TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 10 Lut 2025 07:38 #871315

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5015
wisia7 wrote:
Tomek, ja pojechałam na złomowisko i kupiłam na wagę pręty zbrojeniowe ,takie do budowy ,cienkie ,panowie mi ucięli taką długość jaka była mi potrzebna i jestem z nich zadowolona.

Najlepsze pręty zbrojeniowe fi 10 / 2 metry ( mam 1,8 m trochę za krótkie ) , używam 20 lat i nic z nimi się nie dzieje . :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Misiula, Horti, Marlenka, bietkae, wisia7, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, Fina, Chajtarma, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 10 Lut 2025 10:28 #871324

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 470
Po tym niewypale od razu kupiliśmy pręty zbrojeniowe 8/2m, zdały egzamin, były trochę skorodowane więc pomalowaliśmy sprayem Zinc-Alu www.action.com/pl-pl/p/3012173/farba-w-s...wa-spectrum-srebrna/

(1,5m też mi się przydają, do siatki na groszek itp, ale to nie w tym wątku)
Za tę wiadomość podziękował(a): Misiula, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Chajtarma, MaSa

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 10 Lut 2025 19:20 #871375

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1411
Używamy od lat fi10 żebrowane o długości 2m,z dlugosci handlowej wychodzi 6 szt.wydaje się że mają dożywotnia gwarancję. Polecam pomalowanie i oszlifowanie ostrych końcówek i nałożenie na końcówkę jakiegoś zabezpieczenia przed zadrapaniem na przykład.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Chajtarma, Klarkia25

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 10 Lut 2025 22:42 #871392

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10826
Ja mam już kilka lat fi 8, pocięte na 220 cm, wiosną opalam nad ogniem i już :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 14 Lut 2025 11:39 #871595

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53757
Będą fajne sadzonki wierzchołkowe :garden1: .

IMG_44121.jpg

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 14 Lut 2025 22:30 #871704

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 766
Wysiałem dziś pierwsze 66 odmian pomidorów do wysadzenia w kwietniu do poliwęglanu
Poliwglan-2.jpg
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, mymysteryy, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Ewaewa, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 15 Lut 2025 19:52 #871785

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3270
Wklepię kilka nazw pomidorów ,poproszę Was o słowo, wart zachodu bądź nie i tak, wiem, jest na forum wyszukiwarka , sama sobie mogę znaleźć :search: niby racja :happy4:
Odmiany na ten rok już wybrane , listę wklepię u siebie jak dotrą ostatnie pozycje a te o które pytam , ot tak wygrzebałam szukając do odnowienia jednej odmiany a mianowicie, K/68 gdzie na forum opisana jest jako czerwona a ja mam żółtą , wysoką i samo kończącą . Co z tego wyrośnie się okaże , zapisek o niej u mnie brak a teraz wracamy do tematu, wybrać coś z tego czy sobie odpuścić :think:
Cherokee Purple, Ruby surprise , Rusische Schwarze Eiertomate, Zigan, Kaspian Pink, Box Car Wille, Absinthe, Yaponsky Crab, Cempion Vesa i ostatni Melissa Caucasian Shepherd
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, surk, Chajtarma, Sonka, Lukmen

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 15 Lut 2025 20:10 #871789

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 766
Ruby surprise, Box Car Wille bardzo dobry wybór.
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Sonka, Lukmen

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 15 Lut 2025 20:11 #871790

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2551
Też mam Elu K68 w wersji żółtej wysokiej,sadzę ją od lat bo mam na nią amatorów którym smakuje.
Ruby Suprice miałem lata świetlne temu,dobry ,plenny i słodki pomidor,taki jak lubię.Pamiętam że miał dużą skłonność do pękania w tunelu,ale to być może z powodu większej ilości wody przy podlewaniu jak on był już dojrzały.Długo nie mogłem go potrzymać na krzakach dojrzałego bo miękł. Caspian Pink też sadziłem,owoce duże,smaczne,ale że duże więc ich za wiele na krzaku nie uświadczyłem.Yaponsky Crab coś mi w nim nie zagrało bo gdybym z niego był kontent to bym zapamiętał.Pozostałych nie sadziłem.
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, surk, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 15 Lut 2025 20:32 #871793

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12368
Być może Yaponsky Crab woli mieszkać w otwartym gruncie. Miałam go chyba trzy lata temu w gruncie i był przepyszny.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, Sonka, Lukmen

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 15 Lut 2025 20:56 #871797

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
To raczej na pewno bardziej lubi grunt skoro tak oceniasz jego smak.
Pozdrawiam MK.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 17 Lut 2025 22:24 #871966

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6337
Dostałem od znajomych po kilka(4) nasion dwóch odmian. Są to Gourmandia, Gourmansun zalecane do uprawy pod osłonami.
No właśnie. Chcę zapytać, czy ktoś uprawiał te odmiany w odkrytym gruncie. Nie mam na działce foliaka i zastanawiam się
jak je uprawiać. Chciałbym otrzymać duże owoce i dużo, z uprawianych bez osłon roślin. Nie wiem czy się uda.
A może zrobię jakąś osłonę, rękawy bądź kaptury.
W necie znalazłem opisy i zdjęcia tych pomidorów, tak wyglądają wzorce.

Gourmandia

gourmandia.jpg

Gourmansun

gourmansun.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2025 22:25 przez kazko47.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 18 Lut 2025 09:32 #871991

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12368
Gourmansun uprawiałam w 2023r. w niby folii, był taki jak wzorzec. Myślę Kaziku, że przy tak upalnych latach jak ostatnio to i w gruncie powinien dobrze rosnąć. A może zrobić jakiś daszek nad sadzonką i to wystarczy bo rękaw to chyba nie za bardzo, może być pomidor gotowany ale nikt chyba nie wie jakie będzie lato. Drugiego nie znam, może Witek tu zajrzy i coś podpowie.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Sonka, Lukmen

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 18 Lut 2025 15:25 #872026

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
Jestem.
Kaziu skoro jesteś zdecydowany że chcesz w gruncie to co ja Ci na to poradzę.Te dwie odmiany sadziłem,ale w tunelu.Paręnaście lat temu wyleczyłem się na zawsze z uprawy w gruncie jak w ciągu dwóch dni ZZ wycięła mi w pień prawie 100 krzaków Faworyta.Trzy grona zielonych dużych owoców.Żal serducho ściskał.Te o których piszesz są smaczne,warte uprawy.Mnie osobiście bardziej smakuje Gourmansun.Tylko trzeba go zrywać w odpowiedniej fazie dojrzałości jak jest praktycznie pomarańczowy i ma czerwone paski od szypułki di czubka.Spotkałem się z opiniami że to odmiana niedobra,ale jak się zrywa gdy jest jeszcze żółty to się pisze później takie bzdury.Bardziej plenna jest Gourmandia gdyż ma trochę mniejsze owoce.Z wielkości owoców będziesz zadowolony,tylko nie wiem co mam rozumieć pod pojęciem odmiana plenna.Ile owoców z grona /krzaka Cię zadowoli.A co do osłony w gruncie to coraz modniejsza jest uprawa pod tzw. daszkiem,piszą o tym forumowicze,ale pewną konstrukcję musiałbyś i tak zrobić z dachem przed opadami i jeden bok także osłonięty folią powiedzmy od tej strony z której masz najczęściej wiatr i zacina deszcz.
Pozdrawiam MK.
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 18 Lut 2025 15:31 #872027

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26474
Świetne daszki ,jeden z nich (wzór stąd sciągnę i zaraz wiosną
będziemy robić przy czyjejś pomocy .
www.google.com/search?q=jak+zrobi%C4%87+...DHB9jXwPAPm6uoyQM_36
Fajnie by było jakby ktoś wrzucił swoje daszki tutaj :P
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2025 15:44 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Sonka, Lukmen

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 18 Lut 2025 15:57 #872029

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
Ten półokrągły mnie się podoba co wygląda jak ławka dla rezerwowych w latach 80 w A klasie. :) :rotfl1:
Pozdrawiam MK.
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 18 Lut 2025 16:00 #872030

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2925
kazko47 wrote:
Dostałem od znajomych po kilka(4) nasion dwóch odmian. Są to Gourmandia, Gourmansun zalecane do uprawy pod osłonami. No właśnie. Chcę zapytać, czy ktoś uprawiał te odmiany w odkrytym gruncie.

Możesz spokojnie realizować swoją koncepcję. Kto doświadczonemu i zdolnemu ogrodnikowi zabroni? Owszem, te hybrydy preferowane są ponoć pod osłony. Ale pytanie dlaczego? Bo normalnie pakowane są po 250 nasion, czyli dedykowane są dla wielkich ogrodniczych przedsiębiorców, z równie ogromnymi szklarniami. Ja, w ubiegłym sezonie miałem także symboliczne ilości nasion obu tych odmian, więc zrobiłem coś jeszcze bardziej nieoczywistego. Nieliczne, przegapione i już nieco wybujałe wilki z wysadzonego w szklarni krzewu oberwałem, wsadziłem do wody dla wypuszczenia korzonków i mocno spóźnione sadzonki ulokowałem w gruncie. Tak, w gruncie właśnie. Efekty tego wyczynu nie były w plonowaniu warte szczególnego chwalenia się, ale były. Jak widzisz plonowanie zaczęło się, gdy nawet kwiatki onętki już niemal przekwitły. Tym bardziej, wcześniejsze wysadzenie klasycznie wyszykowanej sadzonki w dobrym pogodowo roku, nie powinno Cię rozczarować.

GS1.jpg

Gourmansun F1

Plonowanie Gourmansun F1 nie jest znakomite, nawet w dobrych rękach. Wszelkie uwagi Lukmena pozostają w pełni słuszne, wiec nie ma co ich powtarzać.

GS2.jpg

Gourmansun F1

Można jednak dobrać sobie na odleglejszą przyszłość odpowiedniki tradycyjne obu tych hybryd, bez uszczerbku dla własnych oczekiwań co do smaku, wyglądu i plonowania. Tak uważam. A twórca wielkiej tabeli odmian pomidorów ma najlepszą wiedzę, by takiego doboru dokonać. K/75 może np. zastąpić Gourmandię F1.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): kazko47, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, Bobka, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 18 Lut 2025 16:13 #872032

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1306
W ubiegłym roku miałam 2 krzaczki Gurmandia F1. Jeden prowadziłam na jeden pęd, drugi na 2 pędy. Im bardziej dociązony tym lepiej owocuje. Można przyjąć, że rósł pod daszkiem /bok szklarni odsłoniety/.

IMG_20240807_182008.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, kazko47, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.506 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum