TEMAT: Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 07 Lip 2024 14:10 #861860

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Junior Boarder
  • Stary młody rolniczek małoobszarowy na dzierzawie
  • Otrzymane dziękuję: 25
Staram się robić kompost ale głównym materiałem jest trawa którą nawet od sąsiadów odbieram. Jest tylko z nia jeden problem, jak trochę za długo poleży to wytwarzają sie jakieś pleśnie czy cóś. Nie wiem czy to nie jest jakoś szkodliwe. Przy przerzucaniu poprzedniej pryzmy były w niej takie ogniska jakby spopielone. Staram się przesypywać warstwy ziemią by nie było tylko zbitej trawy. W miarę dostępności dołożę kurzeńca. Cały czas się uczę, choć bliżej do emerytury niż do szkoły :club2:
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 13 Lip 2024 22:23 #862323

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Tak się podpytam, może ktoś podpowie. Trzy lata temu posadziłem dwa krzaczki jeżyn. Takie tam bidy z przeceny w markecie. Pierwszegk roku ładnie ruszyły i zaowocowały. Niestety kolejne dwa lata to mnustwo kwiatu na wiosnę i potem wszystko zasycha razem z łodygą. Nowy pęd rośnie do jesieni i na wiosnę powtórka. Tak myślę czy coś z ziemią jest nie tak. Planuję jesienią przesadzić. Trzy metry dalej od 5 lat rośnie inny krzak i ma się świetnie. Ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak ?
20240713_142505.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2024 22:25 przez zwykły chłop.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 02 Sie 2024 01:36 #863451

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Pablo xyz, skoszoną trawę trzeba przesuszyć trochę. Taka zaparzona nie nadaje się na kompost. No i oczywiście nie grubą warstwą, lecz czymś przekładać dla napowietrzenia, jakimś innym materiałem. Masa kompostowa musi oddychać.
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2024 01:40 przez badzia.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 02 Sie 2024 19:31 #863489

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29650
Adam, mnie to wygląda na jakąś chorobę korzeni, niekoniecznie tylko i wyłącznie atakującą jeżyny, np. guzowatość korzeni? Spróbuj czymś podlać. Jak nie pomoże, to przesadź, ale jeśli to guzowatość korzeni, to przesadzanie nie pomoże. Bakteria guzowatości nie lubi lekko kwaśnego odczynu gleby, sypałam Kalisop - siarczan potasu i siałam żyto. Żyto kiełkując implikuje formy przetrwalnikowe do życia, ale nie jest dla nich żywicielem i bakterie giną. Guzowatość korzeni jest bardzo powszechna, tego nie można się pozbyć, ale można ją trochę przytemperować.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2024 19:32 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 05 Paź 2024 23:12 #866085

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Zauważyłem na malinach letnich trochę dziwną sytuację, tegoroczne pędy kwitną i owocują. Jest to na pewno malina letnia. Zastanawiam się czy w przyszłym roku na tych pędach będzie jeszcze raz owoc.
20241005_144022.jpg

20241005_144044.jpg

20241005_231415-COLLAGE.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2024 23:14 przez zwykły chłop.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 20 Paź 2024 20:06 #866565

• janzlubina
  • janzlubina's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Witam, u mnie podobna sytuacja. Na mojej polanie która plonowała sierpien i wrzesień teraz w pażdzierniku podobnie-no może trochę mniej , oblepione nowe pędy. Oczywiscie niewiele z nich zdąży dojrzeć, ale codziennie po garstce zrywam. Oczywiście zetnę je wszystkie przy ziemi na zimę, tylko zastanawiam się czy takie osłabienie , tzn plonowanie ''ponad normatywne'' nie zaszkodzi na przyszły rok.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2024 20:07 przez janzlubina.

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 21 Paź 2024 20:54 #866588

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Chcę posadzić maliny jesienne.
W miejscu, w którym to planuję, rosną 2 duże krzaczory czarnej porzeczki (która tak słabo plonuje, że nie ma sensu ich trzymać).
Mąż w tym tygodniu karczuje te porzeczki.

Czy mogę posadzić maliny w tym roku? Przekopać ziemię z kompostem, a może z obornikiem? Jak przygotować glebę pod sadzenie?
A może przygotować ziemię teraz, a posadzić maliny na wiosnę?
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....

Jeżyny, malinojeżyna, malina - uprawa, porady 21 Paź 2024 22:17 #866593

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
EwG, weź pod uwagę fakt, że jeszcze przed chwilą rosły tam przez wiele lat krzewy, które dokładnie wyjałowiły glebę ze składników, na które teraz będą liczyć maliny (też krzewy). Dużo kompostowej ziemi, bez żadnego nawozu póki co. Po prostu wymiana gleby w dole. Lepiej byłoby posadzić je wiosną, ale dołki przygotować teraz. Wiosną uzupełnić znów kompostem. Nawozy delikatnie w trakcie sezonu. Jeżeli krzewy porzeczki szwankowały, nie spełniały oczekiwań, może się to udzielić również malinie ( jakaś choroba, szkodnik).
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2024 22:39 przez badzia.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.347 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum