TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Lip 2024 21:10 #862513

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
marekspert wrote:
Uważam, że w suchym sezonie opryski zapobiegawcze są wręcz szkodliwe a interwencyjne bezcelowe.

Oprysk interwencyjny z definicji nie może być bezcelowy, ponieważ to cel wykonania tego oprysku powoduje, że nazywamy go opryskiem interwencyjnym.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2024 21:14 przez kuhara.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Lip 2024 21:29 #862514

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Do wykiełkowania zarodników ZZ nie musi być deszczu. Wystarczy poranna rosa.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Jan4, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Lip 2024 22:16 #862517

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25496
Słodzący sobie faceciki w pomidorach :flower1:
Może być miło i przyjemnie w krzakach ?może :devil1:
Nawet tych pomidorowych :bravo: :devil1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 15 Lip 2024 23:37 #862525

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam.
Ogladam te cuda co pokazujecie i przebieram nogami, gdy za oknem 10st. Na szczescie lato dotarlo i do mnie. Oglowilem juz wszystkie pomidory i porzadnie podwiazalem. Pozostalo jeszcze podwiazac paliki i uzbroic sie w cierpliwosc :)

P7142018.jpg

P7142025.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, najemnik, ewakatarzyna, Bobka, jack90, grudzienszal, surk, Grzebuła, Chajtarma, lusinda

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 01:00 #862526

• marekspert
  • marekspert's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 259
Kuchara pisze:
Oprysk interwencyjny z definicji nie może być bezcelowy, ponieważ to cel wykonania tego oprysku powoduje, że nazywamy go opryskiem interwencyjnym.

Młodzi adepci uprawy pomidorów, do których adresowałem wpis nie potrafią prawidłowo zdiagnozować przyczyn niedomagań uprawianych pomidorów, stąd propagowanie w tym wątku konieczności różnorakich oprysków może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Ostatni raz pryskałem na zarazę kilkanaście lat temu, ale uznałem tę zabawę za zbyt niebezpieczną. Tylko raz prawie wszystkie pomidory pomidory poszły na kompostownik. W sezonie 2021,
na przełomie czerwca i lipca wystąpiły ciągle trzydniowe deszcze a w połowie lipca nie było już co zbierać.
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 01:02 przez marekspert.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 08:36 #862533

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10253
Czasem jednak lepiej usunąć kilka liści, chociaż po to, by doświetlić owoce. Proszę, to jest jeden i ten sam krzaczek. Te żółte były przykryte liśćmi. Dzisiaj je rozsunąłem, ale to już nie spowoduje ich pięknego ubarwienia i słodyczy. Pozostaną żółte i mniej słodkie :idea1:
20240716_073400.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 08:37 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bastis, del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 10:26 #862543

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja w każdym bądź razie przestałem się zastanawiać i wczoraj zamówiłem litrowy Infinito, póki jeszcze jest i cena nie wywindowała w kosmos.
Wczoraj zamówiłem, dzisiaj już jest . Koszt 100ml z przesyłką to 18zł, a teraz jeszcze sprawdzałem na All..za 25ml 65zł. Jeżeli nie mamy Smart, to do tego 10zł przesyłka, u drugiego z przesyłką za 25ml 78zł (z drobnymi)
Data jest super, bo to z kwietnia tego roku. (Dwa lata ważności)
20240716_100908.jpg

20240716_100920-2.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 14:18 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bastis, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 10:52 #862545

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
marekspert wrote:
Kuchara pisze:

Młodzi adepci uprawy pomidorów, do których adresowałem wpis nie potrafią prawidłowo zdiagnozować przyczyn niedomagań uprawianych pomidorów, stąd propagowanie w tym wątku konieczności różnorakich oprysków może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Ostatni raz pryskałem na zarazę kilkanaście lat temu, ale uznałem tę zabawę za zbyt niebezpieczną. Tylko raz prawie wszystkie pomidory pomidory poszły na kompostownik. W sezonie 2021,
na przełomie czerwca i lipca wystąpiły ciągle trzydniowe deszcze a w połowie lipca nie było już co zbierać.

Przegladam ten watek ok kilku lat. Nierzadkie sa prymitywne drwiny, czasem wrecz obrazanie osob uprawiajacych ekologicznie pomidory i propagowanie wszelkiej chemii. Mysle, ze niektorzy uspokajaja w ten sposob wlasne sumienie, serwujac sobie i rodzinie setki kilogramow pomidorow napompowanych systemicznymi srodkami. Bez watpienia jest jednak kilku lobbystow dla ktorych takie "porady" przynosza wymierne korzysci. W dzisiejszych czasach lokowanie produktow to duzy biznes, tak jak srodki ochrony roslin w Polsce. W sumie wolny kraj, wolne forum i moga sobie sprzedawac. Irytuje mnie jednak, ze zieloni, zaczynajacy uprawe moga wyciagnac bledne wnioski. Zarowno w Polsce jak i na swiecie wielu ogrodnikow uprawia pomidory ekologicznie ze wspanialymi wynikami.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 11:04 #862546

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25496
marekspert wrote:
Kuchara pisze:

Młodzi adepci

Ci młodzi to niech czytają ze zrozumieniem ,niech dopytują to nie będą stosować wszystkich
oprysków :woohoo: W jednym dniu :P
Wiesz nie jest do końca tak jak piszesz w tej kwestii .
Nasi rodzice niczego nie opryskiwali, a stonkę zbierano ręcznie :ohmy:
Spróbuj dzisiaj nie opryskać pomidora wystawionego na deszcze kwaśne
i jeszcze inne .
Zbierzesz ? owoce ?nie sądzę .
Też jestem "młodą adeptką "pomidorową.
Wolę jeden ,dwa opryski w sezonie i podlanie jodyną -skuteczne zapewniam :bravo:
niż pomidory z upraw hektarowych .Tutaj ktoś kiedyś pisał
jak się pracuje i czym nad tym ,by pomidor w szklarniach dojrzał chyba
w dwa dni .
To wiesz co ?ja jednak zostanę przy tych radach z tutaj ,co do oprysku etc .
Szanuję Twoje zdanie ,ale moje skromne doświadczenie w uprawie
pokazało efekty ,gdy włączyłam te okropne opryski . :woohoo:
;)
Źywność skażona, jest już nieodłącznym składnikiem
naszego wyżywienia i nic
na to nie poradzimy ,nawet jak byśmy na głowie stawali
wstając rano i kończąc to stanie wieczorem . :devil1:
Przecież rady tutaj nie są do obowwiazkowego zastosowania pod
groźbą wtrącenia do więzienia .To są rady ,nie nakaz .
Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnych zbiorów, które mam nadzieję
pokażesz :bye: :)
PS Edit .
Gerber dla dzieci też był ekologiczny na samym początku jak powstał .
Proszę zobaczyć jak dzisiaj to funkcjonuje na polach uprawianych warzyw
do tych ekologicznych zawartości słoiczków .
A one są przeciez wciąż takie zdrowe na bazie ekologicznych składników .
Nie dajmy się zwariować często gęsto uprawianej propagandzie producentów , rzekomo
dbających o nasze zdrowie .Komu dzisiaj na tym zależy ?
Wolne żarty . :happy4:
Nawet rodzina królewska w Anglii na swoich polach eko ,nie zapewni sobie
kawałka nieba (tylko i wyłącznie )ze zdrowym powietrzem ,deszczem ,słońcem itd .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 11:16 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 13:08 #862552

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Szwagier ma działkę 2m od mojej. Chociaż z zawodu jest chemikiem i pracował w zakładzie produkującym śor, nigdy ich nie stosował. Tak sobie postanowił i trzyma się tego ściśle. Jest niesamowicie uparty bo... na powiedzmy 10 lat, raz tylko pomidory miał do końca sezonu. 3 razy zdążył zjeśc kilka owoców z pierwszych gron, a pozostałe 6 lat nie spróbował ani jednego - za niego zjadły choróbska :(
Ale jest przynajmniej EKO, a że lubi pomidory i jeżeli nie dostanie ode mnie (czasem te pryskane), to kupuje te "zdrowe" w marketach - taka jego wola.
Przykro jest patrzeć i bardzo jest mi go żal jak moje pomidorki gruntowe się czerwienią, a on swoje wywozi na taczce do lasu. Brzydkie krzaki i szkaradne, czarne owoce. Bardzo się napracował i nawet ich nie spróbował. Widać w jego oczach ból i złość, no, ale nie dziwię mu się.
Jest twardy, uparty i rok w rok jest podobnie, chociaż widzę, że zależy mu na uprawie, bo stosuje wszelkie opryski z czosnku, skrzypu, drożdży itp. Ma chwile słabości w takich momentach i wtedy zarzeka się, że ostatni raz uprawia pomidory. Potem mu przechodzi i w nowym sezonie pieści i pielęgnuje nowe rozsady :)
Ja od kilku lat nie pryskałem kompletnie niczym w tunelach (twardą chemią), ale gdyby była taka konieczność, zdecydowanie bym je ratował. Natomiast w gruncie tak, bo ciągle mam przed oczyma krzaki pomidorów szwagra, które ZZ potrafi wykosić wszystkie dosłownie w ciągu kilku dni. I nieraz rosły nasze obok siebie. Jak przyszła królowa - jego do lasu, moje do jedzenia.
Mimo wszystko poważam go, bo nie jest przynajmniej takim hipokrytą jak jego brat. Też niby-ekolog, a przyłapałem go kiedyś jak pryskał ogórki "wyciągiem z czosnku", który śmierdział jak hałda przy byłych, okolicznych zakładach chemicznych "Azot"
I nie mam broń Boże nikogo do niczego namawiać lub odradzać. To życie samo weryfikuje nasze decyzje. :idea1:
:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 21:23 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, gregon, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 13:51 #862554

• grudzienszal
  • grudzienszal's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 394
Moje pierwsze do konsumpcji
Accordion Cherry z uprawy polowej

20240716_134529-2.jpg

Plenność tej koktajlówki mega mnie zaskoczyła.Tak wyglądają kwitnące górne grona

20240712_152546.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 14:23 przez grudzienszal.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, gregon, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 13:57 #862557

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Raczej chodzi o Accordion Cherry.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 14:04 #862558

• grudzienszal
  • grudzienszal's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 394
del wrote:
Raczej chodzi o Accordion Cherry.
Gdzieś mi zeżarło R.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 15:11 #862559

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
gregon wrote:
marekspert wrote:
Kuchara pisze:

Przegladam ten watek ok kilku lat. Nierzadkie sa prymitywne drwiny, czasem wrecz obrazanie osob uprawiajacych ekologicznie pomidory i propagowanie wszelkiej chemii. Mysle, ze niektorzy uspokajaja w ten sposob wlasne sumienie, serwujac sobie i rodzinie setki kilogramow pomidorow napompowanych systemicznymi srodkami. Bez watpienia jest jednak kilku lobbystow dla ktorych takie "porady" przynosza wymierne korzysci. W dzisiejszych czasach lokowanie produktow to duzy biznes, tak jak srodki ochrony roslin w Polsce. W sumie wolny kraj, wolne forum i moga sobie sprzedawac. Irytuje mnie jednak, ze zieloni, zaczynajacy uprawe moga wyciagnac bledne wnioski. Zarowno w Polsce jak i na swiecie wielu ogrodnikow uprawia pomidory ekologicznie ze wspanialymi wynikami.

Nigdy sobie nie drwiłem z upraw ekologicznych. Sam robię oprysk "chemią" niechętnie i maksymalnie dwa razy w sezonie ale raczej raz.

Ja sobie nawet nie drwię z upraw magicznych, jak np. ochrona drucikiem miedzianym albo zakopywanie skórek od bananów.

A w pomidory gruntowe w Polsce, bez zarazy ziemniaka po prostu nie wierzę. A przynajmniej w powtarzalność takiego fartu co sezon, bo co pięć lat to może się uda.

No może z raz sobie zadrwiłem z tych co atomy azotu z Puław uważają za różne od atomów azotu z chlewa. Ale ta kpina dotyczyła nawożenia a nie ochrony.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 15:16 przez kuhara.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 15:22 #862560

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
marekspert wrote:

Marku ekspercie, nie wiem skąd stukasz, pewnie z Hiszpanii, bo u nas w klimacie umiarkowanym, w połowie lipca to nie jest że "nie ma już co zbierać", tylko "zaczyna się powoli sezon".
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 15:28 #862563

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Jestem zmieszany, bo niektórzy radzą zostawiać liście osłaniajace grona, by nie dochodziło do poparzeń owoców, a niektórzy obrywają, bo łatwiej dojrzewają i nabierają słodkości jak twierdzi Jack90 na przykład. Pewnie każdy ma swoją rację, ale który kierunek obrać, muszę przemyśleć, poczytać. W ubiegłym roku nie pamiętam by u mnie dochodziło do poparzeń na odsłoniętych owocach, a bywały też gorące dni jak np. dzisiaj.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, jack90, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 15:36 #862565

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8243
Grzesiek, co tu myśleć... Masz krzaki eksperymentuj, jedno grono odsłoń, drugie zostaw zakryte. Każdy ma jakieś swoje racje i doświadczenia, ale każdy też ma różną pogodę w czasie jak pomidorki się czerwienią. Powiem więcej, obserwacje z tego roku mogą się różnić od tych z innych lat :jeez:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 15:36 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2024 16 Lip 2024 15:47 #862568

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Nie wiem, czy chciałbym narażać swoje pomidorki na ewentualne oparzenia w tym roku przez eksperymenty, bo SZW zebrała u mnie spore żniwo, nawet na okrągłych odmianach, typu Ałtajskij Oranżyjew albo Czekista oraz w typie serca Cour di Bue, Wes itp. , nie wspominając o długich na suszenie/przeciery. :jeez: Mam mętlik w głowie, czy to z mojej winy, że przy podlewaniu kropelkowym ta kałuża wokół krzaka jest skromna i może przez to SZW łatwiej mi się zrobiła niż gdybym podlewał konewką wokół łodygi. Jednak z drugiej strony wiem, ze rok temu z analizy wyszło mi spory deficyt wapnia. A może doszło do przenawożenia azotem amonowym, którego nie potrafię ocenić, czy powstało.
Jedno jest pewne, że ponowię analizę gleby w przyszłym roku, bo w tym roku nie robiłem i mniej wsadzę odmian z spiczastym zakończeniem pomidorów. :)
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2024 15:50 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Bobka, jack90, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.821 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum