TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Wrz 2024 10:27 #864779

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 223
IMG_1170.jpeg

od lewej:
Gatherers Gold Sweet
Orange Miracle
King of the North
Ontara
Po prawej to ostre Peppadew i NN (etykietki pozbierały małe raczki, moge tylko zgadywac)
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2024 10:28 przez MaSa.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Wrz 2024 10:30 #864780

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
IMG_1171.jpeg

Wika i forumowa Karmen :)
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2024 10:31 przez MaSa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Wrz 2024 10:33 #864781

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
IMG_1173.jpeg

Ramiro (nasiona kupione online) i Saraga Giant Sweet Chocolate
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2024 10:33 przez MaSa.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, ewakatarzyna, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Wrz 2024 10:34 #864782

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
IMG_1172.jpeg

Kolobok
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Wrz 2024 13:02 #864787

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
JaNina wrote:

Ta ja wprowadziłam nasiona papryczki Sivri na Straganik. To słodka kapia. Na początku oczywiście jest zielona.

W przyszłym roku chcę odnowić swoje nasiona tej odmiany, bo jest tego warta :)

:bye:

Czy to o tą paprykę chodzi ?

20240903_sivri.jpg

pozostałe tegoroczne, bułgarskie zakupy to -

20240903_bulgaria.jpg

Planuję w przyszłym sezonie wysiać powyższe odmiany :teach:
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, PaulaPola, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Wrz 2024 14:52 #864789

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Tak, Sivri jest godna uprawy. I choć ścianki nie są grube, za to papryk na krzaczku jest duzo więcej, niż u tych cieszących się tutaj popularnością.
To moje krzaczki w obecnym stadium, już trochę przerzedzone, a teraz jest zakaz jej zrywania, bo rośnie na widoku i bardzo ozdabia ogród. ;)
Naprawdę miałam ją ostrą jednego roku, a nasionka były od Adriana. Nawet mam ją stosownie opisaną w czeluściach nasiennych.

IMG_20240903_143515.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, MaSa, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Wrz 2024 21:41 #864833

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Nie mogę zbierać nasion w tym roku, po kocurowym armagedonie prawie nic się nie zgadza. Ratowałam te sadzonki, które rokowały, ale papryka typu blok jest kapią, a ta która miała być czerwona, to jest pomarańczowa :jeez: , lepiej nie będę wprowadzać bałaganu. Musicie liczyć w tym roku na innych darczyńców.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2024 21:52 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, MaSa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Wrz 2024 21:52 #864834

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Ty Alu przysłałaś już tyle nasion na Straganik, że czapka z głowy :hug:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Wrz 2024 21:58 #864835

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Jest co najmniej jedna odmiana, której jestem pewna, to Topepo Rosso, zapowiada się dobrze, jeszcze smak ocenię, jak zbiorę to zaprezentuję.
A teraz pytanie, nie mogę sobie przypomnieć co to za odmiana, mam dziurę w głowie, owoc bardzo charakterystyczny, duży i długi, ktoś coś kojarzy?
IMG_20240903_205930143.jpg
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 05 Wrz 2024 07:32 #864841

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Słodka , ostra , półostra , skórka wyczuwalna , twarda ,nie wyczuwalna , może sivri .
A czy Sivria to to samo co Sivri to takie nawiązanie do nasion z Bułgarii.
Ps. zapomniałem to słodka , Ala o ostrych nie pisze w słodkich.
Staszek
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2024 07:36 przez papryczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Wrz 2024 15:18 #864905

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Następny koszyczek słodkiej papryki żółtej i czerwonej(buraczkowej) już w zamrażarce.Na krzakach jest jeszcze sporo zielonej. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

IMG_20240905_112316.jpg

003-543.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, bastis, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Wrz 2024 18:41 #864912

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Trzeba przyznać, że papryka dopisała w tym roku.

Józku w jaki sposób mrozisz, ja ze względu na M -nie cierpi mrożonych rzeczy- nigdy nie mroziłam, ale może kilka jako półprodukty, spróbuję.

Moja słodka chwilowo przerobiona w całości, dziś ostatnia sałatka w zalewie pomidorowej dla córci.
Moja rodzinka jest wybredna, każdy lubi co innego.

Sos paprykowy jest jedyną potrawą, którą lubią wszyscy. :P

Tu sałatka przesolona czeka godzinkę, potem do sosu i do słoiczków.

20240907_180833.jpg

A tu chcę wam pokazać różnicę między ścianką Ramiro F1 to ta większa i moją pomidorową ta mniejsza.

20240907_181005.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2024 18:41 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, ewakatarzyna, MaSa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Wrz 2024 19:23 #864914

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Ewuś właśnie mrożę jako półprodukt do zup,potrawek mięsnych,sosów itp.Nic szczegółnego kroję je na takie półpaski jak pokazujesz na swojej papryce wkładam do woreczków i do zamrażarki.Robię miejsze porcje i większe takie jakie potrzebuje małżonka do potraw. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2024 19:23 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Wrz 2024 17:26 #864962

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6223
Nasza papryka w tym roku dała radę. nie straszny jej upał i susza (bo podlewana :)
Mamy 7 odmian: California Wonder, Calipso, Caryca, Kasia, Ożarowska, Roberta, Wika.
Najwyższe rośliny to California Wonder, Kasia, Wika - 70-80 cm. Pozostałe ok. 50 cm.
Najgrubszy miąższ a zarazem najsmaczniejsze dla nas to Kasia, Calipso i Caryca. Wika miała najcieńszy miąższ
i po ususzeniu wyszły chipsy, była też najwcześniejsza. Największe owoce ma Kasia.

01CaliforniaWonder.jpg

02Calipso.jpg

03Caryca.jpg

04Kasia.jpg

05Oarowska.jpg

06Roberta.jpg

07Wika.jpg

Dojrzały owoc Kasi

0907_kasia.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, MaSa, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 09 Wrz 2024 17:53 #864968

• MaSa
  • MaSa's Avatar
  • Senior Boarder
lusinda wrote:
Trzeba przyznać, że papryka dopisała w tym roku.

Józku w jaki sposób mrozisz, ja ze względu na M -nie cierpi mrożonych rzeczy- nigdy nie mroziłam, ale może kilka jako półprodukty, spróbuję.

Moja słodka chwilowo przerobiona w całości, dziś ostatnia sałatka w zalewie pomidorowej dla córci.
Moja rodzinka jest wybredna, każdy lubi co innego.

Sos paprykowy jest jedyną potrawą, którą lubią wszyscy. :P

Tu sałatka przesolona czeka godzinkę, potem do sosu i do słoiczków.

20240907_180833.jpg

A tu chcę wam pokazać różnicę między ścianką Ramiro F1 to ta większa i moją pomidorową ta mniejsza.

20240907_181005.jpg

Lucinda,
jak robisz sos paprykowy?
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2024 17:53 przez MaSa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Wrz 2024 10:26 #865006

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Przepis podałam w "Sprawdzonych przepisach na przetwory..." :P

Pada, delikatny piękny deszczyk, dobrze bo mniejsze owoce papryki wyglądają źle, jakby ktoś odessał z nich wodę, mimo podlewania.

Zerwałam dwa wiaderka, będzie dwie porcje sosiku. :yummi:

Wczoraj byłam na bazarku w Józefowie, to jeszcze taki bazarek, gdzie sporo rolników przyjeżdża z własnymi produktami.
Kupiłam kilka papryk bo wyglądały imponująco. Przeważnie ta, która waży prawie pół kilo, tak grubej ścianki jeszcze nie widziałam, ma ok 14mm. Pomarańczowa pomidorowa, też mnie zaskoczyła, bo ma ok. 8mm ściankę.
Wszystkie te papryki były sadzone w polu. Z każdej z nich pobiorę nasiona, oczywiście nikt ze sprzedających nie wiedział co sprzedaje, ale to dla mnie mało istotne.

To moje.

20240910_094126.jpg

A to zakupione na bazarze, na wadze jest ta najpiękniejsza.

20240910_094416.jpg

Tak wyglądają w przekroju, wszystkie mają ściankę ok.1 centymetra.

20240910_094907.jpg

A to jest ta największa z mega grubą ścianką.

20240910_094922.jpg

W smaku dobre, chyba najlepsza ta pomarańczowa pomidorowa. Dosyć słodkie, mniej soczyste, skórka wyczuwalna.

Ze wszystkich papryk, które miałam w tym roku najbardziej smakowała mi ta długa, typu Ramiro, słodka , chrupiąca, z cienka skórką. Potem Jimmy Nardello, podobna lecz ma odrobinę twardszą skórkę. Ale to są papryki do chrupania na bieżąco.

Jeśli w przyszłym roku z tych nasion co pozyskałam z zakupionych papryk, wyhoduję podobne okazy, będę miała idealne papryki do przerobu.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2024 18:16 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, MaSa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Wrz 2024 16:34 #865028

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
A czy są smaczne?
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Wrz 2024 23:37 #865050

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Ważne że gruba ścianka jest. Jeśli ktoś uprawia i sprzedaje to wie co uprawia , a jeśli sprzedaje tylko z Sandomierza to często nie zna nawet nazwy. Sam ostatnio pytałem sprzedawcę o czosnek to tak się wykręcał, aż w końcu przymuszony odpowiedział, że tylko sprzedaje a nie uprawia.
Staszek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.838 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum