TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 07:46 #831001

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
U mnie niestety albo stety , noce nadal zimne, jak nie -2 to zero , nie poszalejesz, pomidorki sobie jeszcze poczekają , w doniczkach rosną bólu nie ma :) Dzisiaj zero jak słońce wyjdzie ciut rośnie ale bez szału , lodowaty wiatr na to nie pozwala . Zielone oczywiście pod folią , zwariowałabym gdybym musiała ganiać z tyloma skrzynkami :jeez: pod okryciem było 6 stopni to chyba dobrze :think:
Dzisiaj miasto, zakupy, koszmar :sad2: a w weekend ogarniam komórki, moja już się nie nadaje do niczego :supr3:
Fajnego dzionka dla Was i cieplejszego niż u mnie :bye: :coffe: :flower2:
oaza1-29.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2023 07:47 przez tija.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, MARRY, najemnik, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 09:37 #831010

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Zimno, ale bez przymrozków. Wieje zimny wiatr, zapowiadane są opady deszczu. Jeszcze jutro jest ryzyko przymrozków, na następne dni bliżej 10 stopni w nocy.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, MARRY, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 11:37 #831014

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
10 stopni. Zimny, mocny wiatr. W prognozach na niedzielę - dzień osiem, nocą tylko jeden stopień powyżej zera.

DSC07778-6.jpg

Spokojnego weekendu :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, PaulaPola, MARRY, najemnik, Szafirek, JaNina, del, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 11:53 #831015

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
U mnie nad ranem było prawie 10*, ale słońca brak. Teraz zaczął padać deszcz, więc uciekłam na herbatkę. Muszę wyrównać sobie grządki w warzywniku, bo trzy były nieco krótsze od pozostałych, więc i trawnik nie był w jednej linii. Do tej pory mi to nie przeszkadzało, ale teraz coraz bardziej się przy :garden: męczę, więc trzeba sobie życie ułatwić. Przy okazji będę miała ciut więcej miejsca w warzywniku :happy:

20230506_104258.jpg

Spokojnej soboty :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 12:24 #831022

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
W nocy i dziś padało do godz.11.W sumie spadło prawie 8 l.wody na 1m2.Temperatura w nocy wynosiła 11.5*C.Rano spadła do 9,2*.Teraz termometr wskazuje 11,4*.QW powietrzu wilgoć,lekki chłód i nie ma wiatru.Od południa widać większe rozjaśnienia ale niebo zasnute jest szarymi chmurami. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-651.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, PaulaPola, bastis, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 12:25 #831024

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
9,8 stopnia i wiatr ze wschodu. Lodowaty. Sadzonki nadal na parapetach. Tylko pietruszka udaje, że jej zimno niestraszne, a goździki raczej wegetują. Mam nadzieje, że jeszcze dadzą rade zakwitnąć.
IMG_20230506_121608.jpg

IMG_20230506_121633.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, PaulaPola, Szafirek, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 12:37 #831028

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
JaNina wrote:
... Muszę wyrównać sobie grządki w warzywniku, bo trzy były nieco krótsze od pozostałych, więc i trawnik nie był w jednej linii. Do tej pory mi to nie przeszkadzało, ale teraz coraz bardziej się przy :garden: męczę, więc trzeba sobie życie ułatwić. Przy okazji będę miała ciut więcej miejsca w warzywniku :happy:

20230506_104258.jpg
...

Janeczko jakie wymiary tych krawężników, jak są mocowane - jakaś podsypka i czy "Dział Techniczny" układa, czy sama dajesz radę?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2023 12:39 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 14:25 #831036

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
JaNina wrote:
Muszę wyrównać sobie grządki

Znam, znam, bez przerwy "wyrównuję", jak kupię nowy chabaź. :lol:
Nie mam tak arcyporządnych obrzeży, jak Janka, tylko kamienie przywlekane zewsząd, więc mogę przesuwać "czerwoną linię" (niekoniecznie t:lol: ) samodzielnie i po troszeczku.

Wracałam z Karkonoszy do miasta w strugach deszczu i przy temperaturze spadającej w wyższych miejscach do 5 stopni. Do niedawna lało i we Wrocławiu, teraz niby trochę podsycha. Na termometrze 11o.
Wszystko zapłakane.

tija wrote:
a w weekend ogarniam komórki, moja już się nie nadaje do niczego :supr3:

Moja pierwsza myśl: czy ta Ela siedzi w komórce??? :lol: A może kurniki ma na myśli i chce sprzątnąć? :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 20:34 #831072

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Babcia Ala wrote:

Janeczko jakie wymiary tych krawężników, jak są mocowane - jakaś podsypka i czy "Dział Techniczny" układa, czy sama dajesz radę?

To są krawężniki o wysokości około 13 cm i długości 60 cm. Pod nimi jest rodzimy grunt, ale przed położeniem rozdrobniony na pył, żeby krawężniki się nie łamały na krzywym. Zaraz obok krawężnika jest kostka, która ma dwa zadania. Po pierwsze podtrzymuje krawężnik, a po drugie umożliwia koszenie, bo trawa nie dochodzi do krawężnika.
Na tym zdjęciu widać o co mi chodzi

IMG_0172-2.jpg

Jest to rozwiązanie proste, bo to co się zrobi z czasem krzywe, lub zarośnie trawą, można łatwo naprawić. Co do "Działu Technicznego" :happy: to całą tę robotę wykonały moje osobiste dwie małe rączki :)

Wracając do pogody, to przestało padać i nawet na chwilę pokazało się słońce. Muszę wyskoczyć na polowanie, bo coś mi podpowiada, że będzie ono dzisiaj bardzo owocne :mad2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2023 21:14 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Szafirek, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 20:40 #831074

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
W ciągu dnia pochmurno, dość chłodno. Odczucie zimna potęgował silny, lodowaty wiatr.
W cieplej bluzie z kapturem na głowie dało się jednak pracować w warzywniku. Przy grabiach, widłach itp. robiło się nawet ciepło :happy:
Od kilku godzin pada coraz intensywniej.
Spokojnej nocy :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, jagodka27, Szafirek, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mirek19, Xeno

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 06 Maj 2023 22:54 #831111

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Zimno dzisiaj było i siąpiło trochę.
DSC_1017.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, Szafirek, del, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 07 Maj 2023 07:57 #831118

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:

Zachmurzenie całkowite, na liczniku +8,2°C, deficyt żółtego i niebieskiego, bez opadów

Legnica, 07.05.2023 r

20230507_leg.jpg

20230507_kw.jpg

Udanej niedzieli
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, jagodka27, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 07 Maj 2023 08:16 #831119

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
A nad Wrocławiem właśnie rozdzierają się chmury i na ogród pada jakby cień promienia słonecznego. Jest nadzieja. Noc może nie zimna, ale termometr jak stanął na 8 stopniach, tak stoi.
Podobno od środy lato :rotfl1: Przynajmniej kilka dni. No cóż, zobaczę, to uwierzę.
Wegetacja znowu zastygła, tylko Cunningham's White szaleje.

Przyjemnej niedzieli, niezależnie od pogody!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Kaja, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 07 Maj 2023 08:41 #831123

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Witam w chłodny niedzielny poranek.Nocka zakończyła się z temperaturą 9,2.Przy wschodzie słońca temperatura spadła do 8,2*C.U mnie też tak jak u Ani przez 15 minut świecił promyczek słońca i się już schował.Brak jest wiatru i jakichkolwiek oznak rozpogodzenia.Trudno jest jak jest.Aktualnie termometr wskazuje tylko 9,5* i ogórków na razie nie wystawiam na balkon.Spokojnego świętowania. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-806.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, bastis, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 07 Maj 2023 08:58 #831129

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
A w Gdańsku ani jednej chmury na niebie, chociaż daleko na zachodzie jakieś widać. Temperatura 11 stopni. jest sucho, bo dawno nie padało.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 07 Maj 2023 09:08 #831131

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Telefon zarty sobie ze mnie dzisiaj od rana robi ... Przed godz.7 pokazuje 1st.C, po paru minutach 0st.C a wszystko zostawiłam na noc w szklarni ... Pobiegłam rozczochrana w szlafroku i kufaji do szklarni a tam 5,5st.C :happy:
DSC_1009.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, PaulaPola, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 07 Maj 2023 09:33 #831135

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Emilia przypomniałaś mi takie "zrywy". W kapciach biegłam na dzialke oddaloną 300m od domu, wtedy niestety mi pomidorki podmarzly, ale odbiły z wilków. Dzień piekny, słoneczny-tak się zapowiada. Na balkonie jak zawsze wieje bo wysoko. Dziś owinę go bezbarwną folią by hartowane rozsady osłonić. Zaleta mieszkania wysoko to zachwycające zachody słońca obserwowane z własnej kanapy :)

ZNOWU NIE MOGĘ DODAĆ ZDJĘCIA
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 07 Maj 2023 09:47 #831137

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Aktualnie termometr wskazuje 5 stopni. Za sprawą wiatru, temperatura odczuwalna dużo niższa. Ani grama słońca.

DSC03174.jpg

Dobrej niedzieli :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, PaulaPola, Szafirek, Mirek19, JaKasiula, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.851 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum