TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 20 Wrz 2023 01:49 #843243

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Niestety nie, zależne są od warunków pogodowych i tak np. u mnie czwarte grona są makabryczne - upały sierpniowe - wysoka temperatura i mała wilgotność powietrza, a co za tym idzie moim zdaniem lepkość pyłku nie taka jak trzeba lub wcale i wtedy odpadają niezapylone kwiaty (np. pomidor na zdjęciu po lewej stronie), a że często pojawiają się w pierwszych gronach - pogoda wiosną jest bardziej kapryśna.

DSCF03252-2.jpg

Z obserwacji własnej zauważyłam też skłonność danej odmiany do staśmionych kwiatów - bardziej "wybredna" jeśli chodzi o pogodę? Są też takie, którym nic nie przeszkadza, jak np. te:
Carmello
CarmelloodTF2-2.jpg
K/100
DSCF03222-2.jpg

Drugi raz w życiu zdarzyło mi się, że pomidor wyhodowany z zebranych przez siebie nasion jest zupełnie innym pomidorem, np. to miała być Anna Russian

DSCF03162-2.jpg
,
ale nią absolutnie nie jest. Co gorsza nie jest podobny ten pomidor do żadnego uprawianego przeze mnie, czy to jest możliwe, że to ten przypadek zapylenia krzyżowego, o którym piszecie? W przeszłości miałam taki przypadek z pomidorem Zyska, ale nie była to ta Zyska, którą teraz sprzedają firmy nasienne. Bardzo mi szkoda utraty tej mojej Zyski, nadawała się do suszenia i mogła długo poleżeć, w grudniu jeszcze mieliśmy z niej owoce do jedzenia. Czy jest nadzieja, że pozostałe nasiona z tej partii nasion będą Anną Russian czy Zyską? Na Annie R. mi tak nie zależy, bo mamy ją na PT, ale utraty Zyski nie umiem przeboleć.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2023 02:09 przez Babcia Ala.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 20 Wrz 2023 06:08 #843245

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Alicja, jeśli masz nasiona z więcej niż jednego owocu, to jest szansa, że odzyskasz swoją Zyskę. Trzeba tylko wysiewać, aż się trafi. Ja zbieram nasiona z co najmniej czterech pomidorów z danej odmiany na taki właśnie wypadek. Pakuję je do woreczków strunowych 40x40 i potem do większego zbiorczego. W razie czego od razu wiem, które są felerne.
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2023 06:16 przez Kaskawel.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 20 Wrz 2023 13:11 #843259

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Śniadanie uświetnił Syberian Velikan. Bardzo smaczny pomidor. Ale wygląd go dyskwalifikuje do wysłania na nasz targ?

IMG_20230920_122851149.jpg

IMG_20230920_122927377.jpg

IMG_20230920_122840005.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2023 13:14 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Fina, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 20 Wrz 2023 18:13 #843270

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7720
Kilka stron wcześniej Lilith napisała kilka pochwał na temat czekoladowego NN. Dzisiaj na bazarku kupiłem na spróbowanie jedną sztukę pomidora Black. Niestety geny smaku i aromatu zostały zastąpione genami jędrności więc wyczuwalna była jedynie chrupiąca tekstura. Nawet sól nie pomogła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 21 Wrz 2023 10:04 #843288

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Ten sezon pomidorowy juz skonczyłam, krzaki w gruncie i folii wyrzucone, to co zostało zielonego zebrane i dojrzewa, a w ich miejscu rośnie żyto.
Dziękuję wszystkim za wsparcie i pomoc bo dzięki Wam po raz pierwszy miałam warzywa ze swoich sadzonek, w przyszłym sezonie zdecydowanie mniej koktajlowych :idea1:
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, najemnik, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 21 Wrz 2023 10:48 #843289

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Moje już na wykończeniu też. Może w weekend uprzątne wszytko. Już rzodkiewka ładnie się wybiła ,dziś chcę też podkielkowany koperek wsadzić. Może zdążę coś zamrozić bo troszkę się zagapilam :dry: ;)

Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2023 07:21 przez Marlenka.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Wrz 2023 10:38 #843329

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Pomidor rzymski a to jest ostatnie 6 grono.W tym roku pomidorki owocowały bardzo ładnie.Dodam że grona corocznie mają prawie jednakową ilość pomidorków.W tym sezonie miału po 6 szt.ale znacznie większych niż poprzednio. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :garden1: :garden1:

003-490.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2023 10:59 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, rozalia, Marlenka, jagodka27, bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Lulu, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Wrz 2023 11:27 #843333

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
On jest odpowiedni do suszenia, nieprawdaż?
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Wrz 2023 12:16 #843335

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Alu nie wiem bo nie suszę pomidorków.Jest twardy,smaczny można go przechowywać nawet do 3 tygodni.Dłużej nie próbowałem. :bye: :bye: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja, rozalia, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 10:13 #843355

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2649
Zdałem sobie sprawę, że wybrane pomidory, które zupełnie nie smakowały mi latem w środku sezonu, a które w mojej szklarni dojrzewają właśnie na najwyższych gronach lub które z uśpionych kwiatów na dole produkują teraz owoce smakują jakby zupełnie inaczej i są to teraz oceny bardzo wysokie. To oznacza, że wszystkie moje dotychczasowe własne spostrzeżenia o walorach poszczególnych odmian przestają być wiarygodne.

Wcześniej przybierające stale na masie krzewy miały najlepsze jeszcze zasoby w podłożu i generalnie bardzo dużo zawiązków owocowych. Teraz krzewy osiągnęły najmasywniejsze rozmiary, zostały ogłowione i pracują na rzecz bardzo już małej ilości owoców, ale przy wyczerpaniu zasobów w podłożu. Różnice w smaku owoców jednak mnie bardzo zadziwiają.

Czy macie jakaś najskuteczniejsza metodę, jak, kiedy i w jakich warunkach oceniać wartość owocu i zacność odmiany, aby nie popełniać rażących błędów we wnioskowaniu o niej?

m_1-4.jpg

Długie życie FAV 18. Poważny (jeśli wręcz nie główny) kandydat to zmiany wcześniejszej opinii na jego temat.

m_2-4.jpg

Thorburn's Terra Cotta. Zaczynał na parapecie, jako sadzonka rokująca na ogromne rozmiary krzewu. Skończył, jako pomidor nie wymagający masywnej podpory, czym kompletnie zaskoczył. Osobnik w szklarni to w ogóle skarlał do parametrów zacnego Dwarf'a. Jako jeden z pierwszych w sezonie wydał rozczarowujące smakowo owoce do spożycia - i to jako osobnik będący w gruncie. Jako jeden z ostatnich produkuje je ciągle (tylko w szklarni), teraz w odmianie bardziej drobnoowocowej. Ocena ich smaku jest jednak inna, czyli mocno na plus. Wcześniej był do skreślenia z kilku różnych powodów, częściowo już wymienionych.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Lulu, Chajtarma, Działkowiczka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 12:05 #843362

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Paweł, może miały zbyt dużo azotu, dajesz obornik pod pomidory?
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 13:01 #843368

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
W końcu doczekałam się ostatniej odmiany która długo się zbierała, ale pewnie z mojej winy . Wynagrodziła smakiem .
Nasionka dostałam od Pomodoro :hug:

Malinowy Gigant.

Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2023 07:29 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia, Marlenka, bietkae, jagodka27, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 13:04 #843370

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
68525857_2347421858682263_9209857213588307968_o-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, rozalia, Marlenka, bietkae, najemnik, jagodka27, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Lulu, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 13:09 #843372

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Babcia Ala wrote:
Paweł, może miały zbyt dużo azotu, dajesz obornik pod pomidory?

No wiadomo, że tak. Sąsiadka ma sporą obórkę, gdzie po jednej stronie trzyma kozy, a po drugiej kurki. Żyją razem ze sobą. Karmi kozy zazwyczaj w środku, więc szybko przybywa dużo wartościowego materiału roślinnego. Ale i szybko podłoga rośnie do góry i trzeba interweniować. Mogę więc brać ile chcę. Więc robię odkrywki i biorę ten spodni mocno przerobiony. Prawie nic nie śmierdzi, więc robota wcale nie jest paskudna. Piękny, wręcz sypki kurzeniec idzie w lepsze miejsca – w tym do szklarni. Ten bardziej kozi obornik do ogrodu pod chmurką. Kurzeniec szybko traci na powietrzu azot amonowy, nawet do 50 procent, no ale azotu azotanowego pewnie jest w jego masie dużo, ale jest tez wg danych podręcznikowych w kurzeńcu bardzo dużo wszelkich mikroelemenów uprawowych. Nawet wapnia.
Paweł

Google Maps
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 13:13 #843373

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
68525857_2347421858682263_9209857213588307968_o-3.jpg
To u mnie ten największy . :lol:
Miałam 3 krzaki tej odmiany z 3 różnych źródeł . Ale twoje biją na głowę smakiem i plonem. Nie mają takiego łyka. Są genialne.
Z pewnością w przyszłym roku zapewnie im lepsze dokarmianie. Bardzo ci dziękuję za nią :) mam pytanko. One tak późno dojrzewają czy to raczej problemu z nawożeniem?
IMG_20230923_130944.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2023 13:20 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 15:39 #843384

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Paweł, nie wiem jak urodzajna jest Twoja gleba, ale z pewnością nie jest jałowa, bo to zdaje się terasa zalewowa lub starorzecze rzeki Wieprz. Ja jak w pierwszych latach uprawy pomidorów (literatura podaje, że uprawia się je w pierwszym roku po oborniku) uprawiałam je w pierwszym roku po oborniku, to zbierałam tylko ogromne ciemnozielone liście, a potem taczkami zarażone ZZ owoce :jeez: . Ja mam glinę, teraz uprawiam w trzecim roku po oborniku, ale uzupełniam azot wysiewając bobik lub wykę kosmatą, pozostawiając jej korzenie w ziemi, a wyrośniętą częścią nadziemną ściółkuję zagon, część idzie do wału ogórkowego celem zagrzania zawartości tegoż. To mój wymysł autorski, ale kto mi zabroni. Uznałam w swoim chłopskim rozumie, że ten azot z bobowatych "lepszy" będzie dla pomidorów i będzie się stopniowo uwalniał. I tak dużo pomidorów - zwłaszcza Kozulki - ma rulony zamiast liści, więc są chyba przekarmione. Zawsze można fertygować, gdyby się okazało, że mało mają tego azotu, a gdy zbudują krzaczek, zaprzestać podawania azotu lub zmniejszyć. Oczywiście nie wiem czy taka jest przyczyna zmiany smaku Twoich pomidorów, ale tak mi przyszło do głowy, że może są przenawożone azotem, bo truskawki przekarmione azotem na ten przykład też tak się zachowują - są wielkie, ale aromat i słodycz mniejsza.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, renmanka, Fina, Chiarodiluna, Lulu, Emilia, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 23 Wrz 2023 17:28 #843388

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Korzystam z tego naturalnego zasilania w zrównoważony sposób, aby było raczej miejsce na doposażenie roślin Kristalonem oryginalnym lub zmodyfikowanym, a nie problem przenawożenia. Liści nie miałem wiosną za mocno zielonych, a roślin za bardzo wybujałych. Więc, albo moje odczucia są fałszywie subiektywne, albo warunki pory roku czynią tu jakąś modyfikację. Jakaś tam selekcja odmian jednak się udała, nawet jeśli pozostanie trochę ułomną.
Paweł

Google Maps
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu, Emilia, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 24 Wrz 2023 13:40 #843416

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak ja kocham takie prezenty :P :woohoo: od mojej cudownej sąsiadki ,nasionka z Chorwacji:hearts: :hearts:

IMG_20230924_132857.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.934 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum