TEMAT: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 15:46 #67486

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Owocki dojrzewaja,zaczynam ostrzyć ząbki :)

Goji-Beere Big & Sweet
DPP_0342.jpg

Pozdrawiam Markus

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 16:02 #67490

• Brysiak
  • Brysiak's Avatar
  • Senior Boarder
  • kolcowoje, cytryńce, iglaki i inne krzaki ;)
  • Otrzymane dziękuję: 15
fajne owocki - ile lat ma roślinka? w jakiej glebie rośnie?

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 17:40 #67501

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
Goji (posadzilem w tamtym roku)rosnie w ziemi gliniastej,zrobilem drenaz
Wymieszana ziemia kupiona pH 5,5 :) z piaskiem i ziemia ogrodowa,jesienia posypie dolomitem
Nie nawozilem w tym roku,ziemia byla wypoczeta w tym miejscu ale chyba sypnalem garstke nawozu ogolnego cos mi w glowie kołata

zdjecia 28.08.2012
DPP_0334.jpg
DPP_0335.jpg

Na pierwszym zdjeciu w dolnym prawym rogu rosnie szczaw :)

Pozdrawiam Markus
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2012 17:44 przez markussch01.

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 18:00 #67506

• pikks
  • pikks's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
5.5?? to problem mojego Goji pewnie to nie PH... ja mam ok 6.5 / 6.0

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 19:47 #67531

• Brysiak
  • Brysiak's Avatar
  • Senior Boarder
masakra ... cala moja widza i doswiadczenie leglo w grozach .. szczaw rosnie obok kolcowoju :D :D
na takim kwasie rosnie sobie ... wiem ze znosi kazda glebe ale na tym ... tak zeby se szczaw rosl :)
niezłe - jaki był duży jak go posadziłeś ?

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 20:47 #67541

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
Spokojnie,chyba Michał masz na imie :)
Goji nie ma szczegolnych wymagan co do gleby od lekko kwasnej do mocno alkalicznej,wazne zeby roslina nie stala w wodzie,chociaz u mnie to ciezka glina i dal sobie rade
Optymalne pH 5,5-7.0 moja moze zbyt kwasnawa,ale przez ogrodnikow zalecana jest lekko kwasna

Pozdrawiam Markus

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 20:54 #67543

• Brysiak
  • Brysiak's Avatar
  • Senior Boarder
:thanks: ehhh "ogrodników" piszesz ... kogo masz na myśli ? Znasz hodowców goji ?
Poproszę o namiary na pw.markussch01 wrote:
Spokojnie,chyba Michał masz na imie :)
Goji nie ma szczegolnych wymagan co do gleby od lekko kwasnej do mocno alkalicznej,wazne zeby roslina nie stala w wodzie,chociaz u mnie to ciezka glina i dal sobie rade
Optymalne pH 5,5-7.0 moja moze zbyt kwasnawa,ale przez ogrodnikow zalecana jest lekko kwasna

Pozdrawiam Markus

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 21:11 #67546

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie znam hodowcow Goji,pewnie powiedza ze w kazdej ziemi zaczynajac od lekko kwasnej do silnie zasadowej
Informacje mam z tutejszych ogrodowych forum,wiec amatorzy i wiekszosc popiera lekko kwasna glebe np.tutaj
Poszukam zdjecia z tamtego roku,kolcowoj byl naprawde malutki,poprzycinalem jesienia i ladnie sie rozkrzewil

Pozdrawiam Markus
Za tę wiadomość podziękował(a): Brysiak

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 07 Wrz 2012 22:34 #67573

• Brysiak
  • Brysiak's Avatar
  • Senior Boarder
nie przekonales mnie - bede nadal stosowal PH kole 7,5 ... jak radzi tybetanski doradca - zobaczymy jakie beda owoce ...

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 08 Wrz 2012 07:09 #67613

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
Do czego mam Cie przekonywac :) pisalem ze nie ma jakis wyraznych sprzeciwow co do gleby,poza wyraznie kwasna.
Hoduj po Tybetansku,ja po europejsku ;) taka ziemie mam,jak widzisz i w dosc kwasnawej glebie ladnie rosnie i owocuje.
Miedzy innymi po to jest forum aby wymieniac sie doswiadczeniami :)
Nieraz dana roslina ma spelnione wszystkie warunki potrzebne do wegetacji i slabo rosnie,tak to juz jest w swiecie roslin

Pozdrawiam Markus
Za tę wiadomość podziękował(a): Brysiak

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 08 Wrz 2012 15:15 #67676

• Brysiak
  • Brysiak's Avatar
  • Senior Boarder
tak tylko pobudzam do dyskusji temat bo wlasnie sadze 1000 szt :) praktycznie w piasu 7,5 ph i ciekawi mnie co z tego wyrosnie ;) - podrawiam Cie Markus gorąco i jeśli masz jakieś spostrzeżenia co do uprawy jestem otwarty ...

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 01 Paź 2012 23:44 #74048

• Ewelina_231
  • Ewelina_231's Avatar
Witam, kupiłam sadzonkę na końcu marca, w kwietniu wsadziłam do ziemi i od ok. 2 tygodni zauważyłam,że ma dużo fioletowych kwiatów. Chciałam zapytać czy będzie owocować w tym roku czy raczej już nie zdąży przed mrozami?

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 05 Paź 2012 19:28 #75225

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Nie wiem czy zobaczysz owoce, bo i u mnie mimo, że kwitnie od miesięcy zawiązuje ich bardzo niewiele :angry: I nie jest przyczyną brak zapylających owadów, bo widziałam ich dużo latających wokół krzewu...
Kilka jednak jest - oto dowód:

pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 13 Paź 2012 08:56 #77512

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
Goji zaatakowal maczniak.Pierwszy zbior owocow :)

DPP_0652.jpg

DPP_0656.jpg

Pozdrawiam Markus
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Odp: Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ), Jagody goji 14 Paź 2012 20:39 #77918

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj byl drugi zbior owocow :)

DPP_0664.jpg

Pozdrawiam Markus

Odp: Kolcowój chiński Lycium chinense Goji - sprzedam 08 Lut 2013 08:10 #120576

• MIRBOG
  • MIRBOG's Avatar
  • Fresh Boarder
Witam !

Przymierzam się (i nie mogę się zdecydować) do założenia plantacji kolcowoju. Mam wolny pas ziemi szeroki na 12 m długi na ok. 300. Ziemia słaba zachwaszczona, w sezonie letnim długie okresy bez deszczu. Pytań miałbym sporo ale generalnie dręczy mnie niepewność czy w takich warunkach coś by wyrosło i czy zbiór owoców jest uciążliwy ze względu na kolce ?
Może jakieś sugestie ??
Pozdrawiam

Odp: Kolcowój chiński Lycium chinense Goji - sprzedam 08 Lut 2013 08:59 #120583

• Brysiak
  • Brysiak's Avatar
  • Senior Boarder
MIRBOG wrote:
Witam !

Przymierzam się (i nie mogę się zdecydować) do założenia plantacji kolcowoju. Mam wolny pas ziemi szeroki na 12 m długi na ok. 300. Ziemia słaba zachwaszczona, w sezonie letnim długie okresy bez deszczu. Pytań miałbym sporo ale generalnie dręczy mnie niepewność czy w takich warunkach coś by wyrosło i czy zbiór owoców jest uciążliwy ze względu na kolce ?
Może jakieś sugestie ??
Pozdrawiam

Witam,
Brak deszczu w niczym nie przeszkadza - jak prawie każda kolczasta roślina kolcowój świetnie znosi susze. Co do ziemi - lekkoalkaliczne - praktycznie dowolna (na piasku też urośnie - tyle że zbiory będą mniejsze). co do zbiorów i kolców ... to kwestia poprowadzenia krzewów tak by wyglądały coś jak drzewko ... zresztą można zobaczyć na chińskich stronach pokazujących plantację.

Pozdrawiam - w razie pytań służę pomocą
PS. Problemem może być jedynie suszenie owoców (znalezienie dobrego miejsca - u nas pod gołym niebem się nie da :) to nie chiny), a surowe jagody są bardzo nietrwale i nadają się wyłącznie do prztwozenia np. dżemy, nalewki, syropy itp.

Kolcowój chiński Lycium chinense Goji - sprzedam 10 Lut 2013 11:54 #121603

• armada
  • armada's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Trochę mnie tu nie było.
Chiński ma zupełnie inne liście bardziej jajowate.
Każdy może sprzedawać co chce, tylko często nawet producent nie wie co sprzedaje.
Tak kiedyś kupiłem 5 szt.sadzonek Eleutherococcus senticosus od znanego producenta z renomowanej szkółki.
Po rozpakowaniu mało mnie szlak nie trafi jak zobaczyłem co mi sprzedano. Szlak mnie trafił i wydane 250 zł
Idę o zakład że tę roślinę posiada przynajmniej kilkadziesiat osób, nikt nie ma prawdziwego Eleutherococcus senticosus, a to za sprawa kilku osób które i firm co wprowadzają do obrotu Eleutherococcus henryi, albo leucorrhizus jako tą cudowna leczniczą. W końcu E senticosus kupiłem w Holandii

Podobnie jest z kolcowojem, jak się zrobiła moda na tą roślinę, to pojawiło się wiele ofert w większości sprzedawany jest kolcowój szkarłatny.
Zanim stała się moda na jagody goi to sadzonka z przeznaczeniem na żywopłot kosztowała 5-6 zł.
Też mam kilka szkarłatnych, owoce ma podobne, ale to nie jest to samo co chiński.

Racje ma ten kto twierdzi że owocem jest jagoda goi, ale jest to umowna nazwa handlowa owoców kolcowoju
do których należy:

Lycium barbarum L. (K. zwyczajny lub szkarłatny)
Lycium chinense Mill. (K. chiński)
Lycium halimifolium Mill. (synonym for L. barbarum)
Lycium ovatum Loisel. (synonym for L. chinense Mill. var. chinense
Lycium turbinatum Veill. or Loisel. (synonym for L. barbarum)
Lycium vulgare Dunal (synonym for L. barbarum)
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): nilbul

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.292 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum