TEMAT: <D> Dynie, cukinie i inne dyniowate

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 30 Paź 2016 09:27 #508409

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15524
  • Otrzymane dziękuję: 51708
W każdej fazie.
Robię z niej :
- panierowane kotleciki. Plasterki grubości 1 cm wcześniej oprószam albo przyprawą ziołową do mielonych, albo do drobiu lub czosnkiem granulowanym. Krótko przed panierowaniem oprószam solą. Przy panierowaniu nie obtaczać w mące tylko w jajku rozmąconym z jogurtem naturalnym i tartej bułce lub drobno rozkruszonych płatkach kukurydzianych..
- zapiekaną z farszem . Po obraniu ze skóry kroi się w plastry 1,5-2 cm grubości, usuwa gniazdo nasienne, obustronnie podsmaża na tłuszczu, napełnia dowolnym farszem, na to plaster sera żółtego i zapieka się.
- leczo
- pokrajana w kostkę i rzucona na przyrumienioną na maśle bułką tartą , podsmażona i otoczona w tej bułce . Coś jak fasolka szparagowa.
- zupa- krem z grzankami
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2016 09:32 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Zbyszko46, obeata


Zielone okna z estimeble.pl

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 30 Paź 2016 09:48 #508412

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No i jeszcze włoska zupa Minestrone. Ma być minimum 9 jarzyn z tego 1/3 objętościowo to cukinia. Młoda, dobra cukinia, bo wszystkie składniki mają byc lekko twardawe, chrupkie. Lunga Blanka najlepiej się nadaje wszak to najbardziej włoska cukinia pochodzi z Sycylii.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 30 Paź 2016 12:15 #508430

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Betula, żona chciała dynię i kupiła pierwsze lepsze nasiona :)
Pozdrawiam, Michał
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 30 Paź 2016 12:52 #508434

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja dynię uprawiałam dopiero pierwszy sezon, a kulinarnie wykorzystuję też dopiero od kilku lat. Więc tak naprawdę dopiero dynię odkrywam. Dynia jak żadne inne warzywo bardzo różni się smakiem w zależności od odmiany. Jedne są świetne na surowo, do soków, ciast i dżemów. A inne na frytki, zupę, kotlety czy kopytka. Na przyszły sezon mogę Ci polecić dwie odmiany: Hokkaido i Whangaparoa Crow. Zwłaszcza ta druga jest genialna. I co dla mnie istotne, owoce są nieduże, łatwiej wykorzystać na raz.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2016 12:54 przez Betula.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Lis 2016 07:26 #508971

  • emi247
  • emi247's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 172
  • Otrzymane dziękuję: 180
Przeczytałam cały wątek ale nie znalazłam zbyt dużo na temat smaku cukinii. Czy moglibyście się podzielić swoimi opiniami? Widziałam, że polecacie Lungo Bianco i taką na pewno posieję, jeśli uda mi się kupić nasionka, ale jakie jeszcze byście polecali? Dotychczas jadłam tylko zielone i wszystkie smakowały dla mnie tak samo, jedynie różnica była w grubości skórki. Czy wysiewając kilka gatunków cukinii mogą mi wyjść mieszańce?
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Lis 2016 07:48 #508972

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Owszem wyjdą Ci mieszańce, ale w następnym pokoleniu.Ja sieję jeszcze Tondo de Niza. Bardzo plenna w smaku nie ustępuje Lungo Blanka, ale musi być codziennie zrywana bo szybko rośnie i starzeje się. W tym roku miałam też Lajkonik, ale z niego nie byłam zadowolona. Zbyt późny i mało plenny.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, emi247

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Lis 2016 09:26 #508980

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
A na frytki to którá polecacie?U mnie ograniczam ziemniaki ze względu na starszą córę.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Lis 2016 09:57 #508984

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Emi! Odmiany cukini nie różnią się mocno smakiem. Przy wyborzę odmiany kieruję się plennością. W tym sezonie miałam odmianę Tristan. Plenna, ale nie jakoś wybitnie. Tondo di Nizza poręczna do faszerowania, ale ma duże gniazdo nasiennie, a mało miąższu, więc do innych potraw sieję te podłużne.
Lucysia! Pytasz o cukinie, czy dynie? Jeśli o dynie to na frytki świetnia jest Thelma Sanders Sweet Potatoe.Dobra jest Hokkaido, ale ona ma słodki posmak, nie każdy to lubi.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, emi247

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Lis 2016 13:15 #509000

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Dzięki.Chodziło mi o dynie bo cukinia to chyba trochę za wodnista na frytki.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 05 Lis 2016 12:54 #509356

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ostatnio testuję różne różne odmiany dyni do świeżo wyciskanych soków. I stwierdziłam, że najlepsza do tego celu jest Muscat de Provence. Inne dynie mocno zagęszczały sok, a z niej jest rzadki. Ma też przyjemny melonowy smak na surowo i nie jest zbyt słodka (co akurat lubię). W tym sezonie jej nie siałam, bo nie smakowała mi pieczona, ale w przyszłym 2 krzaki będą na pewno.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 05 Lis 2016 14:23 #509364

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64614
Wtrącę jeszcze swoje "trzy grosze" odnośnie polecanej odmiany dyni na frytki: bardzo zbliżony miąższ do "ziemniaczanego" ma Tromba di Albenga: jest suchy, zwarty, mączysty, wytrawny ( w znaczeniu: bardzo mało słodki ). Thelma i Delicata również będą nadawały się na frytki, ale te z kolei są słodkie, a Delicata jest nawet bardzo słodka.

Na sok nieśmiało polecam Karetę Kopciuszka ( Rouge d'Etampes ) - soczysta, słodka dynia o zapachu owocowym, słodsza niż muskat.

Generalnie cukinie różnią się twardością skórki i mniej lub bardziej cukiniowym smakiem, ale nie zauważyłam znaczącej różnicy pomiędzy poszczególnymi odmianami. Z pewnością Lunga Bianca jest najbardziej delikatna, a np. Lajkonik ma najbardziej zdecydowany smak.

pozdrawiam cieplutko :flower1:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Florka, Betula, emi247

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 05 Lis 2016 19:00 #509425

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Kilka dni temu zrobiłam eksperyment.Wysiałam dynię bezłupinową z kupnych nasion.Takich do jedzenia.
Dzisiaj patrzę a ona wschodzi!Ciekawa jestem czy warto siać na wiosnę.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 05 Lis 2016 19:54 #509439

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Tak, One są z monokultur więc nie pokrzyżują się. Bezłupinowa to pepo, a one są strasznie puszczalskie z nich ciężko otrzymać wartościowe nasiona. Ale tu masz pewność, że sadzone było kilka hektarów tej samej odmiany.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Lis 2016 12:07 #509735

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Mam nasiona patisona białego , tylko rósł sobie obok cukini i dyni ,czy pokżyżował się z nimi ?
Jeśli nie to wyślę bo mam nasiona , bo ja już siać nie będę :)
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Lis 2016 12:59 #509742

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Raczej na pewno się pokrzyżował.Na patisonach yto pszczół jest tyle, że ciężko młode się zbiera. A co z tej krzyżówki wyjdzie nie dowiesz się jak nie posiejesz.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Lis 2016 20:17 #509802

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Aha , czyli nie nadają się na nic , sprawa załatwiona , jutro wyrzucę je :)
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Lis 2016 21:01 #509817

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14472
A może się nadają, może będą lepsze jak oryginały? Choć miałaś pewnie Disko , a to F1 tak ze tu wchodzi jeszcze jeden parament. ja w ubiegłym roku posiałam Mirandę zupelnie osobno w promieniu kilometra nie było żadnej pepo, ale i tak wyszedł kundelek który stracił bezplanowość.Na następny sezon bezłupinową i patisony zamówiłam juz w sklepie. Reszta to będa moje nasiona.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Gru 2016 19:12 #513014

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wreszcie udało mi się dowiedzieć jak nazywaja sie patisony Które miałam parę lat temu, a szperając po firmach nasiennych znalazłam je w Vimorin to CUSTARD WHITEBardzo plenna odmiana , a przy tym ładnie wygląda z pieczarkami w słoiku
pobrane.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa, rozalia


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.677 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum