TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 13 Lip 2024 22:11 #862320

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 606
87.jpg

Amethyst Jewel

90.jpg

Marta

Pobieditel

Florida Pink

354.jpg

Jr/7 F8

403.jpg

Russian Cossack
Załączniki:
Andrzej
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2024 07:21 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Fina, Chajtarma, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 13 Lip 2024 23:16 #862328

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
W tym roku po raz pierwszy pokusiłem się o doglebową aplikację Infinito przed wysadzeniem rozsady pomidorów i ogórków.
Nie mam warunków dla stworzenia grupy kontrolnej.
Ogórki (mocno opóźnione) do dziś w pełni zdrowe, na pomidorach zaczynają się pojawiać pierwsze problemy - na dolnych liściach których prawie nie obrywałem.
Niczym więcej z ŚOR klasycznych czy tzw. kosmetyków do dziś nie pryskałem .

Aplikacja była jednorazowa, przed wysadzeniem, na przesuszone podłoże.
Sensu powtarzania aplikacji po wysadzeniu - nie widzę.

Nie ma zbyt wielu badań o doglebowej aplikacji fungicydów.
Z tych które są zdaje się wynikać że dla skuteczności takiej formy aplikacji idealny czynny składnik powinien:
- koniecznie działać systemicznie
- mieć niską mobilność w glebie (wysoki współczynnik Koc)
- mieć niską rozpuszczalność w wodzie
- wysoki czas połowicznego rozkładu

To zdaje się sugerować że jest też ciemna strona tej metody aplikacji fungicydów.
Skażamy glebę chemią która będzie się w niej kumulowała w czasie i w trudnym do oszacowania stężeniu.
Przykładowo - czas połowicznego rozkładu fluopikolidu (składnik Infinito) w glebie to w zależności od warunków 337-561 dni.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2024 23:35 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Mikar, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 07:38 #862336

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
TomekD wrote:

To zdaje się sugerować że jest też ciemna strona tej metody aplikacji fungicydów.
Skażamy glebę chemią która będzie się w niej kumulowała w czasie i w trudnym do oszacowania stężeniu.

No i masz ci los.

CYTAT
Podlewanie roślin po posadzeniu na miejsce stałe.
Zalecane stężenie: 0,15% (150 ml środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 1 l roztworu na 4-5 roślin.

To środek produkowany przez wiodący kraj w ochronie naszej planety, autora ZIELONEGO ŁADU :teach: . To jest cytat z etykiety SOR produkowanego przez firmę BAYER, która oprócz produkcji chemicznej zajmuje się uprawą roślin tuż za naszą wschodnią granicą , gdzie trwa nieprzerwana wojna.

PS. Obiecuję, że moja propozycja zasilania pomidorów tuż po wysadzeniu środkiem INFINITO lub MAGNICUR FINITO jest ostatnią moją publiczną radą odnośnie ochrony roślin.
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2024 07:45 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Jan4, Azbi, jagodka27, ewakatarzyna, jack90, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 08:47 #862350

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
No i proszę co daje gęste sadzenie pomidorów w tunelu i nie obrywanie liści. W kąciku, w gąszczu uchował się taki oto staśmiony mutant. Autorowi odmiany Rosado de la sierra de aracena na pewno nie chodziło o taki kształt owoców :happy3:

20240714_084908.jpg

20240714_082407.jpg

:drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2024 08:53 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, ewakatarzyna, Mejra, Fina, Grzebuła, Chajtarma, lusinda

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 09:46 #862353

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Pomodoro, doradzaj, publikuj. Umiemy czytać i myśleć. Myślenie nakazuje unikania twardej chemii na ile tylko się da uniknąć, ale są sytuacje (nader częste), że staje się oko w oko z klęską, wizją utraty uprawy. I Ty wtedy doradzasz jak uchronić uprawę w bezpieczny sposób. Kiedy, jak i czym zadziałać żeby było dobrze tak dla gleby jak i dla rośliny i zjadacza plonów. Jeśli komuś nie chce się myśleć przy czytaniu i działaniu i przegina w tę czy drugą stronę to już wyłącznie jego wybór.

TomekD na pewno nie miał na myśli wrednej przekory. Wyraził swoją wątpliwość, nie do końca pojąwszy Twoje przemyślenia minimalizujące niebezpieczeństwo. To podlanie już na starcie jest ważne, bo decyduje o kondycji rośliny na resztę sezonu i co za tym idzie jakich środków użyjemy i ile.
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2024 11:09 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, Lunka, ewakatarzyna, Lulu, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 09:51 #862355

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Użyjesz Infinito na początku to nie będziesz podlewał innymi specyfikami. Coś za coś.
Nikt nikogo nie zmusza że masz podlać tym czy opryskać tamtym. Każdy ma mózgownicę i może analizować co i jak zrobić. Super sprawa jak Pomodoro z anielską cierpliwością po raz n-ty podaje te same procedury a my i tak zapytamy po raz n+1 jak robić to czy owo.
Dawki są tak obliczone że nie robią spustoszenia nie wiadomo jakiego, gorszego od np. spuszczanych ścieków do rzek.
Wracając do pomidorów wczoraj takiego giganta jak ma Jacek musiałam wyrzucić. Podstawiony doniczką bo ciężki i masywny obciążał roślinę. Dojrzał już prawie więc go ciachnęłam. Wody trochę pod nim było. To zgnilizna jakaś się pojawiła w tych zakamarkach i od szypułki, do tego ślimak zrobił sobie w nim ucztę.
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2024 13:38 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, jack90, Lulu, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 10:23 #862362

• grudzienszal
  • grudzienszal's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 394
pomodoro wrote:
TomekD wrote:

No i masz ci los.

CYTAT
Podlewanie roślin po posadzeniu na miejsce stałe.
Zalecane stężenie: 0,15% (150 ml środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 1 l roztworu na 4-5 roślin.

To środek produkowany przez wiodący kraj w ochronie naszej planety, autora ZIELONEGO ŁADU :teach: . To jest cytat z etykiety SOR produkowanego przez firmę BAYER, która oprócz produkcji chemicznej zajmuje się uprawą roślin tuż za naszą wschodnią granicą , gdzie trwa nieprzerwana wojna.

PS. Obiecuję, że moja propozycja zasilania pomidorów tuż po wysadzeniu środkiem INFINITO lub MAGNICUR FINITO jest ostatnią moją publiczną radą odnośnie ochrony roślin.
Chyba żartujesz????
Przez jednego fanatyka ZZ i innych plag tej Ziemi cała reszta ma cierpieć i nie mieć możliwości czerpania z Twojej wiedzy???
NIE ZGADZAM SIĘ POMODORO.
Ktoś nie widzi sensu i nie będzie stosować?-wolno mu.Reszta widzi i chce-i też im wolno.
Ale Tobie Pomodoro NIE WOLNO wiedzą się nie dzielić :rotfl1: My forumowicze zabraniamy. :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 11:07 #862366

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Wczoraj zrobiłem przysługę mojemu sąsiadowi z ROD i opryskałem mu interwencyjnie pomidory zaatakowane przez ZZ w gruncie i brunatną plamistością w tunelu. W nagrodę dostałem jajka od swojskich kur sąsiada. I tak się zastanawiam , czy nie lepiej jest się angażować za kurze jaja, niż za jaja na Forum :rotfl1: .

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 11:13 #862367

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Dobrze, że dobry nastrój Cię nie opuszcza. A to oznacza, że wiesz co robić.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, jagodka27, ewakatarzyna, Mejra, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 11:27 #862368

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1352
IMG_20240714_111528.jpg

IMG_20240714_111251.jpg

Jako drugi w kolejności dojrzewa Malachitowa Szkatułka, nasz pewniak ulubiony smak, plenny, nie kłopotliwy w uprawie.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 12:22 #862381

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29678
Niepotrzebnie Mieciu bierzesz to do siebie, to jest forum każdy może wyrazić swoją opinię, a my mamy rozum po to, aby z wszystkich możliwości wybrać dla siebie tę, którą uważamy za słuszną i odpowiednią. To samo dotyczy informacji z netu, też trzeba głową pracować i oceniać co czytamy.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, Lunka, ewakatarzyna, jack90, Chajtarma, tomekgt

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 12:28 #862382

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7076
Delikatnie popadało, spadła temperatura, pomidory dochodzą do siebie, po tygodniu sauny.

Kolejny zaczyna się czerwienić NN z własnych nasion.

20240714_120425.jpg

Zaczyna dojrzewać K/42 Albenga/Kosovo, pomidor pięknie wygląda, jako nieliczny w śród moich pomidorów ma siedem gron, a na każdym gronie 5-7 pomidorów. Jestem bardzo ciekawa smaku...

Pomidor K/142 Albenga/Kosovo

20240714_120605.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, jack90, Grzebuła, Chajtarma, tomekgt

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 12:31 #862384

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
pomodoro wrote:
Wczoraj zrobiłem przysługę mojemu sąsiadowi z ROD i opryskałem mu interwencyjnie pomidory zaatakowane przez ZZ w gruncie i brunatną plamistością w tunelu. W nagrodę dostałem jajka od swojskich kur sąsiada. I tak się zastanawiam , czy nie lepiej jest się angażować za kurze jaja, niż za jaja na Forum :rotfl1: .
A pewnie ,że lepiej .
Ja za Twoje rady na wsi dostaję też jaja świeżutkie i warzywka ,choć staram się
dać też prezent obdarowującym mnie ;)
Dzięki Twoim radom i dobremu serduszku,moje pomidorki
mają się bardzo dobrze .
Żebyś nie urósł za bardzo ,to inni tutaj też mają w tym zasługi .
Panowie min i koleżanki też .
:flower1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, jack90, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 13:09 #862388

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
To K142 czy K42 ? Wygląda fajnie skoro ma 7 gron:hearts:
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2024 13:09 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 13:17 #862389

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie zauważyłam, że nie weszła jedynka. Już poprawiłam :)

Pomidor K/142 Albenga/Kosovo
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 15:21 #862406

• marekspert
  • marekspert's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 259
Młodym adeptom uprawy pomidorów odradzam stosowanie się do zaleceń różnorakich oprysków na wszelakie niedomagania krzewów. Więcej pożytku da skorzystanie z doświadczeń babci na wsi.
Pomidorom nie trzeba przede wszystkim przeszkadzać. Potrzeba im tylko słońca, wody i pokarmu.
Chodząc ze spinningiem brzegami Wisły spotykam w sierpniu i wrześniu owocujące samosiejki pomidorów. Brakuje im tylko palików.
Na podwarszawskich ogródkach prawie nikt niczego nie pryska, a każdy coś tam zbiera. Uważam, że w suchym sezonie opryski zapobiegawcze są wręcz szkodliwe a interwencyjne bezcelowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Maciej

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 16:20 #862413

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Mietku potrzebujemy twoich rad. :think: Możemy robić zrzutkę jajeczną
Za tę wiadomość podziękował(a): Azbi, ewakatarzyna, Chajtarma, lusinda

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 14 Lip 2024 17:23 #862418

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
W tych temperaturach to Mieciu zbuki mogą do Ciebie dotrzeć :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2024 18:02 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.899 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum