TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 17:53 #864969

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
U mnie też dmuchało i dmuchało, a deszczu prawie wcale, ale teraz wreszcie pada :dance: , tak normalnie po ludzku. Też mi połamało dalie, a że pada, to kilka ścięłam, mają krótkie łodyżki, bo poniżej zaraz było rozwidlenie z zaczątkiem nowego pąka.
IMG_20240909_173947791.jpg

IMG_20240909_174010329.jpg

i takie energetyczne cudo, od Ani/Łatki, Aniu dziękuję :kiss3:
IMG_20240909_173829008.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2024 17:54 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, koma, najemnik, jagodka27, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 18:30 #864976

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7054
Przysiadłam w końcu na chwilkę i czytam, że u Was zaczęła się pogoda jesienna.

Roztocze od rana było upalne, ale od dwóch godzin czuć, że i u mnie idą zmiany. M wziął wolne i cały dzień zwozi suche jak wiór drewno.

Ja rano bazar, no co, jakbym mało miała swojego, to jeszcze dokupiłam. :rotfl1: :rotfl1:
Jak nie wziąć śliweczek, takich prawdziwych, słodziutkich węgiereczek i tylko po 4zł. :blink:
Biorąc pod uwagę, że u mnie nie ma ani jednej i nikt na wsi nie ma, bo to nie rok u nas na śliwkę, to wzięłam. Wnusia będzie wcinać, bo do śliwki nie trzeba ani grama cukru. :P

Więc dziś dzień owocowy. Rano soczek malinowy dla wnusi, bez cukru, wyszedł taki zajzair, że aż mnie wykręciło, zobaczymy, co na to dziecię powie...
Teraz w garze co chwilkę mieszam śliweczki, pasteryzuje się aronia, którą dostałam od przyjaciółki i jeszcze może trochę jabłek poszatkuję na szarlotkę. :happy4: Aaaa, w piekarniku dochodzi kruche ze śliwką i kruszonką. :yummi: No i w międzyczasie jakiś obiadek wytrzasnęłam, bo jak Mężczyzna wróci z lasu, to będzie głodny.

20240909_134735.jpg

To są takie mini soczki na dwa łyki...brrr...

20240909_175922.jpg

Kupiłam na bazarze cebulkę zimową, wszystkie wsie kupują u pana, więc zaufałam i zobaczymy...

20240909_180055.jpg

Czosnek wisi sobie w szopie. Na bazarze chciałam dokupić coś nowego, ale nikt nic nie miał. :(
Jak to ktoś dziś w którymś wątku zauważył, czas już myśleć o cebulce i czosnku.

20240909_180135.jpg

Ciacho gotowe

20240909_204351.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2024 21:49 przez lusinda.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 21:17 #864985

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Ale jesteś pracusiem Ewo :bye:
Jak ma mało swoich plonów (a mało ich nie ma :happy4: ) to dokupi jak nie ma co robić.
Ja też robiłam sok malinowy dla wnusia ale jednak troszkę cukru dawałam bo brrr. Słońca była masa a maliny kwasiury. Do soku z jabłek papierówek praktycznie cukru wcale. Tak samo czarne maliny i borówka amerykańska w soku własnym bezcukrowym.
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2024 21:21 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 21:43 #864986

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
A tam pracuś.
Od stycznia tyle pracy włożone w każdą roślinkę, że teraz jakby się coś zmarnowało to bym była zła na siebie.

Maliny mała próbowała na świeżo, nie podeszły jej, więc z sokiem może być podobnie.
Jeżyny zjadała całymi garściami, nawet moją papryczkę czereśniową, średnio ostrą chrupała :wink4:

Wieczór w końcu chłodniejszy, idą zmiany... Niebo czarne, żadnej gwiazdy, będzie deszcz.

A koty dalej na wakacjach :P

20240909_213616.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, jagodka27, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 09 Wrz 2024 21:53 #864987

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Mój wnuk dwulatek maliny, czernice, borówki amerykańskie, czereśnie, poziomki i pomidory od baby jadł na dwie ręce :dance: a jak tylko były nadwyżki to do słoików szło.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Wrz 2024 00:19 #864994

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
Mam nadzieję, że Niemiec zmieni jeszcze zdanie co do ilości deszczu, bo na razie to chyba przesadził

wetter10_09_2024.png
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Wrz 2024 07:39 #864997

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5233
Capture_2024-09-10-07-36-31.png

Alu Norweg u mnie straszy konkretnie, D. dąbrowski też ostrzega.
Pozostaje za wczasu zrobić większe zakupy, pozbierać z ogrodu co chcemy uratować, załatwić kilka książek i czekać.
Szkoda tylko kurek, strasznie się znowu zestresują.
Pozdrawiam Celina
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2024 07:40 przez renmanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Wrz 2024 08:16 #864999

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Podlało nareszcie konkretnie i zdaje się podlewać będzie po jutrzejszej przerwie dalej. W piątek i sobotę zjazd temperatury do 11 - 12*. Czyli będzie zimno. W końcu mogę kupić sadzonki truskawek, bo z powodu upałów się wstrzymywałam. Pomidorów, papryki i bakłażanów jeszcze sporo na krzakach. Trzeba by zrobić wertykulację trawnika, bo uschniętych żdżbeł sporo, więc później wyczesać warto. Czyli jak zwykle, to i owo trzeba zrobić i trzask prask, tydzień z nienacka minie :jeez:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Wrz 2024 09:27 #865003

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Wczoraj popołudniu zaczęło kropić, ale padać konkretnie zaczęło dziś w nocy. Od jutra bez deszczu, następne opady w sobotę.

Wczoraj zebrałem spory karton pomidorów, dziś do zbieram drobnoowocoowe, może zlikwiduję kilka krzaków. Paprykę na razie zostawiam.

Nasiona pomidorów zebrałem z większości odmian, nie udało się zebrać Chlebosolnego i Tłustych policzków.

Czuć jesień, trzeba zacząć porządkować ogródki.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Wrz 2024 09:54 #865004

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43733
Wczoraj padało przez cały dzień.Miernik pokazuje prawie 20 l/m2.Poranek szary,smutny taki jużmocno jesienny.Niebo zachmurzone choć przed chwilką było słoneczko tak ok.1 minut i niestety zostało zasłonięte takimi szarymi ciężkimi cmurami.Jeszcze nic nie pada ale wszystko możliwe.Odpadło od wczoraj konewkowanie ogródka.Aktualnie termometr wskazuje 19,8*.Podwiewa lekki wiaterek i w powietrzu odczuwalna jest duża wilgotność.Na razie ogórki i fasolka obficie owocują.Spokojnego dnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:

002-796.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, mymysteryy, CHI, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 10 Wrz 2024 14:04 #865014

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Doczekałam się i ja deszczu.Od dwóch godzin pada.Temperatura 21 stopni.
Kurier dostarczył mi zamówione,piękne Rozplenice Hameln,które wystawiłam na padający deszczyk.

20240910_135409.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2024 14:05 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Wrz 2024 10:20 #865056

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Wczoraj konkretnie popadało. Dzisiaj pochmurnie, ale od czasu do czasu na chwilę pojawia się słońce.

15 stopni. Wiatr umiarkowany.

DSC_00471-2.jpg

Dobrego dnia :hug: :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Szafirek, JaNina, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Wrz 2024 12:52 #865060

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewciu to pozazdrościć tego deszczu, i te kwiatuszki masz prześliczne. :P

U mnie wczoraj nad ranem i cały dzień ciupiło, w mauzerze przybyło całe 12cm.

Dziś pochmurno, czasami przebijają się przymglone promienie słońca. Jest 18*, bezwietrznie. Deszczu może niewiele, ale rośliny troszkę odżyły.
Pogoda idealna do prac wszelakich. Ja, jak ta filmowa krasula, wrzuciłam trzeci bieg i od rana działam. Perspektywa wyjazdu na kilka dni dodaje mi skrzydeł. Dobrze, że wpis robię teraz, bo wieczorem pewnie wyglądałby całkiem inaczej :rotfl1: :rotfl1:

Świeżo nasiana zielenina, pięknie rośnie.

20240911_124519.jpg

To moje tykwy ozdobne, posłużą do zimowych dekoracji.

20240911_124653.jpg

20240911_124535.jpg

Miłego dna :coffe: :coffe: :bye:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2024 12:54 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 11 Wrz 2024 13:36 #865062

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek był chłodny z temperaturą 13,8*.P,oźniej wzeszło słoneczko ale co chwilę zanika.Podwiewa mocniejszy zimny wiaterek.Aktualnie termometr wskazuje 22,4*C.Jest zimno a w powietrzu nadmiar wilgoci.Dziś następna porcja fasolki i miska ogórków.Fasolka już w zamrażarce.Gołąb przyleciał do wodopoju a teraz zbiera jedzonko.Spokojnego dnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :flower1: :flower1: :) :)

001-1007.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, jagodka27, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Wrz 2024 08:36 #865093

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Dzisiaj nad ranem 13* i pełne zachmurzenie. Mam nadzieję, że zapowiadane deszcze nie narobią szkód w ogrodzie :unsure: Śniło mi się, że mój warzywnik stał pod 20 cm warstwą wody :woohoo: Dobrze, że to tylko sen. Prognozy jednak nie są optymistyczne. Co mogłam zebrać, to zebrałam i teraz mogę tylko czekać na ten zapowiadany deszcz i silny wiatr :jeez:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, jagodka27, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Wrz 2024 09:43 #865094

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Od godz.22 wczoraj pada-kropi i leje deszcz.Do chwili obecnej spadło 11 l/m2.Rano termometr wskazywał 13,6*.Jest bezwietrznie oczywiście duża wilgotność już nie tylko powietrza.Teraz termometr wskazuje 14,1*.Niebo zasnute chmurami,więc nie widomo kiedy przestanie padać.Spokojnego dnia życzę wszystkim. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-1009.jpg

002-798.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, Łatka, CHI, jagodka27, bastis, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Wrz 2024 11:45 #865096

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
JaNina wrote:
Śniło mi się, że mój warzywnik stał pod 20 cm warstwą wody :woohoo: Dobrze, że to tylko sen.
Myślę, że to mógł śnić Ci się mój warzywnik. :wink4: Spodziewam się nawet wyższego poziomu, jeśli sprawdzą się prognozy i będzie lało mocniej niż wiosną. Zobaczymy. Zabezpieczyłam co się dało, teraz meliska i czekam ;) :coffe:

20240912_102012.jpg

Spokojnego dnia :)
Pozdrawiam,
Kasia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 12 Wrz 2024 13:16 #865099

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83423
Jadę S8, chwilowo nie za kółkiem. Deszcz momentami ulewny, towarzyszy mi od Brna, a właściwie od nocy spędzonej za austriacką granicą. Koło Barda 8°, czarno.
Twarde lądowanie w rzeczywistości.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2024 20:34 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.930 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum