TEMAT: <ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 12:42 #664527

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53248
Saletra wapniowa ma rozpuszczalność w wodzie 1,44 kg/l !. Jeśli więc do litra wody doda się 1,44 kg saletry otrzyma się 2,44 kg roztworu, a jego stężenie wyniesie 59 %. . Ciężar właściwy bezwodnej saletry wynosi 2,5 g/cm3 zatem ilość 1,44 kg zajmie objętość 576 ml. W sumie więc rozpuszczając w litrze wody 1,44 kg nawozu otrzymamy 1 + 0,576 = ca 1,6 l roztworu. Zatem 1 ml takiego roztworu zawiera 0,9 g saletry. Dając 3 ml/l czyli 0,3 % [v/v] tej saletry w płynie otrzymujemy roztwór do oprysku o stężeniu 0,27 % [m/v ]. Tyle teorii.
Praktycznie ilości są podane na etykiecie;

IMG_1549.jpg

Jak nietrudno odczytać, dla roślin starszych stosuje się oprysk ca 6,5 ml/l. Odpowiada to stęzeniu saletry w cieczy do oprysku równe 0,58 % [ m/v ]

PS. SZW rozpoczyna się wcześniej niż to uwidacznia się wzrokowo na owocach. Nie należy więc czekać . Jeśli uprawia się znane odmiany i wiemy, że są podatne ,opryski należy rozpocząć tuż po zawiązaniu owoców w gronie.
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2019 12:52 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, grzesiek59, Armasza, kressowiak, UllaM, Basia Rozyczka

Zielone okna z estimeble.pl

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 13:06 #664532

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Trzeba się zdecydować, czy uprawiamy pomidory do jedzenia, czy do zdjęć :rotfl1: Konieczność systematycznego zasilania gron saletrą wapniową powoduje wzrost w owocach AZOTANÓW.

Proponuję więc , oprysk propionianem wapnia PW , lub octanem wapnia OW. Mamy wtedy dodatkową korzyść . Nie tylko pozbywamy się nadmiaru szkodliwych azotanów, ale mamy również ochronę przeciw infekcjom grzybowym.
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2019 13:23 przez pomodoro.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 13:34 #664537

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapomniałem o jeszcze jednym nośniku wapnia będącym zarazem fungicydem, o mleczanie wapnia MW

wylecz.to/diety/mleczan-wapnia-e327-wlas...jalnosc-szkodliwosc/
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, rychu44, Renia, UllaM, magnes

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 19:04 #664581

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Cześć Pomodoro,nareszcie przywieżli mi propionian wapnia i chciałabym go użyć,ale chyba się pogubiłam..
W notatkach mam spisane dawkowanie koncentratu 3ml/l.W trakcie czytania wątków o uprawie i ochronie pomidorów zauważyłam wpisy forumowiczów o dawce 15 lub 17 ml/l.Czy jeśli stały oprysk od początku uprawy,to mniejsza dawka,czy może wyszło to z czasem,że powinna być większa.Przepraszam,pewnie już masz dosyć tych porad dla nowych ,ale nie mogę znależć jakiegoś konkretnego rozwiązania. :club2:
Naturalne ,niebanalne,własne.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 19:34 #664586

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13066
Ja w tej chwili stosuję oprysk pomidorów w stężeniu 15 - 17 ml/l. Pomidorki są zdrowe po opryskach PW i IF. Z chwilą zagrożenia chorobami - pojawienia się ich zwiększę stężenie do 20 ml/l i wyżej.
Pisałem m.in:Jan4 wrote:
...W ubiegłym roku miałem objawy ZZ na liściach pomidorów w tunelu. Pojedyncze opryski PW nie pomagały. W dniu 5.09.2018 wykonałem oprysk DMSO w stężeniu 3,5ml/l + polopiryna, a 7.09.2018 r. oprysk PW 20 ml/l + saletra potasowa i ZZ "zniknęła". ...
:dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, anaka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 22:05 #664611

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3757
anaka wrote:
Cześć Pomodoro,nareszcie przywieżli mi propionian wapnia i chciałabym go użyć,ale chyba się pogubiłam..
W notatkach mam spisane dawkowanie koncentratu 3ml/l.W trakcie czytania wątków o uprawie i ochronie pomidorów zauważyłam wpisy forumowiczów o dawce 15 lub 17 ml/l.Czy jeśli stały oprysk od początku uprawy,to mniejsza dawka,czy może wyszło to z czasem,że powinna być większa.Przepraszam,pewnie już masz dosyć tych porad dla nowych ,ale nie mogę znależć jakiegoś konkretnego rozwiązania. :club2:

Zajrzyj na pierwszą stronę wątku o ekologicznych środkach ochrony roślin. Tam znajdziesz wszystkie informacje.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 22:17 #664617

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
anaka wrote:
.Przepraszam,pewnie już masz dosyć tych porad dla nowych ,ale nie mogę znależć jakiegoś konkretnego rozwiązania. :club2:

Temat rzeka. Myślę, że wystarczy informacja jaką nasz Kolega Jan4 umieścił w poście powyżej . Od siebie nadmienię tylko, że stężenie 3 ml/l koncentratu 15 % propionianu to był efekt testu mikrobiologicznego in vitro w stosunku do grzyba wywołującego zarazę ziemniaczaną. W praktyce należy stosować stężenia dużo większe

by koncentracja propionianu na powierzchni roślin była na tyle duża, że po zwilżeniu liści przez deszcz czy rosę stężenie propionianu było powyżej minimalnego stężenia hamującego rozwój grzybów.

Tego podejrzewam też nie zdążyłaś przeczytać, że ciecz do oprysku powinna mieć pH 6. Kwasy organiczne , takie jak: propionowy, mlekowy, sorbowy, salicylowy czy benzoesowy wykazują własności p. grzybicze tylko w środowisku kwaśnym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, rychu44, anaka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 22:29 #664621

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W niedalekiej przyszłośći należy się liczyć z tym, że chemiczne, komercyjne środki ochrony roślin będą dla amatorów niedostępne. Mamy tu na Forum już całą gamę alternatywnych środków eko i będzie ich przybywać. Aktualnie na etapie prób jest sorbinian potasu, a w fazie koncepcji- benzoesan potasu
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, rychu44, hakul, anaka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 23:13 #664639

• Jasia
  • Jasia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 351
W sobotę opryskałam pomidory curzate cu, podejrzewałam szarą pleśń. Dziś oglądając krzaki na 2 sztukach na dolnych liściach znalazłam plamy wskazujące albo na szarą pleśń lub zarazę. Czy curzate nie podziałało, czy opryskać jutro PW czy zapodać Infinito. Jeśli infinito to w jakich proporcjach?
Ponadto zwijają się wierzchołki wzrostu, pewnie trafiły na papu. Ze trzy sztuki nie wiem jakim cudem zgubiły główny pęd, grono się kończy i koniec, niestety za dokładnie obrywałam wilki i mam kłopot.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 23:39 #664642

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Tak dzięki ,przepis już dawno zapisałam,ale w wątkach podawano różnie.Do tej pory,czyli trzeci sezon nie użyłam żadnych oprysków,choć kupiłam wcześniej Topsin.Mój ogród jest na wzniesieniu,wieją silne wiatry od zachodu.W pobliżu ,jak okiem sięgnąć ,zboża i kukurydza.Najbardziej boję się szarej pleśni w tunelu i braku wapnia,czyli SZW w tunelu i na zewnątrz,bo w tamtym roku przez chwilę wystąpiła przez upały.Dlatego teraz zamówiłam propionian wapnia,żeby opryskać owoce.Czy one muszą być już duże?Dodam również polopirynę.O Twoich opryskach i wynikach czytam już dawno,bo nie chcę niczego zepsuć.Nadal się uczę,staram się nie panikować i nie przedobrzyć,wiadomo nadgorliwość gorsza od f....
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, rychu44, Betula

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2019 23:50 #664644

• Jasia
  • Jasia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 351
Ja pryskam PW całe grona, nawet te jeszcze nie kwitnące z zawiązkami pąków.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, anaka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2019 07:30 #664655

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43754
Od dwóch lat stosowałem PW w ilości 20 ml.na 1l.Od tego roku do każdego oprysku daję 38 ml.To w zupełności moim roślinom wystarcza. :drink1: :drink1: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, bela, leszek0921, grzesiek59, rychu44, hakul, anaka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2019 08:05 #664659

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
pomodoro wrote:
W niedalekiej przyszłośći należy się liczyć z tym, że chemiczne, komercyjne środki ochrony roślin będą dla amatorów niedostępne.

Oby jak najprędzej. O ile już się pogodziłem z tym, że moi sąsiedzi działkowcy nie dopasowują środka ochrony do patogenu i nie przestrzegają zalecanych stężeń, to nagminne olewanie zapisu "po wieczornym oblocie pszczół" doprowadza mnie do szału. Już dwa razy w ciągu dziesięciu lat jakiś (WRON-a wydziobała) wytruł mi murarki.
Przykro mi to pisać, ale suweren nie dorósł do używania trucizn w sposób bezpieczny dla siebie i środowiska, nie widzę szans na wyedukowanie suwerena i jedyne wyjście, to zabrać zabawki.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2019 08:08 przez kuhara.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, bela, rychu44, Betula, hakul, anaka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2019 16:51 #664711

• garden
  • garden's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 98
Jan4 wrote:
Ja w tej chwili stosuję oprysk pomidorów w stężeniu 15 - 17 ml/l. Pomidorki są zdrowe po opryskach PW i IF. Z chwilą zagrożenia chorobami - pojawienia się ich zwiększę stężenie do 20 ml/l i wyżej.
Pisałem m.in:Jan4 wrote:
...W ubiegłym roku miałem objawy ZZ na liściach pomidorów w tunelu. Pojedyncze opryski PW nie pomagały. W dniu 5.09.2018 wykonałem oprysk DMSO w stężeniu 3,5ml/l + polopiryna, a 7.09.2018 r. oprysk PW 20 ml/l + saletra potasowa i ZZ "zniknęła". ...
:dance:
Krecik stary wrote:
Od dwóch lat stosowałem PW w ilości 20 ml.na 1l.Od tego roku do każdego oprysku daję 38 ml.To w zupełności moim roślinom wystarcza. :drink1: :drink1: :bye:

zatem wypadało by aby informacja na 1 stronie gdzie jest przepis na PW została odpowiednio zaktualizowana, ponieważ widnieje tam 2ml/litr!!!
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2019 16:54 przez garden.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2019 16:59 #664712

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Przepis na PW, to autorski przepis Pomodoro. Jeśli on uzna to za właściwe, to zaktualizuję ten wpis.
Pozdrawiam
Bea

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2019 17:01 #664713

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Garden, wpis o używaniu większej ilości PW do oprysku jest dawno zaktualizowany. Zrobiłam to znacznie wcześniej na prośbę Mietka.
Proszę spojrzeć tuż pod przepisem głównym, na pierwszej stronie wątku forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...chrony-roslin#250348 :)

"pomodoro wrote:
W trakcie ub. sezonu zmieniła się ilość koncentratu z 2 ml/l do 10-20 ml. Ta ilość 2 ml/l wynikała z testu mikrobiologicznego i odpowiada stężeniu 300 mg/l jaki widać w tym teście. Można zauważyć, że jest to stężenie przy którym znacząco wzrasta skuteczność."
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2019 18:00 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Horti, Betula, Kajtkowa, koma, Basia Rozyczka

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2019 19:39 #664734

• armani264
  • armani264's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 110
Witam czy to bakteryjną cętkowatość czy brunatna plamistość? Pozdrawiam

IMG_20190625_193225.jpg

IMG_20190625_193221.jpg

IMG_20190625_193209.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2019 21:32 przez Betula.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2019 20:40 #664742

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43754
Ponadto Mietek osobiście dokonał wpisu o tym,że zastosowanie 38 ml/l PW ,jest równoznaczne z opryskiem saletrą wapniową o stężeniu 0,5%.No i ja już chyba po raz trzeci piszę o tym.Jaki z tego wniosek? :jeez: :bravo: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, leszek0921, grzesiek59, rychu44, Adasiowa, Horti, lucysia, najemnik, Basia Rozyczka, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.075 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum