TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 15 Mar 2024 20:52 #853242

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Rano był lekki przymrozek, ale za to później B) Wykorzystałam to na prace ogrodowe, bo wysiewy coraz bliżej. Wczoraj zauważyłam, że moje hiacynty są znowu nadgryzione :jeez: Rozsypałam niebieskie kulki pod roślinami, szczególnie pod żurawkami, ale nie tylko. Może pierwsze pokolenie w części szlak trafi :mad2: Rano były efekty

20240315_132407.jpg

Tych kulek nie widać, podniosłam floksa tylko do zdjęcia.
Spokojnego wieczoru :comp:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 06:42 #853255

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:

Ciepła noc z temperaturą aż +12,0°C
W ciągu dnia oczekiwane przelotne lekkie opady deszczu. Maksymalna temperatura wyniesie 15°C.

Legnica, 16.03.2024 r.

rozkład dnia -

20240316_leg.jpg

Czeka nas pogodowy rollercoaster :ohmy:
Przed nami nagłe i duże załamanie pogody. Niebawem wiosenna aura ustąpi miejsca lekkiej zimie.
W prognozach pojawiły się przelotne opady śniegu oraz ujemne temperatury.

20240316_d.jpg

Spokojnego weekendu
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 07:14 #853257

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8235
U mnie w tej chwili 6 na plusie, wybieram się na działkę posadzić borówki i wysiać marchewkę. Mam nadzieję że zapowiadane przelotne opady nie dolecą do mnie :P . Razem z borówkami zakupiłem paletkę truskawek Senga Sengana, sentyment do lat młodości, mnóstwo odmian przewinęło się przez ostatnie lata przez mój ogródek ale w końcu wracam do tej odmiany. Pytanie tylko czy jak z wieloma innymi roślinami to jeszcze ciągle to czy jak np śliwka węgierka już "ulepszona".
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2024 07:52 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 08:13 #853259

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
W Karkonoszach też dość ciepły ranek z przebłyskami słońca. W tej chwili 10 stopni. Na resztkach bardzo mocno ściętej moreli (leżała na dachu) rozwijają się pączki:

Skoro ma przyjść kilka nocy z lekko ujemną temperaturą, pewno wszystko opadnie.
Bardziej się martwię o ogrodowe hortensje, zielone, jak nigdy tu o tej porze. :jeez:

Mam trochę do zrobienia, bo następny raz pojawię się tu pewnie w kwietniu, zresztą chyba wszyscy uwijają się teraz w ogrodach. Życzmy więc sobie sprzyjającej pogody, choć do końca weekendu!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 09:29 #853264

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7056
Pod Warszawą leje, jest dziewiąta, a światło trzeba palić, bo tak ciemno. Gruba ciemnoszara warstwa chmur wieszczy opady ciągłe. Lekki wiatr, +9, zimno i nieprzyjemnie. Do ogrodu raczej nie wyjdę.

Na poniedziałek zapowiadają 2 cm śniegu, a ja opony pozmieniałam :rotfl1:

Udanego dnia i dobrej niedzieli :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 11:03 #853269

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek był słoneczny z temperaturą 15,5*(godz.7 10).Teraz są chmurki za które niestety słoneczko się momentami chowa.Podwiewa spokojny wiaterek.Wczoraj wieczorem padał deszcz i na razie w ogródku jest mokro.Na dziś planuję wysiew marchewki,pietruszki i kopru.Wszystkim życzę spokojnego weekendu.Aktualnie termometr wskazuje 30,0 w słońcu i 18* od strony północnej zacienionej. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

004-353.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 13:10 #853277

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Piękna słoneczna sobota, 16*C, owady stołują się na niebieskim dywanie. :wink4:

20240316_122218.jpg
Pozdrawiam,
Kasia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 14:05 #853278

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Rano zapowiadało się na deszcz, ale rozchmurzyło się, lekki wiatr.

Zaczynają wschodzić selery i pory, dosiałem troszkę nasionek bo cytrynek groniasty i malinowy smaczek właściwie nie powschodziły, dosiałem też papryki ożarowskiej, bo wschody jakieś takie słabsze niż w poprzednich latach.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 17:44 #853288

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Dziś w pogodzie wszystko. Słońce, chmury, deszcz i wiatr. Ale w miarę ciepło, ok 8-10 stopni.
Mój M. ze starszym synem pojechali na wycieczkę do Pragi. Jak tylko przekroczyli czeską granicę, dwie moje kozy zaczęły rodzić. Jednocześnie, choć pierwsza miała termin na jutro, a drugiej minął 13 marca. Tak więc mam 5 brzdący z czego tylko 1 dziewczynka...
Pozdrawiam Celina

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 19:45 #853299

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W sumie to dzisiaj nic złego o pogodzie powiedzieć nie mogę. Parę razy zanosiło się na deszcz, ale zawsze chmury przechodziły bokiem. Temperatura poszybowała do 16*. Zrobiliśmy naprawdę sporo w ogrodzie. Najważniejsze, że warzywnik przygotowany do sadzenia i na wysiewy.

IMG_7462.jpg

W kompostach też już porządek. Jutro dzień odpoczynku ;)
Spokojnego wieczoru :comp:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 20:36 #853308

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8235
Fajnie że ktoś miał dziś ładną pogodę, ja niestety się przeliczyłem. Namoczyło mnie dość mocno. Plany zrealizowane częściowo. Posadziłem borówki, posadziłem truskawki, do ziemi poszła reszta cebuli dymki. Dodatkowo po południu jak przestało padać wysiałem rzodkiewkę, może coś urośnie wcześniej to będzie na kanapkę z sałatą która dość ładnie przezimowała w gruncie ( już ma nową miejscówkę pod włókniną). Mam też szczypiorek na cebuli siedmiolatce, coś tam zielonego na wiosnę będzie :flower:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2024 20:45 przez zwykły chłop.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 23:14 #853316

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
JaNina wrote:
W sumie to dzisiaj nic złego o pogodzie powiedzieć nie mogę. Parę razy zanosiło się na deszcz, ale zawsze chmury przechodziły bokiem.
,

bo poszły do mnie. Dwa razy mnie wygoniło do domu, dwa razy pranie zmokło, a teraz się płucze, bo leje.
Niemiec cały okres prognozy 14 dni wieszczy bez deszczu, to też dobre wiosną nie jest. Mam jeszcze coś do przesadzenia, to wczas zacznę lotać z tą konewką.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 16 Mar 2024 23:37 #853318

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Pod Warszawą dzisiaj padało, z przerwami na słońce, taka specyficzna aura, dość ciepło.
Po południu zgromadziły się chmurzyska ciemne burzowe. Ciagnęły się od zachodu, które przeszły w stronę południa i nas ominęło oraz parę razy coś zagrzmiało, szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia. Bajek nie opowiadam, serio :wink4: obecnie wieje porywisty wiatr, który da się usłyszeć z domu.

Rano przed deszczem przygotowywałem część grządek, nawożenie, przykopanie liści.
Zobaczyłem nowe kolanka u pomidorów z przeznaczeniem do donic sianych 26 lutego, byłem w lekkim niedowierzaniu i nie potrzebnie robiłem nowe podkiełkowywanie 13 marca. :placze: Kobea pnąca fioletowa też dzisiaj mi się ukazała siewu z 24 lutego :search: Także dzisiaj dzień był pełny zaskoczeń pogodowo - rozsadowych.
Udanej niedzieli i pogody. :cool3:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2024 00:04 przez Grzebuła.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Mar 2024 07:19 #853326

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:

Od rana dominuje kolor żółto-niebieski :dance:
Aktualnie licznik pokazuje +6,7°C
W ciągu dnia bez opadów. Prognozowana maksymalna temperatura w dniu dzisiejszym to +8°C

Legnica, 17.03.2024 r.

rozkład dnia -

20240317_leg.jpg

Historyczne dane pogodowe -
Maksymalna temperatura powietrza zanotowana w Legnicy, w ciągu ostatnich 75 lat obserwacji, to +21,4°C. Temperaturę tę odnotowano 17.3.2012 roku.

Absolutne minimum, tj. -6,7°C zanotowano w 1964 roku. Średnia temperatura powietrza tego dnia wynosiła +12,3°C.

Najsilniejsze opady deszczu (23,9 mm) w Legnicy zanotowano 17.3.1960 roku. W 1994 roku maksymalne porywy wiatru dochodziły do 20,36 m/s.

Miłego dnia !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2024 07:21 przez Mirek19.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Mar 2024 07:58 #853330

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek jest słoneczny a termometr o godz.6 30 wskazywał +7,7*C.Teraz jest już +13,3.Na razie podwiewa spokojnie zimny wiaterek.Niebo z niewielkimi obłoczkami nie zapowiada opadów.Wg. prognoz ma być słoneczny dzień choć będzie chłodniej niż wczoraj. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-956.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2024 10:20 przez Krecik stary.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Mar 2024 08:09 #853331

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
:bad-idea: W Karkonoszach wczoraj wariactwo, na zmianę ulewy, rażące słońce i znowu deszcz. Ale jeszcze było dość ciepło.

Dziś pogodniej, lecz wyraźnie zimniej, o 6.30 ledwie +3. Wieje.

Śnieżyce kwitną.

Pogodnej niedzieli!
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2024 08:17 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Mar 2024 10:43 #853345

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Ale w nocy dolało :jeez: , no tak mokro, że wejść się nie da do warzywnika. Teraz słońce, na termometrze dużo, odczuwalna o wiele niższa i pociąga chłodny wiatr, jak to wiosną. Od mojego poprzedniego wpisu Niemiec już zdążył zmienić zdanie :silly:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, Łatka, Marlenka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Mar 2024 10:59 #853348

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
W Gdańsku same chmury i do tego padał śnieg z deszczem i "aż" 2 stopnie.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.652 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum