TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 12 Sie 2024 10:58 #863986

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Taaak. Jeszcze karbowane i gładkie, czerwone i pozostałe :rotfl1:

To, że ktoś ,niejako przy okazji, napisze o ostrej w słodkich, czy odwrotnie, lub w kwiatach o warzywie i odwrotnie , to nic złego, spotykamy się z tym (niekiedy). To jest do strawienia.
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2024 11:14 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 15 Sie 2024 16:32 #864124

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Mam słodką paprykę Sivri z naszego straganiku i kiedyś, kiedyś była ona poddawana w wątpliwość tutaj, czy to na pewno słodka, czy na pewno zielona itp. Ja ją sieję co roku, dwa, trzy krzaczki dla koloru. W ubiegłym roku miałam tylko zieloną i tylko słodką, a w tym roku obecnie wygląda tak i
chyba będzie pomarańczowo-czerwona, rośnie w najbardziej słonecznym miejscu i jeszcze jej nie smakowałam.

IMG_20240815_154826.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Sie 2024 19:07 #864234

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Papryka powoli łapie kolor

20240817_190153-COLLAGE-2.jpg

20240817_190010-COLLAGE-2.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2024 19:09 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, Chiarodiluna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Sie 2024 13:54 #864374

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Moja ulubiona, słodka odmiana :)
Czekam z niecierpliwością, aż zacznie się wybarwiać.
Mam 8 krzaków - nasiona własne

20240820_ram.jpg

20240820_rami.jpg

20240820_ramir0.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, Nimfa, del, ewakatarzyna, papryczka, Chiarodiluna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Sie 2024 23:35 #864401

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Plenność do pozazdroszczenia. Ciekawe czy ścianki tych papryk Ramiro są grube.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 21 Sie 2024 10:58 #864414

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Moja Ramiro już czerwona, nasionka wydłubałam ze sklepowych, jest plenna, strąki mają długość do 30cm, w smaku słodka, soczysta, skórka prawie niewyczuwalna, pyszna do jedzenia, do sałatek, do potraw.

20240821_103045.jpg

Papryka pomidorowa, nieduża, z grubą ścianką. W tym roku miałam swoje nasiona, selekcjonowane od lat, zależało mi na ściance bez załamań i tylko takie w tym roku się obrodziły :P Jest bardzo plenna, wczoraj po deszczach musiałam podstawiać kolejne kijki i podwiązywać bo ilość papryk powoduje wywracanie się krzaków przy najmniejszym wietrze.

Po lewej jest papryka z kupowanych nasion, Top Girl, grubość ścianki porównywalna, trochę mniej owoców na krzaku.

20240821_103521.jpg

To Roberta F1, u mnie mały krzak 3-4 papryki na krzaku.

20240821_103619.jpg

A tu dla porównania grubości ścian.

20240821_103846.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, jagodka27, Nimfa, del, ewakatarzyna, Mirek19, Chiarodiluna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 21 Sie 2024 12:11 #864417

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Po ilu dniach przebarwia się papryka po zerwaniu z krzaka?
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 21 Sie 2024 13:02 #864418

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

California Wonder - umiarkowanie wczesna odmiana typu block.
Owoce soczyste o wysokich walorach smakowych, nadają się do bezpośredniej konsumpcji i przechowywania.
Zostaje na kolejny sezon :teach:

20240821_california_wonder.jpg

Ścianki owoców stosunkowo grube (5-8 mm)

20240821_California_Won.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, jagodka27, magnes, Nimfa, ewakatarzyna, Chiarodiluna, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 25 Sie 2024 11:15 #864503

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Lusindo, ja mam nn taką jak Twoja pomidorowa sercowata. Toczka w toczkę taka sama. Scianka gruba na 1 cm. Gdybym podlewała jak tego potrzebuje byłaby na 12mm jak nic. Do tego pyszna. Zajadam prosto z krzaka jak pomidory, potrzebny mi tylko nóż. Tę drugą, spłaszczoną też mam, ale z niej zrezygnuję. Mam na oku jeszcze dwie odmiany, zapoluję na nie w tym sezonie i przy tych trzech pozostanę. Wystarczy tego poszukiwania nieznanego. Może tę Ramiro przetestuję na swojej glebie.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 25 Sie 2024 17:26 #864518

• Ewaewa
  • Ewaewa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 339
Do tej pory zrywałam po kilka sztuk papryczek do bieżącego spożycia.Dzisiaj pierwszy większy zbiór na przetwory. Odmiany to najpopularniejsze papryczki z tegoż forum z grubszym ściankami.
IMG_1612.jpeg
Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 26 Sie 2024 16:48 #864531

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Ramiro oznacza typ papryki, jeśli się nie mylę, a w tym typie są odmiany różne np Palermo sweet i inne mniej słodkie.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 26 Sie 2024 18:03 #864533

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Ramiro to nazwa odmiany. Jest to papryka w typie dulce italiano,sweet palermo czyli duża zawartość cukru. mocno wydłużona lekko pofałdowana. Nazwy może od pierwszych papryk tego typu ?? Tak mówią interneta ;)
Często można spotkać papryki które są podpisane *w typie ramiro* myślę że ktoś nie zna lub świadomie nie chce podać nazwy posiadanej papryki właśnie tak ją opisuje (podając nazwę chyba najbardziej popularną). Może też być tak że papryka posiana z nasion wydłubanych z kupionego owocu zostaje tak nazwana. Czasem wiemy jaką paprykę świadomie kupiliśmy a czasem sięgnęliśmy i wzięliśmy. W domu okazała się smaczna więc nasionka zostawiliśmy. A jak się nazywała ????. Pewnie to Ramiro :happy4: więc będzie nazwana * w typie Ramiro*
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 26 Sie 2024 18:11 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 26 Sie 2024 18:12 #864534

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Za mną już pierwsze suszenie papryk. Jako pierwsza wysuszona została Carliston. To ta w żółtej kuwetce. Nie ma tego dużo, ale sezon suszenia papryki dopiero się zaczyna

006FBE4C-14E2-449B-9830-ACD6443DCC58.jpeg

A że jest to wątek o papryce słodkiej, to nie napiszę, że w czerwonej kuwetce jest papryka ostra ;) :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Sie 2024 16:34 #864575

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie sugerowałem się ogłoszeniami a metką w sklepach Lidl i Frak np. Tam na metce widnieje typ Ramiro a w odmianie często nic lub Palermo jak napisałem a w smaku są różne od słodkich do wytrawnych jak się uda - te bez nazwy odmiany. Internet też nie zawsze prawdę ci powie.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, zwykły chłop

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Wrz 2024 20:43 #864741

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Myślałem że to długi juziu a to słodki pyton chyba
IMG_20240901_203816.jpg
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Wrz 2024 12:25 #864754

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Papryka dojrzewa pięknie, tylko trzeba dbać i podlewać, bo sucho. Kolejny obfity zbiór.
Już wiem, że na przyszły rok będzie tylko moja wyselekcjonowana pomidorowa, Lesya, długa słodka z moich nasion, pomarańczowa NN, fioletowa Oda i zielona Lombardo.

20240902_120727.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, JaNina, del, ewakatarzyna, papryczka, Chiarodiluna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Wrz 2024 21:52 #864764

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Nimfa wrote:
Mam słodką paprykę Sivri z naszego straganiku i kiedyś, kiedyś była ona poddawana w wątpliwość tutaj, czy to na pewno słodka, czy na pewno zielona itp.

Ta ja wprowadziłam nasiona papryczki Sivri na Straganik. To słodka kapia. Na początku oczywiście jest zielona.

20190815_084105-2-2.jpg

Jak dojrzeje jest czerwona. To ta z lewej strony długopisu.

20200907_185513-2.jpg

W przyszłym roku chcę odnowić swoje nasiona tej odmiany, bo jest tego warta :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Wrz 2024 08:46 #864774

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli lewa strona na moim zdjęciu to sivri - pycha ,a prawa to palermo albo jak kto woli ramiro też pycha.
Staszek
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2024 08:48 przez papryczka. Powód: poprawki

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.828 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum