TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 05 Wrz 2024 12:16 #864851

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25480
Wieś wczoraj upalna .
Sporo prac, w tym eksperyment z wędzeniem .
Dziś miasto i przetwarzanie pomidorków ,
otrzymanych od przyjaciół ,prawdziwie ekologicznych.
Powiedzieli ,źe pomogą i dotrzymali obietnicy .
Prawdziwi przyjaciele :hearts:
Dobrego dnia życzę . :bye:

DSC02601.jpg

DSC02600.jpg

DSC025752-2.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2024 12:20 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 05 Wrz 2024 14:15 #864854

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
Masakrycznie sucho, gorąco, a dziś jeszcze wietrznie, a tu takie pomidory i trza iść podlewać

IMG_20240905_114207062_HDR.jpg

IMG_20240905_114603115.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2024 14:16 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, koma, pszczolka, najemnik, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 05 Wrz 2024 16:36 #864858

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
U nas wieje tak, że głowę chce urwać :jeez: Dzisiaj wypuscilam resztę wody do warzywnika, niech ma, bo u mnie pomidorów, bakłażanów i papryki jeszcze sporo wisi. Sałatę i pekińską podlewam dziennie wieczorem za pomocą garnuszka :) Kwietniki nic nie dostają, ale sobie radzą. Na trawniku jest klepisko. I tak miałam w tym roku sielsko z podlewaniem, więc nie mam co narzekać. W przyszłym tygodniu zapowiadają deszcz.

8DE463B7-1999-4351-BB1C-251A7ECE5463.jpeg

Spokojnego wieczoru :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 05 Wrz 2024 17:00 #864860

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7054
Upały dalej, 28*, bezwietrznie, pogoda piękna, tylko ja się pytam gdzie jest deszcz?

Pomidory w większości polikwidowane, to w kilkanaście minut oblecimy z M te co pozostały. Natomiast jest ponad 100 papryk które co drugi dzień lejemy, bo porosły jak szalone i potrzebują wody. To co jest w zbiornikach na dwa razy jeszcze wystarczy, a potem...
Wczorajszy rachunek za wodę trochę bolał, aż się boję myśleć ile bym zapłaciła za zużycie tej ilości pod Wa-wą.

Są jakieś przebąkiwania o deszczu w sobotę, ale co z tego będzie, tego nie wie nikt. :whistle:

Zaczynam odczuwać braki w słoikach, a tego się nie spodziewałam. Uruchomiłam wymianę sąsiedzką i już jest ok. :wink4:

Dziś dzień przerobów dla wnusi: wszystko bez soli i cukru, nie wiem co z tego wyniknie, przecież to konserwanty i może być tak, że wszystko się popsuje i trafi do kosza, ale to kolejny eksperyment. :P

Jest passata na zupki, są soczki pomidorowe, jabłkowe i gruszkowe. Jutro musy z kawałkami owoców z jabłek i z gruszek. Jeszcze muszę pomyśleć jak zrobić dynię, bo dziecię przepada za dyniowatymi.

20240905_164711.jpg

20240905_150453.jpg

20240905_165810.jpg

Dobrego wieczoru :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, najemnik, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 05 Wrz 2024 17:21 #864862

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
W naszych owocach i warzywach, jest wystarczająca ilość cukru :) Jak robię jabłka do słoików, to tylko ścieram na tarce i bach do słoików. Trzymają parę lat :lol:

Zapomniałam o pogodzie przez ten wiatr :jeez: No więc wieje, ale dalej gorąco ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2024 17:22 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, jagodka27, del, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 06 Wrz 2024 07:28 #864882

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
lusinda wrote:

Zaczynam odczuwać braki w słoikach, a tego się nie spodziewałam.

:bye:
U mnie w domu podobnie :rotfl1:
Upałom nie ma końca :jeez:
Poranek słoneczny, czyste niebo, termometr pokazuje w tej chwili +14,1°C, rześkie powietrze, wiatr słaby. Target na dzisiaj to +28°C.
Od drugiej połowy sierpnia mamy do czynienia z niezwykłą pogodą, która o tej porze roku jest naprawdę zaskakująca. Prognozy są jednoznaczne i wskazują, że przed nami jeszcze kilka dni z taką iście lipcową aurą. Tymczasem po weekendzie nadejdą duże zmiany. Przede wszystkim zacznie padać deszcz i miejscami po lecie nie zostanie ani śladu.

20240906_kw.jpg

Udanego piątku !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2024 07:41 przez Mirek19.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, MARRY, najemnik, jagodka27, JaNina, del, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 06 Wrz 2024 13:23 #864884

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Upalnie, na termometrze 29*C, wieje wiatr, na niebie ani jednej chmurki.
Na ochłodę bomba (witaminowa) z granatów i innych jesiennych zdobyczy. :wink4:
Udanego piątku :coffe:

20240906_125948.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, MARRY, najemnik, jagodka27, JaNina, del, ewakatarzyna, Mirek19, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 06 Wrz 2024 20:07 #864885

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Kolejny gorący dzień. A następne nie zapowiadają się chłodniejsze, na szczęście noce dają wytchnienie.

Wczoraj zrobiłem zbiór papryki, a dziś przerobiłem.

IMG_20240906_171955.jpg

IMG_20240906_182939.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, MARRY, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 07 Wrz 2024 15:07 #864904

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43733
Poranek dziś był ciepły z temperaturą 22*C.Od rana świeci słońce.Teraz jest 33,7*.Podwiewa mocniej wiaterek .Niebo czyste na razie brak oznak jakiegokolwiek opadu.Wzmogły się obloty i zabawy białych motyli.Wszystkim życzę rochę naturalnego chłodu. :bye: :bye: :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :) :)
004-367.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, MARRY, najemnik, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 07 Wrz 2024 17:44 #864906

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7054
Witajcie w kolejny upalny dzień tego lata. :hearts:

U mnie nie ma wytchnienia, ani wieczorami, ani nocą... temperatury z powyżej 30* zjeżdżają w nocy na powyżej 20* i tak jest już od dawna.

Jest 32*, pełne słońce i lekki wiatr, koty nie dają już rady, leżą albo na schodach, albo w łazience.

Nie spodziewałam się takich urodzajów wszystkiego, rozdaję co mogę, bo ilość słoików jest już jak dla wojska. :rotfl1: :rotfl1: Nie zdążę zebrać dziś malin, więc będę musiała jutro rano, a chciałam mieć dzień wolny...

Dokupiłam dziś przykrywki, bo ostatnio kilka nowych nie spełniło swojej roli, miałam dobrego sprzedawcę na bazarku, ale od dwóch lat go nie widać... Znów trzeba szukać, może polecicie na PW dobre sprawdzone przykrywki z
all, będę wdzięczna.

20240907_173551.jpg

20240907_173821.jpg

20240907_173516.jpg

Dobrego wieczoru :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, pszczolka, MARRY, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, renmanka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 08 Wrz 2024 10:41 #864926

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5233
Wczoraj, po blisko 3 tygodniowej przerwie, skosiliśmy trawnik. Mimo suszy był bardzo zielony i gęsty, a nie nawożę ani nie podlewam. Gdy obserwowałam swoich sąsiadów koszących w te upały, różne myśli przechodziły mi przez głowę...
W nagrodę chyba, późnym popołudniem, spadł deszcz. Ogród ożył i dziś miło wejść w głąb tej rosy.

Inne sprawy: roboty od groma. Ale zamówiłam już dymkę zimującą na benexie. W tamtym roku w największym ogrodniczym na żywiecczyźnie mnie oszukano, dymka którą kupiłam na pewno nie była tą z etykiety.
A w dino jestem rzadko, jak trafię to może dokupię.

Dziś słonecznie i będzie gorąco.
Od jutra deszcze. Zobaczymy.

20240827_160947.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, MARRY, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 08 Wrz 2024 12:33 #864930

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zaczął się z temperaturą 22,1*C ,wraz ze słońcem.Temperatura szybko rosła i zrobiło się znów gorąco.Teraz termometr wskazuje 32,1*C. a w słońcu stracił kontak z rzeczywistością.Podwiewa lekki wiaterek.Na niebie są jakieś białawe obłoczki ale czy z tego popada?Dobrze,że mam byle jaką studnie z wodą podskórną to wieczorem konewki się grzeją. :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :

001-1006.jpg

002-797.jpg
wysianych 60 dnoniczek rudbekii niebawem pójdą do gruntu
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2024 13:54 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Emilia, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 08 Wrz 2024 18:10 #864935

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 843
Noc 22 stopnie, dzien prawie 32. Drzewa gubią liście. Pomidory przyspieszyły. Pierwszy raz od dłuższego czasu udało mi się wyprzedzić pszczoły w zbiorze winogron ale troszeczke im zostawiłam. One nie podzieliły by się ze mną
Niesamowicie wysoki poziom cukru aż mdłe.Czeka zerwanie drugiej odmiany, ta na szczęście nie jest już tak słodka i napełnić gasiorki. Pozdrawiam. Miłego dnia.
IMG_20240907_112234.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, MARRY, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 08 Wrz 2024 21:23 #864938

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Babcia Ala wrote:
Masakrycznie sucho, gorąco, a dziś jeszcze wietrznie, a tu takie pomidory i trza iść podlewać

IMG_20240905_114207062_HDR.jpg

IMG_20240905_114603115.jpg

Alu co to za odmiana na pierwszym zdjęciu po lewej? Bardzo plenna widać i dobrze się trzyma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, koma, MARRY, ewakatarzyna, Emilia, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 08 Wrz 2024 23:07 #864939

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
Jersey Devil od Tomatofest, a na zdjęciu jeden pęd, drugi za nim niewidoczny i tak samo obwieszony. On co prawda nie jest taki jak na zdjęciu na jego stronie (akurat jego strona padła), drugi raz go powtórzyłam z oryginalnych nasion i to samo co w zeszłym roku, w tym roku uciekł mi na dwa pędy i ma nawieszanych tych owoców rzeczywiście dużo. Zobaczymy czy po deszczu mocno popęka. Miałby tak wyglądać:
tomatogrowers.com/products/jersey-devil
Myślałam czy nie pisać do Jerry`ego, ale mi się nie chce, bo nic nie robię tylko podlewam. Mnie to nie przeszkadza, że jest inny, przynajmniej nie łapie SZW.

Półtora miesiąca swojego życia spędziłam w tym roku na podlewaniu. Wczoraj gorąc, a dziś gorąc i wiatr, nie żebym nie lubiła słońca, ale ta susza, nic zrobić się nie da, można tylko podlewać :silly:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2024 23:16 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, koma, MARRY, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 12:05 #864953

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam wszystkich.
Rekordowe lato na polnocy nie odpuszcza. Bylo ostatnio wprawdzie sporo deszczu, w tym solidny sztorm, ale teraz swieci slonce i temp juz przekroczyla 20st. Jest to juz 36. taki dzien w tym roku. Zeszlego lata bylo 27 takich dni co bylo rekordem wszechczasow. Jeszcze niedawno trafialy sie lata z jednym takim dniem w sezonie. Globalne ocieplenie nabiera tempa. Polnoc na nim raczej zyska, jednak wieksza czesc planety z Polska wlacznie juz niekoniecznie...
Na forum oczywiscie mam halde zaleglosci i szybko nie nadrobie. Jestem zbyt duzo poza domem, to sluzbowo, to prywatnie. Efekt tego taki, ze wszystkie przydomowe projekty opoznione i juz musze wybierac ktore odpuszcze i musza przeczekac zime. Pewnie byloby lepiej, gdybym potrafil zorganizowac lepiej czas wolny, ale powoli dojdziemy do wszystkiego. :)
W lasach po ostatnich deszczach wysyp borowikow jakiego nie bylo od 8 lat. Jagod w zatrzesienie, a warzywniku moze za wyjatkiem burakow cwiklowych wszystkie warzywa i owoce obrodzily.:) Szkoda, ze czasu brakuje na zbieranie i przerabianie wszystkiego, ale i tak nowa prawie 300l zamrazalka juz w wiekszosci zapelniona. Ma byc cieplo jeszcze do piatku, potem juz jesien...

P8292947.jpg

P8292949.jpg

P8292950.jpg

P9052986.jpg

Pozdrawiam serdecznie :)
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2024 12:07 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, jack90, Emilia, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 13:48 #864956

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
001-1008.jpg

Zaczęły się cuda pogodowe.Poranek o godz.7wyglądał jak z godz.3.Było ciemno jakby pełna noc.Ok.godz.7 50 zczął padać drobny deszczyk i pada do tej chwili z różnym natężeniem.Aktualnie zbłża się do 10 l/m2 .Podwiewa mocny wiaterek ale i momentami jaky go nie było.Zaczyna się jak w jesieni.Temperatura oscyluje w granicach 22*C.Spkojnej pogody bo zapowiedzi są różne. :jeez: :jeez: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2024 13:50 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 15:21 #864959

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Wietrzysko dzisiaj bardzo silne.Kwiaty doniczkowe zaliczyły parter,kilka dali połamanych,a meble tarasowe wędrują od lewej do prawej.
Temperatura 27 w cieniu.

20240909_151028.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, MARRY, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.044 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum