TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 09:09 #864209

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Kolejny upalny dzień :cool3:
W cieniu teraz 25° a ma jeszcze wzrosnąć do 33 :jeez:
Sucho, może jutro coś spadnie.
Rano zebrałam pierwszą fasolę na ziarno
IMG_20240817_085259.jpg

Podlałam trochę warzywnik i rabaty, teraz tylko siedzenie na zacienionym ganku z zimnym napojem :wink4:

Udanej, spokojnej soboty :bye:
IMG_20240817_083659.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, Grzebuła, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 09:22 #864210

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Ciepła noc z temperaturą powyżej +20°C
Poranek słoneczny, na liczniku już +27,2°C :woohoo: , słaby wiatr, target na dzisiaj to 32°C, kolejny dzień z afrykańskim upałem :jeez:
Pogoda dziś nie przestanie nam się dawać we znaki i czeka nas kolejny atak upałów i gwałtownych burz. W najgorętszych miejscach temperatura poszybuje nawet do 33 st. C, a nawałnic utworzy się prawdopodobnie więcej niż w poprzednich dniach i mogą objąć zdecydowanie większy obszar kraju.
W moim rejonie Ventusky na jutro zapowiada opady deszczu, zobaczymy, czy prognozy się sprawdzą.

20240817_kw.jpg

Spokojnego weekendu !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 09:32 #864211

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Celinko, padało :dance: , szału w beczkach ni ma, ale cieszę się jak dziecko, padał gruby "zenitalny" deszcz przez niecałą godzinę. Dziś po 2 tygodniach mogę zająć się czymś innym niż podlewaniem :P . Na tapecie będzie dereń, najpierw kiszony, a potem zobaczę.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2024 09:48 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 09:44 #864212

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Właśnie zaczęło lać :dance:
Od 2 dni gorąc był niemiłosierny, ciężko było cokolwiek zrobić. Dziś od rana zachmurzone.

IMG_20240815_111229.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 10:12 #864213

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Upalnie, a w planach ciasto ze śliwkami :jeez:

Może jeszcze zrobię dżem ze śliwek, bo mam ich wiadro :crazy:

Od poniedziałku odchłodzenie do ok. 25 stopni. Oby.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 11:51 #864217

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Skwar, mordęga, pot z czoła. Zrobiłem kilka słoików przecieru pomidorowego, W dzisiejszym planie jeszcze ogórki mizeriowe w ziołach prowansalskich z dodatkiem koncentratu pomidorowego według przepisu Adasiowej. W ubiegłym roku spróbowałem przepisu i został jeden słoiczek w śpiżarni, więc oznacza, że nam smakowało. :woohoo:
A teraz pora na drugie śniadanie w postaci własnych arbuzów , Złoto Wolicy i Crimson sweet lub Asahi miyako, trudno mi rozróżnić teraz. W sam raz na taką pogodę. :P 31 st. ciepła w cieniu

IMG20240817102652.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, najemnik, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 13:48 #864223

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Łatka wrote:

A propos bezchmurnych nocy, ktoś mieszkający w miejscu bez smogu świetlnego obserwuje Perseidy? Przecież teraz noce spadających gwiazd. Maksimum było właśnie ostatniej nocy.
Niestety, w wielkim mieście nie widać zwykle nawet tych przytwierdzonych jak należy do firmamentu.

Aniu, my oglądaliśmy i naprawdę ładnie było widać w tym roku.
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2024 14:41 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, ewakatarzyna, JaKasiula, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 15:10 #864226

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43726
Cisza pprzed burzą???Robi się coraz ciemniej i zaczyna mocniej wiać.Termometr wskazuje w tej chwili 33,0* i lekko rośnie.Jest duszno ciemno i nieciekawie.Fasolka nowa na dniach zakwtnie,,nowe ogórki od wczoraj kwitną.Spokojnego popołudnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-788.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 15:59 #864228

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dzień dobry Kochani :)
Dzisiaj właściwie mamy powtórkę z wczorajszego dnia, z tą jednak różnicą, że jest jeszcze cieplej, bardziej duszno, a na niebie pojawiły się "bite śmietany", co - mam nadzieję - zwiastuje deszcz i burzę. Ale czy tak będzie ...? Suszę mamy okrutną, drzewa zaczynają przebarwiać się na żółto, jerzyki odleciały ... o mimozach nie wspomnę ...
W każdym razie temperatura 33 stopnie przy zerowym wietrze, ale czytając o Waszych wypiekach, zaczynam coraz poważniej myśleć o szarlotce - przytaszczyłam z działki sporo jabłek, więc ... ;-).

Mój pierwszy golas :)

sierpielimak.jpg

sierpiefloks.jpg

sierpienawo.jpg

sierpiefloksy2.jpg

sierpierychu.jpg

Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2024 16:02 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Azbi, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 17 Sie 2024 16:07 #864230

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Grzebuła wrote:
W dzisiejszym planie jeszcze ogórki mizeriowe w ziołach prowansalskich z dodatkiem koncentratu pomidorowego według przepisu Adasiowej. W ubiegłym roku spróbowałem przepisu i został jeden słoiczek w śpiżarni, więc oznacza, że nam smakowało. :woohoo:
]

Bardzo się cieszę, że ogóreczki smakowały :kiss3: U mnie w tym roku duuużo kiszonych, a w słoikach na zimę trochę nowości, ale reszta to stare, sprawdzone receptury. Najwięcej miejsca w spiżarni zajmują różne rodzaje sałatek ogórkowych i dawno nie robione ogórki marynowane.

sierpiesoiki-2.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Azbi, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 07:52 #864249

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5229
Hej Południe! Czy u Was też tak lało w nocy? Mam zalane w łazience na górze, musimy zlokalizować miejsce przecieku, chyba od rury wentylacyjnej.
Lało i waliło, czy grad nie wiem ale taki hałas.
Ale ja spałam. Po gościach i ciężkim tygodniu było mi wszystko jedno.
Teraz 21 stopni, słońce szuka dziur w chmurach.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 08:15 #864253

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
U mnie padało umiarkowanie, główne uderzenie poszło właśnie na Żywiec.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, JaKasiula, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 08:30 #864254

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Kolejna ciepła, bezdeszczowa noc
Rankiem niebo zamglone, termometr balkonowy pokazuje +22,6°C, słaby wiatr, w godzinach popołudniowych prognozy przewidują opady deszczu.

20240818_kw.jpg

Miłej niedzieli !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 09:03 #864257

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Pada :dance:
Na razie spokojnie, ale raz dalej, raz bliżej grzmi, więc sytuacja może różnie się rozwinąć.
Temperatura wreszcie przyjemna, teraz na termometrze 21°.

Spokojnej niedzieli :bye:
IMG_20240818_085703.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2024 09:16 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Mirek19, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 11:11 #864268

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43726
Od rana gorąco i słonecznie,choć słońce jakby przymglone.Aktualnie na termonetrze jest 32* w cieniu.Wiaterek powiewa gorącym powietrzem.Wszystkim spokojnej niedzieli.Zaczęły się też telefoniczne ostrzeżenia na dziś i na noc. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

002-789.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, najemnik, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 12:58 #864272

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Patelnia :club2: , skwar, 32 st. ciepła w cieniu :jeez: W oczekiwaniu na deszcz/burzę. Wiatr trochę się zerwał, może coś przyniesie że sobą." Trawnik" na najbardziej słonecznych miejscach prawie już nie istnieje, mimo, że go nie kosiłem na krótko w trakcie upałów.
Zerwałem rano przed opadami wiekszość zapalonych pomidorów i dojrzalych, by nie popękały. Było tego sporo nawet, bo 18.5 kg plus około kilograma koktajlówek. Dobrej niedzieli i łagodnych ewentualnych burz. ;)

IMG_20240818_122944.jpg

IMG_20240818_123731.jpg

IMG20240818122123.jpg

Edit. Faktycznie wiatr przyniósł ze sobą opad deszczu, mimo słonecznej aury. Narazie mżawka.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2024 13:02 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, najemnik, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 14:11 #864278

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Bardzo gorąco i słonecznie. Wg radarów niedługo powinno zacząć.

Noc bardzo ciepła, chyba nie zeszło poniżej 20 stopni.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 18 Sie 2024 14:22 #864279

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Szafirku pysznie wygląda to twoje ciasto, ja robiłam przez te dni tartę, na zmianę z jabłkami, albo gruszkami. :P

Piękne macie te arbuzy, uwielbiam, ale u mnie coś słabiutko rosną, dałam pod nogi wszystko co trzeba, ale jak wyrosły na 10cm, to dalej takie są. :rotfl1:

Upał po 32* każdego dnia, do tego wilgotność powietrza maksymalna. Siedząc, pot spływa fontanną z człowieka i to jest niefajne. Codziennie burza, teraz też coś nadciąga, słychać coraz bliżej. Nie trzeba podlewać, ale opryskać nie bardzo jest jak, a choroby się rozwijają...

Trochę powłóczyliśmy się rodzinnie po okolicy, ale z wózkiem, trochę ograniczone możliwości. ;)

20240816_183927.jpg

20240816_190520.jpg

Jastrząb zrobił sobie postój przy ogrodzie.

20240817_172223.jpg

Dobrego wieczoru :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2024 15:38 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, najemnik, Szafirek, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.909 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum