Kochani
Pozwólcie, że nieśmiało wtrącę się do dyskusji … od dawna jestem wielbicielką dyń, ale dzięki Waszemu zaangażowaniu w uprawę pomidorów i jej „reklamie” chciałabym zaprzyjaźnić się i z tym warzywkiem. Pobuszowałam w wątkach, poczytałam i doszłam do wniosku, że dla takiego laika jak ja, na dodatek dysponującego minimum czasowym ze względu na pracę zawodową i domową, skrupulatne „czytanie ze zrozumieniem”
tylu stron ( niektóre wątki liczą ich po 20-40 ) bywa trudne.
Domyślam się, że jest wiele osób, które zachęcone Waszym przykładem i ogromem pracy, jaki włożyli w rozwój tych wątków m.in. Pomodoro i Krecik, z chęcią włączy się w uprawę pomidorów lub zwyczajnie zechce poszerzyć swoje wiadomości i być na bieżąco z odmianami.
Byłoby to niezwykłym ułatwieniem, aby utworzyć takie małe kompendium wiedzy o pomidorkach, w którym w jednym miejscu znalazłyby się podstawowe informacje dotyczące uprawy ( podłoże, woda, światło ), nawożenia, ochrony przed chorobami. Dołączone linki kierowałyby czytelnika do bardziej zaawansowanej dyskusji, która toczy się w założonych już wątkach.
Kolejną kwestią ( takie moje małe marzenie
) byłoby stworzenie bazy odmianowej: opis odmiany plus zdjęcie, wymagania oraz sukcesy/porażki w uprawie. Zdaję sobie sprawę, że istnieje sporo „rodzajów” pomidorów: wysokie, niskie, samo kończące, małe, średnie, duże, „kolorowe” ( przepraszam za niewłaściwe określenia ) , ale mam nadzieję, że razem dalibyśmy radę ogarnąć tę różnorodność, zwłaszcza, że zimowa pora sprzyja uporządkowaniu spraw teoretycznych.
No i … ostatnia sprawa … którą chciałabym poddać Waszym przemyśleniom – czy istniałaby szansa na akcję wymiany pomidorowych nasion ?
Pomijam oczywisty fakt, że pomidory z własnej grządki smakują nieporównanie lepiej niż „bezpłciowe” wytwory ze sklepu; chciała bym także zwrócić uwagę na wielką frajdę i satysfakcję, gdy zauważymy, że nasza rozsada zdrowo rośnie i dobrze plonuje – nikt przecież nie musi wysiewać od razu wielkiej ilości nasion, ale byłoby fajnie zarazić naród „pomidorową chorobą”
pozdrawiam cieplutko