TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 13 Sie 2025 11:54 #882063

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 57939
Łatka wrote:
Janko, pakuj rower i w Kotlinę Jeleniogórską, teraz można pociągiem dojechać do samego Karpacza. ;)
Po najbliższym weekendzie zrobi się o wiele luźniej, zawsze tak jest, miejsc do oglądania mnóstwo, dobre jedzenie również dostępne, służę adresami. B)

Żeby zwiększyć zasięg swoich wycieczek, postanowiłam kupić sobie bagażnik rowerowy. Żebym miała ten bagażnik gdzie zamontować, to muszę założyć hak. Trochę mnie to szarpnie finansowo, więc w tym roku pokręcę się po naszych Beskidach, ale w przyszłym roku, to kto wie :whistle:

Bardzo ciepło. Nad ranem było 14*, ale teraz już temperatura poszybowała w górę. Nic dzisiaj nie robię, bo czekam na Kozy :hearts:
Spokojnego dnia.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 13 Sie 2025 19:14 #882066

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 34768
O świcie chłodno bo tylko 8 stopni.W ciągu dnia parno,duszno,temp.30 w cieniu.Słońce często chowało się za liczne chmury,które pokrywają niebo do chwili obecnej.

20250813_184407.jpg

20250813_184508.jpg

Spokojnego wieczoru

20250813_184135.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 07:33 #882085

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Dzisiaj zdecydowanie cieplejszy poranek, bo na termometrze było 16*. Niebo dalej bezchmurne. Powoli trzeba myśleć o podlaniu warzywnika. Muszę też posadzić kapustę pekińską, ale to chyba dopiero wieczorem.
Wczoraj miałam firmę ogrodniczą „Poziomką” :hearts:

IMG_1328.jpeg

Spokojnego dnia.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, apal100, Łatka, koma, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 09:01 #882087

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 90672
Twoje wnuczki, Janko, to już panienki.

U mnie ciepło utrzymywało się wczoraj do późnego wieczora, o 22 było 25 stopni, istna Sycylia :lol: .

Niestety (lub stety, z punktu widzenia owadożernych ptaków) wyroiły się komary, a że długo podlewałam po zmierzchu, pocięły mnie niemiłosiernie.

Ranek cudny. Ogród jeszcze w większości w głębokim cieniu, lecz hibiskus My Valentine już pootwierał pąsowe talerze kwiatów.

Miłego czwartku!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 10:28 #882088

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12106
Wczorajszy dzień ponad 30*C, dziś zapowiada się podobnie. :dance:

Niebo bezchmurne z pełnym słońcem, delikatny wiatr, a wilgotność powietrza 65%, super!!

Janinko Twoje kozy, to już piękne dziewczynki. Ja też dziś zobaczę swoją kózkę, aż mnie nosi, od wesela się nie widziałyśmy. :hearts: Będzie dużo pracy, bo jedzie cały samochód warzyw, owoców i kwiatów do posadzenia, :wink4: tak, że ten...to się nazywa odpoczynek... No i schabowe muszę zrobić córci, bo takich jak mama nikt nie robi. :P

Dzień zapowiada się morderczo-szalony, jak to zawsze przed wyjazdem, Jeszcze muszę zrobić sos barbecue.

Niebo bez jednej chmurki.

20250814_101014.jpg

Wczoraj już po nocy zerwałam trochę jeżyn, są tak słodkie i pyszne, trzeba korzystać i odrobinę oczy wzmocnić. :yummi:

20250813_203211.jpg

Niebieskie tracą koloryt, to teraz białe zaczynają się wybarwiać i znów będzie pięknie.

20250814_101151.jpg

Ci co planują dziś wyjazd, noga z gazu, bo policja szaleje. :devil1:

Dobrego odpoczynku na nadchodzące wolne dni. :hearts:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2025 10:29 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 11:17 #882089

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 34768
Od rana na niebie słoneczko,bezwietrznie,obecnie temperatura w cieniu 26 stopni.
U mnie czas zabaw z wnukami dawno się skończył/są w wieku 20,18 i15 lat/Teraz poważne rozmowy-bardzo często"sercowe".Babcia zrozumie i doradzi.

Dobrego dnia.

20250814_092828.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 11:39 #882090

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2925
Ja z tych co nie znoszą upałów, ale narzekać nie będę, bo trochę Sycylii się należy, zwłaszcza pomidorom i paprykom :)
Nie zapominajmy o ptakach, poidełka ze świeżą wodą mile widziana w te upały, bzyki też chętnie z nich korzystają.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 12:54 #882091

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13102
u nas także gorąco i bez chmurek na niebie. Cieszę się, bo wreszcie zaczęły dojrzewać pomidory w tunelu, ale i tak do najprzyjemniejszych chwil należą sierpniowe poranki i wieczory po zachodzie słońca w te upalne dni.

IMG_20250812_141123.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 13:11 #882093

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 46780
O godz.6 00 termometr wskazał 24,8*C.Od rana przez cały czas słoneczko operuje na pełnych obrotach.Podwiewa delikatnie ciepły wiaterek,na niebie pustka,żadnych obłoczków nie ma.Aktualna temperatrura wynosi 34,5*C.Jest prawdziwe lato,kwiatki z lekka podwiędnięte,borówki się kończą,maliny też.Wszelkiego spokoju życzę na te kilka dni weekendu. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :drink1: :drink1:
IMG_20250814_124749.jpg
świeże krzewiki z patyków hortensji ogrodowej wiosną i wsadzone na grządkę.Te niskie listeczki to płóżące odrosty niebieskiej osróżki.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2025 13:14 przez Krecik stary. Powód: dopełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, JaNina, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 13:43 #882095

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2925
Kreciku jesteś pewien, że to liście ostróżki? Duży w dolnym lewym rogu by się zgadzał (wg mnie)
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, zwykły chłop, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 13:52 #882096

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak napewno jest to ostróżka zresztą jedna z 4 niebieskawych odmian.Wypuszcza jako jedyna a mam ich kilkanaście pędy boczne płożące się po ogródku w różnych kierunkach.3 tygodnie temu liczyłem jadłuższy pęd miał ok.7-10 sadzonek w tym 4 juz ukorzenione.Taki wesoły kwiatek.Niech troche ochłonie ta część ogródka to zrobię zdjęcia tych płożących pędów.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Mejra, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 14 Sie 2025 16:49 #882098

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak to w sumie wygląda.Sadzonek będzie napewno ponad 100,jeśli dopuszczę do ukorzeniania się całości. :jeez: :jeez: :jeez:
Załączniki:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, zwykły chłop, Mejra, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Sie 2025 16:30 #882143

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie będę się rozpisywał i króciutko od rana słoneczko i temperatura 22,1* szybko urosła ok.godz.13 do 39,9*C.W tym też momencie termometr przestał działać.Wczoraj o tej porze było 42,4*C.a teraz jest 37,3*.Nie ma wiatru,niebo jest czyściutko niebieskie.W tym tygodniu podlewanie robię dwukrotnie rano i wieczorem.Jutro też ma być ciepło. :jeez: :jeez: :bye: :bye: :) :)

IMG_20250815_093357.jpg
dziś nawet zbieraczek pyłku jest kilka na wszystkich kwiatach
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 15 Sie 2025 17:19 #882144

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Co prawda mój samochodowy termometr pokazał co najwyżej 33 stopnie, lecz potwierdzam: jest ciepło. Ni chmurki na niebie, po porostu Kreta lub inna Sardynia. :dance:

Ołowniki szaleją z radości

hibiskusy kwitną w doniczkach (tropikalne)...

i na rabatach (błotne, bylinowe)

figi, pomidorki i papryczki w oczach nabierają kolorów, mandarynka kwitnie...chwilo, trwaj!
Niestety, to chyba ostatni taki dzień w tym roku, jeśli sprawdzą się ostatnie przepowiednie, czeka nas rychła zimnica.

Cieszmy się, póki ciepło mamy za darmochę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Mejra, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Sie 2025 09:15 #882155

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Pogoda zaczyna się zmieniać. Jest dalej bardzo ciepło, ale zmienił się wiatr i na niebie pojawiły się chmury. Podlewanie przesunęłam w czasie, bo jak sądziłam kapustę pekińską, to okazało się, że pod wierzchnią suchą warstwą jest wystarczająco dużo wilgoci.
IMG_1331.jpeg

Spokojnej soboty.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, koma, Nimfa, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 16 Sie 2025 10:22 #882156

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ja nie przesuwałam, gdyż moje dalie, a nawet jeżówki mdlały z lekka. O hortensjach nie wspomnę, oczywista oczywistość, nie bez powodu ich łacińska nazwa to Hydrangea. Dodatkowo od wczorajszego popołudnia wiatr, pchający w naszą stronę zmianę pogody, działał jak suszarka.
Noc jeszcze całkiem ciepła, wręcz śródziemnomorska, księżyc jak cząstka mandarynki, a krótko po wschodzie słońca 20 stopni.
Teraz niby słonecznie, lecz jakoś mgliście, jakby kto zarzucił na lampę kawałek tiulu.
Wcale mnie nie cieszy ta zmiana. :(

Pięknej soboty mimo to.

Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2025 10:22 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, Mejra, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 17 Sie 2025 10:51 #882199

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Zmiana pogody jest wyraźna. Jest chłodniej i na niebie pojawiło się sporo chmur. Noc była jeszcze ciepła, bo nad ranem było 16*. Muszę dzisiaj posiedzieć w kuchni, bo trochę plonów się nazbierało, a chcę przetestować trochę pomysłów ;)
Spokojnej niedzieli.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, renmanka, Mejra, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 17 Sie 2025 12:25 #882209

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu też niższe temperatury, obiektywnie pewnie o jakieś 8-10 stopni w porównaniu z piątkiem.
Na szczęście świeci słońce, chmury - takie "na pogodę"- przysłaniają je tylko z rzadka.
Na parapecie tarasu takie małe słoneczka się otworzyły:

Dobrej niedzieli, a dla podróżujących bezpiecznego powrotu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.881 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum