyczyną były warunki temperaturowe, a nie nawożenie. Po wysadzeniu nie nawożę pomidorów, chyba że fosforem (muszą rozbudować system korzeniowy, a niskie temperatury ograniczają pobieranie fosforu), dopiero jak zaczną im rosnąć owoce. Najlepiej Izzaa cofnij się w wątku do kwietna i maja, poczytaj, wtedy ludzie opisywali problemy z pomidorami, tam wiele można wyczytać i nauczyć się na cudzych błędach.

Ostatnie dwa lata wiosna była taka, że nawet kalarepy musiałam przetrzymywać w domu, a sadzę je do szklarni, wysadzałam jak wiązały już zgrubienia w połowie kwietnia, ludzie śmiali się na forum, że zupa będzie z kalarepy doniczkowej (kalarepa do wzrostu potrzebuje 12o).
Alicja
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2023 12:50 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Fina, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 13:13 #821569

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Pomidorki uprawiamy od co najmniej 15 lat na poludniowym Mazowszu i tak jak pisze Babcia Ala ostatnie wiosny zaskakiwały późnymi przymrozkami.
Chcąc wsadzić pomidory przed 25 mają trzeba się zabezpieczyć w możliwość okrycia czy to w gruncie czy tunelu jeśli nieogrzewany. Jeśli koło domu można się przemęczyć pytanie czy warto. Z roku na rok coraz później wysiewamy ostatnio 20 marca ale to za wcześnie termin Babci Ali jest lepszy tylko jak tyle wytrzymać?
Pierwszy zbiór zeszłoroczny 15.07 malachitowa szkatułka i nnka o liściach PL.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 13:17 #821570

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Zająć ręce i głowę papryką, oberżyną, porami, selerami, jakimiś kwiatami, tymi roślinami co wolniej rosną od pomidorów :), albo nabierać sił przed sezonem ;)

Edit: polecam jeszcze zielony groszek, bób, wczesne kapustki, kalarepy, kalafiory z rozsady - roboty huk :garden1:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2023 14:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, pouder, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Fina, Izzaa, Lulu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 13:44 #821577

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie na południu częśto na koniec maja przymrozek (rekordowo to 2 czerwca) - cały czas sprawdzam pogodę, by wiedzieć kiedy wysadzić pomidory. Ale i tak po 20-tym maja zawsze. Dlatego szybsze mam w donicach a właściwie wiadrach - te sieję w lutym. Pozostałe od 20 marca nawet do początku kwietnia (te z kwietnia wbrew pozorom doganiają te z marca i nie ma różnicy). W tym roku będą nowe foliaki, więc na początki marca wysieję te, które do nich pójdą. Liczę w kwietniu/maju rozsady poprzenosić do foliaka - przy dobnrej pogodzie się da spokojnie. No i resztę rozsad już tam robić...
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Izzaa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.860 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum