TEMAT: <D> Oberżyna - bakłażan

Oberżyna - bakłażan 23 Sie 2013 17:13 #188033

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
bela wrote:
Haniu ładne bakłażanki podoba mi się ten Golden Egss fajne jajeczko :ohmy: czy to biały czy dostanie kolorków.Ja mam tylko jedną odmiany Black Beauty bo posiałam w ramach eksperymentu i jestem zadowolona :fly: ale na przyszły sezon na pewno będzie więcej nie tylko krzaków ale i odmian. :bye:
Bożenko nie wiem, ja po raz pierwszy będę je miała...zobaczymy.... :think:
pokażę na forum... :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela


Zielone okna z estimeble.pl

Oberżyna - bakłażan 23 Sie 2013 23:25 #188167

  • Ela
  • Ela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 449
  • Otrzymane dziękuję: 244
Piękne,też mnie zaciekawił ten biały. Jeśli nie sciemnieje,to będzie nowość wśród bakłażanów ( nie wiem czemu,ale wolę nazwę " bakłażan" niż "oberżyna"). I ciekawe jaki będzie w smaku. Ja w tym roku mam tylko jeden krzak w tunelu,w przyszłym na pewno będzie więcej,bo uwielbiam bakłażany. Jak do tej pory zerwałam z niego 12 owoców,teraz już czas świetności ma za sobą. Słabo zawiązuje owoce,wolniej rosną. W każdym razie czuje niedosyt... ;)

Haniu-czy nasionka kupujesz,czy wybierasz ze swoich na przyszły rok?
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 24 Sie 2013 08:34 #188195

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Ela wrote:
Piękne,też mnie zaciekawił ten biały. Jeśli nie sciemnieje,to będzie nowość wśród bakłażanów ( nie wiem czemu,ale wolę nazwę " bakłażan" niż "oberżyna"). I ciekawe jaki będzie w smaku. Ja w tym roku mam tylko jeden krzak w tunelu,w przyszłym na pewno będzie więcej,bo uwielbiam bakłażany. Jak do tej pory zerwałam z niego 12 owoców,teraz już czas świetności ma za sobą. Słabo zawiązuje owoce,wolniej rosną. W każdym razie czuje niedosyt... ;)

Haniu-czy nasionka kupujesz,czy wybierasz ze swoich na przyszły rok?

dzięki :kiss3: nasiona do białych białych i tych drugich, czyli Golden Egss i Black Beauty kupiłam...pozostałe kupiłam już jako sadzonki...musiałam dokupić, bo tylko po dwa mi wzeszły... :dry: mam nadzieję że w przyszłym roku będzie lepiej i będę miała o wiele więcej krzaczków...ja moje bakłażany mam w tunelu... :)
będę musiała pomyśleć o wybraniu nasion, jak mi pójdzie to dam znać... :think:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ela, bela

Oberżyna - bakłażan 25 Sie 2013 22:05 #188586

  • Ela
  • Ela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 449
  • Otrzymane dziękuję: 244
Ten Golden Egss pewnie będzie jasny ,jak nazwa wskazuje-złocisty.Zresztą te ciemne zaraz po zawiązaniu owoców ciemnieją. Ciekawe,jaki będzie miał smak? Pisz wrażenia Haniu po pierwszej konsumpcji :happy:

Co do nasion-jeśli masz zamiar pozyskiwać je ze swoich owoców,to powinnaś wcześniej zostawic na krzaku owoce z przeznaczeniem na ten cel-one wolno rosną i wolno dojrzewają. Do jedzenia zrywamy niedojrzałe,a nasiona z takich nie nadają sie do siewu.Sama zastanawiałam sie,czy nie zostawić jednego na nasiona,ale odpuściłam,ponieważ mam tylko 1 krzak.Zresztą teraz to już chyba za późno... :think:
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 26 Sie 2013 07:15 #188661

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Czytam o bakłażanach i w następnym roku postaram się je mieć ... nigdy nawet nie jadłam , jak smakuje , podobnie jak cukinia , czy nie ?
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 26 Sie 2013 10:59 #188693

  • Ela
  • Ela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 449
  • Otrzymane dziękuję: 244
Bożenko-bakłażany są wybitnie ciepłolubne,więc raczej w tunelu lub w szklarni trzeba je uprawiać. W gruncie mogą się nie udać. Moim zdaniem bakłażany są dużo smaczniejsze od cukinii,zwłaszcza,jak je sie dobrze przyrządzi. Ja uwielbiam smażone a la schabowy.Smakują podobnie jak kania w panierce. Ważne,zeby najpierw je posolić,zaczekać aby pusciły sok,który jest gorzkawy,spłukac szybciutko pod bieżacą wodą i wytrzeć do sucha. Na poprzedniej stronie chyba Dorcia podawała przepis na pyszną przekąskę z bakłażanów- polecam,jest rewelacyjna! Wszystkim moim gościom wybitnie smakowała :drink1:
Teraz jest na bakłażana sezon-jeśli nie jadłaś,kup koniecznie w sklepie i wypróbuj! :wink2:
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 31 Sie 2013 09:37 #189793

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Raport bakłażanowy. Dwa krzaczki w donicy.

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, bela

Oberżyna - bakłażan 05 Wrz 2013 21:23 #190826

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Już trzeci raz zerwałam bakłażny :)
WP_000247.jpg


a takie zostały przywiezione z Grecji do degustacji są pyszne i dostałam też nasiona tej odmiany
WP_000250.jpg
pozdrawiam Bożena
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri

Oberżyna - bakłażan 20 Gru 2013 13:44 #210215

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Szukam czegoś nowego na 2014 rok myślę o bakłażanach ale nigdy nie jadłem więc pytam się znawców jak to smakuje? można do czegoś porównać? np do cukinii czy innego warzywa? :thanks:
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 20 Gru 2013 15:33 #210217

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
To jest warzywo tylko dla smakoszów. Zamiennie polecam cukinię, można ją kisić jak ogórki.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 27 Gru 2013 19:48 #210913

  • Ela
  • Ela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 449
  • Otrzymane dziękuję: 244
Adrian-bakłazan jest pyszny,tylko trzeba go dobrze przyrządzić. Najważniejsze,żeby pozbyć się goryczki.-wystarczy posolić plastry i spłukać pod bieżącą wodą po pół godzinie. Dla mnie najlepsze są smażone w panierce a,la schabowy. Smak mogę porównać do smażonej w panierce kani albo boczniaka . Najlepiej wypróbować -bakłażany są dostępne w sklepach przez cały rok.
Natomiast jeśli chodzi o uprawę,to nie wiem,czy to dobry pomysł. Oberżyna jest wybitnie ciepłolubna i w chłodne lato może się po prostu nie udać w otwartym gruncie. Ale jeśli masz tunelik-polecam jak najbardziej :)
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 27 Gru 2013 20:15 #210921

  • AB
  • AB's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 277
  • Otrzymane dziękuję: 94
Bakłażam w smaku jest zbliżony do cukinii, tylko jego smak jest bardziej "charakterny", i rzeczywiście można go porównać do smaku smażonej kanii.

Wysadziłem w tym sezonie (2013 r.), dla zabawy i doświadczeń, 4 sadzonki i kilka własnych bakłażanów zjadłem. Rosły pod gołym niebem. Jeśli się nimi zajmę w 2014 r., to wysieję je na początku marca i raz przepikuję z kubków 400 ml do ok. litrowych. Trzeba tak kobinować, żeby były wysadzane możliwie wyrośnięte i jak najszybciej zaczęły kwitnąć - by okres dojrzewania przypadł na lipiec i sierpień. Wówczas zbiór powinien być większy.
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 28 Gru 2013 09:40 #210986

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43745
To jeszcze pokażcie,lub napiszcie jak duży jest krzak bakłażana w fazie dojrzewania owocków.W całym temacie nie znalazłem
takiego obrazka.Ile zajmie miejsca pod folią? :jeez:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 28 Gru 2013 11:42 #210999

  • AB
  • AB's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 277
  • Otrzymane dziękuję: 94
Niestety nie mam sowich zdjęć, ale tak jak śledzę temat, jeśli ma dobre warunki bakłażan potrafi dorosnąć do 1 m wysokości i jest raczej szeroki, bo wypuszcza będy boczne.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Oberżyna - bakłażan 28 Gru 2013 18:42 #211054

  • Ela
  • Ela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 449
  • Otrzymane dziękuję: 244
Kreciku-co do wielkości bakłażana,to z pewnością zależy ona od odmiany i warunków. W tym roku miałam tylko jednego bakłażana,ale za to jaki ! :yummi: Kupiłam na początku maja sporą sadzonkę nieznanej odmiany szczepioną na nieznanej podkładce :think: Posadziłam go w wielkiej donicy ( ok 20 l ) pod folią Razem z donicą osiągnął wielkość ok 1,5m. Natomiast kilka lat temu miałam bakłażany w gruncie,które dorosły do wielkości średniego krzaka papryki.Owoce też były niewielkie.

Generalnie można przyjąć ,ze krzak bakłażana osiaga wielkość krzewu samokończącego pomidora
Tak ten tegoroczny szczepiony wyglądał 7 czerwca

P6070021.JPG


Tak 22 czerwca

P6230176_2013-12-28.JPG


Tak 14 lipca


P7140142.JPG


P7140137.JPG


Tak 31 lipca


P7310005.JPG


A tak 11 września :devil1:

P9110106.JPG
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2013 18:44 przez Ela.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, sylwia, rozalia

Oberżyna - bakłażan 28 Gru 2013 19:15 #211058

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Elu!!!!!
Bardzo dziękuję z pełnym uznaniem dla Ciebie.B.piękny krzak i owoce.Być może w nowym roku i ja pomyślę.Mam na niego chętkę
po tym jak opisano jego smak przypominający schabowego z kani,a ten uwielbiam.
:flower1: :flower2: :garden1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2013 19:36 przez Krecik stary.
Temat został zablokowany.

Oberżyna - bakłażan 28 Gru 2013 20:17 #211069

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
U mnie krzaki dorosły do 80cm i rozkrzewiły się bardziej niż papryka.W tym roku miałam posadzony Black Beauty a na następny sezon będę siać grecki bo bardziej mi smakował.Jak ktoś jest chętny na nasionka greckie to mogę się podzielić. :bye:
pozdrawiam Bożena
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Oberżyna - bakłażan 28 Gru 2013 20:20 #211070

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7122
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Bela!!!
Czy te greckie już siałaś u siebie i jak plonowały?Ładnie wyglądają takie męskie.A jeszcze jak piszesz.że smaczne!!!
Po Nowym Roku zgłoszę się do Ciebie na pw. :flower1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2013 20:34 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.314 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum