TEMAT: Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 20:19 #429865

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jola na pewno przebije go Malachitowa Szkatułka. To nie tylko moje zdanie, w rankingach jest na samym szczycie i to że jest wczesna. Ale niestety plenność nie jest imponująca.I sam krzak to takie chuchro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80

Zielone okna z estimeble.pl

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 21:04 #429895

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
Dla mnie te półtora kilo to też było za dużo, bo lubię zjeść za jednym zamachem. Czekałam z rekordzistą na wizytę gości i jakoś w czwórkę daliśmy radę :)
U mnie Malachitowa nie była rachityczna, raczej całkiem normalna, tylko upały dały jej w kość i słabo wiązała wyższe grona. Ona jest pyszna ale ma jedną wadę: nie można czekać z pożarciem, bo robi się kartoflowata w smaku. Ani w przechowalni nie poleży ani na krzaku nie powisi. Posadzę najwyżej jedną, no, może dwie ;)
BTD w smaku powalająca, u mnie wchodzi do żelaznego repertuaru.
W późniejszym terminie postaram się coś skrobnąć na temat szczepienia .
Otojolka- sprawdziłam, u mnie Opalka jest od 2010 roku, czyli jest dobra. Ale smaki są różne, nie będziesz wiedziała, dopóki sama nie spróbujesz ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 21:27 #429908

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ja mam specyficzny smak. Nie przepadam za malinowymi pomidorami. Z kolorowych wolę pomarańczowe i żółte. A moim ideałem są czerwone,mięsiste, slodko-kwasne, soczyste, takie typowo pomidorowe, pachnące. Jak pomidor pachnie naftą, jak te holenderskie to nie dotykam.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2016 21:28 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 21:43 #429915

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Ciekawa jestem tej Malachitowej Szkatułki, mam na ten rok nasionka :)
Nawet nie wiedziałam że to taki smakowy szał :supr3: A jak zobaczyłam, że toto zielone, to w pierwszym momencie pomyślałam - nie sieję.

Z zeszłego roku powtarzam Pierce's Pride i dwie malinowe zebry, czarną i żółtą. Reszta nowości.

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 21:58 #429919

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
Otojolka, też nie lubię malinówek :)
BlueAnna- ja się martwiłam, czy poznam, kiedy M.Sz. będzie dojrzała ale da się :) Proszę, napisz coś o Pierce's Pride- czy wiąże dobrze, jaki ma pokrój i jak smakuje. I czy nie pęka pod koniec sezonu. Lubię czarne :yummi:
Za tę wiadomość podziękował(a): BlueAnna

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 22:03 #429921

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Malachitowa jest jedną z pierwszych, tak , że nie czeka się z nią, pożera gdy choć trochę jest miękka, bo zielona to jest i tak.Tak się rozpuściłam w ubiegłym roku, ze jadłam tylko czarne i żółte. Czerwone i malinowe szły do gara. Dopiero w listopadzie jadłam już to co było. Och wspomnienia...
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, BlueAnna

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 23:15 #429936

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
Ja miałam pierwszy raz pomidory. Dawno temu rodzice mieli foliak, teściowa też, ale od wielu lat nie uprawiają. Wtedy tylko mieli oczywiście czerwone pomidory. Jak ja poszalałam z nasionkami i wyrosły też żółte i czarne, to mój mąż ze mnie rechotał:tongue2:
A potem co? Zajadał się głównie tymi.
Teraz jeszcze mu o zielonych nie wspomniałam :paper:

Co do PP- jak czytam opisy pomidorowych smaków to chyba ja jeszcze tak nie umiem...
No dobre to było :wink4: Soczysty mocno.
Chyba trochę pękał pod koniec, ale nie bardzo, może za długo zostawiałam na krzaczkach. Duże owoce, miałam 2 krzaczki, trochę się związało. Z czarnych miałam jeszcze zebrę malinową, z jakimś numerkiem, też zostaje i koktajlówkę Black Cherry. Też mi smakowała, ale narobiła mi stracha bo szybko coś złapała, nie wiem co to było, prysnęłam ją ze strachu i się zatrzymało. Mam nasionka, ale nie wiem czy powtórzę. Chciałabym ze dwa koktajlowe, ale zeszłoroczne mnie nie zachwyciły (Megagronek, Sweet Orange i jakiś koralik nn). W tym roku coś wybrałam, ale nie pamiętam co ;)
A co u Was się sprawdza z koktajlówek?
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 23:26 #429938

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pokusa, Sangold, Cytrynek groniasty, Snow White i oczywiście Bartek. To na ten rok z koktajlowych.
Czerwony,pomarańczowy, żółty, biały i malinowo-czarny. A do tego same smaczki. :drool:Może jeszcze Black Sherry jako czarny.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2016 23:32 przez otojolka.

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 29 Sty 2016 23:37 #429941

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Cytrynek bardzo smakował mi w sałatkach, ale nie miałam cierpliwości go zrywać, więc kazałam wnuczkom, ale one co zerwały to zjadły, tak, wiem , ze był słodki, ale w sałatkach go nie jadłam.
Napisałam źle, jadłam, ale się nie zajadałam, bo nie było komu zrywać.
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2016 08:39 przez Emalia112.

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 30 Sty 2016 09:35 #429979

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
To mam nasiona Snow White i Cytrynka. I Maskotki. A Maskotka to małe i do doniczki?

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 30 Sty 2016 10:11 #429982

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Miałam w donicy. Wcale nie taka mała.10 litrów potrzebuje. Fajnie zwisała na wszystkie strony. Gdzieś w "pomidorach w donicach" wstawiałam. Na 13 str
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2016 10:21 przez otojolka.

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 30 Sty 2016 11:43 #429999

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
Osobiście nie przepadam za koktajlówkami, szkoda mi miejsca w foliaku. Ale Snow White miejsce ma zaklepane, słodziutki jest, no i nie taki znowu pypeć ;)

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 30 Sty 2016 11:56 #430004

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wszystkich wielbicieli pomidorków z własnej uprawy serdecznie zapraszam na Pomidorowy Targ :)
tutaj

Bardzo się cieszę z takiej aktywności w tym wątku - dziękuję Wam i proszę o więcej!
pozdrawiam cieplutko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 31 Sty 2016 15:19 #430334

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochani ... aby ujednolicić wątki i nie wprowadzać zamętu, pozwoliłam sobie na przeniesienie postu Leszka z propozycją wymiany/rozdania pomidorowych nasionek do wątku Pomidorowy Targ.

Poniżej zostawiam pozostałą część korespondencji :)

Leszku, czy mogę przenieść Twoją ofertę na Pomidorowy Targ - aby wszystkie nasionka były w jednym miejscu ?
Tak czy inaczej - bardzo dziękuję za chęć podzielenia się i wielką różnorodność odmian :)
Szkoda tylko, że zdjęcia troszkę "wężykiem, wężykiem " ...
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2016 19:07 przez Adasiowa. Powód: przeniosłam post do innego wątku

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 31 Sty 2016 15:55 #430349

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Oczywiście zdjęcia bezpośrednio z telefonu , : :club2: ale jak się ktoś uprze to dojrzy co potrzebuje . :search:

Mogę wysłać wszystkie nadwyżki w jedno miejsce do kogoś kto się zajmuje wymianą lub obdarowywaniem potrzebującym .

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 31 Sty 2016 16:03 #430351

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Leszku :)
:happy: jasna sprawa, wystarczy, że odwróci monitor albo zażyje kieliszeczek nalewki, ku zdrowotności, oczywiście :)
Już spieszę z wyjaśnieniem: nasiona pomidorków, których stałam się posiadaczką, czym prędzej wystawiłam na Targu - wysyłam je każdemu chętnemu, kto przyśle do mnie kopertę zwrotną ze swoim adresem ( tak funkcjonuje Dyniowy Straganik, który też prowadzę ).
Jeśli wyrazisz chęć, to bardzo proszę o przysłanie nadwyżek Twoich nasion do mnie, a ja będę je rozsyłać wg zapotrzebowania, oczywiście informując wszystkich publicznie - w wątku Pomidorowego Targu...
Przy okazji dopiszę informację o konieczności dosyłania kopert - jako JEDYNEGO wymogu .
Akceptujesz taką "umowę" ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 31 Sty 2016 18:15 #430407

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
I widzicie. Akcja wymiany nasion z całą tą biurokracją jest niepotrzebna. Radzimy sobie tu świetnie.
Aniu. Ja wysłałam nadwyżki do Lilith. Obie będziecie się rozdawaniem zajmowały? Doskonała akcja. W przyszłym roku będę miała więcej do podarowania.Sama wiele w tym roku dostałam. Największe ukłony w kierunku Kasi - mymystery. :thanks:,a także ogrodniczki,Krecika i Pomodoro.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2016 18:18 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, mymysteryy

Propozycje odmian pomidorów na kolejny sezon 31 Sty 2016 18:51 #430420

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jolisiu, nasionka pomidorków dostałam bodajże w piątek i postanowiłam jak najprędzej je rozprowadzić, jako że czas wysiewów zbliża się wielkimi krokami. Zanim dotrą do mnie koperty, zanim je zapakuję, odeślę z powrotem - a mając na uwadze naszą Pocztę, różnie z tym bywa ... - nasionka mogą znaleźć się u zamawiających nawet z końcem lutego.
Nie ma tutaj mowy o żadnej konkurencji z Lilith ( nie nadaję się do żadnej rywalizacji :happy: ), ale być może następnym razem rozwiążemy to inaczej - wszystko zależy od Was :) - jestem otwarta na wszelkie propozycje.

Biurokracja :jeez: tylko nie to ....
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.805 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum