TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 22:36 #821716

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Witam,
oczywiście konstrukcje foliaków i poliwęglanowców należy umieszczać szczytem do linii wiatrów w miejscach nieosłoniętych, ale w miejscach osłoniętych to zabudowywać długością na stronę południową.
Babciu Alu niekoniecznie poliwęglan należy umieszczać na bloczkach betonowych wystarczy na 1" dechach tzw. podłogówkach. Ja znalazłem w takie tartaku o szerokości 30 cm. Przed montażem należy a. opalić lutlampą , b. pomalować środkami zabezpieczającymi przed gniciem z zewnątrz i z góry i dołu. środek zostawiłem surowy. Szklarnia podniosła mi się o 30cm co jest wspaniałe przy pomidorkach wysokich.Mam jeszcze dwa foliaki, ponieważ u mnie na Warmii to tego ciepełka ze słoneczka brak a deszczyku z chmurek bywa multum przeto dla wyjaśnienia niezdecydowany należy rozważyć warunku miejscowe tzn.czy pod chmurką, czy pod folią siać i sadzić pomidorki.
Mam jeszcze podpowiedź dla wszystkich kupujących KONIECZNIE szklarnie czy foliaki z dwoma drzwiami na przestrzał temperatura w zeszłym roku przy pełnej żarówie z nieba wynosiła 45 st. bez siatki osłonowej na dachach, a taka temp jest zabójcza dla naszych pomidorków. Moim zdaniem te tunele zielone naszych żółtych braci nie nadają się do użytkowania.Kupujcie te przeźroczyste.
Moim zdaniem przed każdym sezonem należy umyć folię od środka gąbeczką z mydłem Biały Jeleń spłukać czystą wodą najlepiej za pomocą spryskiwacza a po wyschnięciu ponownie odkazić wodą z jodyną 3ml na 10l H2o. Robię to od lat. Ale koniecznie do tej czynności odkażania zakładajcie maseczki i to dobrej jakości najlepiej te PPU3 ponieważ szkoda oskrzeli
Pozdrawiam ciepło.
Mieszkaniec Warmii
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 22:47 przez Pysiu.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Kasionek, Marlenka, Miragoral, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Izzaa, ACean

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 22:50 #821718

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Pysiu :wink2: Mam działkę na lekkim skłonie, bom góralka niskopienna, 309 m n.p.m. i na 6 m długości szklarni jest spadek terenu 45 cm w najbardziej możliwym płaskim miejscu nadającym się na posadowienie "szklarni". Bez bloczków się nie obejdzie, bo musiałabym się wkopać w ziemię :ouch: . Działka nie ustawiona równolegle/prostopadle ani do róży wiatrów, ani do kierunków świata. Teren kiedyś był częściowo osłonięty przez sosny, ale teraz prawie wszyscy rżną co się da, bo wszystko wolno ściąć, a drzewa nie były na moim terenie i już ich nie ma. Szczyt będzie prawie ustawiony w kierunku przeważających wiatrów, jednak w czasie burz wszędzie są turbulencje, wszak zawsze podczas prognozy powtarzają: "w czasie burz wiatr porywisty z kierunków zmiennych" - czasem chałupa ze wszystkich stron mokra. O temperaturach i wietrzeniu to wszystko prawda, też ją znam, czasem bez cieniówki ani rusz.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2023 22:52 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Marlenka, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Pysiu, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Sty 2023 23:13 #821720

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Babciu A.
Da się!!.
Długość szklarni 6 m. To co 1m wkop płytę chodnikową lub krawężnik (tzn 5 płyt chodnikowych na długości szklarni po jednej stronie) i wypoziomuj grządki, ścieżka może być pochyła. Te 9 cm spadku na metrze to bajka. Aby tylko ziemia podlewana była w poziomie a szklarnia może stać zgodnie z stokiem.
Da się? Da się!.
Pozdrawiam Góralkę niskopienną, Pysiu jeziorowy.
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, ACean

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 26 Sty 2023 18:22 #821965

• Ha-Ah
  • Ha-Ah's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 74
Miałam foliak 2 sezony. Pierwszą zimę prawie bezśnieżną przeżył. Kolejną zimę był jeden tylko dzień kiedy spadło dużo mokrego śniegu i zanim z pracy dojechaliśmy na działkę to foliak się zapadł. W moich warunkach nie sprawdził się. Kupiliśmy niewielki poliwęglan 3x4. Zupełnie inny komfort użytkowania i nie jest taki delikatny. Śniegu już trochę na niego spadło ale dał radę. Potwierdzam że drzwi powinny być z obu stron jak już tu było pisane. My mamy jeszcze dodatkowo 2 okienka które otwierają się jak jest za gorąco a w miarę jak spada temperatura to się przymykają. Jak działka jest trochę dalej to jest to super rozwiązanie. Przy domu to można otwierać i zamykać w miarę potrzeb.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 26 Sty 2023 22:16 #821979

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Ja swojego foliaka na zimę rozkręciłem, folie schowałem do domku na działce a konstrukcja leży na tarasie myślę że ziemę przetrwa. Pod koniec zeszłego roku posadziłem kilka ziarenek pomidora, niestety wyrosły cienkie sadzonki a następnie zmarniały, tak sobię meślę, że chyba sadzę je za płytko bo około 1,5 do 2 cm. Teraz przeglądam różne materiały i zastanawiam się czy wystarczy kupić ziemię do siewu i w niej posiać nasiona pomidorów czy dodatkowo użyźnić, ale czym?. Postanowiłem że teraz będę sadził trochę głebiej tak około trzech centymetrów i zrobię to na początku marca, chyba nie będzie za późno. :ouch:
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Fina

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 00:39 #821992

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Pawlisko, termin wysiewu nasion pomidorów zależy od tego gdzie i kiedy gotowa rozsada będzie wysadzona na miejsce stałe. Rozsada powinna mieć 6 do 8 tygodni. Wcześniejsza może mieć niezbyt rozrośnięte korzenie, zaś starszej może zacząć drewnieć łodyga (zwłaszcza przy zaniedbaniu). Jako początkujący koniecznie czytaj wątki pomidorowe, masz mylne pojęcie o kiełkowaniu nasion, trzeba to wszystko nadrobić. Wkrótce zacznie się dyskusja o wysiewach przedwiosennych i poznasz różne szkoły uprawy rozsad warzyw. Wybierzesz tę odpowiednią dla siebie.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2023 00:47 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, bietkae, Jaedda, rybur58, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 06:28 #821994

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Kozula często wspominała że wiele odmian sądzi się z pierwszym gronem wykształconym już, więc te 6-8tyg to daleko umowna teoria jest. Zapewne ma tu wiele zależnych od grunt/tunel, wysoki/niski, liść regularny/ziemniaczany itp
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 12:06 #822015

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Też czytałam wypowiedzi Kozuli szczególnie dotyczące K/37. Ten ma być wysadzony z pierwszym gronem i wymęczony. To chyba oznacza, że ma mieć ciasną doniczkę ? Tylko czy łodyga nie zdrewnieje jak sadzonka będzie miała ciasno w korzeniach :think:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Izzaa, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 12:39 #822017

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Nigdy nie doświadczyłem drewnienia łodyg u pomidora albo nie zauważyłem tego.

Wiem też jak warunki mogą zmienić sadzonki, mój przykład sprzed 3-4lat. Miałem za dużo sadzonek i oddałem znajomej część i oddała mi je w maju. Jej wybiegły i miały pąki, moje były niskie i bez paków a to tylko jedna zależna w uprawie rozsad. To pokazuje nie ma uniwersalnych rad w uprawie :coffe:
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 17:33 #822043

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
To co napisałam kilka postów wyżej dotyczyło konkretnej osoby, pawliska, początkującego forumowicza, który dopiero uczy się podstaw, żeby np. nie wysiewać nasion pomidorów na głębokość 3 cm. w bliżej nie określonym czasie. Profesjonalista wie kiedy i na co może sobie pozwolić ( termin, drobne zaniedbania, niewinne błędy, różnice odmianowe) i znanymi sobie sposobami wybrnie z przykrej sytuacji. Ale poczatkujący nie zna tych subtelnych zależności i będzie trzymał wysianą w styczniu roślinę w maleńkim pojemniczku spokojnie czekając z wysadzeniem nawet do zakwitnięcia. Bo przeczytał tu, że tak można.

Nie chodzi o to, żeby pomidor nie dał się zamordować, lecz o to żeby wydał oczekiwany plon. Tylko to mam na myśli.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2023 18:08 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, bietkae, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 18:20 #822048

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
bietkae wrote:
Tylko czy łodyga nie zdrewnieje jak sadzonka będzie miała ciasno w korzeniach :think:

Łodyga drewnieje zazwyczaj przy niedoborze fosforu lub zakłóceniu jego pobierania.

ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=44
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2023 18:23 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, rybur58, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 20:53 #822058

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
pomodoro jak zwykle masz rację :thanks: , coś mało kojarząca byłam jak to pisałam :think:. Planuję w tym roku wysiać K/37 tylko nie zdecydowałam się jeszcze które ale wszystkie są pyszne. Sadzonek będzie większa ilość bo kilka-kilkanaście dla sąsiadki i kilka dla siebie, czyli te pomidorki pójdą jako pierwsze do kiełkowania :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, del, ewakatarzyna, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 27 Sty 2023 22:52 #822066

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Co do tunelów foliowych i ich wytrzymałości to moje spostrzeżenie jest takie, że typowe kupne tunele foliowe są bardzo delikatne, a przez to podatne na uszkodzenia przez wiatr, opady ściegu itd. Często maja np .drzwi tylko z jednej strony. W efekcie wytrzymają dużo krócej niż tunel z plexi.
Natomiast budując samemu tunel foliowy można go tak wykonać by nie obawiać się aż tak wpływu warunków pogodowych na konstrukcję. Na bazie obecnego sezonu, tunel mój i mojej mamy własnej roboty wytrzymał bardzo duże opady śniegu z grudnia bez odgarniania- pokrywa łącznie z lodem grubości min. 40cm i dało radę. Sąsiad za płotem stracił tunel już w trakcie opadów bo połamały się rurki konstrukcyjne.
Więc wg mnie jeżeli wybieramy foliak to albo budowany samodzielnie lub kupny z własnym wzmocnieniem albo trzeba dołożyć do tunelu z plexi.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Fina, ACean

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 28 Sty 2023 02:36 #822069

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
bietkae wrote:
Też czytałam wypowiedzi Kozuli szczególnie dotyczące K/37. Ten ma być wysadzony z pierwszym gronem i wymęczony.

Prawdę powiedziawszy, nie zwracam na to uwagi i nie mam z tą odmianą problemów.

IMG_3464-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mejra, EwG

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 28 Sty 2023 03:43 #822070

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Mieciu a na ile pędów ten krzak był prowadzony?
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 28 Sty 2023 07:09 #822071

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Od lat już sadzę 2 krzaki przy paliku i każdy na 2 pędy. Chyba, że jakaś odmiana jest bardzo rozłożysta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, leszek0921, bietkae, ewakatarzyna, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 28 Sty 2023 09:51 #822076

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Moje pocieszki trochę zaniedbane z przyczyn niezależnych ode mnie.Dziś podlałem je naszym nawozem.Cieszą ogrodnika amatora jak wygrana w lotto. :rotfl1: :rotfl1:
004-298.jpg
Pozdrawiam Józek!!

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 31 Sty 2023 14:47 #822334

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Dziś kupiłem nawóz do pomidorów i papryki . Jak podają zawiera komplet makro i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
DSCN5499.jpg

DSCN5501.jpg
DSCN5502.jpg

Na razie będę używał nawozu AMPOL-MEROL bo mam go jeszcze trochę. Opis forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...018?start=864#605822
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.910 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum