TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 15:47 #821589

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Macie rację, trzeba się zająć innymi warzywami, te już w planach :) Dziś chyba wysieję selery, a w niedługim czasie pewnie kolejne, choć co konkretnie to jeszcze w toku :lol:
Pozdrawiam,
Iza
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 16:12 #821593

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Tak sobie poczytałam Wasze opinie o tunelach i mam mętlik w głowie . Właśnie miałam zamówić a tu Babcia Ala i Pomodoro po swoich doświadczeniach mówią że tunel to nie jest dobry pomysł .
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 16:24 #821594

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Mi w gruncie lepiej wychodzą pomidory, ale miałam tylko foliak z 1 drzwiami. W 2021 dostałam BPL (kupne sadzonki, kuzynka też kupiła i to samo). W 2022 nie miałam pomidorów i mi brakowało tego, bo zwykle po pierwszych przymrozkach w foliaku nadal miałam pomidory. W tym roku będą 2 tunele, ale już polskiej firmy, z podwójnymi drzwiami. Zobaczymy jak będzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 16:27 #821595

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
A ja sobie sprawiłam na black friday tunel 2x4m. Niestety jedne drzwi.
Do tej pory miałam zadaszenie zasłonięte z 3 stron i częściowo osłonięta czwarta strona. Rok wcześniej miałam takie zadaszenie ale od ziemi do kolan przynajmniej z jednej strony nie było folii. I to chyba najlepiej się sprawdziło. Przewiew był znakomity.
Zadaszenie z folii też zostaje jako dodatek do tunelu.
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2023 16:29 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Fina

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 16:32 #821597

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Babcia Ala wrote:
Zająć ręce i głowę papryką, oberżyną, porami, selerami, jakimiś kwiatami, tymi roślinami co wolniej rosną od pomidorów :), albo nabierać sił przed sezonem ;)

Edit: polecam jeszcze zielony groszek, bób, wczesne kapustki, kalarepy, kalafiory z rozsady - roboty huk :garden1:

Ja już właśnie wysiałam pory ,selery, szalotkę, cebulę, Pekińska , Koleusy. Jutro kalarepke i pod koniec tygodnia papryki :silly:
Sałaty wysiane na próbę czy kiełkują -wszytko już wyrosło i za chwilę wyrzucę je na strych. Tam mam 10st i okna.

Kiełkowanie arbuza ,dwie odmiany melona i szpinak malabarski. Szpinak długo kiełkuje :club2:
IMG_20230122_162225.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2023 16:54 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Sty 2023 23:36 #821622

• Renata12
  • Renata12's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 248
Ja mam podobne warunki jak Iza mieszkam w świętokrzyskim na wschód od Kielc i pogoda nas nie rozpieszcza i nie bez powodu to przysłowie, że „wieje jak w Kielcach na dworcu” ale foliak mam tuż przy ściśnie kotłowni, to chroni przed wiatrami. Na mrozy w drugiej połowie maja odkrywam białą zimową agrotkaniną i jak potrzeba to przy ściankach kładę styropian. Roślinki przeznaczone na zewnątrz trzymam w donicach w foliaku. W regionie mamy ziemię 6 klasy, piach szybko się nagrzewa szczególnie pod osłoną. Przez kilka lat udało się użyźnić glebę obornikiem i kompotem. Oczywiście drobne problemy się pojawiają ale dzięki forum można nad tym zapanować
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 00:28 #821626

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Reniu, kilka linijek tekstu i wszystko jasne. :flower1: Można też pod donice położyć styropian, żeby zimno nie ciągło od ziemi, nasza forumowa Marlenka tak robi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 18:17 #821679

• ACean
  • ACean's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
Kasionek, tunel to piękna sprawa, ale tunel, a nie pseudo tunel. Nie wyobrażam sobie uprawy pomidorków bez tunelu. Na początek zrobiłem sobie sam z rurek 4,4 x 5,95m ale na 2,5m wysoki i okryłem folią przezroczysta kilkusezonowa, a nie jakimś najczęściej zielonym badziewiem. Przykładowo Koralik obok tunelu nie osiągnął 0,8m, a w tunelu pod koniec wegetacji ponad 2m. Jeśli chodzi o pomidorka to pod chmurką już nie uprawiam, bo to nie ma sensu, a dwa lata temu "wzbogaciłem" się w tunel, a raczej szklarnię z poliwęglanu, wykombinowałem ogrzewanie z domowego CO i mam pomidorki około trzech tygodni wcześniej niż w foliaku. Niestety największą wadą jest cena. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Miragoral, del, ewakatarzyna, Pysiu, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 18:27 #821680

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Babcia Ala ja kupiłam w zeszłym tygodniu z Pomidorlandii Amish Paste (mają na zdjęciu podłużny z dzióbkiem)
Pozdrawiam Magda
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 18:32 przez magdalkaj.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 18:47 #821683

• ACean
  • ACean's Avatar
  • Fresh Boarder
Izzaa, u mnie już syberyjski rośnie.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 19:17 przez ACean. Powód: nie to zdjęcie
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Izzaa, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 18:57 #821685

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Acean wyskoczył na przód, ja przekonuję się do rozsądku, a Ty masz już tak duże sadzonki :supr3: :supr3: :supr3:
Pięknie wyglądają, chyba będziesz wysadzała z owocami. No nic, wczoraj wysiałam papryki pierwszy raz w życiu bo nigdy nie uprawiałam, seler, no i skuszę się na kilka nasion pomidorów :)
Przygotowując się do sezonu zrobiłam w końcu porządki w nasionach. Wysieję też cebulę, kolejne podejście bo to jedyne warzywo, którego totalnie nie potrafię wyhodować rozsady :(
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 19:28 #821688

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
magdalkaj wrote:
Babcia Ala ja kupiłam w zeszłym tygodniu z Pomidorlandii Amish Paste (mają na zdjęciu podłużny z dzióbkiem)

Podłużny z dziubkiem ze zdjęcia to najprawdopodobniej Amish Red. Daj Boże żeby Ci z tych nasion taki pomidor wyrósł jak na zdjęciu, ale nie spodziewam się, bo nasiona są Amish Paste. Oni nie wiedzą czym handlują. Sprawa wyglądu pomidora Amish Paste była tu niedawno poruszana.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 19:31 #821689

• ACean
  • ACean's Avatar
  • Fresh Boarder
Ha, ha, ha, już od kilku lat tak robię, z nudów oczywiście. Pozostaną na parapecie i w kwietniu powinien być już jakiś czerwony. A na serio to pod koniec stycznia sadzę imbir, w lutym sieję paprykę i pomidory do szklarni, w marcu pomidory do foliaka.
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 20:52 przez ACean. Powód: dopisanie wpisu
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 19:52 #821692

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Kasionek wrote:
Tak sobie poczytałam Wasze opinie o tunelach i mam mętlik w głowie . Właśnie miałam zamówić a tu Babcia Ala i Pomodoro po swoich doświadczeniach mówią że tunel to nie jest dobry pomysł .

Kasiu nie zniechęcaj się, każdemu co innego odpowiada, musisz spróbować. Tunel nie jest zły, ale u mnie na glinie wszystko buja w górę i ja bym musiała mieć tunel wysoki na 3 m. Dodatkowo u mnie wieje, jak przyjdzie halny, to się zawsze zastanawiam czy się nie obudzę rano u Janki 30 km dalej. Mnie burzowy czas jak mam tunel zbyt dużo zdrowia kosztuje, ale chociaż przed mniejszym gradem chroni, bo wielki podziurawił folię, wiatr wytargał folię razem z kołkami mocującymi, te kołki fruwały w powietrzu i kosiły moje pomidory na wysokości pasa, a z domu nie wyjdziesz w taką zawieruchę (to było wtedy co na jeziorach mazurskich przeszedł taki szkwał, 5 lipca 2016 roku chyba). Nie zrezygnowałam całkiem z uprawy pod osłoną, kupiłam w zeszłym roku z poliwęglanu, ale covid tak nami pozamiatał, że nie mieliśmy sił skończyć fundamentu. Ja to tego bloczka nawet nie udźwignę, a R. mówił do mnie w pewnym momencie "Ala nie dam rady", to go wygoniłam od tej roboty, nie będziemy się zaharowywać na śmierć :crazy:. Czy nam się uda wiosną tego roku go skończyć nie wiem, bo ja drugi raz miałam covid w sierpniu, no jesteśmy dwa stare dziady po covidzie w wieku przedemerytalnym, więc pracować jeszcze trzeba.
Chcę w tym poliwęglanie mieć rozsadę pomidorów i papryk przed wysadzeniem do gruntu, celem hartowania i nowalijki wszelakie, nie tylko same pomidory, nie samymi pomidorami człowiek żyje, zwłaszcza wiosną zanim pomidory dojrzeją. Pomidorów kilka na wczesne do kanapki.

ACean wrote:
Izzaa, u mnie już syberyjski rośnie.

IMG_0300.jpg

Pozwoliłam sobie wstawić to zdjęcie do postu,
a tak na marginesie, jakieś wyciągnięte te sadzonki, choć jak na tę porę roku i tak nieźle, a przy pikowaniu nie sadzisz po liścienie albo po pierwszy liść?
Alicja
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 20:15 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Lulu, ACean

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 20:11 #821696

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Alicjo moim marzeniem był tunel chyba z serii tulipan , firmy nie pamiętam ale podglądnęłam go na naszym forum . Cena mnie jednak zraziła - 3500 zł . No może gdyby to był jedyny zakup ogrodowy w tym roku to może .... znalazłam tunel tańszy , może tak nie wypasiony ale na moją kieszeń . U mnie latem zawsze jakiś grad spadnie a we wrześniu jeden dzień przymrozku zetnie wszystko . Dlatego też kupię tunel choć na kilka krzaków pomidorków .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Pysiu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 20:24 #821698

• ACean
  • ACean's Avatar
  • Fresh Boarder
Ala, nie szkodzi że wyciągnięte, jak pisałem sieje z nudów. Doświetlam specjalnym ledem (czerwono niebieskim), bo by był jeszcze wyższy i cieńszy. jak przesadzę do większej donicy to "zmężnieje". Kiedyś próbowałem naszego ożarowskiego i warszawskiego to wyrosły jeszcze gorsze nitki. Tym głębszym sadzeniem sie specjalnie nie przejmuję, bo nie zauważyłem specjalnie różnicy. Sadziłem na leżąco, jeden, lub dwa przeciw sobie (poszukam fotek). Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 20:41 przez ACean. Powód: dopisanie wpisu
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Pysiu

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 21:52 #821707

• magdalkaj
  • magdalkaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Babcia Ala właśnie widziałam Twój post ze zdjęciami tych pomidorów .
Pozdrawiam Magda
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 21:53 przez magdalkaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 22:32 #821715

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
"Moje" Amish Paste jest/było na PT. Amish Red jak pogoda i inne przeciwności pozwolą będzie w tym roku.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.776 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum