TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 23 Lip 2024 22:11 #862969

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Witam w nowej odsłonie pogodowego wątku. Tutaj opowiadamy o pogodzie, ale nie obrazimy się jak ktoś poruszy inny temat. Byle z umiarem ;)
Poprzednia odsłona jest tutaj
POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Szafirek, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 23 Lip 2024 22:54 #862973

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
To ja zacznę :)
Nie wiem co z dzisiejszą pogodą było nie tak, ale zabrała mi resztki mojej mocy. Ani ręką, ani nogą :jeez: Ciśnienie najpierw w górę, a po chwili ostro w dół. Nie lubię takich skoków. Teraz jest przyjemnie, ale dalej wilgotno

IMG_8160.jpg

Spokojnej nocy :sleep:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Szafirek, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Lip 2024 06:44 #862977

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83387
Karkonoski poranek chłodnawy (14o) i dość pochmurny.
Już wczoraj po południu zaczęło się chmurzyć, niby w nocy w prognozie był deszcz - obiecanki cacanki... Spróbuję jeszcze dolać wody przed powrotem do miasta, bo nie jest dobrze zwłaszcza z młodszymi krzewami.
Ale piękne widoki są.

Pozdrawiam "od gór"!
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Lip 2024 06:48 #862978

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Witam Wszystkich w kolejnej części wątku :)

Zdecydowanie się ochłodziło.
Poranek z całkowitym zachmurzeniem, na liczniku +19,1°C, wiatr umiarkowany, w ciągu dnia prognozowane są przelotne, lekkie opady
Pogoda w środę pozostawi wiele do życzenia. W drodze do Europy Środkowej jest już niż Ilse oraz front atmosferyczny, które zaczną sprowadzać do nas chłodniejsze powietrze, co szczególnie odczujemy nocą. Na dodatek nie zabraknie deszczu i burz, które miejscami mogą być gwałtowne.
Od rana front z deszczem ma się dawać we znaki na zachodzie i południowym zachodzie Polski.
W dalszej części dnia wszędzie spodziewamy się zarówno rozpogodzeń, jak i momentów, gdy mocniej się zachmurzy, spadnie deszcz i przejdą burze.

20240724_pog.jpg

Spokojnego dnia !

:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, najemnik, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Lip 2024 08:41 #862984

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Wczorajszy dzień do południa chłodny, pochmurny, później wyszło słońce i temperatura poszybowała do 28*.

Dziś zapowiada się następny upalny dzień, jest 24*, delikatny wiaterek, czekam na jakąś deszczową burzę, bo sucho, to podlewanie to taka kropla w morzu i ręce bolą. :sad2:

Kolejne ogóreczki kończę przerabiać. Zaczynają się maliny, pięknie wyrosły w tym roku i będzie dużo owoców. :P

I ogarniam pielenie, jakieś zaległości mi się porobiły :oops:

20240724_082459.jpg

20240724_082413.jpg

Już środa, ten czas pędzi jak szalony. Dobrych chwil na resztę tygodnia :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Lip 2024 08:47 #862985

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Wczoraj się nie doczekałam deszczu, trzeba było podlewać. Dziś bardzo pochmurno, 21 stopni, chyba niskie ciśnienie, bo bardzo mnie boli głowa.

IMG_20240723_204916.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Lip 2024 08:53 #862987

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
:flower1: Miasto już upalne 43 na parapecie w słońcu .
Ten piękniś zostanie na kolejny sezon .

DSC01838-2.jpg

DSC01828.jpg

DSC01813-2.jpg

Dobrego dnia życzę wszystkim :)
:bye:

DSC01833.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, gregon, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Lip 2024 08:55 #862988

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Trochę chłodniej :happy3: Na termometrze 21°.Według aplikacji dzisiaj bez opadów, ale na niebie coraz więcej chmur. Inne prognozy przewidują burze. Oby tylko łagodne, ale żeby podlały ogród, bo niestety sucho :sad2:
Poza ogórkami reszta warzyw na szczęście sobie radzi. Trochę z opóźnieniem, ale dopiero teraz wreszcie zaczęły rosnąć :oops:

Pomidory w gruncie wreszcie zaczynają wiązać
IMG_20240724_084039.jpg

Może zdąży dojrzeć
IMG_20240724_084104.jpg

Udanej, spokojnej środy :bye:
IMG_20240724_084258.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2024 09:01 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Lip 2024 19:52 #863011

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Dzisiejszy dzień wyraźnie chłodniejszy, bo z temperaturą w okolicach 20*. Ogród solidnie podlany, bo parę razy solidnie lało. Jutro muszę się wziąć za plewienie, bo jak mokro, to chwasty fajnie wychodzą z mojej gliny. Teraz siedzimy sobie na tarasie, ale musiałam narzucić na siebie sweterek :huh:

B3722171-D41F-4956-89CB-4FEFEB7F2E5D.jpeg

Spokojnego wieczoru :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lip 2024 06:42 #863019

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
19 stopni rano, w dzień ma być 24. W nocy przeszedł deszcz. W weekend znowu ma być gorąco.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lip 2024 07:15 #863020

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29649
JaNina wrote:
Ogród solidnie podlany, bo parę razy solidnie lało.

Parę razy, to u mnie zmoczyło tylko liście. Przed zapowiadanym na sobotę i niedzielę gorącem już mogę zacząć podlewać, bo inaczej nie zdążę, wszystko ma sucho, a trawa w południe więdnie. Już mi się w tym roku nie chce mieć tego ogródka, nie takim kosztem, pogoda skutecznie mnie zniechęciła :dry:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lip 2024 07:59 #863025

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83387
Alu, tylko co ubolewałaś nad nadmiarem wody B)

Ale rozumiem, we Wrocławiu przeszło kilka krótkich fal nad moim ogrodem, a pod drzewami dalej Sahara.
Poza tym z tymi ulewami tak bywa, na żadnej prognozie nie sposób polegać. Pojechałam po mojego uszkodzonego męża do szpitala na północnych krańcach miasta, gdy zjeżdżałam z obwodnicy, lało wiadrami. Po mniej więcej godzinie wracamy do domu - a tam ani śladu po jakimkolwiek opadzie. Odległość obwodnicą 12 km, w linii prostej pewno połowa.
W nocy, a może nad ranem jeszcze trochę padało, zostawiona miseczka na tarasowym stole uzbierała centymetr wody. Teraz chmurno, z przebłyskami słońca, 16 stopni.

Janeczko, piękne zdjęcie werbeny patagońskiej. Artystyczne po prostu :hearts: Ale wiesz o tym, że to dość ekspansywna roślina? jakieś 7-8 lat temu kupiłam malutka sadzonkę, najpierw chuchałam, a teraz werbena mimo wyrywania pleni się jak nie przymierzając pluskwy.

Życząc pomyślnego czwartku zostawiam coś prawdziwie letniego.

Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lip 2024 08:12 #863027

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
W nocy delikatnie popadało. W ciągu dnia obiecują trochę więcej deszczu.
Wczoraj po południu ogródek został trochę podlany, w miasteczku kilka kilometrów dalej nie spadła nawet kropla :jeez:

Na termometrze 18 °. Dobrze odpocząć od upałów. Weekend znowu gorący.

Wreszcie zaczynam zbierać plony w warzywniku :dance:
Pierwszy dojrzały pomidor
IMG_20240719_204514.jpg

Cukinie
IMG_20240720_081011.jpg

Udanego czwartku :bye:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2024 08:23 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Łatka, CHI, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lip 2024 13:49 #863045

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Słoneczny, chłodniejszy dzień 18 stopni. Idę do lasu przewietrzyć głowę. Synuś dziś obiad gotuje
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2024 13:49 przez Szafirek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lip 2024 13:55 #863046

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5222
Szafirku. Zazdroszczę. Kiedy moi chłopcy zaczną coś kucharzyć? I jeszcze po sobie gary pomyją? Ech...

Alu a u mnie lało wczoraj w nocy, za dnia moczyło, wczoraj jak usypiałam to lunęło i jak dziś wstawałam to też lało. Więc ja mam wody nadmiar, mogę komuś odlać...

20240703_144906.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lip 2024 15:16 #863049

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
.
Janeczko, piękne zdjęcie werbeny patagońskiej. Artystyczne po prostu :hearts:

To nasza najmłodsza Koza ma takie oko :hearts: Dałam jej iPada i wysłałam do ogrodu, żeby parę zdjęć zrobiła. No i zrobiła.

A23C02FD-6579-4871-A475-87A2702C0B85.jpeg

Werbeny pilnuję, bo wiem co to za ziółko ;)
Jak słońce świeci, to jest bardzo ciepło, ale jeśli tylko schowa się za chmurami, co robi dzisiaj często, to jest zimno. Zimny wiatr też swoje dokłada.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 00:10 #863075

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Może nie w temacie. Ale boję się, że za moment na forum będę mogła być tylko jako gość. System sam mnie z forum wylogowuje a po kilku dniach sam zalogowuje. Jest godzina 23,50.nie mogłam uwierzyć jak zobaczyłam "Witaj Sonka" ale jutro być może będę mogła być tylko gościem. System zabokowal mi dostęp do forum gdy bardzo potrzebowałam fachowej porady. Czy dużo osób ma z tym problem? Wieczór na wybrzeżu chłodny typowo jesienne powietrze. Mam cicha nadzieję, że jutro będę mogła napisać tutaj na forum dzień dobry wszystkim ale na wszelki wypadek wszystkim Annom i Mirosławom życzę duzo zdrowia tym u których za dużo wody to słońca a dla tych co mają za sucho to obfitych opadów. Pozdrawiam Sonka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Szafirek, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 00:42 #863079

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29649
Łatka wrote:
Alu, tylko co ubolewałaś nad nadmiarem wody B)

Trochę nie rozumiem. Mam nie pisać, że jest sucho, jeśli wcześniej mnie topiło i wszystko było faktem, a nie moim wymysłem? Przecież nie ja jestem taka kapryśna tylko ta "poryta" pogoda nie zna umiaru. Już lepiej nie będę się odzywać, bo co bym nie napisała to źle :bye:

Edit: Monty Don po zeszłorocznej suszy stwierdził, że najgorszy jest suchy cień, czyli miejsca w ogrodzie pod drzewami.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2024 03:20 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.824 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum