TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 08 Sie 2024 22:57 #863829

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Babcia Ala wrote:
Z tego co mi wiadomo, to papryka ostra :woohoo: , nie słodka.
A do czego służą ostre? Do straszenia sąsiadów ?
Staszek

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Sie 2024 08:42 #863839

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
papryczka wrote:

Mirku coś nie bardzo na Anaheim za chude i za duży stożek. Właśnie zjadłem Anaheim i zdjęcia nie zrobię nasionka z targu od Janiny (...)

:bye:

Nasiona wysiane z poniższego opakowania :teach:

20240809_Anaheim_opak.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kajtkowa, ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Sie 2024 11:07 #863851

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Mirku, Legutko, to wiele wyjaśnia. Podobno mają całe partie pomylonych nasion, np. pomidora Aurija. Nie śledzę tematu, ale na yt wpadło mi w ucho na jakimś kanale.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Sie 2024 13:06 #863856

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Wysiane z poniższego opakowania :

20240809_122944.jpg

wyrosło :

20240809_123101.jpg

Bardziej podobna do Carlistona od JaNinki :rotfl1:

Szybko się zorientowałam, że to nie Anaheim, ale nie narzekam. Mam 2 w 1 - zielone są przyjemnie ostre, czerwone soczyste i słodkie z delikatną pikantną nutką więc używam w zależności od potrzeb.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mirek19, papryczka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Sie 2024 19:17 #863869

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdjęcie na opakowaniu jest często poglądowe ważna jest wydrukowana odmiana co do Legutki to już też pisałem ,inni też nie gorsi. Miała być pietruszka na korzeń a była na nać , miała być marchewka a była pietruszka też naciowa. Czasem może się zdarzyć jakiś procent pomieszanych nasion ale nie całe partie.Jak da się zjeść to nie strata a nowe doświadczenie .
Staszek

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Sie 2024 21:50 #863871

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Nie, uważam, że jak kupuję marchew to jednak powinna być marchew. A co jeśli ktoś wysiewa na handel? Przypomniałam sobie, to kanał Tunelove. Zamiast pięknych, dużych Auriji miał wersję mini. Nie jest dobrze, że nas, mini ogrodników olewają, ale większych producentów?

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Sie 2024 23:29 #863873

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Większych nie olewają bo to grozi pozwem a tak to niska szkodliwość czynu. Za 5 zł nikt się nie będzie nawet kłócił a co dopiero pozywał.
Staszek

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Sie 2024 07:01 #863877

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
gałązka wrote:
Nie, uważam, że jak kupuję marchew to jednak powinna być marchew. A co jeśli ktoś wysiewa na handel? Przypomniałam sobie, to kanał Tunelove. Zamiast pięknych, dużych Auriji miał wersję mini. Nie jest dobrze, że nas, mini ogrodników olewają, ale większych producentów?

Zamiast dużego Red pear miał koktajlowego. ;)

Wle ostatnio ogrom pomyłek w nasionach jest od pomidorów po dynie. Co chwila ktoś wstawiał wpis, co to za odmiana, bo miała być taka i taka.

Jak dla mnie, to poprostu wina producenta, który tnie koszta i zamiast produkować nasiona tu bliżej, robi zamówienia z Chin i wychodzą jakieś niedopowiedzenia itd, przez co właśnie np zamiast dużego Red pear jest kojtajlowy.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik, Mirek19

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Sie 2024 08:40 #863879

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Odpowiedź jest prosta, omijać towar od takiego producenta.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Sie 2024 10:15 #863888

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
papryczka wrote:
Babcia Ala wrote:
Z tego co mi wiadomo, to papryka ostra :woohoo: , nie słodka.
A do czego służą ostre? Do straszenia sąsiadów ?

Należy opisy umieszczać w stosownym wątku, by innych nieobeznanych osób nie wprowadzać w błąd, jest osobny wątek dla ostrych papryk.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2024 10:19 przez Babcia Ala.

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Sie 2024 10:56 #863890

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
:bye:

Alu,

Swego czasu Janinka napisała...JaNina wrote:
Mam propozycję, żeby w tym wątku pisać o paprykach słodkich i ostrych uprawianych w gruncie i pod osłonami.[/b](podkreślenie własne) I tak sporo osób tu pisze o uprawie ostrej. Jest wątek o uprawie ostrej, ale w donicach i w pojemnikach, ale o uprawie w gruncie nie ma. Tworzyć z kolei nowy wątek, też chyba bez sensu. Co myślicie o zmianie tytułu?

BTW,
Janinko, proszę o zmianę tytułu wątku na - "Papryka - uprawa w gruncie i pod folią" :teach:

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2024 11:02 przez Mirek19.

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Sie 2024 11:00 #863891

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Były głosy przeciwne temu i zostało po staremu, tj. rozdział na słodką i ostrą. Jeśli wątki zostaną połączone, wpisujący powinno zawsze pisać jaka to papryka, a w to że tak będzie, to ja nie wierzę :wink2:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2024 11:01 przez Babcia Ala.

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Sie 2024 11:12 #863892

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Babcia Ala wrote:

Były głosy przeciwne temu i zostało po staremu (...)

:woohoo: Nie znalazłem żadnego postu, który byłby przeciwko... :search:

Pozdrawiam, Mirek

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Sie 2024 12:20 #863926

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Ja uprawiam tylko słodką. Łatwiej mi sięgać do wątku im dedykowanego niż szukać o nich informacji w miksie. Pod względem uprawy różnicy niby nie ma, ale pod względem opisu odmian to już oddzielna bajka. A odmian jest, że ho ho. I tak jak JaNina nie wierzę, że wszyscy będą informować o jakiej piszą.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2024 12:28 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Sie 2024 13:13 #863931

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Papryka zaczyna dojrzewać.
Miałam wcześniej podejrzenia chorób, ale okazało się, że były to braki, nie do końca wiem jakie, ogólnie podkarmiłam krzaki i rośnie ładnie.
W te największe upały rośliny zrzucały zawiązki, teraz próbują to nadrobić. Wczoraj musiałam podwiązywać większość krzaków, bo rosną jak szalone a u góry jest po 10 nowych małych papryczek.

Papryka Lombardo

20240810_160412.jpg

Zielone cienkie strąki w miarę dojrzewania robią się czerwone. Mam ją pierwszy raz, będę ją robić w oleju.

Fioletowa Oda

20240810_160445.jpg

Papryka, która od początku ma fioletowy kolor, zrywam ją jak zaczyna przebarwiać się na różowo.

Roberta F1

20240810_1605051.jpg

Ciekawe w tej odmianie jest to, że papryki rosną pod kątem, a nie zwisają do dołu. Jest to bardzo istotne, ponieważ często w paprykach typu blok występuje pleśnienie, w środku przy nasionach spowodowane zaleganiem wody u góry owocu przy szypułce.

Lesya

20240810_160558.jpg

To jest papryka zakupiona na bazarze, miała być żółta pomidorowa, a jest blok pomarańczowy. :blink:

20240810_160718.jpg

Pomidorowa z własnych nasion.

20240810_161004.jpg

Jimmy Nardello. Pawle dziękuję :P

20240810_161037.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2024 13:16 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, JaNina, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Sie 2024 21:59 #863962

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Jeszcze się waham, co mam zrobić :(
Babcia Ala wrote:
Jeśli wątki zostaną połączone, wpisujący powinno zawsze pisać jaka to papryka, a w to że tak będzie, to ja nie wierzę :wink2:
Też w to nie wierzę :dry:
Z drugiej strony bardzo często zdarzają się tutaj wpisy na temat papryki ostrej. Sama muszę się przyznać, że mi się też zdarzyło.
badzia wrote:
Ja uprawiam tylko słodką. Łatwiej mi sięgać do wątku im dedykowanego niż szukać o nich informacji w miksie. Pod względem uprawy różnicy niby nie ma, ale pod względem opisu odmian to już oddzielna bajka. A odmian jest, że ho ho. I tak jak JaNina nie wierzę, że wszyscy będą informować o jakiej piszą.

No i teraz nie wiem co zrobić, a rano byłam prawie zdecydowana.

Chyba na razie zostawię tak jak jest, ale będę bardziej stanowcza, żeby o ostrych pisać w stosownym wątku. Sama stanowczość to jednak za mało, kiedy się cierpi na chroniczny brak czasu. Ech ta emerytura :unsure:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Sie 2024 08:11 #863975

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Dzisiaj pierwszy,większy zbiór papryk słodkich rosnących w gruncie.Niestety,któregoś roku wiatr pomieszał znaczniki i są pod "moimi" nazwami,np."żółta z dzióbkiem "czy "do suszenia".Wszystkie są o grubych ściankach.

20240812_080214.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Sie 2024 08:18 #863977

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba jednak lepiej pisać osobno, bo co poniektórzy nie cierpią ostrych. Protestów nie było, chyba że na pw. Warto by były pewnie jeszcze wątek ozdobnych dołożyć :rotfl1:
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.894 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum