TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 31 Sty 2023 16:27 #822339

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Nasz nawóz z żółtego kristalonu jest dwukrotnie tańszy. Ma też więcej fosforu.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Kaja, Miragoral, bietkae, pszczolka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 11:53 #822568

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
pomodoro wrote:
Nasz nawóz z żółtego kristalonu jest dwukrotnie tańszy. Ma też więcej fosforu.

To jak najbardziej prawda, wychodzi taniej, ale np. dla mnie nadal drogo. Zwłaszcza, gdy chce się zachować jakieś tam oficjalne zalecenia, czyli:

Kristalon Żółty do momentu kwitnienia N-13 // P-40 // K-13

Kristalon Zielony dla pierwszej fazy owocowania N-18 // P-18 // K-18

Kristalon Pomarańczowy na czas wybarwiania owoców N-6 // P-12 // K-36

Wiadomo, w miarę trwania sezonu znaczenie azotu sukcesywnie maleje, a potasu rośnie. O fosforze chyba za często ogrodnicy amatorzy niesłusznie nie myślą, bo kondycji ukorzenienia gołym okiem nie widać, za to już bardzo mocno widać takie oznaki niedostatków wapnia.

Na dużym opakowaniu, aż kilka razy tańszy od Kristalonów jest taki [ ASX pK ]: N-0 // P-6 // K-30 // Mg-5 // S-17 // Ca-11.

I tak sobie myślę, a i proszę o jednocześnie radę, że skoro zasiliłem podłoże jesienią nowym kompostem i naturalnym obornikiem (w tym nawet ptasim) to może azotu i fosforu na pierwszy etap rozwoju krzewów pomidorowych wystarczy. A tenże ASX pK podratował by następnie sytuację w deficytach wapnia i potasu. Prawie jestem pewien u siebie niedostatków Ca i K, choć badań gleby nie praktykuję. Unikam po prostu zbędnych kosztów.

Tylko nie rozumiem i martwi mnie ta siarka w ASX oraz informacja, że to nawóz do stosowania jesiennego i wczesnowiosennego.

Czy istnieje jakieś tańsze rozwiązanie, gdy spodziewam się niedostatku wapnia i potasu, bo polskie gleby we wszelkich publikacjach z tego po prostu słyną.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 17:48 #822613

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nasz nawóz na bazie żółtego kristalonu jest nawozem uniwersalnym. Dobierając odpowiednio ilość Kristalonu i saletry potasowej można dowolnie zmieniać skład dopasowując go do rodzaju rosliny ,jak i jej fazy rozwojowej.
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2023 19:54 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, bietkae, ewakatarzyna, Fina, Chiarodiluna, Gaja

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 19:07 #822620

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Czy mogę prosić o ocenę tego nawozu przed ewentualnym kupnem. Biorę pod uwagę zastąpienie nim pomarańczowego kristalonu,który stosuję w fazie zawiązanych owoców na przełomie czerwiec/lipiec.
Cena tego nawozu to 27 zl/5kg.
Producent podaje stosowanie posypowe i nie wiem czy to rozumieć że ten nawóz jest słabo rozpuszczalny i nie nadaje się do ferdygacji?
Skład
Według WE

NPK(CaMgS) 8-8-19-(4-3-32) z B, Mn, Mo

O niskiej zawartości chlorków

Według CE

PFC 1(C)(I)(a)(ii): Wieloskładnikowy stały nieorganiczny nawóz makroskładnikowy z mikroskładnikami
NPK (Mg) 8-8-19 (2) nawóz zawierający mikroskładniki pokarmowe (B), (Mn) że od

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 19:45 #822623

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaka nazwa handlowa tego nawozu ?

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 19:53 #822624

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Siarkopol do pomidorów i papryk

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 20:14 #822628

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jednoczesna obecność w tym nawozie fosforu i wapnia dyskwalifikuje go jako nawóz do fertygacji. Na pewno nie jest w pełni rozpuszczalny, inaczej wapń by powodował blokadę fosforu.

Siarkopol , to jest firma. Nawóz ma nazwę " Ogród 2001 " allegro.pl/oferta/nawoz-do-pomidorow-i-p...iarkopol-11807731080
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2023 20:18 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, ewakatarzyna, Fina

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 20:21 #822629

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Wcześniejsza lista urosła o 4 nowe odmiany dwarfów. Właśnie zameldowała się przesyłka z Grecji :dance:
Odmiany z lat 2021/2022
Dwarf Choemato
Dwarf Kodiak King
Dwarf Oriole
oraz Dwarf Elsie's Fancy = "siostra" Walter's Fancy Dwarf, którego już posiadam, a który mnie zaskoczył, bo ma kolorowe liście typu variegata.

del wrote:
Lista gruntowych właściwie ustalona - ewentualnie dojdzie kilka koktajlówek.
Od tego sezonu w gruncie będą głównie dwarfy, a w szklarni wysokie.

Adelaide Festival
Banana Toes
Banksia Queen
Big Green Dwarf
Deaton's Dwarf
Dwarf Amy’s Ohio
Dwarf Big Valentine
Dwarf Buddy's Heart
Dwarf Chocolate Heartthrob
Dwarf Dainty Isabel
Dwarf Egypt Yellow
Dwarf Gloria's Treat
Dwarf Goldfinch 
Dwarf Grinch
Dwarf Idaho Gem
Dwarf Laura’s Bounty
Dwarf Lemon Ice
Dwarf Mint Streaks
Dwarf Mocha's Cherry
Dwarf Mr. Snow
Dwarf Noah's Stripes
Dwarf Numbat
Dwarf Pico's Pride
Dwarf Pink Livija
Dwarf Round Robin
Dwarf Saucy Mary
Dwarf Sonrojo Monster
Dwarf Speckled Heart
Dwarf Stony Brook Speckled
Dwarf Suz’s Beauty
Dwarf Sweet Sue
Dwarf Tanager
Dwarf Tiger Eye
Dwarf Velvet Night
Rosella Purple
Sean's Yellow Dwarf
Sleeping Lady
Uluru Ochre
pozdrawiam,
Tomek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 20:35 #822630

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Podziwiam wszystkich którzy potrafią kupić nasiona gdzieś za granicą :) .
Ja szukam nasion kilku odmian włoskich ale to nie nasiona sklepowe tylko krzyżówki jednej z firm. Nasion kupić nie można ale można kupić pomidory. Już prosiłam o zakupy kilku kierowców jeżdżących ciężarówkami do Włoch ale oni jak mają możliwość zatrzymania się gdziekolwiek to na pewno nie w miastach gdzie są sklepiki tylko czasami bardziej przy autostradach pod wielkim marketem. Przysyłają mi zdjęcia tego co leży w pojemnikach to u nas jest większy wybór odmian.
Ukłony dla zdobywców nowości :thanks:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, del, ewakatarzyna, Izzaa, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 20:54 #822633

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Może spróbuj poszukać tutaj:
www.etsy.com/pl/search?q=italian+tomato+seeds
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2023 21:20 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 21:15 #822634

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2651
pomodoro wrote:
Nasz nawóz na bazie żółtego kristalonu jest nawozem uniwersalnym. Dobierając odpowiednio ilość Kristalonu i saletry potasowej można dowolnie zmieniać skład dopasowując go do rodzaju rosliny ,jak i jej fazy rozwojowej.

Ja to rozumiem. Nawet dotarłem do Twojego stosownego rozszerzenia do tego zagadnienia. Można dorabiać wedle Twoich wytycznych przeliczeniowych lub używać kolorami gotowych produktów Yara, stosownie do okresu wegetacyjnego.

Tylko, że chodziło mi, a prawdopodobnie także i Finie o coś innego. Producenci nawozów, dla całkowicie niezorientowanych w temacie marketowych klientów, przygotowują „nieprzepisowe mieszanki”. Nazywają je do tego, że to „przeznaczone dla pomidorów i papryk”. I co najistotniejsze ! - wychodzi to kosztowo nawet poniżej 4 zł za 1 kg.

Czy przygotowując glebę metodami naturalnymi i wspomagając się takim tanim i niewłaściwym nawozem chemicznym, można osiągnąć przyzwoite wyniki. Przyzwoite, a nie na konkurs na najlepszego ogrodnika powiatu.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 22:02 #822636

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Tomku dziękuję za linka, niestety nie ma tych nasion, których poszukuję. Z przyjemnością przeglądałam wszystkie strony i dużo odmian jest na naszym Targu a wiele z nich uprawiałam. Oczywiście Kozulki też mają :) . Szukałam też na wschodnich stronach bo przecież wszystko może się zdarzyć, ale nie znalazłam - jeszcze, trzeba czekać, kiedyś się pojawią.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 03 Lut 2023 23:57 #822640

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Pytanie w imieniu znajomej: Czy ktoś może rozpozna jaki to mógłby być pomidor? Zdjęcia są tego samego okazu. Nie ma innego.
329143751_918447009293789_6240377986294317975_n.jpg

326987593_704760527859412_272902646788153515_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Lut 2023 07:04 #822643

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18668
Może to Zlatava, ten ma żółtą skórkę i czerwony środek.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Lut 2023 10:11 #822655

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Ten jej źle wyszedł na zdjęciu, on z brązowych, ale środek czerwony jak u arbuza. To może być pokolenie F2 jakiegoś brązowego, ale nie pamięta. W tym roku chce zobaczyć czy będą zwnowu identyczne owoce.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Lut 2023 10:37 #822656

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Wygląda ciekawie ten pomidorek. Najwyżej mu nada swoje imię
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2023 10:37 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Lut 2023 13:14 #822668

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Chiarodiluna wrote:
Producenci nawozów, dla całkowicie niezorientowanych w temacie marketowych klientów, przygotowują „nieprzepisowe mieszanki”. Nazywają je do tego, że to „przeznaczone dla pomidorów i papryk”. I co najistotniejsze ! - wychodzi to kosztowo nawet poniżej 4 zł za 1 kg.

Skład tego nawozu ma się nijak do liczb granicznych dla papryki.

IMG_1310-12.jpg

Ta tabela jest z publikacji Instytutu w Skierniewicach, poważnej instytucji. Strona 38
dpr.iung.pl/wp-content/uploads/Nawozenie...lin_ogrodniczych.pdf
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2023 13:19 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 04 Lut 2023 15:54 #822674

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam,

Czy znacie pomidora SERCE DRAKONA?
To hit z Eco tomato.
Dostałam nasiona i nie mogę znaleźć informacji.

Mam jeszcze
Russ Korsar
Napa Chardonnay
Tum Dandy

Może ktoś coś wie, zna te odmiany.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.832 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum