TEMAT: Truskawki - uprawa, porady, choroby

Truskawki - uprawa, porady, choroby 23 Paź 2024 20:14 #866650

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Szerokość chyba 25 cm albo 20 cm, jak myślisz co lepsze? Wysokość 20 cm, więcej nie, żeby zimą nie przemarzały, a i tak jak znam siebie, to chyba obsypię to koryto, badylami.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Truskawki - uprawa, porady, choroby 23 Paź 2024 21:21 #866655

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Alu mam jedną wielką skrzynię, 70x60 i 60cm wysoka, sieję w niej sałatki, rzodkiewkę. Codziennie muszę podlewać, a w upały dwa razy dziennie...
Zrób trochę szerzej, więcej ziemi będzie wolniej wysychać, obsypanie badylami boków koryta, to świetny pomysł, zimą nie będzie przemarzać, a latem nie będzie wysychać. Ja od kilku lat robię sobie kompost na kwaśno, czyli normalny kompost, plus duże ilości igieł i rozdrobnionych gałęzi sosnowych, kawa i takie tam. Na pewno wiesz, że truskawki lubią ziemię lekko kwaśną. Na dół koryta wrzuć sporo igieł sosnowych, badyle, może masz jeszcze skoszoną trawę, trochę liści i ziemię kompostową. Jak już wysadzisz truskawki, to je wyściółkuj, połóż trochę kartonów i na to liście z igłami sosnowymi. Robię tak od dwóch lat, ziele nie rośnie jak wcześniej, truskawki nie chorują i ziemia robi się taka ciemna i pojawiło się tysiące dżdżownic.
Na zimę przykryj grubą białą agrowłókniną.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2024 21:48 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, renmanka, Babcia Ala

Truskawki - uprawa, porady, choroby 23 Paź 2024 21:53 #866658

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5259
U mnie w skrzyniach się nie sprawdziły. Przesychały. Ale te mrówki to masakra, te małe gadziny chyba wolą takie wspinaczki. Poziomki w skrzyni też mi poległy.
Ale może to ja nie mam szczęścia po prostu.
Tym razem sadzę na płasko.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, lusinda

Truskawki - uprawa, porady, choroby 23 Paź 2024 22:02 #866659

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu, a może zamiast tych koryt, zrób duże tunele w ziemi tak 20x20cm, włóż tam ziemię kompostową i tam sadź truskawki, już sama nie wiem. Jak już napisałam, wszystkie skrzynie z uprawami wiążą się z dodatkową pracą, czyli ciągłym podlewaniem. A może jako test zrób i koryto i grządkę z nową ziemią ???
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II

Truskawki - uprawa, porady, choroby 23 Paź 2024 22:33 #866661

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Ewo, musiałabym zrobić drenaż w tym dole, a nie będę w warzywniku żwiru wysypywać :crazy: Muszę to przemyśleć :think: . Mirka z forum ma w donicach i wiaderkach. W gruncie mrówki też miałam, jak rosły w bardziej suchym miejscu, teraz mrówek nie mam, ale jak tak lało przez 1,5 miesiąca prawie codziennie, to truskawki padły z nadmiaru wilgoci. Trochę odbiły, ale ogólnie są w opłakanym stanie, najchętniej bym je wyrzuciła, ale co w zamian - koryto, doniczki, miejsce na lekkim skłonie? O rety kasza, nie miała baba kłopotu zachciało jej się truskawek. Celina jaką odmianę sadzisz i gdzie kupiłaś we "Wczasach"?
Alicja
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2024 22:37 przez Babcia Ala.

Truskawki - uprawa, porady, choroby 23 Paź 2024 22:44 #866662

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
No jeśli masz dół to jest ok., spokojnie w tym dole ustaw koryto i będzie dla niego nawodnienie. A w czasie suszy będziesz musiała podlać.
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II

Truskawki - uprawa, porady, choroby 23 Paź 2024 22:49 #866663

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Źle mnie zrozumiałaś, w tym tunelu, o którym Ty pisałaś musiałabym zrobić drenaż.
Alicja

Truskawki - uprawa, porady, choroby 24 Paź 2024 19:32 #866684

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5259
Alu - tak miałam "wczasowe" sadzonki frigo. Łapały wszystkie choroby i szkodniki świata. W tych skrzyniach jakieś myszowate porobiły sobie nory, tragedia.
Jedynie co zrobiłam źle, to posadziłam na czarnej włókninie. Ziemia pod nią zbita na beton.
Wypełnienie w tych skrzyniach z roku na rok "siadało", 5 taczek kompostu i obornika wchłonął się w ziemię, musieliśmy deski odkręcać bo sadzonki się zapadły. Wszystko nie tak.
Wyrzuciłam wszystko.

Teraz mam grządkę na jedną deskę 10 cm żeby mi chwasty się nie panoszyły. Sadzonki od dobrej Duszyczki Ewy. Ściołka tylko organiczna. Jak nie wyjdzie mi tym razem, to znaczy, że mi one nie pisane. Ale jestem dobrej myśli.

Edit. Alu mi w tych skrzyniach nie przemarzły nigdy. A u mnie kotlina i zawsze zimniej. Na wiosnę okrywałam włókniną, a przed deszczem nawalnym folią. Pryskałam Polyvetsum, a potem już chemia. A i tak wszystko... No jak w tej piosence.
Pozdrawiam Celina
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2024 19:37 przez renmanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.540 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum