TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 04 Gru 2025 10:41 #886287

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
Mgła wreszcie sobie poszła, najwyższy czas. Noc na lekkim minusie, od rana słonko zza lekkiej woalki, czyżby nadciągał jakiś niż? Teraz na termometrze 7°C.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 04 Gru 2025 11:06 #886291

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49719
Nocka zakończyła się bez przymrozku.O godz.7 00 termometr wskazywał +2*C.Nie było i nie ma słoneczka.Ranek szary,lekko przymglony bezwietrzny i mokry.Śniegu coraz mniej i dzis chyba się skończy.Teraz od strony południowej widać pasma przejaśnień ale raczej słońca nie bedzie.Aktualnie termometr wskazuje +4,1*.Ogólnie nie jest zimno i czuć dużą wilgotność powietrza.Spokojnego dnia. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)
IMG_20251204_105440.jpg

Godz.11 30 -a jednak jest słoneczko i już weselej i przyjemniej..Świeci coaz mocniej :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 04 Gru 2025 11:33 przez Krecik stary.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 04 Gru 2025 13:44 #886294

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Wyszłam dzisiaj na spacer, bo pogoda się poprawiła, a z kominów jeszcze nic nie leci. Na termometrze 5*, a na niebie słoneczko. Przechodziłam obok zagrody. Mały rośnie jak na drożdżach :hearts:

20251204_113925_Original.jpeg

20251204_113932_Original.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 04 Gru 2025 14:42 #886295

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Fajne te konisie JaNino. :hearts:

Po południu i do mnie dotarło słońce. Termometr wskazuje 5.2*C, delikatny wiatr nie przeszkadza i nawet przyjemnie było w lesie na spacerze. :P

20251204_141708.jpg

20251204_141945.jpg

Dobrego dnia. :coffe: :drink1:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 04 Gru 2025 17:19 #886305

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6492
Aniu Adasiowa - czy te orzeszki są przyklejone klejem na gorąco?

Ewuś - ulga, że operacja się udała. Przytulam.

Janinko - ale mają zieloniutkie sianko, miodzio.
A u mnie za płotem, na działce sąsiada zbłąkana sarenka. Musiała wejść bramą, a teraz zamknięte i wyjść nie może. Byłam u nich, ale nikt nie otworzył. Przekazałam obok mieszkakącym by zwrócili uwagę tamtym Państwu. Jutro najwyżej znów tam pójdę.

A u mnie jastrząb się czai na kurki, siada na słupkach w tej mgle i czatuje na ofiarę. Więc chodzę, przeganiam i pilnuję.

Pogoda masakryczna. Ta mgła jest dobijająca, nawey jak jest szansa na słońcw to zabiera wszystko.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka, Mejra, lusinda, Rumianek, IwonaJak

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 04 Gru 2025 17:51 #886309

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13533
Do 1 marca zostało 87 dni :lev:

Pogoda u mnie to taki przyczajony tygrys - wiem, że jest, ale nic się nie dzieje. Przymrozku nie było, opadów żadnych, słoneczka to nie widziałam od kilku dni. Niebo takie szarobure... I tak trwamy w oczekiwaniu na święta i Nowy Rok :dance:

16e69a0f-8f0b-4cb9-a381-b911c47e2063.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 05 Gru 2025 09:20 #886319

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
renmanka wrote:
Aniu Adasiowa - czy te orzeszki są przyklejone klejem na gorąco?

Dzień dobry :)
Dokładnie tak - połówki orzechów zostały przyklejone "na gorąco" - taki pistolet na klej jest naprawdę fajnym wynalazkiem :)
Pogoda w Poznaniu w przededniu Mikołajek .... cóż ...
Od rana pada deszcz, na termometrze 3 stopnie, na niebie mnóstwo szarych chmur - wczoraj wieczorem udało mi się zerknąć na przepiękny księżyc w pełni, a to tylko dzięki temu, że akurat w przerwie na fajkę wyszłam z pracy na zewnątrz i właśnie w tej chwili niebo było bezchmurne.
Zaczyna się niezwykle intensywny okres w handlu, a tym bardziej w galeriach, więc wykorzystuję każdą wolną chwilę na celebrowanie domowego nastroju. O świecach i latarenkach nie będę pisać, no bo ileż można ;-)
Pozdrawiam bardzo cieplutko :hug:

20230213_130102.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 05 Gru 2025 16:10 #886347

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
W nocy padało, choć wcześniej świecił księżyc jak u Ani, chyba ten sam ;) . Od rana buras, mglisto.
Aniu policzyłam, orzeszków w bombonierce 20 sztuk (połówek 40), to u mnie by to po godzinie znikło i trzeba by jednego do robienia bombonierek na bieżąco. Ja ustawiam płytką skrzynkę z orzechami, wysoko, poza zasięgiem kocich pazurów z pierwszego skoku. Z reguły dzięcioły ja obrabiają, sikorki mają łuskany słonecznik.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 05 Gru 2025 17:47 #886349

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
No patrzcie, u mnie wczoraj też świecił chyba ten sam pyzaty księżyc.
Szkoda, że po północy przyszły chmury tak mroczne, że świt wcale nie chciał nastąpić.
Cały dzień hula doświetlanie cytrusów i hibiskusów.
Temperatura wzrosła do prawie +6, mimo to odczucie przenikliwego ziąbu, pokrapuje, a nawet trochę śnieżynek przeleciało.

Na rabacie przed domem takie "na przekór".

Spokojnego wieczoru!

Edit: jeszcze o orzechach. Nie muszę nimi dokarmiać, bo w okolicznych ogrodach pełno zdziczałych czy też niewykorzystywanych starych drzew orzecha włoskiego, a cała moja ulica wysadzana leszczyną turecką, drzewiastą. Główną uciechę mają z tego krukowate - i moje suki ( i może wiewiórki). Sroczyska i sójki starannie zakopują jesienią, a beagle wykopują i pożerają, co znajdą, dobrze, że rozgryzając łupiny.
Część jednak pozostaje "utajona", w tym roku wyrwałam z rabat ze dwadzieścia siewek.

Z orzechów kupuję ewentualnie niesolone fistaszki i wsypuję do tubki o gęstej kratce drucianej.
Ostatnio zmieniany: 05 Gru 2025 17:52 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 05 Gru 2025 17:55 #886350

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie również w nocy padało mocno.Poranek z temperaturą +2,8*C też przywitał deszczem.Słońca dziś nie było,a najwyżsa temperatrua sięgnęła do +6*.Jest mokro,ciemno i brzydko.Taka zgnilizna jesienna jest od wczoraj.Teraz termpometr wskazuje jeszcze +5,5.Momentami pada ale już bez szału.Wszystkim spokojnej nocki i miłego poranka z prezentam od Mikołaja . :bye: :bravo: :bravo: :rotfl1: :rotfl1:
IMG_20251204_101329.jpg
tak wygląda kwietnik po śniegu i deszczu. :jeez: :jeez:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 05 Gru 2025 17:58 przez Krecik stary.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 06 Gru 2025 09:55 #886366

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Po wczorajszym słoneczku nie ma śladu, dziś powrót szarości. Ale, o dziwo jest całkiem ciepło. Mniejsza wilgotność powietrza, brak wiatru, na termometrze +5*C, można byłoby coś porobić jeszcze w ogrodzie...

Jednak wakacje to nie dla mnie...już mnie nosi.

20251206_094306.jpg

20251206_093852.jpg

Niech ktoś wymyśli kwiaty zimowe... :bad-idea:

20251021_1544561.jpg

Dobrego weekendu. :coffe: :comp:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 06 Gru 2025 13:43 #886370

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zaczął się z temperaturą +3,6*C.Szybko tez pokazało się słoneczko.Podwiewa momnami mocniejszy i chłodny wiatr.Na niebie są obłoczki przyciemniające słońce.Dziś trochę popracowałem przy uprzątaniu liści i pampasów.Aktualnie termometr wskazuje +8,4*C.Życze spokojnego popołudnia i miłycjh prac przedświatecznych. :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20251206_110634.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, Adasiowa, MARRY, JaNina, Szczypiorek, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 06 Gru 2025 15:33 #886371

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11033
Wspaniały dzień, ciepło jak na tę porę plus 5/6, dość mokro, po śniegu nie ma śladu.
Mogłam być kilka godzin w ogrodzie :garden1: , zdjąć chojnę z rabat i stopniowo usuwać zaległe od jesieni sterty patyków i liści.
Przed przymrozkami:

I teraz - rabata piwoniowa - 18 piwonii i trochę bylin czekających na przesadzenie.
Patyki, fatalnie to wygląda, chronią przed Lisią która wchodzi i wszystko wącha, ale nie przed Maćkiem.

Pozytywnego weekendu.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, JaNina, Szczypiorek, Bobka, Mejra, MagSta, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 06 Gru 2025 16:18 #886374

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Marysiu, do teraz tak pięknie Ci kwitnie lobelia? Zakładam, że w zimnym, jasnym ganku lub podobnym miejscu?
lusinda wrote:
Niech ktoś wymyśli kwiaty zimowe... :bad-idea:
:

Ewo. zewnętrzne czy wewnętrzne?

Jeśli idzie o "podchmurkowe", dziś za późno na zdjęcia, dzień się jakoś zbiegł w praniu, czy co?
A wewnętrzne mają na tym forum spory fanklub i właśnie nastaje ich sezon, polecam gorąco dołączenie do miłośników hippeastrów.Resztę roku siedzą sobie mało poważane, większość czasu w kącie ogrodu, a w te najgorsze, pozbawione światła tygodnie wyciągają mnie z czarnego dołu. Już przebieram nóżkami, czekając na pierwszy pęd:

W tle widać kolejne, a w piwnicy "dojrzewają" głęboko jeszcze uśpione.

Jeśli idzie o pogodę, już, już się zdawało, że błyśnie słońce - nic z tego. Siedem stopni - gdy było na tyle jasno, by odczytać z termometru.
Nie powiedziałabym, że to nadzwyczajnie ciepło jak na (wrocławski) grudzień w ostatnich dziesięcioleciach. Niemiec przewiduje w kolejnych dnich temperatury dwucyfrowe.

Spokojnego wieczoru.
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2025 16:49 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, MARRY, JaNina, Szczypiorek, Bobka, Mejra, MagSta, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 06 Gru 2025 17:21 #886381

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11033
Wieczór pogodny.

Aniu - lobelia przeniesiona w listopadzie do jasnego garażu kwitnie nadal, może będę ją zasilała i doczeka wiosny.

Widziałam dzisiaj zielone listki szałwii jednorocznej, wykopie ją może przetrwa do wiosny.

Teraz zaczynają ciemierniki na razie fotek brak.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, JaNina, Szczypiorek, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 07 Gru 2025 09:42 #886392

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka zakońcyła się z temperaturą +6,1*C.Od rana są przejaśnienia a teraz już pokazało się słoneczko..Na niebie jest sporo szarych większych obłoków-chmur,które momentami przesłaniają ciepłe promienie.Teraz słoneczko świeci w pełni ale jest nisko i drzewa zasłaniają jego "grzejniki".Aktualnie termometr wskazuje 11*C. Miłego dnia!! :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :flower2: :flower2:
IMG_20251207_095353.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2025 09:59 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, JaNina, Szczypiorek, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 07 Gru 2025 09:51 #886393

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 15308
Dzień dobry w niedzielę!

Wreszcie trochę słoneczka, bo ten tydzień był po prostu ciężki, bury i ponury.

Dzisiaj od rana 4 stopnie i widzę słoneczko.

Miłego i dobrego dnia!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, JaNina, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 07 Gru 2025 10:18 #886394

• MagSta
  • MagSta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 745
Zazdroszczę tego słoneczka. Zawsze bardzo mnie regenruje.
U nas od prawie 3 tygodni pogoda depresyjna. Buro, ciemno i nieprzyjemnie. Pomimo dodatniej temperatury zimno przenika do kości.
W takie dni to tylko kocyk, ciepła herbatka i dobra książka.

Wspaniałej niedzieli wszystkim.
Pozdrawiam,
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, olegowa, Bobka, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.864 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum