Grubosz (Crassula) – gatunek rośliny z rodziny gruboszowatych. Pochodzi z półpustynnych terenów Afryki Południowej. Jest bardzo popularny jako roślina ozdobna, ponieważ jest rośliną prostą w uprawie, a efektownie wyglądającą.
Nazywany jest drzewkiem szczęścia, Silver Dollar Jade.
Roślina ma krzewiasty pokrój, w domu w sprzyjających warunkach może osiągnąć ponad metr wysokości. Drzewko szczęścia, jak każdy sukulent, odznacza się mięsistymi liśćmi, które magazynują zapas wody, z czasem lekko drewnieją i nabierając srebrzystoszarej barwy.
Czasami w domowych warunkach drzewko szczęścia zakwita, ale jest to rzadkie zjawisko. Kwiaty są drobne, o biało-różowej barwie, zebrane są w baldachy.
Grubosz drzewiasty pochodzi z obszarów półpustynnych najlepiej rośnie w miejscu nasłonecznionym ( u mnie przebywa na parapecie z południowej strony) . Dzięki mięsistym liściom, może dłuższy czas wytrzymać bez podlewania. Korzystne jest w przerwach między podlewaniem zamgławianie rośliny od czasu do czasu. Roślina na nadmiar wody reaguje zrzucaniem liści, gniciem korzeni.
W okresie zimy warto zapewnić gruboszowi nieco chłodniejsze, dobrze doświetlone miejsce. Zbyt wysoka temperatura przy małej ilości światła prowadzi do wyrastania drobnych, rachitycznych pędów.
Przesadzamy grubosza w miarę potrzeby, gdy bryła korzeniowa wypełni mocno doniczkę. Podłoże dla grubosza powinno być takie jak dla kaktusów, z domieszką żwiru, drobnych kamyków, aby zapewnić dobry drenaż.
Nawozimy grubosza nawozami do kaktusów o zwiększonej ilości potasu i fosforu cały rok, częściej wiosną latem, raz w miesiącu zmniejszoną dawką jesienią i zimą.
Rozmnażanie grubosza jest bardzo proste, wystarczy ułamać kawałek gałązki z kilkoma liśćmi, po zaschnięciu miejsca cięcia umieścić w podłożu z domieszką piasku. Korzenie pojawiają już po paru dniach. Ukorzeniają się też sadzonki liściowe, ale w tym wypadku dłużej musimy czekać na roślinę, która będzie mieć kształt drzewka.
Pochwalcie się swoimi gruboszami.
Ja ostatnio rozsadzałam hobbita bo chcę uprawiać go w doniczce jako pojedyncze drzewko. Zobaczcie jaką teraz mam rodzinkę
Tak było:
A tak jest:
A to mój "zwykły" grubosz:
Pokazujcie swoje okazy