TEMAT: Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 07 Lip 2024 14:10 #861860

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Junior Boarder
  • Stary młody rolniczek małoobszarowy na dzierzawie
  • Otrzymane dziękuję: 26
Staram się robić kompost ale głównym materiałem jest trawa którą nawet od sąsiadów odbieram. Jest tylko z nia jeden problem, jak trochę za długo poleży to wytwarzają sie jakieś pleśnie czy cóś. Nie wiem czy to nie jest jakoś szkodliwe. Przy przerzucaniu poprzedniej pryzmy były w niej takie ogniska jakby spopielone. Staram się przesypywać warstwy ziemią by nie było tylko zbitej trawy. W miarę dostępności dołożę kurzeńca. Cały czas się uczę, choć bliżej do emerytury niż do szkoły :club2:
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 13 Lip 2024 22:23 #862323

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8924
Tak się podpytam, może ktoś podpowie. Trzy lata temu posadziłem dwa krzaczki jeżyn. Takie tam bidy z przeceny w markecie. Pierwszegk roku ładnie ruszyły i zaowocowały. Niestety kolejne dwa lata to mnustwo kwiatu na wiosnę i potem wszystko zasycha razem z łodygą. Nowy pęd rośnie do jesieni i na wiosnę powtórka. Tak myślę czy coś z ziemią jest nie tak. Planuję jesienią przesadzić. Trzy metry dalej od 5 lat rośnie inny krzak i ma się świetnie. Ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak ?
20240713_142505.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2024 22:25 przez zwykły chłop.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 02 Sie 2024 01:36 #863451

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2597
Pablo xyz, skoszoną trawę trzeba przesuszyć trochę. Taka zaparzona nie nadaje się na kompost. No i oczywiście nie grubą warstwą, lecz czymś przekładać dla napowietrzenia, jakimś innym materiałem. Masa kompostowa musi oddychać.
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2024 01:40 przez badzia.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 02 Sie 2024 19:31 #863489

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31860
Adam, mnie to wygląda na jakąś chorobę korzeni, niekoniecznie tylko i wyłącznie atakującą jeżyny, np. guzowatość korzeni? Spróbuj czymś podlać. Jak nie pomoże, to przesadź, ale jeśli to guzowatość korzeni, to przesadzanie nie pomoże. Bakteria guzowatości nie lubi lekko kwaśnego odczynu gleby, sypałam Kalisop - siarczan potasu i siałam żyto. Żyto kiełkując implikuje formy przetrwalnikowe do życia, ale nie jest dla nich żywicielem i bakterie giną. Guzowatość korzeni jest bardzo powszechna, tego nie można się pozbyć, ale można ją trochę przytemperować.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2024 19:32 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 05 Paź 2024 23:12 #866085

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
Zauważyłem na malinach letnich trochę dziwną sytuację, tegoroczne pędy kwitną i owocują. Jest to na pewno malina letnia. Zastanawiam się czy w przyszłym roku na tych pędach będzie jeszcze raz owoc.
20241005_144022.jpg

20241005_144044.jpg

20241005_231415-COLLAGE.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2024 23:14 przez zwykły chłop.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 20 Paź 2024 20:06 #866565

• janzlubina
  • janzlubina's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Witam, u mnie podobna sytuacja. Na mojej polanie która plonowała sierpien i wrzesień teraz w pażdzierniku podobnie-no może trochę mniej , oblepione nowe pędy. Oczywiscie niewiele z nich zdąży dojrzeć, ale codziennie po garstce zrywam. Oczywiście zetnę je wszystkie przy ziemi na zimę, tylko zastanawiam się czy takie osłabienie , tzn plonowanie ''ponad normatywne'' nie zaszkodzi na przyszły rok.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2024 20:07 przez janzlubina.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 21 Paź 2024 20:54 #866588

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1969
Chcę posadzić maliny jesienne.
W miejscu, w którym to planuję, rosną 2 duże krzaczory czarnej porzeczki (która tak słabo plonuje, że nie ma sensu ich trzymać).
Mąż w tym tygodniu karczuje te porzeczki.

Czy mogę posadzić maliny w tym roku? Przekopać ziemię z kompostem, a może z obornikiem? Jak przygotować glebę pod sadzenie?
A może przygotować ziemię teraz, a posadzić maliny na wiosnę?
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 21 Paź 2024 22:17 #866593

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2597
EwG, weź pod uwagę fakt, że jeszcze przed chwilą rosły tam przez wiele lat krzewy, które dokładnie wyjałowiły glebę ze składników, na które teraz będą liczyć maliny (też krzewy). Dużo kompostowej ziemi, bez żadnego nawozu póki co. Po prostu wymiana gleby w dole. Lepiej byłoby posadzić je wiosną, ale dołki przygotować teraz. Wiosną uzupełnić znów kompostem. Nawozy delikatnie w trakcie sezonu. Jeżeli krzewy porzeczki szwankowały, nie spełniały oczekiwań, może się to udzielić również malinie ( jakaś choroba, szkodnik).
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2024 22:39 przez badzia.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 06 Lut 2025 11:10 #870923

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 953
brodus wrote:
Maliny jesienne (powtarzające) tniemy po owocowaniu najlepiej listopad-grudzień ok. 5cm nad ziemią. U siebie wycinam wszystkie pędy i prowadzę je tylko na zbiór jesienny. Na wiosnę wypuszczą nowe pędy.
Ja właśnie mam takie maliny. Posadzane były na dobrze przygotowanej ziemi, porządnie podlewane i malin było zatrzęsienie. To będzie trzeci sezon i tak sobie pomyślałam, że wypada je podkarmić w tym roku.
Ale jak to zrobić kiedy korzenie są tak płytko? I czym?
Mam obornik z jesieni, kompost (mało), jesienią w beczce zalałam obornik, a może jakiś gotowy z torebki?

Na zdjęciu maliny w pierwszym roku po posadzeniu

31.08.2023maliny.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2025 11:26 przez Klarkia25.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 13:25 #871082

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Skopiowałam posty z wątku o A, B, C nawożenia rzędowego:Klarkia25 wrote:
Może tutaj ktoś mi pomoże z malinami forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...ady?start=126#870923
Dodam, że obornik mam koński, bez słomy, leży przykryty od późnego lata, teraz widzę że to są nadal 'kulki', a w beczce zalałam go późnym latem 1:1
Krzewy malin po ścięciu tak wyglądają (nie mam innego zdjęcia) - posadzone dwa rzędy w 'V' , około 12 sztuk

maliny23.10.2024.jpg

Dziękuję za wszystkie zawarte tu informacje o nawożeniu rzędowym
Babcia Ala wrote:
Mnie to wygląda na braki magnezu. Najlepiej oprysk dolistny siarczanem magnezu, może być przy okazji jakiegoś oprysku w sezonie.
Obornik zawsze ziemia chętnie przyjmie, jak nie możliwości przykopania, to rozłóż i czymś ten obornik nakryj, słomą, skoszoną trawą, igłami, co tam masz, ja bym tak zrobiła. Azot pewnie się ulotni, ale przecież obornik to akurat nie dla azotu, bo azot się szybko ulatnia.
Klarkia25 wrote:
O widzisz..zwróciłaś mi uwagę na magnez, to ja zaraz poszukałam w necie o co chodzi kobietawsadzie.pl/malina-wiosna-musimy-z...mpol-slawomir-kopec/
U moich takiej drastycznej sytuacji nie było, liście były ładne, ale był upał, często podlewałam to może dlatego późną jesienią wyszły braki magnezu?
Czy ja mogę dać teraz siarczan magnezu posypowo? Ph jest ok 6-6,5, jak je sadziłam w 2023 to dostały dużo obornika końskiego, ze 4 duże wiadra na cały rów ok 3x1 metr (wykopana była darń, chwasty itd)
Nic jeszcze nie ruszyło, może od tego zacząć?
Alicja
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2025 13:30 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Klarkia25

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 13:51 #871088

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
To ja pojadę w drugą stronę. U mnie tak wyglądały jak przenawoziłem. może po prostu korzenie dobrały się do obornika i było czegoś za dużo. Może nastąpiła blokada poboru jakiegoś pierwiastka. Nie traktuj tego jako diagnozę, raczej jako możliwą opcję.
pozdrawiam Adam

Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2025 13:51 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 14:09 #871091

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
U mnie maliny co roku pokazują jakieś braki, ale one są żarłoczne. Jak widzę, że coś im brakuje, a szybko dają znać jak im czegokolwiek brakuje, to mam Kristalon fioletowy, podlewam nim borówki wysokie raz albo dwa razy w sezonie, to maliny też go dostają, bardzo im się poprawia po tym nawożeniu. Maliny lubią lekko kwaśną glebę, a ten filetowy Kristalon jest właśnie dla roślin kwasolubnych.
To wyłącznie moje zdanie wynikające z własnych obserwacji.
Alicja

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 14:27 #871092

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
One bardzo dobrze rosły i owocowały, to powyżej zdjęcie jest z końca października '24, zostały ostatnie pędy do wycięcia.
I gdyby Ala nie zwróciła uwagi na plamy na liściach to ja bym nie zwróciła na to uwagi. Tak sobie pomyślałam że po 2 sezonach warto coś im zaaplikować...

To jest zdjęcie z lipca 2023 - po posadzeniu (miałam duże karpy) i widać, że niczego im nie brakowało. W 2024 było tak samo.

maliny22.07.2023.jpg

Ala już patrzę co to za kristalon

Poczytałam o podsypaniu siarczanem magnezu - zalecana dawka to ok 100-130kg/ha, na moje ok 3m2 wychodzi ok 50g, a to jest 1/4 szklanki :rotfl1: przecież to jest nie do rozsypania. A może rozpuścić i podlać wokół krzaków?
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2025 15:08 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 15:39 #871098

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
A może one poprostu już kończą wegetację bo jak sama piszesz to końcówka października, chłody, czas spoczynku roślin itp. Ja bym chyba podsypał ogólnym nawozem albo tak jak Alicja pisze Kristalonem
pozdrawiam Adam

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 16:38 #871101

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
Adam taka mądra to ja nie jestem. Jako że rosną na oborniku to sugerowałam się netem -
Wykorzystanie składników pokarmowych z obornika przez rośliny
Wykorzystanie azotu w pierwszym roku po przyoraniu nie jest duże i wynosi 20‑40%, natomiast w drugim i trzecim roku rośliny wykorzystują dalsze 35‑40%. Pobieranie fosforu przez rośliny w pierwszym roku, kształtuje się podobnie jak azotu (20‑25%), jednak w kolejnych latach dochodzi łącznie do 70%. Potas wykorzystywany jest najlepiej, bo od 60% do nawet 90%.

Może ten kupić YaraMila Complex ?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 16:56 #871104

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Klarkia25 maliny Twoje są ładne, żebyś nie przedobrzyła, w lesie maliny naturalnie rosną na zrębie, to tam azotu nie jest za wiele. Przede wszystkim potrzebują słońca. Z azotem ostrożnie, bo przeazotowane rośliny, to tylko kłopot. YaraMila Complex do wszystkiego dobra.
Jesienią niskie temperatury robią swoje - blokują pobieranie składników. Ja bym ich wiosną nie nawoziła, poczekała aż ruszą z wegetacją, zbudują krzaczki, będziesz widzieć czy im coś brak. Siarczan magnezu Mietek/pomodoro stosował w czymś posypowo, ale nie pamiętam. Ja magnezem dokarmiam dolistnie - "jadę" po wszystkim, a co ciekawe gleba moja zawiera dużo magnezu z powodu rodzimej skały, ale stosunek pierwiastków pewnie nie taki jak trzeba.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2025 17:06 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, zwykły chłop, Klarkia25

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 08 Lut 2025 17:32 #871113

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
Dobrze Alu, poczekam aż ruszą

EwG ciekawa jestem jak u Ciebie wyszło? U mnie też w połowie uschnięte porzeczki rosły i takie tam różne badziewie. Wszystko zostało zrobione bardzo wczesną wiosną, maliny czekały zadołowane
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2025 23:19 przez Klarkia25.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 21 Lut 2025 20:32 #872266

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2658
Zaczynałem od dwóch a teraz mam chyba 12 jeżyn bezkolcowych. Lata coraz bardziej suche/upalne,więc i w tamtym sporo je podlewałem.Bez tego plon byłby marny jak na kilku które mam dalej posadzone i kłopot z dostarczaniem wody.Rożnicę widać gołym okiem.

IMG_20230602_131304.jpg

IMG_20230620_135811.jpg

Ho002.jpg

Ho002.jpg

Ho001.jpg

Jb005.jpg

Ji079.jpg

Ab028.jpg
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2025 20:48 przez Lukmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, pszczolka, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.304 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum