TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 13:11 #829355

• Tx5wa9
  • Tx5wa9's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 147
Witam. Moje sadzonki pomidorów wysokie i cienkie łodygi. Byłem zmuszony przepikować je głębiej do doniczek 2 l. Co zrobić aby łodygi zgrubły, oprócz nasłonecznienia. Czytałem że głaskają łodygi ale coś mi się nie chce wierzyć? Proszę o info. Dziękuję i pozdrawiam.

IMG_20230418_205051.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2023 06:53 przez Marlenka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, IrenaP76

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 13:37 #829357

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Wydaje mi się że nie są takie złe.

Aby pomidory nie wyciągały się muszą mieć dużo światła i niezbyt wysoką temperaturę.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, ewakatarzyna, pawlisko, monik@, Tx5wa9

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 14:32 #829360

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Ziemi dosyp po liścienie, albo nawet można je oberwać i aż do pierwszych liści. I czekać na więcej słońca.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, pawlisko, monik@, Tx5wa9, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 14:48 #829361

Aby pomidory się nie wyciągały tak i zgrubiały warto spróbować:
  • Doświetlania zimnym światłem
  • Obniżenia temperatury
  • Wentylatora (wiatr wymusza grubnięcie)
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko, Tx5wa9

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 16:36 #829367

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Czy rozsadę pomidorów mogę przesadzić do normalnej, kwiatowej ziemi? Bo już przesadzam trzeci raz i brakuje mi ziemi do wysiewu.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 20:47 #829385

Hej z racji ze jestem tu nowy , należy się przywitać :bye:

Długo walczyłem ze rejestracja na forum , :jeez:
jakiś problem techniczny ale się udało

W miedzy czasie czytałem wątek Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami .
oraz o ekologicznych środkach ochrony .

Półprodukty do niektórych mam ale to temat na kolejny wątek .

Ostatnimi laty próbowałem uprawiać pomidory w gruncie coś tam sie zjadło ale finalnie z mizernym skutkiem ,

Jakieś choróbsko dopadło pomidory , Nie wiem co to było bo się az tak nie zagłębiałem .
Pryskane tylko miedzianem , drożdzami,podlewane pokrzywą

Ale w tym sezonie myślę ze będzie inaczej bo na forum znalazłem fachowców w tej dziedzinie :thanks:

Oglądam Wasze zdjęcia jak u Was rosną pomidorowe krzaki i u mnie jest mizernei .

Miesiąc już są w ziemi i nie chcą tak rosnąc

Ziemia uniweralna i do rozsiewów
W pobliżu okna ale ponizej lini parapetu
IMG_20230419_180932.jpg

IMG_20230419_180950.jpg

IMG_20230419_181019.jpg

IMG_20230419_181047.jpg
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, rozalia, Marlenka, rybur58, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 20:58 #829386

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Witaj Świeżaku :)
Nie są te Twoje pomidory takie złe. Tylko na moje oko, mają trochę za mało światła i się wyciągają. Lekarstwem na to jest przesadzanie pomidorków do stopniowo coraz to większych doniczek, sadząc je przy okazji coraz głębiej. Ty chyba po pikowaniu wsadziłeś je od razu do tych stosunkowo dużych.
Moje są dopiero takie

IMG_6167.jpg

i wcale się tym nie martwię.

Jeśli masz ochotę to napisz coś o sobie w Wątku powitalnym
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...19-2023?limitstart=0
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2023 20:59 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 21:07 #829387

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Część świeżak vel mlodszyogrodnik jak mniemam :)
Teraz przedstaw jaki arsenał masz już na wojnę z chorobami :rotfl1:
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 21:57 #829390

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Cześć świeżaku, jak masz warunki to wystawiaj krzaczorki na balkon, ale powinieneś postawić wszystkie pomidorki na parapecie, na stronie 45 poczytaj co radziła mi Babcia Ala.
Pozdrawiam Paweł
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2023 22:00 przez pawlisko. Powód: tekst
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 22:16 #829391

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Cóż po części to yciagaja się i będą wyciągać. Podniesienie ich i tą wysokość ramy okna jest pomocne - ja pod tace podkładam paski styropianu 8cm które robiły za zabezpieczenie jakiejś paczki. Ale bez doświetlania na dłuższą metę ciężko uniknąć wybiegania, szczególnie w takie pogody. Owszem, można doniczkę przenosić co 4 godziny, z okna wschodniego, do południowego, a potem zachodniego, ale jak się ma na parapetach 160 doniczek P9 to robi się trochę trudniej jakby. Jedyne wyjście to dostosować pod siebie termin wysiewu a potem w razie czego regulować temperaturę - ja już trzymam swoje psiankowate przy uchylonym całą dobę oknie. Niedługo zaczną wychodzić na dwór, a potem do tunelu już na stałe.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko, Emilia, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Kwi 2023 22:45 #829395

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Zawsze te 160 doniczek mozna wstawić w tacki i juz trochę mniej biegania. Ja biegam rano i wieczorem szklarnia - dom ale warto ;)
DSC_0838.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Kwi 2023 07:26 #829401

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Ja biegam balkon dom ale tylko wtedy gdy temperatura w nocy spada poniżej 5 stopni, z zastrzeżeniem jednak, że na początku po pikowaniu rozsada jest sukcesywnie hartowana.
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Marlenka, del, ewakatarzyna, Emilia, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Kwi 2023 15:41 #829440

chyba macie racje za mało swiatła i się wyciagąja .
Nie mam tam parapetu , dlatego zrobiłem prozwizoryczna półkę ok 20-30 ponizej ramy okna .
Teraz wiem ze za nisko - w kolejny roku bedzie jak piszecie

Generalnie mozna by pokombinować zrobić kolejną ale niewiem czy jest sens ,
moze za pare dni bedzie cieplej A lepiej już zrobić jakiś prowizoryczny mały namiocik .

Pomidorków jeszcze nie hartowałem
to niewiem czy mogłbym je zostawic pod namiotem w tych doniczkach

Tak JaNina posadziłem je za gęsto w duzej doniczce wiec jak wyszły to je przesadziłem
Dopiero się uczę :huh:

Czyli mam tylko te małe i w tej zbiorowej przesadzić do wiekszych doniczek i głebiej ?

A te ktore są na pierszym i drugim zdjeciu w niebieskiej skrzynce
są one troche wieksze to mogę dosypac ziemi aby były niżej wkopane ??
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2023 15:48 przez świeżak w ogrodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Kwi 2023 17:13 #829445

• Verbat
  • Verbat's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 216
Witam, kilka dni temu przepikowałem pomidorki. Wysiewane były 1 kwietnia, 31 odmian. Tak wyglądały po pikowaniu.

IMG_20230417_214435.jpg

IMG_20230417_214623.jpg

IMG_20230417_214715.jpg
Strefa 5b.
Pozdrawiam.
Krzysztof
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, bietkae, JaNina, del, ewakatarzyna, Matkud, EwG, IrenaP76, Emilia, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Kwi 2023 19:00 #829450

jak ładnie wysiane pomidorki i opisane

Widze ze człowiek sie duzo nauczy na forum

W przyszłym roku też tak bede miał :)

A czy na takim etapie wzrostu pomidorków nawozicie czymś ?
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2023 19:05 przez świeżak w ogrodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, IrenaP76

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Kwi 2023 20:04 #829453

• blejk8e
  • blejk8e's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 120
Witam wszystkich po kilku tygodniowej przerwie. Widze u wszystkich pieknie idzie wszystko. Czas na mały update u mnie.
Troszke jak zwykle za mocno dostały pomidorki slonca i kilka mi poparzyło, mam nadzieje, ze sie wyliża :(. Poleciacie cos w takich stanach robic?
Duża część juz na stałe w szklarni i prawdopodobnie przy weekendzie pójdą do ziemi w szklarni. Wiele odmian pochodzi z bazarku. Niech moc będzie z Wami :).
Szklarnia

Jolki

Pierwszy plan dwarfy drugi cytrynek groniasty i inne

Dwarf Indigo red

Betalux grunt gotowy do pikowania

Kilka mizerniakow w inkubatorze(lampy)

Włoskie odmiany ROMA, SAN MARZANO, PANTANO ROMANESCO - nasiona zakupione podczas wakacji na wloskim straganie
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Marlenka, ewakatarzyna, monik@, Xeno, EwG

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Kwi 2023 20:30 #829456

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Wspomniałem o tackach - mam tylko takie na które wchodzi po 15 doniczek P9, nie mówię o typowych wielodoniczkach.

A wyciągnięte pomidory zdarzało mi się przesadzać nawet i po 4 razy, pod same liście. Od wysadzenia w komórki 1.5x1x5cm, potem 4x4, 7x7 i 9x9. Ale wtedy miałem czas i mi się bardzo chciało.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, IrenaP76, świeżak w ogrodzie

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Kwi 2023 21:03 #829460

• IrenaP76
  • IrenaP76's Avatar
  • Junior Boarder
  • Zielono mi
  • Otrzymane dziękuję: 39
Witam wszystkich. Moja tegoroczna przygoda pomidorkowa właśnie się rozkręca....dostałam po łapkach, spaliłam przedwczoraj 40 sadzonek, takich po 30-40 cm. Stałam nad piecem i niemal płakałam :cry2: Chyba rak bakteryjny. Ale cóż, tak bywa. Na szczęście nie wszystkie się zaraziły, stoją na różnych parapetach. Obym miała rację...A tak w ogóle, z racji, że wysiałam nasionka już w styczniu :jeez: , urosły już tak, że tydzień temu wysadziłam do foliówki, 40 krzaków. Teraz biegam i dogrzewam nocami. Nie ma jak sobie roboty narobić..
Co do ziemi do wysiewu, widzę, że wiele osób ma z tym problem, że pleśnieje. Za rok chyba wymieszam pół na pół z perlitem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Xeno, świeżak w ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.928 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum