TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 13:36 #835785

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Łatka wrote:
Jacku, deszczu nie widzę, za to piękny powojnik.
Jak dostałem Alert RCB o możliwym gradzie, to szybko sfociłem Powojnika i Różę (Amadeus), bo bałem się, że zanim rozkwitną pełnią kwiatów, to je zbombarduje :happy3:
Pokropi, ustaje, pokropi, ustaje, mam nadzieje, że to początek normalnego deszczu(bez lodu)
:bye:
P.S. :)
W chwili obecnej wyszło ostre słońce :( To co nakropiło zaczyna parować. Zrobiło się duszno jak Czereśniakowi pod pancerzem :happy4:
Obecnie jest tak, jeszcze liście i kwiaty nie wyschły:

20230621_135317.jpg

20230621_135857.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2023 14:10 przez jack90.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 13:39 #835786

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5236
U mnie burza. Leje solidnie.
Nie lubię burz w środku dnia. Rozwala mi to plany. Nie mogę się na niczym skupić tylko się martwię jakie będą straty.
Pozdrawiam Celina

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 14:23 #835789

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Po tygodniu opadów teraz upał. Ogórki dostały takiego powera, że nadrabiają jak szalone. W nocy cieplej i od razu wszystko podskoczyło, niestety to co nie trzeba też. Plewionko tylko po południu, a i to trzeba się zabezpieczyć przed desantem z powietrza.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 16:49 #835796

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29658
U mnie pompa przez pół godziny... wszystko spłynęło :ohmy:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, bietkae, koma, jagodka27, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, jack90

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 17:12 #835798

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie popadało spokojnie niecałą godzinkę. Kurz zmyty, ale ogród podlany nie jest. Teraz obserwuję opady które zasuwają do nas z kierunku Czech. Jak te dojdą, to może być różnie :jeez:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, rozalia, koma, jagodka27, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, jack90

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 17:15 #835799

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11825
Też dostałam alert i już miałam nadzieję, że wreszcie spadnie deszcz. Do południa chwilkę pokropiło a zaraz po tym niby deszczu wyszło słońce i wszystko momentalnie wyparowało. W tej chwili na termometrze od północnej strony jest 31 stopni, w doniczkach sucho ale nie da się nic robić, strach wyjść na dwór bo przy zachodniej ścianie jest ponad 40 stopni. Trzeba czekać z podlewaniem aż słońce zajdzie za sąsiedni budynek :( .
Pozdrawiam Ela

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 20:40 #835812

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Druga burza za mną, prawie w oku cyklonu, aż szpileczkę czerwoną słabo widać, ;) poszło do Celiny/renmanki - współczuję. U mnie grad nie padał, ale dmuchało okrutnie, czy wszystko leży nie wiem, jeszcze tam nie byłam.

wetter21.06.2023-1.png
Alicja
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2023 20:41 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 21:37 #835822

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83434
No popatrz, Elu - niby kwadrans obwodnicą, w dodatku deszcz nie okrąża miasta B) , a jednak... U mnie rano spadło tyle wody, że w stojących w ogrodzie pudłach przeznaczonych na "tymczasowe śmietniki" przy czyszczeniu róż itepe zebrało się do 2 cm wody. Dużo to nie jest, lecz lepiej, niż nic.

Potem wyszło słońce, zrobiło się cieplutko i wieczorem musiałam poprawić podlewaniem, by przywrócić turgor głównie różom, teraz powoli przechodzącym przez szczyt kwitnienia.

Od Twojej, Elu, strony szły takie chmurzyska - coś dopadało?

Alu, współczuję dwóch nawałnic, co za dużo to wiadomo, do czego. Ogród ucierpiał?

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 22:19 #835829

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
A u mnie nadal zero deszczu. Na dzisiaj zapowiadali nawet burze, ale aktualnie deszcz przesunęli na piątek.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, rozalia, koma, jagodka27, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 21 Cze 2023 23:44 #835832

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Leżą pokotem wysokie rośliny, nawet bób co miał podpórki. Czy drzewa wszystkie stoją nie wiem, bo zobaczyłam ślimole :mad2: i nożyce poszły w ruch
Alicja

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 06:22 #835834

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:

Kolejna tropikalna noc,czujnik zanotował minimalną temperaturę na poziomie +22,3°C,
Poranek słoneczny, słaby wiatr. Maksymalna temperatura wyniesie 29°C.
Od strony Niemiec nadciągają nawałnice, u nas może dojść do gradowych incydentów, a nawet lokalnych tornad.

Legnica, 22.06.2023

rozkład dnia -

20230622_leg.jpg

20230622_kw.jpg

Spokojnego dnia
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 06:40 #835835

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Ponad 20°C. Wszystko co podlane rośnie w oczach. Najbardziej Ślimory :angry: Mam bardzo smaczną odmianę sałaty :devil1:
20230622_053708.jpg

Na dzisiaj nie zapowiadają żadnych kataklizmów.
Czytając wpisy Babci Ali stwierdzam, że jednak wolę hasać z konewką niż oglądać zgliszcza moich upraw. Człowiek straci jedną roślinkę i nie może tego przeżyć, a tu cierpią całe nasze wychuchane, wypieszczone uprawy, echhh :( Alicjo, współczuję :(

20230622_051425.jpg

:flower1:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2023 06:47 przez jack90.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 07:10 #835837

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13647
+18'C, słoneczko przebija przydymione niebo. Prognoza bez opadów, trochę zimniej jak wczoraj.
Po południu wczorajszego dnia zebrało się i popadało w miarę, bez żadnych grzmotów i innych efektów specjalnych ;). Mauzer napełniony :)

Miłego dnia :coffe:
pozdrawiam,
Tomek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 07:36 #835839

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
20*C, niebo zaciągnięte. Dobrze by było, jakby trochę dopadało, bo wczoraj tylko trochę zwilżyło z wierzchu, a pod spodem suchy piach.
Miłego dnia bez ekscesów pogodowych :bye: :coffe:

20230622_072919.jpg
Pozdrawiam,
Kasia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 07:44 #835841

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
jack90 wrote:
Ponad 20°C. Wszystko co podlane rośnie w oczach. Najbardziej Ślimory :angry: Mam bardzo smaczną odmianę sałaty :devil1:
20230622_053708.jpg

Na dzisiaj nie zapowiadają żadnych kataklizmów.
Czytając wpisy Babci Ali stwierdzam, że jednak wolę hasać z konewką niż oglądać zgliszcza moich upraw. Człowiek straci jedną roślinkę i nie może tego przeżyć, a tu cierpią całe nasze wychuchane, wypieszczone uprawy, echhh :( Alicjo, współczuję :(

Też mam takie smaczne sałaty :evil: , ślimorów w tym roku u mnie nie ubywa, pomimo stałej eksterminacji. Rośliny nawet położone świetnie sobie radzą, nie jest źle - wszystko żyje, najgorszy jest jednak grad, a ten tym razem nie padał, przez lata przywykłam, u mnie mocno dmucha i klimat z powodu bliskości gór bardziej surowy, a czasy stabilnego klimatu mamy już za sobą wg opinii meteorologów.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2023 07:48 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, koma, jagodka27, bastis, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, jack90

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 08:20 #835843

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83434
Mam chyba jakąś inną linię hodowlaną tych "sympatycznych stworzeń", bo zostawionej w donicy, "wybitej" w kwiat sałaty nie ruszają. Zdecydowanie wolą moje młode dalie, ewentualnie wszelkie młode czubki pędów, lilia nie lilia. Zdjęć nie mam, odruch Pawłowa powoduje, że jak widzę takie brązowe oślizgłe, to :hammer: .
Znowu zużyłam pudełko niebieskich granulek (tych bezpiecznych) i mimo to populacja się nie zmniejsza znacząco. :jeez:
Noc rzeczywiście ciepła, jaka temperatura teraz - nie wiem, słońce świeci wprost na termometr. Wystarczająca na szorty i koszulkę bez rękawów w każdym razie.
"Zjawiska pogodowe" Niemiec zapowiada dopiero ewentualnie jutro, a w sobotę tylko 19 stopni :woohoo: , więc może coś przyjść, co radykalnie nas schłodzi (oby nie zmrozi :crazy: ).

Życzę spokojnego dnia i zostawiam jako zapach karmazynową austinkę o romantycznym nazwisku - Heathcliff.

Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2023 09:17 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 08:24 #835844

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32069
Od godz.3 do 5 rano padał solidny deszcz. Jest parno,tem.obecnie 29 stopni.
Tylko rano można co nieco zrobić w ogrodzie,bo w ciągu dnia to masakra-ponad 30.Obrywalam rano liście pomidorów i wróciłam mokra.

Dobrego dnia.

20230621_074635.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 22 Cze 2023 08:48 #835847

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Łatka wrote:
Znowu zużyłam pudełko niebieskich granulek (tych bezpiecznych) i mimo to populacja się nie zmniejsza znacząco. :jeez:
Czy mogłabyś rozwinąć temat, bo mnie to zainteresowało. Chyba, że "bezpieczne" dla ślimaków ...to nie. :wink4: :rotfl1:
U mnie też od samego początku zostawiają sałaty w spokoju. Nawet jak były młode, niewyrośnięte. Wolały rozsadę ogórków, tykw, kwiatów ....ba, nawet parę pomidorów mi skosiły, co mnie zszokowało, bo kiedyś pomidorów się nie tykały wcale. O rabatach nawet nie wspomnę. Po wielu ostróżkach i dzielżanach śladu nie zostawiły. :mad2:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, koma, jagodka27, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, jack90

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.956 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum