TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 16:03 #829619

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 423
Caser, a nie lepiej je przyciąć i zrobić sadzonki wierzchołkowe ?
To co zostanie wsadzisz w ziemię tak jak mówisz i pomnożysz wtedy przez 2 szanse na sukces i ilość swoich sadzonek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, pawlisko

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 19:44 #829647

• caser
  • caser's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Marku ostatnio to mi się nawet nie chciało podlewać chyba straciłem zapał ogrodnika :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 20:28 #829652

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
U mnie zeszłej nocy był przymrozek no i zostaw sadzonki we folii. Trawa była w szronie. Tej nocy też będzie chłodno pomimo bardzo ciepłego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 20:34 #829653

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Moja "awangarda" czyli pierwsze 15 sadzonek poszło na pierwszą noc do tunelu wczoraj a rano były... 2 stopnie, zamiast prognozowanych 7. Ale widać zahartowane były całkiem dobrze bo trzymają się nieźle.

Dzisiaj dołącza do nich reszta pomidorowego stada, plus bakłażany. Ma być trochę cieplej, niech nawykają do niskich temperatur, bo i cały maj zdarza się około zera. Na to załamanie pogody w przyszłym tygodniu będę je wieczorami wstawiał do garażu bądź piwnicy albo zrobie im w tunelu dodatkowy domek z agrowłókniny plus znicze.

W zeszłym roku w tunelu 2 maja miałem już na tip-top, teraz będzie później bo sałata i rzodkiewki się lenią. A szklarniowe albo dopiero kiełkują, albo mają sporo miejsca w doniczkach, więc czas nie nagli.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, ewakatarzyna, pawlisko, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 21:15 #829659

Narazie u mnie pomidory podniesione do wysokości okna

Niewiem czy dobra decyzja :jeez:
ale pozostawie je bez przesadzania głebiej i wieksze w doniczki

Bo mysle ze na początku maja dam je do grutnu .

Czy mozna na etapie sadzonek zasilać czymś pomidorki , wspomóc wzrost ? :garden1:

Czy na tym etapie mozna opryskać którymś ze srodków ochrony ekologicznej
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...rodki-ochrony-roslin

Czy mozecie przypomieć jakie zasosowanie miały w uprawie pomidorów
Azotan potasu - Saletra potasowa
Sorbinian potasu
Siarczan magnezu
Boraks czteroboran sodu ( to chyba przez pomyłke )

Bo czytając temat :comp:
uprawa pomidorów w gruncie i ekologiczne srodki ochrony roslin
robiłem liste zakupów
a teraz na nowo musiał bym przeleciec cały wątek bo tego nie zapisałem :(
Za tę wiadomość podziękował(a): pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 21:30 #829661

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Możecie mi powiedzieć czy lepsza przeciw chwastom będzie agrowłóknina biała czy czarna ? Chciałbym zastosować ją w tunelu, mi się wydaje, że biała bo nie będzie nagrzewać korzeni. Waszym zdaniem która się nada ?

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 21:33 #829663

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Biała jest raczej do okrywania przed wiatrem, mrozem, a czarna na ziemię.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, pawlisko, Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 21:40 #829664

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
@ogrodnik2,
jeżeli masz możliwość to ściółkuj skoszoną trawą, nawet w tunelu/szklarni.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, pawlisko, monik@

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Kwi 2023 21:49 #829666

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
Na allegro jest biala 100g, czyli gruba na chwasty, linka nie wkleję bo nie można.
Za tę wiadomość podziękował(a): Xeno

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Kwi 2023 12:55 #829708

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8242
ogrodnik2 wrote:
(...) agrowłóknina biała czy czarna ? Chciałbym zastosować ją w tunelu, (...)

ja tunelu nie mam więc brak mi wiedzy na ten temat ale zastanawiam się czy na pewno chodzi Ci o agrowłókninę czy miałeś na myśli agrotkaninę.
Agrowłóknina wydaje mi się mniej praktyczna choć tańsza

agrotkanina
images.jpg

agrowłóknina

images1.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2023 12:57 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bastis, del, ewakatarzyna, pawlisko, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Kwi 2023 13:00 #829710

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
Agrotkanina , cięgle mi się to myli :)
Muszę coś zrobić bo dobiją mnie rwanie tych chwastow a mam ich od groma.
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2023 13:01 przez ogrodnik2.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Kwi 2023 08:29 #829784

świeżak w ogrodzie wrote:
Narazie u mnie pomidory podniesione do wysokości okna

Niewiem czy dobra decyzja :jeez:
ale pozostawie je bez przesadzania głebiej i wieksze w doniczki

Bo mysle ze na początku maja dam je do grutnu .

Czy mozna na etapie sadzonek zasilać czymś pomidorki , wspomóc wzrost ? :garden1:

Czy na tym etapie mozna opryskać którymś ze srodków ochrony ekologicznej
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...rodki-ochrony-roslin

Czy mozecie przypomieć jakie zasosowanie miały w uprawie pomidorów
Azotan potasu - Saletra potasowa
Sorbinian potasu
Siarczan magnezu
Boraks czteroboran sodu ( to chyba przez pomyłke )

Bo czytając temat :comp:
uprawa pomidorów w gruncie i ekologiczne srodki ochrony roslin
robiłem liste zakupów
a teraz na nowo musiał bym przeleciec cały wątek bo tego nie zapisałem :(
Tak w skrócie Saletra potasowa i siarczan magnezu to nawozy. Saletra razem z Kristalonem żółtym stanowi składnik forumowego nawozu, który ja dla uproszczenia nazywam "Oaza" 100g saletry potasowej +100g kristalonu żółtego, dopełnione do litra wodą daje naprawdę świetne rezultaty, zarówno pod względem całościowego NPK jak i rozkładu na formy amonowe i saletrzane. Liczyłem sobie kiedyś co można zrobić z dostępnych nawozów na rynku i generalnie można trochę taneij zrobić NPK ale np okazuje się że ma zdecydowanie za dużo formy amonowej itp. Proponuję w ciemno brać nawóz z forum bo można z niego bardzo wiele uzyskać.

Siarczan, nie wiem do czego najczęściej stosowany jest tu, spodziewam się ze może być używany jako nawóz dolistny na szybkie uzupełnienie niedoborów magnezu przy spadkach temperatury/ trudnościach w pobieraniu.

Sorbinian potasu - naturalny środek ochrony roślin, wg mojej wiedzy jeszcze nie przetestowany za mocno. Kojarzę że Pomodoro testował odkażanie siewek i chyba podlewanie rozsady jak również przecieranie owoców pomidora do przechowania i wyniki były obiecujace. Generalnie potraktuj go podobnie jak octan wapnia, czy propionian wapnia.

Boraks w niewielkiej ilości oprysk na kwiatki celem lepszego zapylania (bor jest potrzebny do właściwego rozwoju kwiatostanu)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Matkud, pawlisko, Emilia, calineczka, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Kwi 2023 19:29 #829829

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
U mnie przygotowania do sadzenia pod folią, stelaż stoi, na początku maja zakładam folię i sadzę swoje krzaczki, po posadzeniu oprysk z miedzianu w późniejszym terminie tak jak w zeszłym roku lekki oprysk i podlewanie roztworem z jodyny, a co potem zobaczymy, dopiero z posadzonymi krzaczkami pod niebem będzie walka o zdrowe owoce, trzeba będzie też robić oprysk sylitem, mam nadzieję, że pogoda w tym roku dopisze.
Teraz hartowanie na balkonie pomidorków ale również ogórków i mam cztery sadzonki arbuza.

IMG_20230424_162000372_HDR.jpg

IMG_20230420_150011957_HDR.jpg
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Matkud, Izzaa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Kwi 2023 08:03 #829859

• Sewo
  • Sewo's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Pierwsze od dwóch miesięcy zerknięcie na forum poprawiło mi nastrój bardziej niż weekend na jachcie z Emirem Dubaju..
Myślałem, że tylko u mnie taka słabizna w rozsadzie, ale widzę, ze nie jestem sam. Przepraszam, nie żebym się cieszył z czyjegoś umiarkowanego powoadzena, ale dobrze widzieć, że ta pogodowa nędza nie tylko u mnie trzyma rośliny w parterze. Ostatni słoneczny wekened dał im więcej niż ostatnie trzy tygodnie... Szkoda słów. W tym sezonie chyba trzeba się nastawiać na pierwsze zbiory w okolicach Bożego Ciała :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 26 Kwi 2023 07:40 #829938

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
To prawda, pogoda a raczej brak wystarczającej ilości światła słonecznego sprawiają, że rozsady rosną wolno... Ale ze spokojem do połowy maja rozsady będą optymalne:-) a nawet jeśli nie to szybko w polu nadgonią!

20230426_075316.jpg
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 07:54 przez Misiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Miragoral, Sewo, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Matkud, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 26 Kwi 2023 08:33 #829948

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Czy warto już hartować na balkonie sadzonki pomidorów (niezbyt duże jeszcze), skoro będę je wysadzać w połowie maja?
Aga
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 08:37 przez amsiz.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 26 Kwi 2023 08:44 #829950

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Misiula moje to są maleńkie. Nie spieszyłam się w tym roku z pikowaniem. Ale i wysiewy miałam na raty. Do gruntu jednak jeszcze czasu a czasu więc nadgonią...
20230426_084054.jpg

20230426_084116.jpg

Aga ja przy słonecznej pogodzie te największe na balkon wystawiam.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 08:45 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, amsiz, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 26 Kwi 2023 09:07 #829953

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Misiula bardzo spodobała mi się Twoja miejscówka dla roślin. Światło mają a są trochę osłonięte od wiatru tymi ażurkami. Super :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Misiula, PaulaPola, Marlenka, del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.918 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum